Η Ρωσία αποχωρεί από το Συμβούλιο των Κρατών της Βαλτικής Θάλασσας - Δήλωση του Ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών

CBSS, Council of the Baltic Sea States, Σεργκέι Λαβρόφ, Συμβούλιο των Κρατών Βαλτικής Θάλασσας,

Η Ρωσία αποφάσισε να αποχωρήσει από το Συμβούλιο των Κρατών της Βαλτικής Θάλασσας (Council of Baltic Sea States - CBSS), δήλωσε την Τρίτη το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Το Συμβούλιο των Κρατών της Βαλτικής Θάλασσας - CBSS - είναι ένας διακυβερνητικός οργανισμός που έχει εκπροσωπήσει μέχρι στιγμής 11 χώρες – Δανία, Εσθονία, Ισλανδία, Ρωσία, Λετονία, Λιθουανία, Νορβηγία, Πολωνία, Φινλανδία, Γερμανία και Σουηδία, καθώς και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή .

«Σε απάντηση στις εχθρικές ενέργειες, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ έστειλε μήνυμα στους υπουργούς των χωρών μελών του CBSS, τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, Ζοζέπ Μπορέλ,    καθώς και στη Γραμματεία του Συμβουλίου στη Στοκχόλμη με ειδοποίηση για την αποχώρηση [της Ρωσίας] από τον οργανισμό», ανέφερε το υπουργείο σε δήλωση.

Η απόφαση δεν θα επηρεάσει την παρουσία της Ρωσίας στην περιοχή, είπε το υπουργείο, προσθέτοντας ότι οι προσπάθειες εκδίωξης της Ρωσίας από τη Βαλτική είναι «καταδικασμένες σε αποτυχία», καθώς η Μόσχα θα συνεχίσει να συνεργάζεται με υπεύθυνους εταίρους.

«Οι δυτικές χώρες έχουν μονοπωλήσει το συμβούλιο για τους οπορτουνιστικούς τους σκοπούς, σχεδιάζουν να οργανώσουν το έργο του εις βάρος των ρωσικών συμφερόντων», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Την ίδια στιγμή, η Ρωσική Ομοσπονδιακή Συνέλευση αποφάσισε να αποχωρήσει από την Κοινοβουλευτική Διάσκεψη της Βαλτικής Θάλασσας, προστίθεται στην ανακοίνωση. (ANI/Sputnik)

«Το Συμβούλιο των Κρατών της Βαλτικής Θάλασσας (CBSS) είναι ένας διακυβερνη\τικός οργανισμός που έχει εκπροσωπήσει μέχρι στιγμής 11 χώρες – Δανία, Εσθονία, Ισλανδία, Ρωσία, Λετονία, Λιθουανία, Νορβηγία, Πολωνία, Φινλανδία, Γερμανία και Σουηδία, καθώς και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή .

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών είπε ότι η οργάνωση μετατρέπεται σε «όργανο αντιρωσικής πολιτικής» και «βυθίζεται όλο και περισσότερο στη ρωσοφοβία και τα ψέματα».

«Θεωρούμε ότι η μελλοντική ένταξη της χώρας μας στο CBSS είναι άχρηστη και αντιπαραγωγική», δήλωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η Μόσχα είπε ότι η CBSS σχεδίαζε μια συνάντηση στη Νορβηγία στις 25 Μαΐου χωρίς την παρουσία της Ρωσίας και κατηγόρησε την οργάνωση ότι «έκλεψε» χρήματα που είχε καταβάλει η Ρωσία στον προϋπολογισμό της.

Παράλληλα, η Μόσχα τόνισε ότι, παρά την αποχώρησή της από τον οργανισμό, θα διατηρήσει παρουσία στην περιοχή της Βαλτικής.

«Οι προσπάθειες εκδίωξης της χώρας μας από τη Βαλτική είναι καταδικασμένες σε αποτυχία», ανέφερε το υπουργείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου