ΣΥΡΙΖΑ: Σε εκλογικό συναγερμό

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Η ΑΥΓΗ, Σπύρος Ραπανάκης,

Μίνι διακοπές έως τις 15 Αυγούστου για συνεργάτες του προέδρου και στελέχη, ψηφοδέλτια έως το τέλος Ιουλίου...

 


Σπύρος Ραπανάκης*

Εισιτήρια με επιστροφή στις 15 Αυγούστου βγάζουν οι συνεργάτες του προέδρου και τα στελέχη του κόμματος, καθώς ο Αλ. Τσίπρας έχει θέσει τον μηχανισμό σε εκλογική ετοιμότητα. Μάλιστα, την ερχόμενη εβδομάδα θα συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία για την προεκλογική προετοιμασία, αφού στην Κουμουνδούρου θεωρούν δεδομένο ότι το κυβερνητικό επιτελείο προετοιμάζει φθινοπωρινές κάλπες, επισημαίνοντας την αλλαγή της ρητορικής τόσο του Κ. Μητσοτάκη όσο και στενών του συνεργατών, όπως ο Γ. Γεραπετρίτης.

Σε συζητήσεις με του επιτελείο του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. μετέφερε την εκτίμηση πως ο πρωθυπουργός σχεδιάζει να προκηρύξει εκλογές την εβδομάδα μετά τον Δεκαπενταύγουστο, για να γίνουν μέσα στον Σεπτέμβριο. Για αυτόν τον λόγο ζήτησε από τους στενούς του συνεργάτες να έχουν ολοκληρώσει τις ολιγοήμερες διακοπές τους μέχρι τον Δεκαπενταύγουστο.

Η εκτίμηση αυτή βασίζεται σε μια σειρά από παράγοντες. Πρώτον, τη διογκούμενη κοινωνική δυσαρέσκεια, καθώς γίνεται φανερό ότι οι πολίτες δεν βγάζουν τον μήνα, βιώνοντας παράλληλα την εξαπάτηση και την κοροϊδία από την κυβέρνηση. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα που φέρνουν στην Κουμουνδούρου είναι η άρνηση της κυβέρνησης Μητσοτάκη να μειώσει τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα καύσιμα, όπως προτρέπει η Κομισιόν και ήδη συμβαίνει σε άλλες χώρες της Ε.Ε., με το επιχείρημα ότι θα ευνοηθούν οι πλούσιοι.

«Όταν μειώνουν τον φόρο στα μερίσματα και στη συγκέντρωση κεφαλαίου, ποιους ακριβώς ευνοούν;» ανέφερε χαρακτηριστικά κομματικός αξιωματούχος. Δεύτερον, όλα δείχνουν ότι οι χειρισμοί της κυβέρνησης οδηγούν σε νέο κύμα ακρίβειας τους επόμενους μήνες, το οποίο θα μετατραπεί σε τσουνάμι για την κοινωνική πλειονότητα, χτυπώντας όχι μόνο τους αδύναμους αλλά και τη μεσαία τάξη. Προκειμένου να προλάβει αυτή την εξέλιξη, σημειώνουν στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., ο πρωθυπουργός σχεδιάζει εκλογική απόδραση. «Αν περιμένει μέχρι τον Ιανουάριο, θα συντριβεί. Δυστυχώς για τον ίδιο, ευτυχώς για τους πολίτες, δεν θα πιάσει τον ψυχολογικό στόχο να ξεπεράσει τη θητεία της κυβέρνησης του πατέρα του» ανέφερε σκωπτικά συνομιλητής του προέδρου.

Δεν τα βγάζουν πέρα οι πολίτες, τρέμουν για την έδρα οι γαλάζιοι βουλευτές

Πληθωρισμός, τα ρεκόρ στην τιμή της βενζίνης, η αδιάκοπη αύξηση στα ράφια του σούπερ μάρκετ και στα προϊόντα στους πάγκους των αγορών, οι λογαριασμοί ρεύματος που συνεχίζουν να «καίνε» προκαταβάλλουν ένα σκηνικό τρόμου για τον επερχόμενο χειμώνα. Όπως φανερώνουν οι μετρήσεις στα ποιοτικά τους ευρήματα, οι πολίτες διαβλέπουν τον κίνδυνο και αποδοκιμάζουν την κυβερνητική πολιτική, αφού η δυσαρέσκεια στους χειρισμούς του Μεγάρου Μαξίμου ξεπερνά ακόμα και το 70%. Το γνωρίζουν όμως και οι γαλάζιοι βουλευτές, ιδιαίτερα όσοι εκλέγονται στην περιφέρεια και έχουν άμεση επαφή με τους ψηφοφόρους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και στις πιο θετικές δημοσκοπήσεις για τη Ν.Δ., στην απλή αναλογική το κόμμα του Κ. Μητσοτάκη θα έχει περίπου 50 βουλευτές λιγότερους. Και βέβαια, η στρατηγική επιλογή να επενδύσει στο αφήγημα της δεύτερης κάλπης λειτουργεί αποσυσπειρωτικά. Από την άλλη, το μήνυμα του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είναι καθαρό και το διακύβευμα σαφές, όπως το έχει ορίσει και ο Αλ. Τσίπρας: καθαρή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. από την κάλπη της απλής αναλογικής εγγυάται ότι η χώρα θα έχει την επόμενη μέρα προοδευτική διακυβέρνηση.

Εδώ βέβαια μπαίνει ο αστερίσκος που ακούει πρωτίστως στο όνομα ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ και έπειτα τα άλλα κόμματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης. Αν επιλέξουν να γυρίσουν την πλάτη στην προοπτική της προοδευτικής διακυβέρνησης οδηγώντας σε δεύτερες εκλογές, επί της ουσίας δίνουν δεύτερη ευκαιρία στον Μητσοτάκη, ενώ και οι ίδιοι θα δουν τα ποσοστά τους να συρρικνώνονται στη μυλόπετρα της πόλωσης, απαντούν στην Κουμουνδούρου.

Τα σενάρια μεγάλου συνασπισμού και το κατηγορηματικό όχι του Τσίπρα

Την Τετάρτη ο Αλ. Τσίπρας μίλησε στην ετήσια Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ. Εκεί διαπιστώθηκε ότι ακόμα και ο επιχειρηματικός κόσμος δεν θα στοιχημάτιζε ότι ο Κ. Μητσοτάκης θα είναι ξανά πρωθυπουργός. Σ’ αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, πολλοί επιχειρηματίες εξέφρασαν την αγωνία τους για το ενδεχόμενο πολιτικής αστάθειας προκρίνοντας σενάρια μεγάλου συνασπισμού, τα οποία ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. απέκλεισε κατηγορηματικά. «Οι δύο πόλοι που υπάρχουν στο πολιτικό μας σύστημα μπορούν και πρέπει να κάνουν κυβερνήσεις συνεργασίας, αλλά σε καμία περίπτωση μεταξύ τους» φέρεται να απάντησε ο Αλ. Τσίπρας.

Ψηφοδέλτια, πρόγραμμα, εκλογική ετοιμότητα

Σ’ αυτή τη συγκυρία, ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. δρομολογεί ήδη τις πρώτες κυβερνητικές παρεμβάσεις, τα άμεσα μέτρα για την προστασία της κοινωνίας. Τις επόμενες ημέρες προγραμματίζεται συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας με ατζέντα την ετοιμασία του κόμματος για τις εκλογές. Όπως τονίζουν τα στελέχη της Κουμουνδούρου, οι εκλογές θα δώσουν τη διέξοδο και την εναλλακτική της πολιτικής αλλαγής. Στόχος είναι μέχρι τα τέλη Ιουλίου να έχει ανακοινωθεί το 80% των ψηφοδελτίων, που θα χαρακτηρίζονται μεταξύ άλλων και από αμφίπλευρη διεύρυνση με πρόσωπα με εγνωσμένη κοινωνική γείωση, από ανανέωση και θα εμπλουτιστούν και από πρόσωπα και επιστήμονες ειδικούς στους τομείς τους που μπορούν να συνδράμουν με τεχνοκρατική επάρκεια στην υλοποίηση δράσεων και ριζοσπαστικών μεταρρυθμίσεων.

Παράλληλα, τις επόμενες μέρες ο Αλ. Τσίπρας θα αναθέσει την περαιτέρω προγραμματική προετοιμασία του κόμματος προκειμένου στη ΔΕΘ να παρουσιάσει ένα πλήρες πρόγραμμα διακυβέρνησης με τις άμεσες προτεραιότητες του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ως κυβέρνηση από τους πρώτους κιόλας μήνες. Φυσικά, ο πρόεδρος του κόμματος θα συνεχίσει τις περιοδείες του στην Ελλάδα και τις ανοιχτές εκδηλώσεις, αφού η αδιαμεσολάβητη επαφή με την κοινωνία αποτελεί το οξυγόνο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η εντολή που θα δοθεί στις Νομαρχιακές Επιτροπές είναι να τεθεί σε εκλογικό συναγερμό το σύνολο των στελεχών και του κομματικού μηχανισμού.

Η δρομολογημένη έξοδος από την εποπτεία

Σχολιάζοντας τις θριαμβολογίες της κυβέρνησης για την έξοδο της ελληνικής οικονομίας από την ενισχυμένη εποπτεία, στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. τονίζουν ότι πρόκειται για ακόμα ένα ενδεικτικό στοιχείο που διαμορφώνει το προεκλογικό κλίμα. «Η ενισχυμένη εποπτεία για όλες τις χώρες (Κύπρος, Ιρλανδία, Πορτογαλία) είχε ημερομηνία λήξης» σχολίασε ο Ευ. Τσακαλώτος. «Να πούμε λοιπόν ένα μεγάλο μπράβο στον Χρήστο Σταϊκούρα, που γράφει ότι δρομολόγησε -τη δρομολογημένη από το 2018- έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία.

Ότι η Ν.Δ., μέχρι στιγμής τουλάχιστον, κατάφερε να μην εκτροχιάσει τη χώρα όπως το 2009. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θωράκισε τη χώρα τόσο, που πράγματι χρειάζεται προσπάθεια για να τη ρίξουν στα βράχια» σχολίασε σκωπτικά. «Η μόνη έξοδος που δρομολογείται σήμερα είναι της κυβέρνησης Μητσοτάκη» σημείωσε η τομεάρχης Οικονομικών Έφη Αχτσιόγλου, τονίζοντας ότι ο διαρκής αυτοθαυμασμός του Χρ. Σταϊκούρα προκαλεί σχεδόν το σύνολο της κοινωνίας που ασφυκτιά, αλλά και την ιστορική μνήμη, καθώς η λήξη του καθεστώτος ενισχυμένης εποπτείας είχε προσδιοριστεί για το φετινό καλοκαίρι ήδη από το καλοκαίρι του 2018, με την έξοδο της χώρας από τα Μνημόνια επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και την απόφαση για τη ρύθμιση του χρέους.

αναδημοσίευση από avgi.gr
____________________________

Σπύρος Ραπανάκης Είναι πολιτικός συντάκτης στην εφημερίδα «Αυγή», γεννήθηκε το 1989 και μεγάλωσε στο Κερατσίνι. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Διετέλεσε μέλος του Δ.Σ. του φοιτητικού συλλόγου. Συμμετέχει σε Αντιφασιστικά Κινήματα και Δομές Αλληλεγγύης. Μέλος της Νεολαίας του Συνασπισμού από το 2006, του Κ.Σ. της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφιος βουλευτής στη Β' Πειραιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου