ΧΑΛΚΙΔΑ ΚΑΙΡΟΣ

Η Ιταλία και η Γαλλία εμβαθύνουν τους στρατηγικούς δεσμούς μετά το "κενό" της αποχώρησης Μέρκελ

Στο προεδρικό μέγαρο Κυρηνάλιο πραγματοποιήθηκε η υπογραφή Ιταλογαλλικής Συνθήκης Ενισχυμένης Διμερούς Συνεργασίας.

Ολοκληρώθηκε. λίγο μετά το μεσημέρι, στο προεδρικό μέγαρο Κυρηνάλιο της Ρώμης η υπογραφή της Ιταλογαλλικής Συνθήκης Ενισχυμένης Διμερούς Συνεργασίας, η "Συνθήκη Quirinale", από το  μέγαρο Quirinale (Κυρηνάλιο) της Ρώμης όπου υπεγράφη.

Ιταλία και Γαλλία υπέγραψαν σήμερα Παρασκευή μια συνθήκη για την ενίσχυση των διμερών δεσμών και την ενίσχυση του συντονισμού τους εντός της Ευρώπης, σε μια περίοδο που η διπλωματία της ΕΕ δοκιμάζεται από την αποχώρηση της Γερμανίδας Άνγκελα Μέρκελ.

Καθώς η νέα κυβέρνηση του Βερολίνου αναμένεται να είναι πιο εσωστρεφής, ειδικά στην αρχή της θητείας της, και τόσο το Παρίσι όσο και η Ρώμη επιθυμούν να εμβαθύνουν τις σχέσεις τους σε μια περίοδο συννεφιασμένη από την οικονομική αβεβαιότητα, την πανδημία, μια πιο διεκδικητική Ρωσία, μια ανερχόμενη Κίνα και τις όλο και περισσότερο απεμπλεκόμενες Ηνωμένες Πολιτείες.

Πρόκειται για Συνθήκη με έντεκα κεφάλαια, η οποία αφορά, μεταξύ των άλλων, τους τομείς της άμυνας, της εξωτερικής πολιτικής, του πολιτισμού, της βιομηχανικής συνεργασίας, των νέων τεχνολογιών, αλλά και την συνεργασία για την επίλυση προβλήμάτων στην Αφρική και στην Μεσόγειο.

«Θέλουμε να δώσουμε έμφαση και σε μια ευρωπαϊκή πολιτική για το άσυλο και τα μεταναστευτικά ρεύματα, με την συμμετοχή όλης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, βάσει της αρχής της αλληλεγγύης. Πρέπει να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε μια πραγματική ευρωπαϊκή άμυνα», τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Ντράγκι.

«Δημιουργήσαμε ένα ιταλογαλλικό σπίτι, στο οποίο υπουργοί και διπλωμάτες θα μπορούν να μιλούν ελεύθερα», τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, σύμφωνα με τον οποίο «η Ρώμη και το Παρίσι θα αναπτύξουν δράση υπέρ της ευρωπαϊκής άμυνας, θα στοχεύσουν στην επίλυση των προβλημάτων της Λιβύης ενώ παράλληλα επιθυμούν να τύχουν προστασίας τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης και να καταπολεμηθεί η παράτυπη μετανάστευση».

«Θέλουμε μια ανοικτή, κυρίαρχη Ευρώπη, η οποία να δρα με συνοχή», υπογράμμισε ο Μακρόν.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός, από την μεριά του, υπογράμμισε οτι «η Ευρώπη πρέπει να μπορεί να υπερασπίζεται τα σύνορά της και η συνθήκη αυτή συμβάλλει προς αυτή την κατεύθυνση».

Σε ό,τι αφορά την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας, ο Μάριο Ντράγκι υπογράμμισε:

«Οι δημοσιονομικοί κανόνες της Ευρώπης ήταν ήδη ανεπαρκείς πριν την πανδημία. Σήμερα η αναθεώρησή τους είναι αναπόφευκτη. Για να αντιμετωπίσουμε το κόστος της πανδημίας, την ανάγκη ισχυρής στήριξης από μέρους του δημοσίου, αλλά και για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και για να μπορέσουν να γίνουν τεχνολογικές επενδύσεις. Χρειάζονται νέοι κανόνες για να διορθώσουμε το παρελθόν και να σχεδιάσουμε το μέλλον».

Αναφερόμενος, τέλος, στο μεταναστευτικό και το προσφυγικό, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρον δήλωσε:

«Πρέπει να προσφέρουμε προστασία και υποδοχή στους πρόσφυγες. Αλλά οι άνδρες και οι γυναίκες που εισέρχονται στις χώρες μας παράτυπα, πρέπει να συνοδεύονται και πάλι στις χώρες καταγωγής τους. Είναι ανάγκη να προστετεύσουμε τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης, καταπολεμώντας και τους διακινητές που εκμεταλλεύονται τους μετανάστες».
με πληροφορίεςα από amna.gr

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη