Άνγκελα Μέρκελ: «Η ΕΕ απειλείται με διάλυση», μήνυμα της απερχόμενης Καγκελαρίου από την Ισπανία

«Ας μην κοροϊδεύουμε τους εαυτούς μας. Φυγόκεντρες δυνάμεις εργάζονται αδιαλείπτως στην ΕΕ εδώ και πολλά χρόνια», είπε χαρακτηριστικά η Άνγκελα Μέρκελ στην ομιλία της κατά την διάρκεια  απονομής του φετινού βραβείου "Charles V" από τον Ισπανό βασιλιά, Φίλιππο τον 6ο....

Κατά την επίσκεψή της στην Ισπανία προκειμένου να λάβει ένα το βραβείο "Charles V" από τον Ισπανός βασιλιά Φίλιππο, η Άνγκελα Μέρκελ αποφάσισε να στείλει ένα SOS όσον αφορά στο μέλλον του οικοδομήματος της ΕΕ και του σχεδίου της «ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης». Το έκανε δε στο φόντο των πρόσφατων εξελίξεων, που έχουν φέρει στο προσκήνιο εξαιρετικά δυσμενή σενάρια – ανάμεσα στα οποία και εκείνο που έχει να κάνει με την αποχώρηση μιας ακόμη χώρας μετά το Ηνωμένο Βασίλειο.

Το «αντάρτικο» της Πολωνίας

Πρόκειται, βεβαίως, για την Πολωνία, η οποία έχει κηρύξει «αντάρτικο» και απειλεί να τραβήξει το σκοινί στα άκρα. Προκαλεί, έτσι, την αντίδραση πολλών, στις Βρυξέλλες και άλλες πρωτεύουσες, που απαιτούν δυναμική αντιμετώπιση – ειδάλλως, όπως λένε, θα σημάνει η αρχή του τέλους της ΕΕ, καθώς εάν της «περάσει» θα θελήσουν να την μιμηθούν και άλλοι.

«Ας μην κοροϊδεύουμε τους εαυτούς μας. Φυγόκεντρες δυνάμεις εργάζονται αδιαλείπτως στην ΕΕ εδώ και πολλά χρόνια», είπε χαρακτηριστικά η Άνγκελα Μέρκελ, σημειώνοντας ότι οι φυγόκεντρες αυτές δυνάμεις βρίσκουν χώρο να ενισχυθούν και να δράσουν όταν η ΕΕ αποτυγχάνει να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της, με αποτέλεσμα οι κοινωνικές και οικονομικές αντιθέσεις να διευρύνονται υπέρμετρα.

Παρά το γεγονός ότι η Γερμανίδα καγκελάριος – η οποία αναμένει το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης – δεν αναφέρθηκε ονομαστικά σε άλλα κράτη-μέλη και τους ηγέτες τους, είναι φανερό ποιους «φωτογράφισε» με τις δηλώσεις της. Όπως επίσης και με τη διαπίστωση, η οποία πρακτικά αποτελεί κάλεσμα για επείγουσα δράση: «Η Ευρώπη είναι τόσο ισχυρή όσο όταν είναι ενωμένη».

ΕΕ και Κίνα

Η ίδια έσπευσε, επίσης, να ξεκαθαρίσει ότι από αυτό εξαρτάται και η στάση και θέση της απέναντι στις άλλες δυνάμεις, σύμμαχες και ανταγωνίστριες. «Το πώς θα αντιμετωπίσουμε την άνοδο της Κίνας, ως οικονομικής, πολιτικής και στρατιωτικής δύναμης (…) εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το κατά πόσο η Ευρώπη θα μιλά με μία φωνή», είπε.

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη