Ε.Ε.: Διαφωνίες για τις κυρώσεις στην ρωσική ενέργεια (vid)

Αυστρία, Τσεχία, Ουγγαρία, Σλοβακία, Σλοβενία, σύνοδος Στίριν, κυρώσεις,
Οι ΥΠΕΞ, Αυστρίας, Τσεχίας, Ουγγαρίας, Σλοβακία και Σλοβενίας στην άτυπη σύνοδο στο Στίριν της  Πράγας

Η άτυπη σύνοδος των αποκαλούμενων 5 κεντρικών κρατών Αυστρίας, Τσεχίας, Ουγγαρίας, Σλοβακία και Σλοβενίας στο κάστρο Στίριν κοντά στην Πράγα ανέδειξε τις διαφορές τους στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας...

Ρήγματα προκαλούν οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας στο στρατόπεδο των αποκαλούμενων 5 κεντρικών κρατών, της Αυστρίας, Τσεχίας, Ουγγαρίας, Σλοβακία και Σλοβενίας, μίας ομάδας που συνεδριάζει σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών από το 2020.

Η άτυπη σύνοδος στο κάστρο Στίριν κοντά στην Πράγα ανέδειξε τις διαφορές τους.


«Κατά την διάρκεια της προεδρίας μας στην Ε.Ε. θα ήθελα να προχωρήσουμε στις συζητήσεις για την περικοπή των εισαγωγών καυσίμων από την Ρωσία, μιας και τα έσοδα της Ρωσίας από το εμπόριο με την Ε.Ε θα πρέπει να μειωθούν», δήλωσε ο Γιαν Λιπάβσκι, Υπουργός Εξωτερικών της Τσεχίας.

Ωστόσο για την Βουδαπέστη υπάρχει μία συγκεκριμένη κόκκινη γραμμή.

«Έχουμε υπογράψει πέντε πακέτα κυρώσεων μέχρι στιγμής. Έχουμε υποστηρίξει τα μέτρα από την Ε.Ε. κι έχουμε ως κόκκινη γραμμή την ενεργειακή ασφάλεια της Ουγγαρίας. Εξ ου και έχουμε ξεκαθαρίσει ότι δεν μπορούμε να συνυπογράψουμε κυρώσεις ούτε για πετρέλαιο ούτε και για αέριο», επεσήμανε ο Πέτερ Σιζάρτο, Υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας.

Από την πλευρά της η Αυστρία ζητεί να επικρατήσει ο πραγματισμός και να υιοθετηθούν κυρώσεις οι οποίες θα έχουν επιπτώσεις περισσότερο στην Ρωσία παρά στην Ευρώπη. Η Σλοβακία θέλει επιπλέον στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία ενώ η Σλοβενία υποστηρίζει ότι δεν «θα πρέπει να επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος και να διακοπεί οριστικά η ευρωπαϊκή εξάρτηση από τα ρωσικά καύσιμα».
euronews

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου