Γιώργος Παπανδρέου και τα πολιτικά σενάρια που εξυφαίνονται

Γιώργος Παπανδρέου, ΚΙΝΑΛ, πολιτική, σενάρια, Σπύρος Γκανής,

Η επάνοδος του πρώην πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, στο πολιτικό σκηνικό σε συνδυασμό με την υποβολή της υποψηφιότητάς του για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ και ακόμα με την εξαγγελία του για «…προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης…», πυροδότησε την δημιουργία πολλών σεναρίων για μέτωπα, συμμαχίες, συνεργασίες, συμπαρατάξεις, συγκυβερνήσεις...


Σπύρος Γκανής*

Η απώλεια της αείμνηστης Φώφης Γεννηματά με τον ξαφνικό θάνατό της δεν δημιούργησε απλά ένα κενό στην ελληνική πολιτική σκηνή αλλά προκάλεσε “σεισμό” στον ευρύτερο κεντροαριστερό χώρο γιατί, πρώτον, η απώλεια της έγινε στην κορύφωση των εσωκομματικών διεργασιών και λίγο πριν την διεξαγωγή της διαδικασίας εκλογής προέδρου στο ΚΙΝΑΛ, και δεύτερον και το σημαντικότερο σηματοδότησε την επιστροφή του Γιώργου Παπανδρέου και την υποβολή της υποψηφιότητάς του για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ.

Θα ήταν αν μη τι άλλο επιπολαία κάθε πρόβλεψη των εξελίξεων στην ευρύτερη πολιτική σκηνή πριν την ολοκλήρωση της εσωκομματικής διαδικασίας στο ΚΙΝΑΛ με την εκλογή του νέου προέδρου, αλλά θα τολμήσουμε μια “επιδερμική” προσέγγιση του θέματος.

Η επάνοδος του πρώην πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, στο πολιτικό σκηνικό σε συνδυασμό με την υποβολή της υποψηφιότητάς του και ακόμα με την εξαγγελία του για «…προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης…», πυροδότησε την δημιουργία πολλών σεναρίων για μέτωπα, συμμαχίες, συνεργασίες, συμπαρατάξεις, συγκυβερνήσεις κ.α. με κορυφαίο αυτό της “συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ-ΜέΡΑ25”, σενάριο που κυριάρχησε σε έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα.

Δεν αμφισβητείται ότι η επαναδραστηριοποίηση και μόνο του Γιώργου Παπανδρέου στα ηγετικά κλιμάκια του Κινήματος Αλλαγής, η υποψηφιότητά του για την προεδρία και η εξαγγελία του για ανάγκη ”προοδευτικής διακυβέρνησης”, επανατοποθέτησε το ΚΙΝΑΛ ένα "κλικ αριστερότερα", ενδεχόμενο που… εξυφαίνει σενάρια δημιουργίας Μετώπων και επανάκαμψης του δίπολου Πρόοδος-Συντήρηση στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση.

Πρέπει ακόμα ληφθεί υπ’ όψη και πρόσφατη διαδρομή του πρώην πρωθυπουργού, ο Γιώργος Παπανδρέου, είναι ένας πολιτικός πιστός στον Παγκόσμιο Νεοφιλελευθερισμό και τους οικονομικούς και γεωπολιτικούς σχεδιασμούς του, όπως μας έδειξε η διακυβέρνησή του, τα μνημόνια, οι θέσεις του στα εθνικά θέματα και οι κοινωνικές του προσεγγίσεις τον φέρνουν πλησιέστερα στις πολιτικές του Κυριάκου Μητσοτάκη χωρίς όμως να απέχουν και πολύ από τις εφαρμοσμένες πολιτικές του Αλέξη Τσίπρα. 

Όπως προείπα, όλα αυτά είναι σενάρια που εξυφαίνονται σε κύκλους και…κυκλώματα, μετά την απρόσκοπη ολοκλήρωση των εσωκομματικών διαδικασιών και την εκλογή του νέου Προέδρου στο ΚΙΝΑΛ θα επανέλθουμε…νηφάλιοι!
__________________________________________

* Ο Σπύρος Γκανής, φοίτησε στα Ινστιτούτα Δημοσιογραφίας ΑΚΕΜ (1980) & ISDA (1983), είναι ιδρυτής και αρθρογραφεί στο ιστολόγιο antikry.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου