Don’t paint it green: εκστρατεία κατά της καταστροφικής φορολογικής και περιβαλλοντικής πολιτικής της ΕΕ για την ενέργεια

Don’t Paint It Green, DiEM25, ΕΕ, πυρηνική ενέργεια, φυσικό αέριο,
«Η επαναταξινόμηση του φυσικού αερίου και των πυρηνικών ως «πράσινων» είναι μια θλιβερή υπενθύμιση της αρχιτεκτονικής που μοιάζει με καρτέλ της Ευρωπαϊκής Ένωσης...


Η πυρηνική ενέργεια είναι αναξιόπιστη, ακριβή, επικίνδυνη και αργή στην εγκατάσταση. Και το αέριο είναι πεπερασμένο, καταστροφικό και συμβάλλει στο πρόβλημα που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ισχυρίζεται ότι θέλει να λύσει. Ας είμαστε ξεκάθαροι: δεν μπορούν ούτε να υπηρετήσουν την πράσινη μετάβαση, ούτε να αποτελέσουν τελικές λύσεις στην κρίση μας.

Η εκστρατεία Don’t Paint It Green ξεκίνησε από το DiEM25. Πρόκειται για εναντίωση στο πράσινο ξέπλυμα του φυσικού αερίου και της πυρηνικής ενέργειας και στοχεύει να πιέσει τα μέλη του ευρωκοινοβουλίου να δεσμευτούν να σταματήσουν μια ενεργειακή ταξινόμηση που χαρακτηρίζει την πυρηνική ενέργεια και το φυσικό αέριο ως “βιώσιμες”.

Στον ιστότοπο της εκστρατείας, οι πολίτες μπορούν να συμμετάσχουν υπογράφοντας ένα ψήφισμα, στέλνοντας απευθείας μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στους ευρωβουλευτές ή δημιουργώντας διαδικτυακή διαμαρτυρία μέσω twitter. Μπορείτε επίσης να παρακολουθήσετε βίντεο από εξέχοντες υποστηρικτές όπως ο Γιάνης Βαρουφάκης, η Σαμπρίνα Φερνάτες και ο Μπασάω Σεν.

Οι πυρηνικοί αντιδραστήρες είναι ακριβοί, επικίνδυνοι και χρειάζονται δεκαετίες για να κατασκευαστούν, ενώ το φυσικό αέριο είναι ένα ορυκτό καύσιμο που είναι εξ ορισμού μη βιώσιμο. Με αυτή την πρόταση, η ΕΕ προσπαθεί να τετραγωνίσει τον κύκλο, ώστε τα κέρδη των εταιρειών, οι λομπίστες των οποίων περνούν τόσο πολύ χρόνο συναναστρεφόμενοι με τους αξιωματούχους στις Βρυξέλλες, να συνεχίσουν να ρέουν εις βάρος του μέλλοντός μας.

Είτε το αέριο προέρχεται από τη Ρωσία είτε από αυταρχικά καθεστώτα αλλού, χρηματοδοτεί πολεμικές μηχανές που προκαλούν ανυπολόγιστη δυστυχία και θάνατο μέσω της βίας, εκτός από τη ρύπανση. Καθώς μιλάμε, οι εταιρείες ασκούν πιέσεις στην ΕΕ για περισσότερα χρήματα και περισσότερες υποδομές για αυτές τις πηγές ενέργειας. Πρέπει να δράσουμε τώρα για να αποτρέψουμε οπισθοδρομήσεις δεκαετιών στον αγώνα για μια πράσινη μετάβαση – χρόνο που δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε.

Οι εμπειρογνώμονες και οι άνθρωποι σε όλη την Ευρώπη που αντιτίθενται σε αυτή την καταστροφική ταξινόμηση εξαρτώνται από τους πολιτικούς που είναι οι μόνοι που μπορούν να την σταματήσουν τώρα.

Απόσπασμα από δηλώσεις του Ντούσαν Παγιόβιτς, συντονιστή της εκστρατείας DiEM25:

“Δεν θα σπαταλήσω λόγια για να εξηγήσω γιατί η συμπερίληψη ενός ορυκτού καυσίμου στην “πράσινη ταξινόμηση” είναι κακή. Το μόνο που κάνει είναι να αποκαλύπτει τη διαφθορά των επαγγελματιών πολιτικών των Βρυξελλών. Από την άλλη πλευρά, ακόμη και αν είχαμε τις δεκαετίες που απαιτούνται για μια ουσιαστική μετάβαση στην πυρηνική ενέργεια, αυτό θα σήμαινε μια μαζική μεταφορά δημόσιου χρήματος στη χούφτα των εταιρειών που μπορούν να την κατασκευάσουν, την επέκταση και τη συντήρηση ενός πανταχού παρόντος στρατιωτικο-βιομηχανικού συμπλέγματος που θα χρειαζόταν για τη φύλαξή της, και τους συνεχείς κινδύνους ατυχημάτων και οπλισμού με ραδιενεργό υλικό. Οι προοδευτικές δυνάμεις πρέπει να ενωθούν για να αντιμετωπίσουν αυτή την κυνική και δυνητικά καταστροφική προσπάθεια της ΕΕ να βάψει αυτές τις ενέργειες πράσινες.”

Απόσπασμα από δηλώσεις του Γιάνη Βαρουφάκη, συνιδρυτή του DiEM25 και μέλους της συντονιστικής συλλογικότητας:

“Η επαναταξινόμηση του φυσικού αερίου και της πυρηνικής ενέργειας ως “πράσινων” αποτελεί μια θλιβερή υπενθύμιση της αρχιτεκτονικής καρτέλ της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πίσω από τη βιτρίνα μιας ένωσης δημοκρατιών, κρύβεται μια ένωση μεγάλων επιχειρήσεων. Πίσω από τον μύθο της Ευρώπης των λαών, κρύβεται ο γαλλογερμανικός άξονας που πιέζει για ένα βρώμικο αντάλλαγμα: το Παρίσι συμφώνησε να “πρασινίσει” το ρωσικό φυσικό αέριο από το οποίο ζει η γερμανική βιομηχανία. Και το Βερολίνο συμφώνησε να αποφορτίσει τη γαλλική πυρηνική βιομηχανία. Υποκρισία είναι το όνομα της πολιτικής της ΕΕ για την πράσινη ενέργεια”.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου