G7: Αποφασιστικότητα και ενότητα απέναντι στη Ρωσία

G7, HΠΑ, Mάριο Ντράγκι, Γαλλία, Γερμανία, Εμ. Μακρόν, Ιαπωνία, Ιταλία, Καναδάς, Μ. Βρετανία, Μπ. Τζόνσον. Όλ. Σολτς Τζ. Τρυντώ, Τζο Μπάιντεν,

Στην καρδιά των βαυαρικών Άλπεων, στον ειδυλλιακό πύργο Έλμαου, ξεκίνησε με μεγάλες προσδοκίες η κρίσιμη σύνοδος του G7, HΠΑ, Γερμανίας, Γαλλίας, Μ. Βρετανίας, Ιταλίας, Καναδά και Ιαπωνίας....


Στο Έλμαου της Βαυαρίας ξεκίνησαν οι εργασίες της συνόδου του G7 υπό γερμανική προεδρία. Κυρώσεις με το «καλημέρα» στη Ρωσία, με τις ΗΠΑ να ανακοινώνουν εμπάργκο στον ρωσικό χρυσό.

Στην καρδιά των βαυαρικών Άλπεων, στον ειδυλλιακό πύργο Έλμαου, ξεκίνησε μεγάλες προσδοκίες η κρίσιμη σύνοδος του G7, των επτά ισχυρότερων βιομηχανικών χωρών.  «Στόχος μας είναι να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα αποφασιστικότητας» ανέφερε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς σε δηλώσεις που έκανε λίγο πριν την παραδοσιακή οικογενειακή φωτογραφία των ηγετών.

Όπως είπε, οι επτά ισχυρότερες βιομηχανικές χώρες αλλά και όλος το κόσμος βρίσκεται ενώπιον μιας πρωτόγνωρης ενεργειακής κρίσης, ενός αυξανόμενου πληθωρισμού, στενότητας ως προς την προμήθεια πρώτων υλών αλλά και προβλημάτων στις εφοδιαστικές αλυσίδες. Για τον λόγο αυτόν είναι απαραίτητη η ενότητα ενώπιον του ρωσικού επιθετικού πολέμου αλλά και  ενώπιον των υπόλοιπων παγκόσμιων προκλήσεων. «Αυτό είναι κάτι, στο οποίο δεν υπολόγιζε ο Πούτιν και σίγουρα θα του προκαλεί πονοκέφαλο», ανέφερε ο Γερμανός καγκελάριος.

Απόλυτη σύμπλευση ΗΠΑ-Γερμανίας στο Ουκρανικό

Καλεσμένοι στον Πύργο Ελμάου είναι οι ηγέτες των χωρών του G7, Τζο Μπάιντεν (HΠΑ), Εμμανουέλ Μακρόν (Γαλλία), Μπόρις Τζόνσον (Μ. Βρετανία), Mάριο Ντράγκι (Ιταλία), Τζάστιν Τρυντώ (Καναδάς) και Φούμιο Κισίντια (Ιαπωνία). Μάλιστα ήδη πριν από την έναρξη της συνόδου, οι ΗΠΑ μαζί με τη Μεγάλη Βρετανία την Ιαπωνία και τον Καναδά ανακοίνωσαν ότι θα επιβάλουν εμπάργκο και στις εξαγωγές ρωσικού χρυσού, του πολύτιμου μετάλλου, από το οποίο η Ρωσία ετησίως κερδίσει υπέρογκα έσοδα.

Πριν την επίσημη έναρξη της συνόδου, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε διμερή συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών με τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς. Πριν αποχωρήσουν για τη συζήτησή τους, θέλησαν να στείλουν ένα σαφές μήνυμα αρραγούς ενότητας των δύο χωρών απέναντι στη Ρωσία αλλά και προς πάσα κατεύθυνση, ενόψει της επικείμενης συνόδου του ΝΑΤΟ στη Μαρδίτη, όπου θα κριθεί και η είσοδος της Σουηδίας και της Φινλανδίας στη Συμμαχία, εάν βέβαια η Τουρκία άρει την απειλή βέτο (29 και 30 Ιουνίου).  Μάλιστα ο Όλαφ Σολτς θέλησε και μετά τη συνάντηση με τον Τζο Μπάιντεν να υπογραμμίσει ότι οι δύο χώρες «ενεργούν» και «θα συνεχίσουν να ενεργούν» από κοινού. «Πρέπει να είμαστε ενωμένοι» ανέφερε χαρακτηριστικά και ο Τζο Μπάιντεν.

Για τη Γερμανία και προσωπικά για τον καγκελάριο Σολτς η σύνοδος του G7 αποτιμάται ως μεγάλο στοίχημα για την διεκδίκηση από τη Γερμανία ηγετικού ρόλου στις παγκόσμιες εξελίξεις και τη διαχείριση του Ουκρανικού. Δεν είναι άλλωστε απορίας άξιο μιας και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι ηγέτες αυτή τη στιγμή εμφανίζονται αποδυναμωμένοι: ο Εμμανουέλ Μακρόν μετά την ήττα στις βουλευτικές, ο Μπόρις Τζόνσον μετά το σκάνδαλο Partygate αλλά και Μάριο Ντράγκι που μοιάζει σαν να βρίσκεται σε μια ατέρμονη προεκλογική περίοδο.

Ενεργειακή και επισιτιστική κρίση, ασφάλεια, κλίμα

Στα υπόλοιπα κρίσιμα θέματα της ατζέντας των G7 συγκαταλέγονται το ξεμπλοκάρισμα των 22 εκατομμυρίων ουκρανικών σιτηρών από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας αλλά και η συνεκτίμηση των ενεργειακών και επισιτιστικών συνεπειών του πολέμου από τους G7 για ενδεχόμενες νέες κυρώσεις προς τη Μόσχα. Άλλωστε όλες οι χώρες του G7 βιώνουν ήδη τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία, τόσο εξαιτίας του πρωτοφανούς πληθωρισμού αλλά και του επικείμενου δύσκολου χειμώνα, με τη Ρωσία να απειλεί να κλείσει ενδεχομένως εντελώς τη στρόφιγγα φυσικού αερίου προς χώρες που εξαρτώνται από αυτή ενεργειακά.

Τέλος τόσο η κλιματική αλλαγή όσο και και η αντιμετώπιση της πανδημίας θα βρεθούν επίσης στην ατζέντα, ενώ σήμερα το βράδυ οι επτά ηγέτες αναμένεται να ανταλλάξουν απόψεις για ένα νέο δόγμα διεθνούς πολιτικής ασφάλειας, κάτι που αναμένεται να αποσχολήσει προσεχώς και το ΝΑΤΟ. Αύριο αναμένεται και παρέμβαση μέσω τηλεδιάσκεψης του Ουρκανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Το G7 αναμένεται να ολοκληρωθεί την Τρίτη, ακολουθούμενο από τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη.

Tέλος από χθες βρίσκονται σε εξέλιξη και διαδηλώσεις ακτιβιστών και οργανώσεων τόσο στο Μόναχο όσο στο Γκάρμις Παρτενκίρχε, όπου βρίσκεται ο Πύργος Έλμαου. Χθες 6.000 διαδηλωτές βρέθηκαν στο Μόναχο, μολονότι οι αρχές ανέμεναν 20.000. Στο G7 του 2015 στην ίδια περιοχή είχαν έρθει 35.000 διαδηλωτές.

Δήμητρα Κυρανούδη / Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου