Αναγκαία η αύξηση του κατώτατου στα 800 ευρώ και η καταπολέμηση της ακρίβειας

κατώτατος μισθός, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ΣΥΡΙΖΑ,

Σήμερα μόνη λύση είναι η πολιτική και κοινωνική αλλαγή! Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ–ΠΣ στις εκλογές και μία ισχυρή προοδευτική διακυβέρνηση που θα αυξήσει τον κατώτατο μισθό στα 800 ευρώ, θα αντιμετωπίσει με δραστικά μέτρα την ακρίβεια και την ενεργειακή κρίση, θα καταργήσει όλες τις αντεργατικές ρυθμίσεις Μητσοτάκη – Χατζηδάκη…


Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου*

Τα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα κατοχυρώθηκαν με μεγάλους αγώνες και θυσίες του εργατικού κινήματος. Εκφράζουν τις θεμελιώδεις αξίες της Ισότητας, της Κοινωνικής Δικαιοσύνης και της Δημοκρατίας. Η εργασία αποτελεί πεδίο που αναδεικνύεται με σαφήνεια η διαχωριστική γραμμή με τον νεοφιλελευθερισμό, πεδίο μάχης ιδεών, πολιτικών και συμφερόντων ανάμεσα σε δύο εκ διαμέτρου αντίθετους κόσμους και αντιλήψεις.

Η εργασία βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ–Προοδευτική Συμμαχία ως η πρωταρχική συνιστώσα ενός μοντέλου δίκαιης και βιώσιμης ανάπτυξης. Η με κάθε τρόπο –ατομικό και συλλογικό– ενίσχυση των εργαζομένων, της διαπραγματευτικής τους δύναμης και των μισθών αποτελεί βασική προϋπόθεση για τον οικονομικό και κοινωνικό μετασχηματισμό και την αναδιανομή πλούτου και ισχύος υπέρ της κοινωνικής πλειοψηφίας συνολικά.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αμέσως μετά τις εκλογές στοχοποίησε τους εργαζόμενους, κατήργησε τις ρυθμίσεις της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, τον βάσιμο λόγο απόλυσης και την προστασία των εργολαβικών εργαζομένων, κατέλυσε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, απορρύθμισε την αγορά εργασίας και έδωσε το τελειωτικό χτύπημα στον κόσμο της εργασίας με τον αντεργατικό νόμο Χατζηδάκη.

Στο σχέδιο Πισσαρίδη τα εργασιακά δικαιώματα αντιμετωπίζονται ως πρόβλημα και προβάλλεται ως αναγκαιότητα η ελαστικοποίηση και η απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, καθώς και η διατήρηση του κατώτατου μισθού σε χαμηλά επίπεδα. Εξάλλου, ο κ. Μητσοτάκης, σε μια περίοδο δραματικής μείωσης των εισοδημάτων, έχει δηλώσει ότι η εργασία στην Ελλάδα είναι «ακριβή» και ότι χρειάζεται η περαιτέρω ελαστικοποίηση της.

Η κυβέρνηση της ΝΔ είναι σε παραφωνία ακόμη και με την Ευρωπαϊκή Οδηγία που υποστηρίζει την ανάγκη αυξημένων κατώτατων μισθών, προκειμένου να στηριχθούν οι εργαζόμενοι εν μέσω πολλαπλής κρίσης και, ταυτόχρονα, μέσω της ενίσχυσης της αγοραστικής τους δύναμης, να ενισχυθεί η ενεργός ζήτηση και η ανάκαμψη της οικονομίας. Η Αριστερά και οι προοδευτικές δυνάμεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έδωσαν μάχη για την προώθηση αυτής της Οδηγίας, η σημασία της οποίας ενισχύεται εξαιτίας των δραματικών επιπτώσεων της ακρίβειας, της ενεργειακής κρίσης και του πολέμου.

Η αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 7,7% που ανακοίνωσε ο κ. Μητσοτάκης είναι ανεπαρκής και ήρθε με μεγάλη καθυστέρηση, καθώς έχει ήδη εξανεμιστεί από τη ραγδαία αύξηση του πληθωρισμού, την ανεξέλεγκτη ακρίβεια, τους υπέρογκους λογαριασμούς του ρεύματος και τις τιμές των καυσίμων, που έχουν συρρικνώσει δραματικά την αγοραστική δύναμη των εργαζομένων και εξουθενώσει τα νοικοκυριά.

Προφανώς, ο κ. Μητσοτάκης προχώρησε σε αυτήν την ανακοίνωση θορυβημένος από τη μεγάλη κοινωνική πίεση και οργή. Όμως, η αύξηση 43 ευρώ το μήνα, 1,6 ευρώ στο μεροκάματο, δεν μπορεί στο ελάχιστο να αναπληρώσει την τεράστια μείωση του εισοδήματος και της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων και την καθημερινή αγωνία και αδυναμία τους να ανταπεξέλθουν στις βασικές τους ανάγκες και υποχρεώσεις. Αποτελεί εξάλλου πρόκληση και εμπαιγμό η «διαπίστωση» του κ. Μητσοτάκη ότι στη χώρα μας είναι «χαμηλές οι αμοιβές των εργαζομένων», όταν με δική του υπαιτιότητα και της κυβέρνησης του διατηρήθηκε καθηλωμένος ο κατώτατος μισθός για τρία χρόνια, παρά τις μεγαλόστομες προεκλογικές του δεσμεύσεις, και μειώθηκαν οι αποδοχές των εργαζομένων με την υπονόμευση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, την επιβολή της φθηνής και ελαστικής εργασίας και των απλήρωτων υπερωριών. Το αδιέξοδο που αντιμετωπίζουν σήμερα οι εργαζόμενοι θα επιδεινώνεται όσο συνεχίζεται η ίδια κυβερνητική πολιτική, που αρνείται τη φορολόγηση της αισχροκέρδειας στην ενέργεια, την επιβολή πλαφόν στην τιμή του ρεύματος και του φυσικού αερίου, τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα και του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης!

Σήμερα μόνη λύση είναι η πολιτική και κοινωνική αλλαγή! Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ–ΠΣ στις εκλογές και μία ισχυρή προοδευτική διακυβέρνηση που θα αυξήσει τον κατώτατο μισθό στα 800 ευρώ, θα αντιμετωπίσει με δραστικά μέτρα την ακρίβεια και την ενεργειακή κρίση, θα καταργήσει όλες τις αντεργατικές ρυθμίσεις Μητσοτάκη – Χατζηδάκη, θα αποκαταστήσει και θα ενισχύσει τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, τους μισθούς, τα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια του κόσμου της εργασίας.

_______________________________________________________

Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, είναι Τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, βουλευτής Β1’ Βόρειας Αθήνας.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου