Απογοητευμένος ο Γ.Γ.του ΠΟΥ για τα κράτη που έλαβαν μέτρα για την παραλλαγή "Omicron" που δεν βασίζονται σε αποδεικτικά στοιχεία

WHO, ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, Tedros Adhanom Ghebreyesus, μετάλλαξη Omicron, μέτρα, αφρικανικές χώρες,
«Κατανοώ την ανησυχία κάποιων χωρών να προστατεύσουν τους πολίτες τους έναντι της παραλλαγής "Omicron" αλλά ανησυχώ εξίσου γιατί πολλά κράτη μέλη εισάγουν γενικά μέτρα που δεν βασίζονται σε στοιχεία ή αποτελεσματικά από μόνα τους και τα οποία απλώς θα επιδεινώσουν τις ανισότητες  δήλωσε» ο κ. Τέντρος 

ΓΕΝΕΥΗ (Reuters) - Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ),  Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, (Tedros Adhanom Ghebreyesus) εξέφρασε την ανησυχία του, σήμερα Τρίτη, γιατί ορισμένες χώρες εισήγαγαν γενικά μέτρα κατά της παραλλαγής του κορονοϊού "Omicron" που μπορεί να μην είναι απαραίτητα τιμωρώντας άδικα τα αφρικανικά κράτη.

«Κατανοώ την ανησυχία όλων των χωρών να προστατεύσουν τους πολίτες τους έναντι μιας παραλλαγής που δεν κατανοούμε ακόμη πλήρως», δήλωσε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

«Αλλά ανησυχώ εξίσου ότι πολλά κράτη μέλη εισάγουν γενικά μέτρα που δεν βασίζονται σε στοιχεία ή αποτελεσματικά από μόνα τους και τα οποία απλώς θα επιδεινώσουν τις ανισότητες».

Η παραλλαγή που αναφέρθηκε για πρώτη φορά στη νότια Αφρική πριν από μια εβδομάδα, έφερε παγκόσμιο συναγερμό, οδήγησε σε ταξιδιωτικές απαγορεύσεις και τόνισε τη διαφορά μεταξύ των μαζικών εμβολιασμών στα πλούσια έθνη και του αραιού εμβολιασμού στον αναπτυσσόμενο κόσμο.

Σε παρατηρήσεις σε μια συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπό του, ο επικεφαλής της Αιθιοπίας του ΠΟΥ προέτρεψε τα 194 κράτη μέλη να τηρήσουν "ορθολογικά, αναλογικά" μέτρα.

Υπάρχουν ακόμη πολλές ερωτήσεις παρά απαντήσεις, είπε ο κ. Tedros, σχετικά με τη σοβαρότητα της παραλλαγλης "Omicron" και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.

Δεν έχουν αναφερθεί ακόμη θάνατοι που συνδέονται με το Omicron, αν και ο ΠΟΥ έχει πει ότι ενέχει υψηλό κίνδυνο αύξησης της μόλυνσης.

«Για άλλη μια φορά, ευχαριστώ τη Μποτσουάνα και τη Νότια Αφρική για τον εντοπισμό, την αλληλουχία και την αναφορά αυτής της παραλλαγής τόσο γρήγορα», πρόσθεσε ο Τέντρος. «Με ανησυχεί βαθύτατα το γεγονός ότι αυτές οι χώρες τιμωρούνται τώρα από άλλους επειδή έκαναν το σωστό».

«Πολιτικές και όχι επιστημονικές οι αντιδράσεις»

Στα μέσα της τριήμερης συνάντησης των υπουργών υγείας του ΠΟΥ, η αντιπροσωπεία της Ναμίμπια εξέφρασε την Τρίτη την απογοήτευσή της για εκείνα τα κράτη που επιβάλλουν ταξιδιωτικές απαγορεύσεις στη νότια Αφρική.

«Αυτή η ταξιδιωτική απαγόρευση είναι μια σπασμωδική αντίδραση που βασίζεται στην πολιτική, όχι στην επιστήμη ή στις οδηγίες του ΠΟΥ», ανέφερε. «Γιατί ρωτάμε γιατί άλλα κράτη που (εντόπισαν) την παραλλαγή σε άτομα που δεν έχουν ιστορικό ταξιδιού στη νότια Αφρική εξαιρούνται από αυτήν την ταξιδιωτική απαγόρευση;»

Η Τανζανία ζήτησε την άμεση άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών, που βλάπτουν τον τουρισμό στην περιοχή, ενώ ο Καναδάς εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την περιφερειακή διαφάνεια.

«Η διαφανής διεθνής συνεργασία, όπως αποδεικνύεται από την ηγεσία της Νότιας Αφρικής και τους Νοτιοαφρικανούς επιστήμονες που μοιράστηκαν γρήγορα και ανοιχτά πληροφορίες για αυτή τη νέα παραλλαγή, είναι αυτό που χρειάζεται τώρα περισσότερο από ποτέ», δήλωσε ο Leslie Norton, πρέσβης του Καναδά στον ΟΗΕ στη Γενεύη.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου