Σύνοδος Πρυτάνεων ΑΕΙ: «Η υπουργός Παιδείας να δώσει παράταση χρόνου διαβούλευσης επί του Σχεδίου Νόμου για τα ΑΕΙ»

ΠΑΙΔΕΙΑ, Σύνοδος Πρυτάνεων ΑΕΙ, Σχεδίου Νόμου ΑΕΙ, Υπουργός Παιδείας, Χανιά,

Η Σύνοδος των Πρυτάνεων των ΑΕΙ, με χθεσινό  ανακοινωθέν,  εκφράζει την ανησυχία της πως "κάθε ακαμψία και έλλειψη ουσιαστικού διαλόγου θα προκαλέσει μεγάλη ζημία στην πρόοδο των πανεπιστημίων".


Έντονο προβληματισμό για τον ρόλο των νέων Συμβουλίων Διοίκησης των ΑΕΙ, όπως τα εισηγείται το υπουργείο Παιδείας, εξέφρασαν στην έκτακτη διαδικτυακή Σύνοδό τους οι πρυτάνεις των πανεπιστημίων, μετά από 6,5 ώρες συνεδρίασης.

Εύλογη παράταση του χρόνου διαβούλευσης  επί του Σχεδίου Νόμου γα τα ΑΕΙ,   αποφάσισαν   οι Πρυτάνεις, στη σημερινή έκτακτη Σύνοδο  να ζητήσουν από την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως.

Η Σύνοδος , με ανακοινωθέν, εκφράζει την ανησυχία της πως "κάθε ακαμψία και έλλειψη ουσιαστικού διαλόγου θα προκαλέσει μεγάλη ζημία στην πρόοδο των πανεπιστημίων".

Μείζον θέμα που απασχόλησε τη, έκτακτη Σύνοδο Πρυτάνεων, αποτέλεσε το μοντέλο διοίκησης των Πανεπιστημίων και αναπτύχθηκε προβληματισμός όσον αφορά τον ρόλο των προτεινόμενων Συμβουλίων Διοίκησης και το αυτοδιοίκητο.

Η συζήτηση που έχει προηγηθεί μέχρι την κατάθεση του Σχεδίου Νόμου, τονίζουν οι Πρυτάνεις σε ανακοινωθέν,  αφορούσε μόνο μέρη του τα οποία, όπως έχει διαπιστωθεί, καλύπτουν σημαντικά θέματα με πολλές επιμέρους βελτιώσεις, όπως, ενδεικτικά, θέματα των ΕΛΚΕ, προώθησης της έρευνας, των προγραμμάτων σπουδών, της εξωστρέφειας των Ελληνικών Πανεπιστημίων κ.α.

Οι  Πρυτάνεις , στην έκτακτη Σύνοδο, εξέφρασαν  την ανησυχία τους, "λόγω της ανάγκης για συζήτηση μιας πληθώρας θεμάτων που απαιτούν ενδελεχή εξέταση μέσα σε ένα ασφυκτικό χρονικό πλαίσιο, ενώ ήδη οι επιτροπές της συνόδου επεξεργάζονται πυρετωδώς επιμέρους ενότητες του ν/σ για να αντιμετωπιστούν ουσιαστικές διαφωνίες και τεχνικές ασάφειες".

Επιπλέον,τόνισαν, το στενό χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί δεν έχει ακόμη επιτρέψει τις απαραίτητες συζητήσεις στα όργανα των Πανεπιστημίων.

Τελικά, με το ομόφωνο ψήφισμά τους, οι πρυτάνεις εκφράζουν προβληματισμό για την συγκρότηση των Συμβουλίων Διοίκησης, όπως τα ορίζει ο νέος Νόμος που βρίσκεται σε διαβούλευση, αλλά και για την προστασία του αυτοδιοίκητου χαρακτήρα των ανωτάτων Ιδρυμάτων.

Ακόμη, στο ίδιο κείμενο αναφέρουν ότι οι διατάξεις του νέου Νόμου, σε κάποιες περιπτώσεις, χρειάζονται επανασύνταξη και ζητούν ουσιαστικό διάλογο και διαβούλευση του υπουργείου Παιδείας και των διοικήσεων των ΑΕΙ, πριν την ψήφισή του.

Υπενθυμίζεται ότι την Δευτέρα 6 Ιουνίου οι πρυτάνεις των ΑΕΙ θα έχουν νέα Σύνοδο, αυτή τη φορά με την παρουσία της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας, στην οποία και αναμένεται να ανακοινώσουν τις αποφάσεις τους, αλλά και να συζητήσουν συγκεκριμένα επί των λεπτομερειών του κειμένου.

 Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΠΡΥΤΑΝΕΩΝ ΤΩΝ Α.Ε.Ι.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου