Η ΑΚΡΙΒΕΙΑ στο επίκεντρο αντιπαράθεσης Μητσοτάκη-Τσίπρα στη Βουλή - Οι τοποθετήσεις ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ, ΜέΡΑ25 και Ελλ. Λύσης

Βουλή, Ακρίβεια, Προ Ημερησίας Διάταξης συζήτηση, Κυρ. Μητσοτάκης, Αλέξης Τσίπρας, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ, ΜέΡΑ25, Ελλ. Λύση,

Σύσσωμη η αντιπολίτευση κατακεραύνωσε σήμερα στη Βουλή την κυβέρνηση και τον ίδιο τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το κύμα ακρίβειας που σαρώνει τα νοικοκυριά...

Σε σύγκρουση για την ακρίβεια και τα μνημόνια οδηγήθηκαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας κατά την Προ Ημερησίας Διάταξης συζήτηση για την ακρίβεια, την οποία ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Τσίπρας στη σχετική συζήτηση για τη Βουλή,

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγόρησε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι κατά τη διακυβέρνησή του «τσάκισε τη μεσαία τάξη στους φόρους», ενώ η δική του κυβέρνηση δίνει στη μεσαία τάξη «αυτά που τους πήρατε».
 
Από τη μεριά του, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε στη δευτερολογία του ότι «ο πρωθυπουργός είναι αρνητής της πραγματικότητας», σημειώνοντας μάλιστα ότι και για το θέμα της ακρίβειας κινείται όπως στην πανδημία λέγοντας πως αυτή θα είναι προσωρινή.
 

Ακολουθούν σημεία των ομιλιών των επικεφαλής των κοινοβουλευτικών κομμάτων ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ, ΜέΡΑ25 και Ελληνική Λύση.


Κυριάκος Μητσοτάκης: «Ακόμα τρεις πρωτοβουλίες στο μέτωπο κατά της ακρίβειας»



Μιλώντας κατά την Προ Ημερησίας Διάταξης συζήτηση για την ακρίβεια, την οποία ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Τσίπρας, ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε πως, όπως πέρυσι, έτσι και φέτος «100.000 ενεργοί υγειονομικοί στα νοσοκομεία και στο ΕΚΑΒ θα ενισχυθούν με έκτακτη καταβολή μισού μισθού», λαμβάνοντας εντός Δεκεμβρίου ένα μέσο ποσό της τάξης των 900 ευρώ.

Τρεις νέες πρωτοβουλίες στο μέτωπο κατά της ακρίβειας ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο της προ ημερησίας συζήτησης στη Βουλή για το ζήτημα.

Ειδικότερα:
  • Όπως το 2020, έτσι και εφέτος 100.000 ενεργοί υγειονομικοί του ΕΣΥ θα ενισχυθούν με έκτακτη καταβολή μισού μισθού, δηλαδή μέσο ποσό ύψους 900 ευρώ θα τους αποδοθεί αμέσως μέσα στο Δεκέμβριο.
  • Όλοι οι χαμηλοσυνταξιούχοι πρόσθετο βοήθημα 250 ευρώ προσαυξημένο κατά 50 ακόμη για κάθε μέλος της οικογένειας. Αυτό αφορά 800.000 συμπολίτες μας που θα δουν μεγαλύτερη την επόμενη σύνταξη τους. “Είναι μια ανακούφιση, δεν είναι κάτι παραπάνω δεν είναι αυτό που τους αξίζει αλλά είναι μία βοήθεια”, σημείωσε
  • Το ίδιο επίδομα σε 173.000 πολίτες με αναπηρία. Πρόκειται για τους δικαιούχους του Οργανισμού Πρόνοιας.
Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για παγκόσμια κρίση τιμών, που συνδέεται με την έξοδο από τα lockdown.

Συμφώνησε με την ΕΚΤ ότι πρόκειται για ένα πρόσκαιρο φαινόμενο που θα αρχίσει να υποχωρεί από το πρώτο τρίμηνο του 2022 και άρα δεν πρέπει να αυξηθούν τα επιτόκια της ΕΚΤ για να μην ανασχεθεί η αναπτυξιακή δυναμική

Διαφώνησε με όσους στην ΕΕ υποστηρίζουν ότι ο πληθωρισμός είναι αποτέλεσμα μίας χαλαρής νομισματικής πολιτικής και έχει πιο μόνιμα χαρακτηριστικά.

Υποστήριξε ότι υπάρχει μία πλειοδοσία στα ΜΜΕ, γιατί το ζήτημα της ακρίβειας πουλάει, και πως η εικόνα όσον αφορά στην ακρίβεια δεν είναι η πραγματική.

Δήλωσε ότι η χώρα μας έχει την τρίτη καλύτερη επίδοση στον πληθωρισμό στην Ευρώπη τον Οκτώβριο και υποστήριξε ότι: “Η Ελλάδα πηγαίνει συγκριτικά καλύτερα από πολλές ευρωπαϊκές χώρες για αυτό και το καλάθι των βασικών προϊόντων παραμένει αναλογικά φθηνότερο σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες”.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, συνεχίζοντας την ομιλία του, έκανε αναφορά στην Ισπανία και απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα του είπε: «Και στην οικονομία, όπως και στα εξοπλιστικά, δεν μας τα λένε καλά οι νεόκοποι φίλοι σας, οι Ισπανοί σοσιαλιστές με τους φίλους σας τους Podemos». Και απαντώντας σε ερώτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ από τα έδρανα της αντιπολίτευσης, ο πρωθυπουργός αν έφερε: «Εσείς κ. Τσίπρα επιδιώκατε να συναντηθείτε με τον κ. Σάντσες όταν ήλθε στην Ελλάδα. Και στις προσυνόδους του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού κόμματος εσείς πηγαίνετε»...

Συνεχίζοντας την αναφορά του στο αντικείμενο της Προ Ημερησίας συζήτησης, ο Κυρ. Μητσοτάκης τόνισε πως «η παραμικρή αύξηση των τιμών δυσκολεύει την ζωή των πολίτων και εμποδίζει την ανάπτυξη της χώρας».

«Θέλω να μιλάμε με πραγματικά στοιχεία και όχι ψέματα και εντυπώσεις της στιγμής» συνέχισε και συμπλήρωσε πως «αντιμετωπίζουμε ένα εξωγενές και πρόσκαιρο φαινόμενο στο οποίο πιστεύω πως η χώρα μας απαντά με αποτελεσματικότητα. Με την εκδήλωση των πρώτων τάσεων σημαντικών αυξήσεων στην ενέργεια η κυβέρνηση προχώρησε άμεσα στη λήψη μέτρων αιχμής στην ενέργεια και γιατί δύο χρόνια τώρα είχαν ληφθεί μέτρα προστασίας του εισοδήματος. Πρώτη η Ελλάδα από την ΔΕΘ ανακοίνωσε κρατική επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος, την οποία και μετά αυξήσαμε, διπλασιάσαμε τα κοινωνικά τιμολόγια, εξαιρέσαμε τα τέλη στο φυσικό αέριο».

Και ο πρωθυπουργός συμπλήρωσε: «Το συνολικό πόσο που διαθέτουμε για ενίσχυση εργαζομένων και επιχειρήσεων είναι 680 εκατομμύρια ευρώ. Η στήριξη αυτή ως μέγεθος της οικονομικής δραστηριότητας είναι από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη και όπως γνωρίζετε φέτος το πετρέλαιο θέρμανσης είναι διπλάσιο και δίνεται με αντικειμενικά κριτήρια. Να σας πω επίσης πως η ισχυρή ΔΕΗ αποτελεί σύμμαχο σε αυτή την προσπάθεια. Και ναι σήμερα η ΔΕΗ είναι ισχυρή γιατί εσείς μας την παραδώσατε σε κατάσταση χρεοκοπίας».

Αλέξης Τσίπρας: «Στον επόμενο τόνο θα είναι η ώρα του λαού»



Σφυροκόπημα Αλέξη Τσίπρα στον «αρνητή της πραγματικότητας» Μητσοτάκη για τα κυβερνητικά «deals» εν μέσω πρωτοφανούς ακρίβειας: «Ξέρετε να πορεύεστε με δημιουργική λογιστική και ψέματα - Δε μπορεί να φταίνε όλοι οι άλλοι εκτός από αυτούς που κυβερνάνε»
 
Τη στρατηγική της μετωπικής σύγκρουσης με την κυβέρνηση έχει αποφασίσει ο Αλέξης Τσίπρας με στόχο τη ριζική ανατροπή των συσχετισμών και την ανάδειξη μίας ισχυρής προοδευτικής πλειοψηφίας.

Στην κατεύθυνση αυτή αρχίζει ένα διαρκές σφυροκόπημα κατά της κυβέρνησης και προσωπικά κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη για μία σειρά από κρίσιμα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο λαός και η χώρα.

Η μεγάλη πολιτική επίθεση αναμένεται να επικεντρωθεί στο πρόβλημα της διαχείρισης της εφιαλτικής πανδημίας. Ο Αλέξης Τσίπρας θα καταγγείλει την κυβέρνηση για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, για την ανακολουθία στη λήψη μέτρων, αναδεικνύοντας παράλληλα τις εγκληματικές, όπως τις χαρακτηρίζει, ευθύνες του υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη. Η σύγκρουση για την πανδημία θα πάρει μετωπικό χαρακτήρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ σε καθημερινή βάση θα παρουσιάζει στοιχεία για τη δραματική κατάσταση στα νοσοκομεία, την έλλειψη προσωπικού, ενώ θα καταλογίσει ευθύνες στους αρμόδιους για την εκρηκτική αύξηση των θανάτων από κορωνοϊό. Ένα άλλο μεγάλο ζήτημα που αφορά στην κοινωνία και το οποίο θα αναδείξει ο ΣΥΡΙΖΑ, αφορά στην ακρίβεια.

Με τεκμηριωμένα στοιχεία θα καταγγείλει το όργιο κερδοσκοπίας σε βασικά καταναλωτικά προϊόντα, οι τιμές των οποίων απογειώθηκαν από τους μεγάλους ομίλους με πρόσχημα την αύξηση του ενεργειακού κόστους και των πρώτων υλών.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα καταγγείλει την ανυπαρξία ελέγχων από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες και κυρίως την Επιτροπή Ανταγωνισμού, που κάνει τον τροχονόμο στην ακρίβεια. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναδείξει επίσης την εκρηκτική άνοδο των τιμών στα ενοίκια, που καθιστά απαγορευτική την απόκτηση στέγης από τα νέα ζευγάρια και τους φοιτητές.

Η επίθεση κατά της κυβέρνησης αναμένεται να κλιμακωθεί στο διάστημα που μεσολαβεί μέχρι το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ και να κορυφωθεί με πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης. Ο Αλέξης Τσίπρας επιδιώκει να διαμορφώσει ένα ισχυρό μέτωπο στην κοινωνία και μία προοδευτική πλειοψηφία και στη συνέχεια να ζητήσει από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να προκηρύξει εκλογές. Στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι το κλίμα έχει αλλάξει και ότι η φθορά της κυβέρνησης είναι ραγδαία.

Θεωρούνται ως κατασκευασμένες οι δημοσκοπήσεις που προβάλει ο μηχανισμός προπαγάνδας της κυβέρνησης και εκτιμούν ότι η Νέα Δημοκρατία θα υποστεί μεγάλη μείωση των εκλογικών της ποσοστών.

Κώστας Σκανδαλίδης: «Ασπιρίνες για βαριά νόσο τα μέτρα Μητσοτάκη για την ακρίβεια αλλά το ΚΙΝΑΛ θα τα στηρίξει»


Ο Κώστας Σκανδαλίδης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ,  σημείωσε ότι τα θετικά μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός θα τα ψηφίσει το Κίνημα Αλλαγής παρότι, όπως είπε, «είναι ασπιρίνες για τη βαριά νόσο». «Το θέμα της ακρίβειας πρέπει να αντιμετωπιστεί με κοινωνικούς όρους», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ

Μεταβατικά, πρόσκαιρα και ελάχιστης απόδοσης χαρακτήρισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ Κώστας Σκανδαλίδης τα μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ακρίβειας.
 
Ακριβή χώρα η Ελλάδα και πριν τον εισαγόμενο πληθωρισμό

Μιλώντας πριν από λίγο στη Βουλή, στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση, ο κ. Σκανδαλίδης σημείωσε ότι ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποιούν τα μεγέθη του πληθωρισμού και της ακρίβειας κατά το δοκούν για να δικαιολογήσουν τις θέσεις τους.

«Το θέμα της ακρίβειας πρέπει να αντιμετωπιστεί με κοινωνικούς όρους», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ καλώντας τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση να σκεφτούν τις δυσκολίες που έχουν εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες.

Ο Κώστας Σκανδαλίδης επέκρινε τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση πώς παρουσιάζουν μόνο το μέρος της αλήθειας που τους συμφέρει, όπως ο εισαγόμενος πληθωρισμός που πράγματι ανεβάζει την ακρίβεια. «Αποκρύψατε το μέρος της αλήθειας ότι η Ελλάδα, ήταν και πριν μια ακριβή χώρα», τόνισε ο κ. Σκανδαλίδης.

Σημείωσε ότι τα θετικά μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός θα τα ψηφίσει το Κίνημα Αλλαγής παρότι, όπως είπε, «είναι ασπιρίνες για τη βαριά νόσο».

Απαιτούνται δομικά και μόνιμα μέτρα

Ο Κώστας Σκανδαλίδης επεσήμανε ότι τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση αντανακλούν την συντηρητική αντίληψη που την διακατέχει και υπογράμμισε ότι απαιτούνται περισσότερο δομικά και μόνιμα μέτρα.

«Με εμβαλωματικά μέτρα ανάπτυξη δεν γίνεται», υποστήριξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής και επανέλαβε τις προτάσεις που είχε παρουσιάσει στις αρχές Οκτωβρίου η Φώφη Γεννηματά, ευχαριστώντας ταυτόχρονα τα κόμματα για το τρόπο που αντιμετώπισαν τον αδόκητο χαμό της.

Ο Κώστας Σκανδαλίδης εξέφρασε απαισιοδοξία για μέλλον για τον λαό ενώ τόνισε ότι είναι εφικτός ένα άλλος δρόμος, πιο ριζοσπαστικός, πιο τολμηρός, πιο συνεκτικός, τον οποίο επί μισό αιώνα ακολουθεί η προοδευτική παράταξη.

 Δημήτρης Κουτσούμπας: «Συνένοχοι στη σφαγή του λαϊκού εισοδήματος ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ»



Δεν υπάρχει χρόνος για αναμονή, δεν υπάρχουν περιθώρια για αυταπάτες, μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό βαδίζοντας αποφασιστικά στον δρόμο των ριζικών αλλαγών, τόνισε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, στη συζήτηση για την ακρίβεια.

«Η μεγαλύτερη πρόκληση και της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι παρουσιάζουν ως λύση για τα λαϊκά προβλήματα την ίδια την αιτία, την πραγματική πηγή αυτών των προβλημάτων. Το απατηλό φάρμακο που προτείνουν και οι δύο είναι η επιστροφή στην καπιταλιστική ανάπτυξη όταν βρισκόμαστε στη φάση της κρίσης και στη συνέχεια κατά τη φάση της ασθενικής ανάκαμψης της οικονομίας, πάλι η παραπέρα ώθηση στην καπιταλιστική ανάπτυξη, ώθηση που διασφαλίζεται πάντοτε με την πολύμορφη κρατική στήριξη και τις φοροελαφρύνσεις προς το μεγάλο κεφάλαιο» τόνισε στην σημερινή ομιλία του στη Βουλή ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Χαρακτήρισε την ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να απαλλάσσει των ευθυνών του και το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, ως «συνένοχους για την σφαγή του λαϊκού εισοδήματος».

Σημείωσε ότι παρά τις υποσχέσεις, η ζωή αποδεικνύει πως τα «δώρα» της καπιταλιστικής ανάπτυξης για τους εργαζόμενους είναι απαιτήσεις για νέες θυσίες, «αφού μόνο το ξεζούμισμα των εργαζομένων με το άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ αύξησης της παραγωγικότητας και μισθών, μπορεί να αυξηθεί η κερδοφορία του κεφαλαίου».

«Κερασάκι στην τούρτα τους τελευταίους μήνες η ακρίβεια που έρχεται να γκρεμίσει ό,τι είχε απομείνει όρθιο» υπογράμμισε.

Μιλώντας πάντα για την ακρίβεια στην ενέργεια, είπε ότι «στις πλάτες του λαού φορτώνονται τα αποτελέσματα των αντιθέσεων ανάμεσα σε ΗΠΑ, ΕΕ, Ρωσία οι οποίες αφορούν τον βαθμό εξάρτησης της Ευρώπης από το ρώσικο φυσικό αέριο και επιδρούν σήμερα στην τιμή του φυσικού αερίου», ενώ ο λαός «πληρώνει επίσης το Χρηματιστήριο Ενέργειας και το εμπόριο Δικαιωμάτων Εκπομπών Ρύπων που επιβάλλει η ΕΕ» αλλά και τα «πρόσθετα χαράτσια για να είναι κερδοφόρες οι επενδύσεις των Αιολικών Πάρκων».

Είπε ότι το θέμα της ακρίβειας δεν μπορεί να γίνει κατανοητό αν δεν ληφθούν υπόψη «οι συνεχιζόμενες ιδιωτικοποιήσεις σε υγεία, παιδεία, μεταφορές, κοινωνική ασφάλιση, που οδηγούν σε εμφάνιση «κόστους» εκεί που δεν υπήρχε».

Όπως υπογράμμισε, «καμιά αστική κυβέρνηση δεν θέλει, ούτε μπορεί να αντιμετωπίσει το ζήτημα της εξαθλίωσης της εργατικής τάξης, αφού αυτή είναι τελικά απαράβατος όρος της ίδιας της καπιταλιστικής παραγωγής, του συστήματος, τα συμφέροντα του οποίου έχουν ταχθεί να υπηρετούν».

«Γι΄ αυτό και τα μέτρα της κυβέρνησης για την ακρίβεια, είναι κυριολεκτικά "ασπιρίνη" σε βαρύ νόσημα, που σε κάθε περίπτωση θα κληθούν να πληρώσουν οι εργαζόμενοι απ' την άλλη τσέπη.

Πρόκειται για απλά μέτρα αναδιανομής της φτώχειας ανάμεσα στα εργατικά-λαϊκά στρώματα» πρόσθεσε.

«Ως απάντηση μπορεί να ξανακούσουμε ένα από τα πιο σύντομα ανέκδοτα, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τους Ποδέμος και τους σοσιαλιστές της Πορτογαλίας, θα μετασχηματίσουν φιλολαϊκά την ΕΕ. Μπορεί μάλιστα να βοηθήσει και το ΜέΡΑ25 σ' αυτόν τον πολύ "ρεαλιστικό" στόχο... » πρόσθεσε.

Είπε ότι το πρόβλημα είναι βαθύτερο, καθώς «μαγική λύση, που να διασφαλίζει ουσιαστικές αυξήσεις στο εργατικό - λαϊκό εισόδημα, ενίσχυση του μέσου μισθού και την ίδια στιγμή επέκταση της καπιταλιστικής ανάπτυξης και ενίσχυση των κερδών του μεγάλου κεφαλαίου, είναι ακριβώς... μαγική, μεταφυσική, ανύπαρκτη δηλαδή λύση.

Η συσσώρευση του κεφαλαίου, η καπιταλιστική ανάπτυξη, είναι δεμένη με την εξαθλίωση της εργατικής τάξης».

«Ο λόγος, που τόσο εσείς κ. Μητσοτάκη, όσο κι εσείς κ. Τσίπρα, δεν μπορείτε να αρθρώσετε ικανοποιητική πρόταση - λύση για το ζήτημα της ακρίβειας και του εργατικού-λαϊκού εισοδήματος, είναι τελικά πολύ απλός. Είστε με την πλευρά όσων ευθύνονται για τις ανατιμήσεις, την ακρίβεια. Είστε ταγμένοι στην θωράκιση των κερδών του μεγάλου κεφαλαίου» είπε προσθέτοντας ότι γι' αυτό ψήφισαν μαζί τα μνημόνια και σήμερα συμφωνούν στην ανάγκη επεκτατικής διαχείρισης που «τρώει» το λαϊκό εισόδημα με τον πληθωρισμό και ταυτόχρονα «μαζί, όπως "το ένα χέρι νίβει το άλλο", χτυπάτε τη δυνατότητα του εργατικού κινήματος να αντιπαλέψει τα αντεργατικά μέτρα που έχει ανάγκη η κερδοφορία του κεφαλαίου».

«Οι αντιφάσεις αυτού του συστήματος που υποστηρίζετε, προέρχονται απ' την καπιταλιστική ιδιοκτησία, το καπιταλιστικό κέρδος, το αστικό κράτος που το φυλάει. Και αυτό είναι που πρέπει να φύγει απ' το προσκήνιο της ιστορίας.

«Το ΚΚΕ τεκμηριώνει στο πρόγραμμά του ότι μπορεί να ζήσει πολύ καλύτερα ο λαός, με βάση τις δυνατότητες που υπάρχουν σήμερα» είπε ο Δ. Κουτσούμπας.

«Σήμερα, για να ανοίξει αυτός ο ελπιδοφόρος δρόμος, οι δυνάμεις του ΚΚΕ μπαίνουν μπροστά στους σύγχρονους αγώνες των εργαζόμενων. Δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια για άλλες αυταπάτες. Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να εναποθέσουν για άλλη μια φορά τις ελπίδες τους στις απατηλές διακηρύξεις της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και των υπόλοιπων κομμάτων» είπε ο Δ. Κουτσούμπας, σημειώνοντας ότι «μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό, αν πιστέψει στη δύναμή του και βαδίσει αποφασιστικά στο δρόμο της ανατροπής».

«Το ΚΚΕ έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις και μέσα στη Βουλή για την ανακούφιση της εργατικής τάξης, των άλλων εργαζομένων, των λαϊκών δυνάμεων. Προτάσεις, οι οποίες συνάντησαν την αποφασιστική άρνηση των άλλων κομμάτων. Ο ελληνικός λαός μπορεί και πρέπει να βγάλει πλέον τα συμπεράσματά του.

Δεν υπάρχει χρόνος για αναμονή. Η επίθεση του κεφαλαίου δεν πρόκειται να σταματήσει αν δεν την σταματήσουν οι εργαζόμενοι με την πάλη τους ενωμένοι όλοι μαζί» κατέληξε στην ομιλία του ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Γιάνης Βαρουφάκης: «Ακρίβεια για τους πολλούς, πανάκριβες αρπαχτές για τους λίγους»


Ακούγοντας τον Πρωθυπουργό για την ακρίβεια, θα φανταζόμουν ότι πρόκειται για καινούργιο φαινόμενο. Το αυτό ακούγοντας και τον κ. Τσίπρα να συμφωνεί ότι είναι το ίδιο. Τα 13 αυτά χρόνια δεν αντιμετωπίζουν οι πολίτες ακρίβεια; Ακόμα και όταν έπεφταν οι τιμές, αν θυμάστε έπεφταν και οι μισθοί και οι συντάξεις των πολιτών.

Η ακρίβεια, η αναξιοπρέπεια και η ανέχεια είναι δεδομένη όμως εδώ και 13 χρόνια με τις πολιτικές της φτωχοποίησης σας.

Ο κ. Μητσοτάκης όμως μας είπε για αύξηση της αγοραστική δύναμης της μέσης οικογένειας, το μερίδιο των μισθών ωστόσο μειώνεται συστηματικά εδώ και 13 χρόνια ακόμα και σύμφωνα με την παντελώς αναξιόπιστη ΕΛΣΤΑΤ.

Ακούσαμε ακόμα τον κ. Τσίπρα να μιλάει για «σκληρά μνημόνια», βέβαια δεν υπάρχουν μαλακά μνημόνιο κ. Τσίπρα που κόψατε τα 100 ευρώ του ΕΚΑΣ στους χαμηλοσυνταξιούχους και έπειτα τους μοιράζεται ένα φιλοδώρημα μια φορά τον χρόνο, όπως έρχεται τώρα να κάνει το ίδιο και ο κ. Μητσοτάκης βέβαια.

Ο ένας κάνει αυτό που κάνει και ο άλλος. Η ακρίβεια όμως, η ανέχεια και η αναξιοπρέπεια για τους πολλούς κρατάει 13 χρόνια και δεν αλλάζει με φιλοδωρήματα, όσο ζούμε μέσα στην χρεοδουλοπαροικία.

Πέρα από αυτά ωστόσο υπάρχει και η αναξιοπιστία. Κανένας δεν ξεχνάει ότι η ΕΛΣΤΑΤ με τα τεράστια ψεύδη και τα Greek statistics, μιλούσε για αύξηση 0,2% του πληθωρισμού, των τιμών δηλαδή σαν να λέμε με το πέρασμα από την δραχμή στο ευρώ, κάτι που βέβαια κανένας Έλληνας πολίτης δεν πιστεύει. Καμία εμπιστοσύνη λοιπόν εμείς δεν έχουμε στην τρισάθλια ΕΛΣΤΑΤ.

Έχετε πάει σε σουπερμάρκετ; Είχατε δει την αύξηση κατά 10-15% μέσα στην πανδημία στις τιμές των βασικών αγαθών του καλαθιού του μέσου νοικοκυριού; Τα σουπερμάρκετ το μεγαλύτερο καρτέλ που υπάρχει στη χώρα, είχαν τέτοιες αυξήσεις στα βασικά αγαθά και μας τώρα για 0,6% πληθωρισμό; Τα Greek statistics αποδεικνύουν ότι είναι εδώ.

Έχετε φτιάξει ένα Μήτσο-Verse μέσω της αναξιοπιστίας σας κ. Μητσοτάκη.

Αναξιοπιστία ακόμα και στην εμβολιαστική πολιτική, όπως έγραψε το περιοδικό nature που μιλάει για τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού στους πληθυσμούς των χωρών με χαμηλή εμπιστοσύνη των πολιτών στις Κυβερνήσεις τους.

Εμείς ως ΜέΡΑ25 θέλουμε να εμβολιαστεί το 100% του πληθυσμού, όμως εσείς έχετε ακόμα και επιλεκτικότητα στον αυταρχισμό που εφαρμόζετε αυτά τα μέτρα. Τις προάλλες στον Μαραθώνιο που έγινε, η ΕΛ.ΑΣ. έστειλε ανεμβολίαστους αστυνομικούς να κάνουν ελέγχους για τον covid. Είναι δυνατόν να επιλέγετε πού θα ασκείτε τον αυταρχισμό σας; Είναι δυνατόν ακόμα εμείς οι πλήρως εμβολιασμένοι, ακόμα και με τις τρεις δόσεις, να μην κάνουμε τεστ;

Τρία πράγματα σας ζητάμε από την πρώτη στιγμή και σας ξαναλέμε και τώρα φτιάξτε ένα δημόσιο δίκτυο για μαζικά δωρεάν τεστ για όλους, εμβολιασμένους και μη. Εισάγετε ακόμα τη δυνατότητα για προεμβολιαστικό έλεγχο από δημόσιο γιατρό όσων δεν έχουν εμβολιαστεί και διστάζουν. Και τέλος κάντε άμεσα μαζικές προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών, όχι να μειώνετε τις δαπάνες στον προϋπολογισμό του ΕΣΥ και μετά να έρχεστε εδώ και να δίνετε φιλοδωρήματα.

Κυριάκος Βελόπουλος: «Η Ελλάδα είναι φορολογικά η χειρότερη μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ»


Στο υψηλό κόστος της ενέργειας στη χώρα μας, αναφέρθηκε κατά την ομιλία του στη Βουλή κατά την συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων, με θέμα την κρίση ακρίβειας ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος και καταλόγισε στην κυβέρνηση εσφαλμένους χειρισμούς στην αντιμετώπιση της ακρίβειας και στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.

«Μίλησε ο πρωθυπουργός για παγκόσμια κρίση και για παγκόσμια αύξηση στο κόστος της ενέργειας. Να σας θυμίσω ότι πριν ένα χρόνο είχα πει στην Βουλή να προ-αγοράσουμε πετρέλαιο. Αν το είχατε κάνει θα είχαμε κερδίσει εκατ. ευρώ. Αν αγοράζατε τότε πετρέλαιο που είχε 22 δολάρια το βαρέλι ενώ σήμερα πλησιάζει τα 72 δολάρια το βαρέλι δεν θα είχαμε πρόβλημα. Ορίστε μια πρόταση σοβαρού κόμματος μέσα στο ελληνικό Κοινοβούλιο.

Έχουμε καταθέσει εγγράφως πρόταση για την ενέργεια, γιατί είναι θέμα μείζον, εθνικό και πρέπει να επιλυθεί με την εξόρυξη φυσικού αερίου και την επαναλειτουργία των λιγνιτών. Δεν μπορεί να είναι η χώρα όμηρος ενεργειακά καμίας εχθρικής χώρας», είπε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λυσης και επικαλέστηκε το σχέδιο Μανιάτη-Βελόπουλου για την αποθήκευση φυσικού αερίου, «που έχουμε εκπονήσει από το 2010 και το έχουμε καταθέσει στην Βουλή». «Υπάρχει εγκεκριμένος και είναι χρηματοτοδοτούμενος από την ΕΕ αποταμιευτήρας στην Θάσο» είπε ο κ. Βελόπουλος και συνέχισε:

«Δώσατε χρήματα για την επιδότηση της ΔΕΗ. Και αυτό έγινε με δανεικά. Καλώ τον πρωθυπουργό να δεσμευτεί ότι δεν θα έχουμε πάλι lockdown τα Χριστούγεννα. Γιατί τα μαγαζιά έχουν εφοδιαστεί με προϊόντα και αν γίνει lockdown τα προϊόντα θα μείνουν στα ράφια. Θα καταστραφούν οι άνθρωποι. Θέλει προσοχή η οικονομία. Δεν μπορεί να την χειρίζεστε με το να μιμείστε τις εντολές άλλων χωρών.

Μιλήσατε για αύξηση του κατώτατου μισθού. Στα λόγια μπορεί ο καθένας να λέει ό,τι θέλει. 2% αύξηση μεταφράζεται σε 12 ευρώ. Είπατε ότι θα δώσετε κι άλλα. Μα όταν δίνετε αύξηση 2% και τα προϊόντα αυξάνονται 30% πώς θα λυθεί το πρόβλημα;

Με το πρόγραμμα ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ επιδοτήσατε την ανεργία και λέτε ότι την μειώσατε. Εμείς θα επιδοτούμε μόνο την εργασία. Όχι την ανεργία. Κάνατε τους Έλληνες μαλθακούς με τα επιδόματα. Επιτέλους, επιδοτήστε τις επιχειρήσεις για να προσλάβουν κόσμο.

Μοιράσατε λεφτά στους συνταξιούχους αλλά ακόμα περιμένουν οι πατεράδες μας και οι παππούδες μας τις συντάξεις τους. Και πάλι με δανεικά».

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης αναφέρθηκε στη ακρίβεια και τόνισε ότι κυρίως υπεύθυνη είναι η υπερφορολόγηση και των εταιρειών και των φυσικών προσώπων και η διατήρηση του τέλους επιτηδεύματος, που είναι, όπως ανέφερε, ένας άδικος φόρος.

«Η Ελλάδα είναι η χειρότερη χώρα φορολογικά για οικογένειες. Είμαστε στη δεύτερη θέση μεταξύ 36 χωρών του ΟΟΣΑ με υψηλότερη φορολόγηση εργαζομένων με παιδιά και χαμηλότερες αμοιβές», ανέφερε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης και συνέχισε:

«Έχουμε την 4η υψηλότερη φορολογία στα καύσιμα. Αυτό σημαίνει ακριβές μεταφορές. Και αντί να μειώστε τη φορολογία περιμένετε στήριξη από την ΕΕ. Είναι καταστροφικά υψηλά τα επιτόκια δανεισμού των επιχειρήσεων για τις νέες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Έχουμε τα ακριβότερα διόδια. Είναι πολύ μεγάλο το κόστος των τηλεπικοινωνιών. Είμαστε η δεύτερη ακριβότερη χώρα σε κόστος τηλεπικοινωνιών, σύμφωνα με την Eurostat. Έχουμε τεράστια άνοδο των τιμών στο κρέας λόγω της ραγδαίας αύξησης της τιμής των ζωοτροφών που ξεπερνά το 60%».

«Αυτή η πολιτική σας έχει οδηγήσει τη χώρα να έχει το μεγαλύτερο ποσοστό πολιτών με δυσκολία πληρωμής των λογαριασμών τον τελευταίο χρόνο. Το ποσοστό στη χώρα μας είναι στο 82% ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στο Βέλγιο είναι στο 25%, στην Γαλλία είναι στο 32%, στη Γερμανία στο 15%, στην Σουηδία στο 10%» σημείωσε ο κ. Βελόπουλος και τόνισε:

«Δεν είναι λύση τα δανεικά. Θα τα πληρώσουν οι Έλληνες. Η ΝΔ δυστυχώς δεν είναι λύση στο πρόβλημα είναι το πρόβλημα μέσα στο πρόβλημα».

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου