Δημήτρης Κουτσούμπας: Επιλογή του ΚΚΕ να σταθεί στο πλάι του λαού όπως κάνει πάντα στα δύσκολα

Δημήτρης Κουτσούμπας, ΚΚΕ, Μακρακώμη Φθιώτιδας,

 Ομιλία σε εκδήλωση στη Μακρακώμη Φθιώτιδας

Δημήτρης Κουτσούμπας: Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό

Να μην μπουν στην αναμονή πότε θα έρθει ένας νέος ή παλιός «σωτήρας», αλλά να συμπορευτούν με το ΚΚΕ, ζήτησε από τους πολίτες ο γενικός γραμματέας του κόμματος Δημήτρης Κουτσούμπας.

Μιλώντας σε εκδήλωση στη Μακρακώμη Φθιώτιδας, τόνισε πως «μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό, βαδίζοντας στο δρόμο της ανατροπής», κάνοντας αναφορά στις επικείμενες βουλευτές εκλογές.

«Για να αρχίσει κάτι να αλλάζει και να ανοίξει επιτέλους ο δικός μας ελπιδοφόρος δρόμος, ώστε να μπορούμε να ζήσουμε, καλύπτοντας όλες τις σύγχρονες ανάγκες μας, μπορεί να γίνει μόνο σε συμπόρευση με το ΚΚΕ στους αγώνες, στο κίνημα, σε όλες τις μάχες. Και στις εκλογές που έτσι κι αλλιώς έχουμε μπροστά μας», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Κουτσούμπας.

«Όχι» εμπλοκή στον πόλεμο

Αναφερόμενος στον πόλεμο στην Ουκρανία, τόνισε πως συνιστά ανασφάλεια και αστάθεια για τον λαό η πολιτική σταθερής και αναβαθμισμένης εμπλοκής της χώρας μας, με την αποστολή στρατιωτικού πολεμικού υλικού, την αξιοποίηση των αμερικανοΝΑΤΟϊκών υποδομών και με την ετοιμότητα αποστολής τμήματος των Ενόπλων Δυνάμεων σε χώρες με μέτωπο στην Ουκρανία.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ανέφερε ότι «πάνω στο τραπέζι των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ βρίσκονται και οι προσπάθειες ενός επώδυνου συμβιβασμού για τη συνεκμετάλλευση - συνδιαχείριση στο Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και του ελληνικού λαού».

Σημείωσε επίσης ότι στην εργατική τάξη και τον λαό γεννά ανασφάλεια και αστάθεια «η πολιτική που έχει σταθερά και μόνιμα στο επίκεντρο, το πώς θα ωφεληθούν κυρίως οι πολύ μεγάλοι λίγοι επιχειρηματίες, το πώς θα σωθούν τα δικά τους κέρδη», με την πολιτική αυτή να ευθύνεται «για το μεγάλο βραχνά της ακρίβειας που γονατίζει την λαϊκή οικογένεια».

«Pass»... κοροϊδίας

Καυστικός ήταν ο Γ.Γ. του ΚΚΕ για την κυβερνητική επιδότηση στο ηλεκτρικό ρεύμα. «Όσο για το power pass και τα περί "επιστροφής" του κόστους ρεύματος που έταζε η κυβέρνηση, αυτό αποδείχτηκε "pass"... κοροϊδίας, αφού τα ποσά επιστροφής δεν ξεπερνούν τα 60 ευρώ» σημείωσε. , μεταξύ άλλων και πρόσθεσε:

«Την ίδια ώρα όμως με άνεση η κυβέρνηση της ΝΔ, μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, ψήφισε να δοθούν νέα προνόμια στους εφοπλιστές, όπως είναι το αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως και όλοι μαζί ψήφισαν προχτές την ενσωμάτωση Οδηγίας της ΕΕ που «επικαιροποιεί» και «εκσυγχρονίζει» το καθεστώς των άδικων ειδικών φόρων κατανάλωσης στο ηλεκτρικό ρεύμα και στα «ενεργειακά προϊόντα». Ανέφερε ότι αφού ψηφίζουν όλοι μαζί στη Βουλή όλα αυτά, μετά «ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ στήνουν κι έναν καβγά στο άψε σβήσε για το θεαθήναι». «Κοινός σκοπός τους είναι να κρυφτεί ότι παρά τις διαφορές τους, στα μεγάλα, στα σοβαρά ζητήματα τα βρίσκουν» είπε.

Τα αυτονόητα για τη ΛΑΡΚΟ

Ο Δ. Κουτσούμπας επισήμανε τα «βασικά και αυτονοήτα» που πρέπει να επιλυθούν στη Φθιώτιδα και αναφέρθηκε στον «μεγαλειώδη αγώνα των εργατών της ΛΑΡΚΟ για να μην ολοκληρωθεί αυτό το έγκλημα, για να μείνουν οι εργάτες στη δουλειά τους, στα σπίτια τους, για να αναπτυχθεί προς όφελος όλων των εργαζομένων, αυτό το πραγματικό χρυσωρυχείο όπως είναι η ΛΑΡΚΟ». «Αυτό το έγκλημα έχει και φυσικούς αυτουργούς την κυβέρνηση της ΝΔ και την ΕΕ. Έχει και ηθικούς αυτουργούς όλα τα κόμματα που κυβέρνησαν, τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, που έβαλαν κι αυτοί πλάτη στην απαξίωση της επιχείρησης.

Και η Φθιώτιδα απ' άκρη σε άκρη μέχρι το τελευταίο χωριό, πρέπει να μπει μπροστά, να ενώσει τη φωνή της με τους εργάτες της ΛΑΡΚΟ για μην ερημώσει τελικά ο τόπος τους. Το χρωστάμε στα παιδιά μας» τόνισε.

Με ισχυρό το ΚΚΕ και ισχυρούς εργατικούς και λαϊκούς αγώνες μπορούμε να βάλουμε τις βάσεις, ώστε η μεγάλη λαϊκή πλειοψηφία να ανοίξει το δρόμο για ριζικές αλλαγές στην κοινωνία και την οικονομία, για να γίνει ο λαός μας - μια ώρα αρχύτερα - νοικοκύρης στον τόπο του και στον κόπο του» κατέληξε στην ομιλία του ο Δ. Κουτσούμπας.

Η ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα

«Φίλες και φίλοι

Συντρόφισσες και σύντροφοι

Ανταμώνουμε σήμερα εδώ στη Μακρακώμη, στη Φθιώτιδα, όχι μόνο για να συζητήσουμε με όλους εσάς που ανησυχείτε για το πού πάει η κατάσταση και τι χρειάζεται σήμερα να κάνουμε, βαδίζοντας μαζί στο δρόμο του αγώνα, αλλά και να περάσουμε όμορφα, γιατί όπως έλεγαν και οι παλιοί: «Ο αγώνας θέλει κέφι».

Εδώ στα χωριά και τις πόλεις της Φθιώτιδας, της Στερεάς, δε χρειάζεται να πούμε πολλά λόγια για να περιγράψουμε πώς ζουν οι εργάτες, οι βιοπαλαιστές αγρότες και επαγγελματίες, τα νέα παιδιά και οι γυναίκες των λαϊκών οικογενειών που δίνουν καθημερινά τη μάχη της επιβίωσης σ’ αυτόν τον όμορφο, αλλά και πλούσιο τόπο.

Χρειάζεται όμως να πούμε πολλά, κυρίως να συζητήσουμε, τι πρέπει να γίνει, για να μπει ένα φρένο σ’ αυτόν τον κατήφορο. Τι πρέπει να γίνει για να αρχίσει κάτι να αλλάζει και να ανοίξει επιτέλους ο δικός μας ελπιδοφόρος δρόμος, ώστε να μπορούμε να ζήσουμε, καλύπτοντας όλες τις σύγχρονες ανάγκες μας.

Κι αυτό, εμείς σας λέμε με το χέρι στην καρδιά, μπορεί να γίνει μόνο σε συμπόρευση με το ΚΚΕ στους αγώνες, στο κίνημα, σε όλες τις μάχες.

Και στις εκλογές που έτσι κι αλλιώς έχουμε μπροστά μας.

Και όχι μένοντας στην αναμονή πότε θα έρθει ένας νέος ή παλιός «σωτήρας» να μας σώσει, γιατί τέτοιοι ούτε υπήρξαν ούτε θα υπάρξουν ποτέ.

Υπάρχει μόνο ο λαός που μπορεί να σώσει τον λαό, βαδίζοντας στο δρόμο της ανατροπής.

Κι αυτό το απέδειξε η ίδια η ζωή, πολλές φορές στο παρελθόν.

Όπως επίσης, έχει αποδειχτεί, πως όταν οι κυβερνώντες μιλούν -και πολλές φορές εκβιάζουν- για την ανάγκη πολιτικής «σταθερότητας», όπως κάνει τώρα ο Μητσοτάκης, στην πραγματικότητα ανησυχούν, μη τυχόν και διαταραχθεί η σταθερότητα και ένταση της αντιλαϊκής πολιτικής τους, η οποία σταθερά και μόνιμα σαρώνει τα δικαιώματα του λαού για τα κέρδη των λίγων.

Γιατί βέβαια θέλουν και τον λαό, να παρακολουθεί με σταυρωμένα χέρια, να μεγαλώνει η αστάθεια και η ανασφάλεια στη ζωή του, για χάρη της σταθερότητας που έχουν ανάγκη οι λίγοι, οι εκμεταλλευτές, για τα συμφέροντά τους.

Τι άλλο από ανασφάλεια και αστάθεια είναι για το λαό μας η πολιτική σταθερής και αναβαθμισμένης εμπλοκής της χώρας μας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία;

Μια εμπλοκή που δεν περιορίζεται φυσικά μόνο στην αποστολή στρατιωτικού πολεμικού υλικού που αποδυναμώνει την άμυνα της χώρας, αλλά έχει να κάνει και με την αξιοποίηση όλων των Αμερικανικών και ΝΑΤΟικών υποδομών, όπως και με την ετοιμότητα αποστολής τμήματος των Ενόπλων Δυνάμεων σε χώρες με μέτωπο στην Ουκρανία.

Κι αν θέλουμε να το πούμε με μια λέξη: Η Ελλάδα έχει γίνει κέντρο διερχομένων!

Ή πιο σωστά: Κέντρο διερχομένων δυνάμεων του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ προς την Ουκρανία και την Ανατολική Ευρώπη.

Κι ας κάνουν πως δεν τους βλέπουν εκεί στον ΣΥΡΙΖΑ, γιατί δεν θέλουν ο λαός να δει τις ευθύνες που έχει η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, για τη βάση της Αλεξανδρούπολης, που έχει κεντρικό ρόλο στην προώθηση ΝΑΤΟικών δυνάμεων προς την Ουκρανία…

Να ξεχάσουμε δηλαδή ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ο πρώτος που τη συμπεριέλαβε στη συμφωνία με τις ΗΠΑ, για να έρθει μετά η ΝΔ να βάλει τις τελικές υπογραφές και να ψηφίσει αυτή την επαίσχυντη συμφωνία!

Και καλά, τις ορδές των ΝΑΤΟικών δυνάμεων που διέρχονται από την Αλεξανδρούπολη, εδώ και μήνες, δεν τις είδαν…

Αυτές τις γελοιότητες για τα χιλιάδες αυγά που έφαγαν οι Αμερικανοί στρατιώτες δεν τις άκουσαν;

Έχουν κι αυτοί μερίδιο ευθύνης για αυτή τη γελοία προπαγάνδα που θυμίζει λίγο πολύ εκείνη την ελληνική ταινία του ’60 με τα «ναυτάκια τα ζουμπουρλούδικα».

Έλεος πια!

Τι άλλο από αστάθεια και ανασφάλεια γεννά στον λαό μας, σε όλους τους λαούς, ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Ουκρανία, που κανείς δεν ξέρει πότε και πώς θα τελειώσει;

Ξέρει, όμως, πως ο κίνδυνος αυτός να κλιμακωθεί, να γενικευτεί και να πάρει αμπάριζα κι άλλες χώρες, μεγαλώνει. Γιατί μεγαλώνει και η πολεμική προετοιμασία των ιμπεριαλιστικών στρατοπέδων που κονταροχτυπιούνται. Από τη μια του ευρωτλαντικού, με επικεφαλής ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ και από την άλλη του ευρωασιατικού που βρίσκεται υπό διαμόρφωση, με επικεφαλής Ρωσία και Κίνα.

Πολεμική προετοιμασία συνιστά η τεράστια συγκέντρωση πυρός στην περιοχή του πολέμου.

300.000 ετοιμοπόλεμους στρατιώτες αποφάσισε να έχει το ΝΑΤΟ. Αποφάσισε τη διεύρυνση αυτής της πολεμικής μηχανής με νέες χώρες, ενώ νέα κούρσα εξοπλισμών είναι σε εξέλιξη, με πρώτη και καλύτερη την Ελλάδα.

Πολεμική προετοιμασία είναι η επέκταση της δράσης του ΝΑΤΟ σε όλη την υδρόγειο με βάση τη νέα «Στρατηγική Αντίληψή του», που αποφασίστηκε στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής στη Μαδρίτη, με τη στήριξη φυσικά της κυβέρνησης της ΝΔ, αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ για να μην ξεχνιόμαστε.

Μέσα σ’ όλα αυτά, τα διάφορα αστικά επιτελεία επιμένουν πως η εμπλοκή της Ελλάδας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία και τα άλλα επικίνδυνα σχέδια των Αμερικάνων και του ΝΑΤΟ, αποτελεί δήθεν ασπίδα προστασίας από την επιθετικότητα της Τουρκίας.

Για ποια όμως ασπίδα προστασίας μιλάνε, όταν η Τουρκία επιμένει στις απαράδεκτες διεκδικήσεις της;

Όταν έχει κάνει σουρωτήρι τον ελληνικό εναέριο χώρο με τις παραβιάσεις της;

Όταν διαλαλεί το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας» και επιμένει στη θέση για αποστρατικοποίηση των ελληνικών νησιών, την οποία συνδέει με την αμφισβήτηση της ίδιας της ελληνικής κυριαρχίας τους;

Τη μόνη προστασία που αντιλαμβάνονται οι ιμπεριαλιστές σύμμαχοι της ελληνικής αστικής τάξης που ανταγωνίζεται με την τουρκική αστική τάξη, είναι η προστασία αποκλειστικά των δικών τους συμφερόντων, μέσω της συνοχής της Νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ και την απόσπαση της Τουρκίας από την επιρροή της Ρωσίας.

Γι’ αυτό απαντάνε «βρείτε τα μεταξύ σας»!

Γι’ αυτό και πάνω στο τραπέζι των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ βρίσκονται και οι προσπάθειες ενός επώδυνου συμβιβασμού για τη συνεκμετάλλευση - συνδιαχείριση στο Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και του ελληνικού λαού.

Κι αυτή την παραχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων η αστική τάξη, οι Αμερικάνοι, το ΝΑΤΟ, την ετοιμάζουν έτσι κι αλλιώς στο παρασκήνιο, όπως κι αν εξελιχθεί η ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, είτε με ένα θερμό επεισόδιο, είτε με πιο σοβαρή κρίση.

Σταθερότητα και ασφάλεια για τον λαό με τη χώρα του μπλεγμένη στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και τους σχεδιασμούς ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, ούτε υπήρξε ούτε μπορεί να υπάρξει!

Σταθερότητα και ασφάλεια μπορεί να νιώσει ο λαός μας, μόνο όταν αποφασίσει ο ίδιος να κάνει κουμάντο στον τόπο του και να αποδεσμευτεί από αυτές τις πολεμικές δολοφονικές για τους λαούς συμμαχίες.

Γιατί όλοι ξέρουν, πως αν οι λαοί έκαναν πραγματικό κουμάντο στις χώρες τους, εάν η εργατική τάξη βρίσκονταν στην εξουσία και όχι η αστική τάξη των καπιταλιστών, τότε θα έβρισκαν τρόπο να λύσουν τις διαφορές μεταξύ τους και να ζουν αρμονικά, ειρηνικά.

Όπως είχε γίνει παλιότερα στην τότε Σοβιετική Ένωση, εκεί που διαφορετικοί λαοί και εθνότητες έζησαν για δεκαετίες αδελφωμένοι.

Φίλες και φίλοι

Αγαπητοί συμπατριώτες

Τι άλλο από ανασφάλεια και αστάθεια γεννά στην εργατική τάξη, στον λαό μας, η πολιτική που έχει σταθερά και μόνιμα στο επίκεντρο, το πώς θα ωφεληθούν κυρίως οι πολύ μεγάλοι λίγοι επιχειρηματίες, το πώς θα σωθούν τα δικά τους κέρδη;

Αυτή η πολιτική ευθύνεται για το μεγάλο βραχνά της ακρίβειας που γονατίζει τη λαϊκή οικογένεια.

Γιατί η ακρίβεια δεν είναι φυσικό φαινόμενο, δεν προέκυψε από το πουθενά, είχε ξεκινήσει πριν από τον πόλεμο και επιδεινώθηκε μετά απ’ αυτόν.

Η ακρίβεια είναι πρώτα απ’ όλα αποτέλεσμα της ολόπλευρης στήριξης του κεφαλαίου μέσα στην κρίση και στην πανδημία.

Είναι συνέπεια της πολιτικής της απελευθέρωσης της ενέργειας που όλοι ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ υπηρέτησαν.

Είναι συνέπεια της περιβόητης πράσινης μετάβασης, είναι τα «πράσινα άλογα», με την απολιγνιτοποίηση που δήθεν καταστρέφει το περιβάλλον.

Μια επιλογή που έγινε μόνο και μόνο για να τα κονομήσουν τα πράσινα μονοπώλια πουλώντας τη δήθεν ευαισθησία τους για το περιβάλλον.

Μ΄ αυτά και μ΄ αυτά φτάσαμε σήμερα, το λαϊκό νοικοκυριό να τρέμει να ανοίξει το λογαριασμό τού ρεύματος, να στερείται ακόμα και τα πιο βασικά…

Και όταν μιλάμε για τα βασικά σήμερα, το καλοκαίρι του 2022 είναι, όχι μόνο να μπορείς να ανάψεις το κλιματιστικό στον καύσωνα, να μπορείς να πας καθημερινά για ένα θαλάσσιο μπάνιο, ή οι μεγαλύτεροι στα ιαματικά λουτρά, αλλά και να πας και λίγες μέρες διακοπές με την οικογένειά σου για να ξεκουραστείς, και να απολαύσεις τις ομορφιές που έχει η Ελλάδα…

Τι απ’ όλα αυτά μπορούν με άνεση να κάνουν οι λαϊκές οικογένειες; Τίποτα.

Όσο για το power pass και τα περί «επιστροφής» του κόστους ρεύματος που έταζε η κυβέρνηση, αυτό αποδείχτηκε «pass»... κοροϊδίας, αφού τα ποσά επιστροφής δεν ξεπερνούν τα 60 ευρώ. Είναι μετά να μην αγανακτείς;

Την ίδια ώρα όμως με άνεση η κυβέρνηση της ΝΔ, μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, ψήφισε να δοθούν νέα προνόμια στους εφοπλιστές, όπως είναι το αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως και όλοι μαζί ψήφισαν προχτές την ενσωμάτωση Οδηγίας της ΕΕ που «επικαιροποιεί» και «εκσυγχρονίζει» το καθεστώς των άδικων ειδικών φόρων κατανάλωσης στο ηλεκτρικό ρεύμα και στα «ενεργειακά προϊόντα»!

Που είναι οι φόροι που, μαζί με τα χαράτσια, τη ρήτρα αναπροσαρμογής κλπ, εκτινάσσουν την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και την ακρίβεια στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης!

Και μετά από όλα αυτά, αφού ψηφίζουν μαζί στη βουλή όλα αυτά, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ στήνουν κι έναν καβγά στο άψε σβήσε για το θεαθήναι.

Μανούλες έχουν γίνει στο να στήνουν ψευτοκαβγάδες....

Βέβαια καμιά φορά ξεφεύγουν, αλλά τι να κάνουμε όπως φαίνεται «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα», και ο κοινός σκοπός τους είναι να κρυφτεί ότι παρά τις διαφορές τους, στα μεγάλα στα σοβαρά ζητήματα τα βρίσκουν.

Όταν μιλάμε λοιπόν για τα βασικά και αυτονόητα, μιλάμε για παράδειγμα, για τη στήριξη των αγροτών και κτηνοτρόφων κι εδώ στη Φθιώτιδα.

Οι αγρότες και κτηνοτρόφοι, αν μια φορά τα προηγούμενα χρόνια πάλευαν να σταθούν όρθιοι, τώρα χίλιες φορές παλεύουν με το τεράστιο κόστος παραγωγής, αλλά και με τις καταστροφές στην παραγωγή τους.

Όλες οι κυβερνήσεις που πέρασαν, τους αρνούνται το αυτονόητο: Ο ΕΛΓΑ να αποζημιώνει τους αγρότες στο 100% για τις ζημιές που έχουν υποστεί στην παραγωγή τους.

Το ίδιο συμβαίνει και με τους μικρούς επαγγελματίες που έχουν μόνιμη τη θηλιά των χρεών στο λαιμό τους, ενώ θα μπορούσαν όχι μόνο να απαλλαγούν, αλλά και να στηριχτούν για να ορθοποδήσουν, όπως προβλέπει και η πρόταση νόμου που το ΚΚΕ κατέθεσε στη Βουλή και η κυβέρνηση δεν έφερε καν για συζήτηση.

Όταν μιλάμε για τα αυτονόητα μιλάμε για όλα τα μέτρα προστασίας που πρέπει να παρθούν για να μην κινδυνεύουμε κάθε καλοκαίρι να καεί ο τόπος μας, οι περιουσίες μας από τις πυρκαγιές, να μην πλημμυρίσει το φθινόπωρο και τον χειμώνα από τις βροχές…

Μιλάμε δηλαδή για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο με μέτρα, υποδομές και προσωπικό για την προστασία της ζωής του λαού.

Η εικόνα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας εδώ στη Μακρακώμη, όπου το κλιμάκιό της κάθε χρόνο, με λιγότερο προσωπικό, προσπαθεί να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες μιας περιοχής, με μεγάλους ορεινούς όγκους και δάση, μιλάει από μόνη της. Δεν υπάρχουν ούτε δασολόγοι ούτε δασοπόνοι σε μια τεράστια περιοχή με δάση, όπως το Πλατανόδασος του Σπερχειού, στο οποίο μάλιστα έχει εντοπιστεί και αρρώστια!

Και η εικόνα αυτή μας ομολογεί πως σχέδιο προστασίας της ζωής του λαού, δεν μπορεί να υπάρξει από αυτό το κράτος και από καμιά κυβέρνηση που τη θεωρεί ως κόστος!

Είναι χαρακτηριστικό ότι έργα αναδασμού και άρδευσης καρκινοβατούν για δεκαετίες. Οι αγρότες χρυσοπληρώνουν για το πότισμα των χωραφιών τους, ενώ τα νερά των παραποτάμων του Σπερχειού έχουν παραδοθεί σε ιδιώτες για εκμετάλλευση.

Η έλλειψη ολοκληρωμένης αντιπλημμυρικής προστασίας μετατρέπει τον Σπερχειό από πηγή ζωής σε εφιάλτη πλημμυρικών φαινομένων, με τεράστιες καταστροφές κάθε χρόνο σε καλλιέργειες, αγροτικούς δρόμους, γεφύρια, οδικό δίκτυο.

Άσχημη είναι η κατάσταση στο κεντρικό οδικό δίκτυο που συνδέει τη Δυτική Φθιώτιδα με τη Λαμία, το Καρπενήσι και την Υπάτη, αλλά και στο εσωτερικό δίκτυο που συνδέει τα χωριά μεταξύ τους.

Ενώ, εκτός της Μακρακώμης, Σπερχειάδας, Αγίου Γεωργίου και Πλατυστόμου, όλοι οι άλλοι οικισμοί δεν είναι συνδεδεμένοι με το αποχετευτικό δίκτυο.

Δυστυχώς, κόστος είναι για το κράτος και η υγεία του λαού που την έχουν παραδώσει στα τρωκτικά της υγείας, είτε με την εμπορευματοποίηση της δημόσιας υγείας, είτε με την υποβάθμισή της που στέλνει «πελάτες» στον ιδιωτικό τομέα.

Για ποια δημόσια υγεία μπορούν να μιλάνε, όταν το Κέντρο Υγείας στη Μακρακώμη, δεν έχει ούτε τις βασικές ιατρικές ειδικότητες όπως είναι ο παιδίατρος, αλλά ούτε και τον εξοπλισμό να καλύψει τις ανάγκες του λαού της περιοχής; Και μάλιστα σε συνθήκες που η πανδημία έχει ξεφύγει…

Και μιας και είμαστε σήμερα εδώ στη Φθιώτιδα, θέλω να αναφερθώ και στον μεγαλειώδη αγώνα των εργατών της ΛΑΡΚΟ, που πρέπει να γίνει και δικός σας αγώνας, για να μην ολοκληρωθεί αυτό το έγκλημα, για να μείνουν οι εργάτες στη δουλειά τους, στα σπίτια τους, για να αναπτυχθεί προς όφελος όλων των εργαζομένων, αυτό το πραγματικό χρυσωρυχείο όπως είναι η ΛΑΡΚΟ.

Αυτό το έγκλημα έχει και φυσικούς αυτουργούς την κυβέρνηση της ΝΔ και την ΕΕ. Έχει και ηθικούς αυτουργούς όλα τα κόμματα που κυβέρνησαν, τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ που έβαλαν κι αυτοί πλάτη στην απαξίωση της επιχείρησης.

Και η Φθιώτιδα απ’ άκρη σ' άκρη μέχρι το τελευταίο χωριό, πρέπει να μπει μπροστά, να ενώσει τη φωνή της με τους εργάτες της ΛΑΡΚΟ για μην ερημώσει τελικά ο τόπος τους. Το χρωστάμε στα παιδιά μας.

Φίλες και φίλοι

Συντρόφισσες και σύντροφοι

Η ΝΔ και ο Μητσοτάκης με την πολιτική σταθερότητα στην εφαρμογή της αντιλαϊκής του πολιτικής, και ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Τσίπρας με την επίσης αντιλαϊκή πολιτική εξασφάλισης της συναίνεσης σε συνθήκες κοινωνικής κρίσης, όπως λέει, θέλουν τον λαό στη γωνία. Θέλουν τον λαό μόνο να περιμένει κάθε φορά έναν «διαχειριστή» του σημερινού αδιέξοδου δρόμου, που διαιωνίζει την ανασφάλεια και τη φτώχεια των πολλών για τη σταθερότητα και τον πλουτισμό των λίγων, των κηφήνων.

Απέναντι σε όλους αυτούς, υπάρχει το ΚΚΕ που είναι η μοναδική δύναμη που δίνει πραγματικές απαντήσεις στα σημερινά αδιέξοδα.

Απαντήσεις όμως που απαιτούν σύγκρουση με το σημερινό αδιέξοδο και ξεπερασμένο καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης και θέλουν τον λαό πρωταγωνιστή στη διεκδίκησή τους και τελικά τον ίδιο στο τιμόνι της εξουσίας.

Αλήθεια, μπορείς σήμερα να δώσεις λύση στην ενεργειακή φτώχεια αν δεν υπάρχει ολοκληρωμένο σχέδιο άμεσης αξιοποίησης όλων των εγχώριων πηγών ενέργειας, με πραγματικά περιβαλλοντικούς όρους;

Αν δεν διεκδικήσουμε κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας και όλων των συμβάσεων που καθορίζουν τις ρήτρες αναπροσαρμογής;

Αν δεν διεκδικήσουμε την απόσυρση της χώρας από τις κυρώσεις της ΕΕ προς τη Ρωσία, που τελικά τις πληρώνει ο λαός, ενώ τμήματα του κεφαλαίου θησαυρίζουν από τη μεταφορά του πανάκριβου αμερικανικού LNG;

Αν δεν καταργηθεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης και ο ΦΠΑ σε πετρέλαιο, βενζίνη, φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια;

Αν δεν υπάρξει γενναία μείωση και πλαφόν στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου;

Σήμερα, για να στηριχτεί το λαϊκό εισόδημα, πρέπει να διεκδικήσουμε και να επιβάλουμε:

- Ουσιαστικές αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, με ΣΣΕ. Επίδοµα ανεργίας στα 600 ευρώ για όλους τους ανέργους.

- Γενναία μείωση και πλαφόν στις τιμές στα βασικά είδη πλατιάς κατανάλωσης, όπως διατροφής (π.χ. ψωμί, γάλα, άλευρα, έλαια), ένδυσης κοκ.

- Κατάργηση του ΦΠΑ στα βασικά είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.

- Επιδότηση ενοικίου για λαϊκά νοικοκυριά, τους φοιτητές και τις μικρές επιχειρήσεις, διεύρυνση των κριτηρίων ένταξης και αύξηση της επιδότησης.

- Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για τα λαϊκά νοικοκυριά.

- Κατάργηση του Τέλους Επιτηδεύματος για τους επαγγελματίες.

Όλες αυτές οι προτάσεις είναι προτάσεις του ΚΚΕ και τις καταθέτει, γιατί μόνον αυτές μπορούν να δώσουν ανάσα ανακούφισης στα λαϊκά νοικοκυριά, δίνουν τη δυνατότητα να τα βγάλουν πέρα όλοι, μπροστά σε έναν δύσκολο, όπως λένε, χειμώνα.

Μόνο που αυτά δεν θα τα δώσει καμιά κυβέρνηση, ούτε αυτοδύναμη ούτε συνεργασίας της ΝΔ ή του ΣΥΡΙΖΑ, με φτερούγες από ΠΑΣΟΚ ή Βαρουφάκη και Βελόπουλο…

Και τέτοιες κυβερνήσεις ενάντια στο λαό μας, μαγειρεύουν τα επιτελεία του συστήματος για να τα βγάλει πέρα στα ακόμα πιο δύσκολα που έρχονται.

Γιατί όλοι τους, παρά τις διαφορές που έχουν η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΠΑΣΟΚ, έχουν κάνει την επιλογή τους: Για την εμπλοκή της χώρας στον πόλεμο και τα σχέδια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, για τη στρατηγική της πράσινης μετάβασης που μεγαλώνει την ενεργειακή φτώχεια στον λαό για να θησαυρίζουν τα μονοπώλια, μέχρι τις συμβάσεις του Ταμείου Ανάκαμψης που είναι η νέα θηλιά στον λαιμό του λαού.

Όλες αυτές είναι επιλογές που θυσιάζουν τις ανάγκες του λαού για τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου.

Όλα αυτά όμως που δίνουν ανάσα στον λαό, μπορεί να τα επιβάλει ο ίδιος με την οργάνωση της πάλης του σε συμπόρευση με το ΚΚΕ.

Αυτή την επιλογή έχει κάνει το ΚΚΕ: Να σταθεί στο πλάι του λαού, όπως έκανε στην κρίση, όπως έκανε στην πανδημία, όπως τώρα στον πόλεμο, όπως κάνει πάντα στα δύσκολα.

Γι’ αυτό κερδίζει την εμπιστοσύνη εργατών στα σωματεία, εργατικά κέντρα, ομοσπονδίες, συλλόγους, παντού.

Γιατί οι εργάτες στηρίζουν αυτούς που διεκδικούν, δεν συμβιβάζονται, αυτούς που σταθερά αντιπαλεύουν την αδιέξοδη για τον λαό κυβερνητική πολιτική, που οι θέσεις και οι προτάσεις τους εκφράζουν τις δικές τους ανάγκες.

Εμπιστεύονται τους κομμουνιστές και τους άλλους αγωνιστές γιατί ξέρουν πως το ΚΚΕ δεν έχει δεσμεύσεις απέναντι στο κεφάλαιο, τους επιχειρηματικούς ομίλους, τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις και συμμαχίες τους.

Είναι οι αστικές τάξεις, οι κυβερνήσεις τους και οι ιμπεριαλιστικές συμμαχίες τους που σέρνουν τους λαούς σε ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Και απέναντι σε όλους αυτούς οι λαοί οφείλουν, μακριά από «ξένη σημαία» να οργανώσουν τον αυτοτελή δικό τους αγώνα ενάντια στα μονοπώλια και τον καπιταλισμό που φέρνει πόλεμο, δυστυχία, φτώχεια, ανεργία.

Με τις θέσεις και τις προτάσεις του το ΚΚΕ, αλλά κυρίως με την πολιτική του πρόταση, το ΚΚΕ δίνει ολοκληρωμένη απάντηση σε όλα τα σύγχρονα προβλήματα, με την αξιοποίηση όλων των σύγχρονων δυνατοτήτων της παραγωγής, της τεχνολογίας και της επιστήμης για την ικανοποίηση των σύγχρονων εργατικών λαϊκών αναγκών.

Γι’ αυτό και κοιτάμε μπροστά και όχι πίσω.

Και στις εκλογές όποτε κι αν γίνουν στηρίζουμε το ΚΚΕ.

Με ισχυρό το ΚΚΕ και ισχυρούς εργατικούς και λαϊκούς αγώνες μπορούμε να βάλουμε τις βάσεις, ώστε η μεγάλη λαϊκή πλειοψηφία να ανοίξει τον δρόμο για ριζικές αλλαγές στην κοινωνία και την οικονομία, για να γίνει ο λαός μας - μια ώρα αρχύτερα - νοικοκύρης στον τόπο του και στον κόπο του.

Ας βάλουμε λοιπόν, από τώρα πλώρη, για τα μεγάλα, τα ωραία, τα συγκλονιστικά!

Καλή δύναμη και υγεία σε όλους και όλες!»

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου