ΛΑ.Ε.: ΟΧΙ στη διάλυση του ΕΣΥ - ΟΧΙ στην εμπορευματοποίηση της υγείας

ΛΑΕ, Λαϊκή Ενότητα, ΕΣΥ,

Το κυβερνητικό νομοσχέδιο  για την Υγεία ανοίγει την πόρτα σε ιδιώτες, παραχωρεί υποδομές του Δημοσίου σε ιδιώτες και αναγκάζει τους ασφαλισμένους να πληρώνουν για τη νοσηλεία τους.


Το νομοσχέδιο που κατέθεσε  και ψηφίζει η κυβέρνηση  με τον παραπλανητικό τίτλο «Γιατρός για όλους, ισότιμη και ποιοτική πρόσβαση στις υπηρεσίες  του ΕΟΠΥΥ και στην πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας» ανοίγει ουσιαστικά την πόρτα των  δημοσίων νοσοκομείων στους ιδιώτες και εμπορευματοποιεί την δημόσια υγεία.

Αποδεικνύεται ότι η κυβέρνηση συνειδητά και παρά την πανδημία και τους χιλιάδες νεκρούς  ανέχθηκε ή μεθόδευσε την υποβάθμιση του ΕΣΥ και των δημοσίων νοσοκομείων για να δικαιολογήσει την είσοδο των ιδιωτών και την επιβάρυνση των ασφαλισμένων.

Ακολουθεί η ανακοίνωση της Λαϊκής Ενότητας 

«Όχι στη διάλυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας

Όχι στην εμπορευματοποίησης της υγείας


Το νομοσχέδιο που κατέθεσε και ψηφίζει η κυβέρνηση με τον παραπλανητικό τίτλο «Γιατρός για όλους, ισότιμη και ποιοτική πρόσβαση στις υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ και στην πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας» ανοίγει ουσιαστικά την πόρτα των δημοσίων νοσοκομείων στους ιδιώτες και εμπορευματοποιεί την δημόσια υγεία. Συγκεκριμένα:
  1. Ο ΕΟΠΥΥ, του οποίου η κρατική χρηματοδότηση μειώνεται, μετατρέπεται σε γνήσιο αγοραστή υπηρεσιών υγείας. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να μειωθούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες σε εύρος και ποιότητα και οι ασφαλισμένοι να αναγκάζονται να απευθύνονται στον ιδιωτικό τομέα για υπηρεσίες, το κόστος των οποίων θα καλύπτουν με συμμετοχή ή εξ ολοκλήρου οι ίδιοι.
  2. Καθιερώνεται ο θεσμός του προσωπικού γιατρού, ο οποίος θα ελέγχει και θα επιτρέπει ή θα απαγορεύει, την πρόσβαση του ασφαλισμένου στα νοσοκομεία ή σε γιατρούς άλλων ειδικοτήτων. Ουσιαστικά θα λειτουργεί σαν «κόφτης» συγκεκριμένων υπηρεσιών, με αποτέλεσμα ο ασθενής να αναγκάζεται να απευθύνεται στις ιδιωτικές δομές υγείας για την νοσηλεία του, την οποία φυσικά θα καλύπτει οικονομικά ο ίδιος.
  3. Καθιερώνεται ο θεσμός των απογευματινών επί πληρωμή χειρουργείων, το κόστος των οποίων θα καλύπτεται κατά 70% από τον ΕΟΠΥΥ και κατά 30% από ασθενή, ο οποίος θα αναγκάζεται να πληρώσει για παροχές, που έπρεπε να είναι δωρεάν. Είναι αυτονόητο και με βάση τις υπάρχουσες υποδομές, ότι τα περισσότερα χειρουργεία θα πραγματοποιούνται το απόγευμα με συμμετοχή των ασθενών, όσοι δε αδυνατούν να πληρώσουν δεν θα έχουν υπηρεσίες, απλά θα αφήνονται στην τύχη τους.
  4. Καθιερώνεται η μαζική είσοδος ιδιωτών γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία με καθεστώς μερικής απασχόλησης.
  5. Παρά τις μεγάλες ανάγκες δεν αυξάνεται ο στόλος του ΕΚΑΒ και προβλέπεται να καλύπτονται οι ανάγκες με συμβάσεις με ιδιωτικές εταιρείες με μεγάλο κόστος και για το Δημόσιο αλλά και για τους ίδιους τους ασθενείς, που θα αναγκαστούν να πληρώσουν συμμετοχή για να μπορούν να μεταφερθούν.
Ουσιαστικά το νομοσχέδιο ανοίγει την πόρτα σε ιδιώτες, παραχωρεί υποδομές του Δημοσίου σε ιδιώτες και αναγκάζει τους ασφαλισμένους να πληρώνουν για τη νοσηλεία τους.

Αποδεικνύεται ότι η κυβέρνηση συνειδητά και παρά την πανδημία και τους χιλιάδες νεκρούς ανέχθηκε ή μεθόδευσε την υποβάθμιση του ΕΣΥ και των δημοσίων νοσοκομείων για να δικαιολογήσει την είσοδο των ιδιωτών και την επιβάρυνση των ασφαλισμένων.

Ο λαός όμως ο οποίος υφίσταται τις συνέπειες της ακρίβειας και της λεηλασίας του εισοδήματος του και αντιλαμβάνεται ότι πρέπει να πληρώνει και για τη νοσηλεία του θα αντιδράσει και θα υπερασπιστεί την δημόσια υγεία, που είναι το πιο σημαντικό δημόσιο αγαθό.

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας κατακτήθηκε με αγώνες.

Η υγεία είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα.»

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου