Ε.Ε.: Έκθεση καταπέλτης για την Τουρκία - Στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου τις επόμενες βδομάδες

Ε.Ε., Τουρκία, Ελλάδα, Κύπρος, παράνομες δραστηριότητες, έκθεση καταπέλτης,

Τις επόμενες βδομάδες η έκθεση αναμένεται να συζητηθεί στην ολομέλεια της Ευρωβουλής, ενώ θα απασχολήσει και το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.

Η έκθεση είναι έντονα επικριτική έναντι της Τουρκίας και για τις ενέργειες στην ανατολική Μεσόγειο και για την συμπεριφορά της έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου.

Η Τουρκία με την συμπεριφορά της συνεχίζει να απομακρύνεται από την ΕΕ, ενώ οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις ουσιαστικά έχουν σταματήσει, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση προόδου, που ενέκρινε χθες αργά το απόγευμα στο Στρασβούργο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά την ενταξιακή πορεία το 2021, η Κομισιόν όχι μόνο δεν διαπιστώνει πρόοδο, αλλά αντίθετα κατέγραψε σοβαρές ελλείψεις στη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών και μια οπισθοδρόμηση.

Σύμφωνα με την έκθεση, συνεχίζεται η συγκέντρωση των εξουσιών σε επίπεδο Προέδρου χωρίς να διασφαλίζεται ένας αποτελεσματικός διαχωρισμός μεταξύ της εκτελεστικής, της νομοθετικής και της δικαστικής εξουσίας.

Σχετικά με την κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο, η έκθεση αναφέρει ότι η ΕΕ έχει επανειλημμένα τονίσει την ανάγκη να σέβεται η Τουρκία τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών μελών της. Έχει καλέσει επίσης την Τουρκία να δεσμευτεί κατηγορηματικά σε σχέσεις καλής γειτονίας, στις διεθνείς συμφωνίες και στην ειρηνική επίλυση των διαφορών σύμφωνα με τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, προσφεύγοντας, εάν είναι απαραίτητο, στο Διεθνές Δικαστήριο.

Καταδίκη μονομερών ενεργειών και της κλιμάκωσης ρητορικής



Η έκθεση επαναλαμβάνει επίσης την δήλωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Οκτωβρίου 2020 ότι σε περίπτωση τουρκικών μονομερών δράσεων ή προκλήσεων κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, η ΕΕ θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα και τις επιλογές στη διάθεσή της, προκειμένου να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της και των κρατών μελών της.

Τέλος, η Επιτροπή υπενθυμίζει ότι στα συμπεράσματά του τον Δεκέμβριο του 2020, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδίκασε έντονα τις μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας και την κλιμάκωση της ρητορικής της εναντίον της ΕΕ, των κρατών μελών της και των Ευρωπαίων ηγετών. Σύμφωνα με την έκθεση οι εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο μειώθηκαν από τις αρχές του 2021 και η Τουρκία σταμάτησε τις παράνομες δραστηριότητες εξερεύνησης υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες ζώνες της Ελλάδας και της Κύπρου», ωστόσο, στις αρχές Οκτωβρίου τουρκικά πολεμικά πλοία εμπόδισαν το πλοίο Nautical Geo να πραγματοποιήσει έρευνα στην Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και η Τουρκία εξέδωσε NAVTEX για τη διεξαγωγή σεισμικών ερευνών που περιλάμβαναν τμήματα της κυπριακής ΑΟΖ.

Η έκθεση αναμένεται να συζητηθεί τις επόμενες βδομάδες στην ολομέλεια της Ευρωβουλής, ενώ θα απασχολήσει και το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.
Νίκος Μπέλλος / DW

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου