COP26: "Λευκός καπνός" από την Γλασκώβη, επιτεύχθηκε συμφωνία για το κλίμα - Α. Γκουτέρες: «η κλιματική καταστροφή συνεχίζει να μας χτυπά την πόρτα».

COP26, Γλασκώβη, Συμφωνία της Γλασκώβης,

Νέα συμφωνία για την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη πέτυχαν οι εκπρόσωποι 200 χωρών στη Διάσκεψη για το Κλίμα της Γλασκώβης (COP26).

Η COP26 ενέκρινε τη "Συμφωνία της Γλασκώβης" με σκοπό να επιταχυνθεί η μάχη κατά της κλιματικής υπερθέρμανσης, ωστόσο η συμφωνία αυτή δεν διασφαλίζει ότι η υπερθέρμανση θα περιοριστεί στον 1,5 βαθμό Κελσίου και ακόμα δεν δίνει απάντηση στα αιτήματα βοήθειας των φτωχών χωρών, που ευθύνονται λιγότερο για την κλιματική κρίση αλλά δέχονται περισσότερο τις επιπτώσεις της.

Το κείμενο υιοθετήθηκε μετά από αλλαγές της τελευταίας στιγμής που πέτυχε να ενσωματώσει η Ινδία, σε σχέση με τη σταδιακή κατάργηση της ενέργειας από ορυκτά καύσιμα.

Για τον ΟΗΕ, η συμφωνία της COP26 είναι ένας «συμβιβασμός» γεμάτος «αντιφάσεις», δήλωσε ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες. Και πρόσθεσε ότι «η κλιματική καταστροφή συνεχίζει να μας χτυπά την πόρτα».

Η οριστική υιοθέτηση του κειμένου επιτεύχθηκε έπειτα από δύο εβδομάδες επίπονων διαπραγματεύσεων, με ένα χτύπημα του σφυριού του Βρετανού προέδρου της παγκόσμιας διάσκεψης για το κλίμα και έπειτα από αλλαγές της τελευταίας στιγμής που επέφεραν η Κίνα και η Ινδία στο θέμα της ενέργειας από ορυκτά καύσιμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου