Επιδημία χολέρας: Μια νέα ανησυχία για την υγεία στην κατεστραμμένη από τον πόλεμο Ουκρανία

Επιδημία Χολέρας, Ουκρανία,

«Ανησυχούμε για το ενδεχόμενο ξέσπασμα της χολέρας σε κατεχόμενες περιοχές όπου οι υποδομές ύδρευσης και αποχέτευσης έχουν υποστεί ζημιά ή καταστρέφονται», δήλωσε ο Χανς Κλούγκε, περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από το Κίεβο.


Οι περιοχές στην Ουκρανία που υποφέρουν από ζημιές σε υποδομές ύδρευσης και αποχέτευσης κινδυνεύουν από ενδεχόμενο ξέσπασμα χολέρας, προειδοποίησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας την Τρίτη (17 Μαΐου), προσθέτοντας ότι ήδη αναπτύσσει μικρόβια χολέρας στο έδαφος. 

«Ανησυχούμε για το ενδεχόμενο ξέσπασμα της χολέρας σε κατεχόμενες περιοχές όπου οι υποδομές ύδρευσης και αποχέτευσης έχουν υποστεί ζημιά ή καταστρέφονται», δήλωσε ο Χανς Κλούγκε, περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από το Κίεβο, σύμφωνα με το EURACTIV.

Η χολέρα είναι μια οξεία διαρροϊκή λοίμωξη που προκαλείται από την κατάποση τροφής ή νερού μολυσμένου με το βακτήριο Vibrio cholerae . Η διακοπή των συστημάτων ύδρευσης και αποχέτευσης μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο μετάδοσης της χολέρας, καθώς συνδέεται στενά με την πρόσβαση σε καθαρό νερό και εγκαταστάσεις αποχέτευσης. 

Η Διευθύντρια Περιστατικών του ΠΟΥ στην Ουκρανία, Ντόριτ Νίτζαν, δήλωσε ότι οι εταίροι του ΠΟΥ στο έδαφος στη Μαριούπολη αναφέρουν «πραγματικά βάλτους στους δρόμους». 

«Τα λύματα και το πόσιμο νερό αναμειγνύονται. Αυτός είναι ένας τεράστιος κίνδυνος για πολλές λοιμώξεις, συμπεριλαμβανομένης της χολέρας», είπε.

Κρούσματα χολέρας είχαν ήδη αναφερθεί στην πόλη της Μαριούπολης το 2011. 

Χρειάζονται μεταξύ 12 ωρών και πέντε ημερών για να εμφανίσει ένα άτομο συμπτώματα μετά την κατάποση μολυσμένης τροφής ή νερού. Χωρίς θεραπεία, μπορεί να είναι θανατηφόρο, αλλά με έγκαιρη και κατάλληλη θεραπεία, το ποσοστό θνησιμότητας θα πρέπει να παραμείνει κάτω του 1%.

Η ταχεία πρόσβαση στη θεραπεία, όπως η από του στόματος επανυδάτωση και η ενδοφλέβια χορήγηση υγρών, είναι απαραίτητη κατά τη διάρκεια επιδημίας χολέρας, δήλωσε ο ΠΟΥ . Για λόγους πρόληψης, ο ΠΟΥ προτάσσει ήδη εμβόλια κατά της χολέρας στον κόμβο του στο Ντνίπρο, μια πόλη στον ποταμό Δνείπερο στην κεντρική Ουκρανία . 

«Ετοιμαζόμαστε με τα κιτ χολέρας με τα εμβόλια και συνεργαζόμαστε στενά με τις ΜΚΟ, τους εταίρους υλοποίησης που είναι σε θέση να πάνε στη Μαριούπολη για να υποστηρίξουν τον κόσμο», είπε ο Nitzan.

Επί του παρόντος, υπάρχουν τρία προεπιλεγμένα από τον ΠΟΥ στοματικά εμβόλια χολέρας που απαιτούν όλα δύο δόσεις για πλήρη προστασία.

Η πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη παραμένει πρόκληση

Για όσους χρειάζονται υγειονομική περίθαλψη, η πρόσβαση σε αυτήν παραμένει πρόκληση. Ο ΠΟΥ επαλήθευσε 226 επιθέσεις στην υγειονομική περίθαλψη στην Ουκρανία από την Τρίτη. 

«Αυτό είναι σχεδόν τρεις επιθέσεις την ημέρα από τις 24 Φεβρουαρίου», είπε ο Kluge. Τουλάχιστον 75 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 59 τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια αυτών των επιθέσεων, οι οποίες περιλαμβάνουν εγκαταστάσεις πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, νοσοκομεία και ασθενοφόρα. 

Παγκοσμίως, τα δύο τρίτα όλων των επιθέσεων στην υγειονομική περίθαλψη φέτος, που επαληθεύτηκαν από τον ΠΟΥ, έγιναν στην Ουκρανία. 

Ο αντίκτυπος των επιθέσεων στην υγειονομική περίθαλψη στην Ουκρανία θα μπορούσε να οδηγήσει σε απώλεια υπηρεσιών υγείας για ένα τέταρτο του ενός εκατομμυρίου ασθενών το μήνα, εκτίμησε ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ στην Ουκρανία, Jarno Habicht. 

«Αν κοιτάξουμε πίσω στο 2021, κάθε μήνα, ένα τέταρτο εκατομμύριο Ουκρανοί πολίτες είχαν την ευκαιρία να εξυπηρετηθούν σε αυτές τις εγκαταστάσεις ή με ασθενοφόρα. Είναι ένα τέταρτο του εκατομμυρίου το μήνα. Αυτός είναι ο αντίκτυπος αυτών των επιθέσεων», είπε. 

Ο Kluge τόνισε ότι οι επιθέσεις είναι αδικαιολόγητες και πρέπει να διερευνηθούν και τόνισε ότι «κανένας επαγγελματίας υγείας δεν πρέπει να παρέχει υγειονομική περίθαλψη στην άκρη του μαχαιριού». 

«Αλλά αυτό ακριβώς κάνουν οι νοσηλευτές, οι γιατροί, οι οδηγοί ασθενοφόρων, οι ιατρικές ομάδες της Ουκρανίας». 

Ψυχική υγεία και σεξουαλική βία 

Ο Kluge είπε ότι για την ψυχική υγεία, «ένας στους πέντε ανθρώπους σε περιοχές συγκρούσεων είναι πιθανό να αναπτύξει σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας». 

Εν τω μεταξύ, τα Ηνωμένα Έθνη ανέφεραν αύξηση της σεξουαλικής βίας και εκμετάλλευσης στην Ουκρανία. 

«Η σεξουαλική βία αποτελεί σοβαρή απειλή για τις περισσότερες γυναίκες και κορίτσια σε περιοχές συγκρούσεων. Είμαι βαθιά προβληματισμένος από τις αναφορές για αύξηση της σεξουαλικής βίας και εκμετάλλευσης στην Ουκρανία, η οποία καταστρέφει ζωές και είναι απαράδεκτη», είπε ο Kluge. 

Για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις για την υγεία, το Ίδρυμα ΠΟΥ κάλεσε στις 12 Μαΐου για πρόσθετη χρηματοδότηση για την Έκκληση Έκτακτης Ανάγκης Υγείας του ΠΟΥ για την Ουκρανία .

Στοχεύει να συγκεντρώσει 140 εκατομμύρια ευρώ συνολικά, αφιερώνοντας 76 εκατομμύρια ευρώ για υποστήριξη εντός της χώρας, όπως η διανομή φαρμάκων και η παροχή ζωτικής σημασίας υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης.

«Η ανάγκη για ιατρικές προμήθειες παραμένει ιδιαίτερα υψηλή στις ανατολικές περιοχές όπου οι ενεργές μάχες συνεχίζουν να θέτουν σε κίνδυνο τους αμάχους», ανέφερε το δελτίο τύπου του Ιδρύματος ΠΟΥ.

«Αυτό περιλαμβάνει προμήθειες για τραύματα και επείγουσα περίθαλψη και σωτήριες θεραπείες για άτομα με μη μεταδοτικές ασθένειες, όπως καρδιαγγειακή νόσο, διαβήτη ή καρκίνο», ανέφερε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου