Ελληνικά πλοία θα μεταφέρουν το αμερικανικό υγροποιημένο φυσικό αέριο στην Ε.Ε.

Ναυτιλία, υγροποιημένο φυσικό αέριο, LNG, ΕΕ, ΗΠΑ,

Η συμφωνία ΗΠΑ – ΕΕ για την προμήθεια επιπλέον 15 δισ. κυβικών μέτρων υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) μέχρι το τέλος του 2022, αλλά και η απόφαση της ΕΕ να διαφοροποιήσει γενικότερα της πηγές προμήθειας φυσικού αερίου, αναμένεται να οδηγήσουν σε αύξηση της ζήτησης για πλοία μεταφοράς LNG...

Η συμφωνία ΕΕ - ΗΠΑ αναμένεται να οδηγήσει κατά το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους σε αύξηση της ζήτησης LNG Carriers και σε άνοδο των ναύλων.

Κυρίαρχο ρόλο στον εφοδιασμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης με υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG), σύμφωνα με τον OT.gr, σκοπεύει να διαδραματίσει τα επόμενα χρόνια ο ελληνικός εφοπλισμός, καθώς περίπου ένα στα πέντε πλοία του παγκόσμιου στόλου μεταφοράς LNG ανήκει σε ελληνικά συμφέροντα. Σύμφωνα με τον ναυλομεσιτικό οίκο Poten, μέχρι τον Ιανουάριο του 2022 ο παγκόσμιος στόλος LNG Carriers (μεταφορικής ικανότητας μεγαλύτερης των 100.000 κ.μ.) αποτελούνταν από 582 πλοία, ενώ άλλα 151 πλοία ήταν υπό ναυπήγηση εκ των οποίων τα 122 συνδέονται ήδη με μακροχρόνια συμβόλαια. Από τα 733 LNG Carriers (εν ενεργεία και υπό παραγγελία) τα 156 ανήκουν σε ναυτιλιακές εταιρείες ελληνικών συμφερόντων οι οποίες πρωταγωνιστούν στο παγκόσμιο διά θαλάσσης εμπόριο LNG

Η συμφωνία ΗΠΑ – ΕΕ για την προμήθεια επιπλέον 15 δισ. κυβικών μέτρων υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) μέχρι το τέλος του 2022, αλλά και η απόφαση της ΕΕ να διαφοροποιήσει γενικότερα της πηγές προμήθειας φυσικού αερίου, αναμένεται να οδηγήσουν σε αύξηση της ζήτησης για πλοία μεταφοράς LNG. Τα επιπλέον 15 δισ. κ.μ. LNG ισοδυναμούν με το 37% του LNG που προμηθεύθηκαν τα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ από τον Μάρτιο έως τον Δεκέμβριο του 2021, με βάση την παρακολούθηση πλοίων από τη Lloyd’s List Intelligence.

Σύμφωνα με έκθεση της ING Bank, η αύξηση από τις ΗΠΑ κατά 15 δισ. κ.μ. των ποσοτήτων LNG είναι εφικτή, όμως οι ποσότητες υπολείπονται πολύ από το να αντικαταστήσουν τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου. Η Ευρώπη εισάγει – μέσω αγωγών – από τη Ρωσία το 40% του φυσικού αερίου που χρειάζεται, μια ποσότητα που ισοδυναμεί με 155 δισ. κυβικά μέτρα το 2021. Συνολικά, η κατανάλωση φυσικού αερίου στην ΕΕ ανήλθε σε 399 δισ. κυβικά μέτρα το 2021, σύμφωνα με έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σε κάθε περίπτωση ένα πολύ μεγάλο μέρος της ποσότητας που προμηθευόταν η ΕΕ μέσω αγωγών θα το προμηθεύεται τώρα με πλοία. Ήδη, στο πλαίσιο της συμφωνίας οι ΗΠΑ υποσχέθηκαν τουλάχιστον 50 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα LNG έως το 2030 για τις ευρωπαϊκές χώρες για να αντικαταστήσουν περίπου το ένα τρίτο των ρωσικών προμηθειών φυσικού αερίου.

Οπως εκτιμούν οι αναλυτές η συμφωνία ΕΕ – ΗΠΑ αναμένεται να οδηγήσει κατά το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους σε αύξησης της ζήτησης LNG Carriers και σε άνοδο των ναύλων κατά τη διάρκεια μιας περιόδου που εποχικά χαρακτηρίζεται από χαμηλό ενδιαφέρον για ναυλώσεις αυτών των πλοίων.

Πάντως, εκτιμάται ότι η πολύ υψηλή τιμή του φυσικού αέριου ως προϊόντος μπορεί να επηρεάζει αρνητικά τις ναυλώσεις στην spot αγορά. Όπως εξηγούν οι αναλυτές, η στροφή περισσότερων πλοίων στη spot αγορά στο εμπόριο ΗΠΑ – ΕΕ αντί ΗΠΑ – Ασία μείωσε τα τονομίλια μεταφερόμενου φορτίου λόγω μικρότερης απόστασης ΗΠΑ – ΕΕ από ΗΠΑ – Ασία, που σημαίνει περισσότερα πλοία διαθέσιμα για μεταφορά φορτίων. Ηδη το προηγούμενο διάστημα παρουσιάστηκαν και φαινόμενα αρνητικών ναύλων στο εμπόριο ΗΠΑ – ΕΕ.

Για τον λόγο αυτόν, δεδομένων και των πολύ υψηλών τιμών του φυσικού αέριου, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν για τους πλοιοκτήτες οι ναυλώσεις διάρκειας ενός έτους και άνω. Η πλειονότητα των φορτίων LNG διεθνώς εξυπηρετείται με μακροχρόνια συμβόλαια, συνήθως από τέσσερα μέχρι και δώδεκα έτη, ενώ λιγότερο από το 40% του συνόλου των φορτίων LNG αφορούν τη spot αγορά και τα βραχυπρόθεσμα συμβόλαια. Συνολικά τα φορτία LNG (μακροπρόθεσμα συμβόλαια δηλαδή και spot αγορά) ανήλθαν σε 356,1 εκατ. τόνους το 2020, σύμφωνα με τους εισαγωγείς LNG (International Group of Liquefied Natural Gas Importers).

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου