ΚΚΕ: Αποκαλύφθηκε περίτρανα η κοροϊδία που λέγεται «κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής»

KKE, λογαριασμοί ρεύματος, ρήτρα αναπροσαρμογής,

Η ανακοίνωση των νέων τιμολογίων ανά τακτά χρονικά διαστήματα είναι κάτι που είχε συμφωνηθεί μεταξύ τους, προκειμένου από τη μία οι εταιρείες να ενσωματώσουν τη ρήτρα στα τιμολόγια και από την άλλη η κυβέρνηση να ρίξει στάχτη στα μάτια των νοικοκυριών, πουλώντας το παραμύθι της «κατάργησης της ρήτρας αναπροσαρμογής»

Οι «μάσκες έπεσαν» για την «κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής» που διατυμπάνιζε η κυβέρνηση όλο το προηγούμενο διάστημα. Στο πλαίσιο των νέων ρυθμίσεων για τη διαμόρφωση των τιμών της Ενέργειας με κατάργηση της ρήτρας, οι προμηθευτές Ενέργειας ανακοίνωσαν τα νέα τιμολόγια ρεύματος για τον Αύγουστο. Με βάση όσα ανακοινώθηκαν, οι αυξήσεις είναι υπέρογκες, σε τέτοιο βαθμό που όχι μόνο εκτοξεύουν εκ νέου τους λογαριασμούς που θα δουν προσεχώς τα νοικοκυριά, αλλά στην ουσία έχουν ενσωματώσει ολόκληρη τη ρήτρα αναπροσαρμογής στα τιμολόγια και με το παραπάνω! Ετσι, αναμένεται οι λογαριασμοί ρεύματος να είναι ακόμα μεγαλύτεροι πλέον και για εκείνους που, μέχρι σήμερα, δεν πλήρωναν τα μαλλιά της κεφαλής τους για τη ρήτρα.

Συγκεκριμένα, κοντά στα 50 λεπτά ανά κιλοβατώρα διαμορφώνονται τα ονομαστικά οικιακά τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας για τον Αύγουστο. Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση, σύμφωνα με διαρροές, υπολόγιζε ότι η τελική τιμή ανά κιλοβατώρα τον Αύγουστο στους λογαριασμούς ρεύματος θα είναι κάτω από τα 20 λεπτά του ευρώ, ενώ η αντίστοιχη προηγούμενη τιμή κυμαινόταν μεταξύ 18 και 20 λεπτών!

Ενδεικτικά, η ΔΕΗ, που έχει το μεγαλύτερο μερίδιο στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας, ανακοίνωσε ότι το τιμολόγιο για τον Αύγουστο θα είναι 0,486 ευρώ ανά κιλοβατώρα (0,498 για καταναλώσεις πάνω από 2.000 κιλοβατώρες το τετράμηνο). Στα 0,495 ευρώ/kWh είναι το τιμολόγιο της «Ηρων» για τον επόμενο μήνα, στα 0,54913 ευρώ/kWh της «Protergia». Σταδιακά αναμένεται να ανακοινωθούν τα νέα τιμολόγια από όλους τους προμηθευτές.

Δεν κρατάνε ούτε τα προσχήματα

Η ανακοίνωση των νέων τιμολογίων ανά τακτά χρονικά διαστήματα είναι κάτι που είχε συμφωνηθεί μεταξύ τους, προκειμένου από τη μία οι εταιρείες να ενσωματώσουν τη ρήτρα στα τιμολόγια και από την άλλη η κυβέρνηση να ρίξει στάχτη στα μάτια των νοικοκυριών, πουλώντας το παραμύθι της «κατάργησης της ρήτρας αναπροσαρμογής». Αλλωστε, η «απελευθέρωση» της αγοράς Ενέργειας, σε συνδυασμό με το Χρηματιστήριο Ενέργειας και το εμπόριο ρύπων, καθορίζει τις τιμές, κάτι που ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν και υλοποιούν.

Μετά τις ανακοινώσεις των εταιρειών ο υπουργός Περιβάλλοντας και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, ανακοίνωσε πως η επιδότηση επεκτείνεται και για τον Αύγουστο, δηλώνοντας προκλητικά: «Από σήμερα, οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να γνωρίζουν εγκαίρως, και με διαφάνεια, την πραγματική τιμή κάθε προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς οι πάροχοι υποχρεώνονται να ενημερώσουν για τις τιμές του επόμενου μήνα με ανάρτηση στην ιστοσελίδα τους. Τώρα όλα είναι καθαρά, όλα είναι διαφανή και οι καταναλωτές μπορούν να συγκρίνουν και να επιλέξουν τον πάροχο που επιθυμούν».

Πρόσθεσε πως για τον μήνα Αύγουστο, η συνολική επιδότηση «προσεγγίζει τα 1,136 δισ. ευρώ, απορροφώντας έως και το 90% της αύξησης για όλους τους οικιακούς καταναλωτές για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης και για τις κύριες και μη κύριες κατοικίες, το 100% της αύξησης για τους δικαιούχους ΚΟΤ, το 80% της αύξησης για τους μικρομεσαίους επαγγελματίες με παροχή ισχύος μέχρι 35 KVa, και το 82-99% της αύξησης για τους αγρότες». Μόνο που όλα αυτά τα μέτρα δεν έχουν κανένα αντίκρισμα, κάτι που φάνηκε πρόσφατα και από το «Power pass». Θυμίζουμε άλλωστε ότι οι φουσκωμένοι λογαριασμοί έρχονταν με τιμές στα 15 και 20 λεπτά ανά κιλοβατώρα, ενώ τίποτα δεν εξασφαλίζει ότι δεν θα υπάρξει εκ νέου αύξηση τον Σεπτέμβρη, δεδομένου ότι το ράλι των διεθνών τιμών συνεχίζεται.

«Για όλες τις κύριες και μη κύριες κατοικίες η επιδότηση ανέρχεται στα 337 ευρώ/MWh για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης και χωρίς εισοδηματικά κριτήρια. Απορροφούμε, έτσι, το 90% της αύξησης με στόχο η τιμή της κιλοβατώρας να κυμαίνεται μεταξύ 15 - 17 λεπτών. Για τους δικαιούχους κοινωνικού τιμολογίου η επιδότηση ανέρχεται σε 377 ευρώ ανά MWh ώστε να απορροφήσουμε έως και το 100% της αύξησης. Για τους εμπορικούς καταναλωτές με παροχή ισχύος μέχρι 35 KVa εμπορικά καταστήματα, εστιατόρια, περίπτερα, ψιλικά η επιδότηση είναι 300 ευρώ ανά MWh για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης και απορροφούμε έως και το 80% της ανατίμησης. Για τους αγρότες και όλα τα αγροτικά τιμολόγια η επιδότηση ανέρχεται σε 337 ευρώ ανά MWh καλύπτοντας από το 82% έως το 99% της αύξησης. Στους βιομηχανικούς καταναλωτές η επιδότηση θα είναι 250 ευρώ / MWh ώστε να απορροφήσουμε έως και το 67% της αύξησης. Για το φυσικό αέριο και για τους εμπορικούς καταναλωτές, η επιδότηση ανέρχεται στα 30 ευρώ / θερμική MWh», είπε ο υπουργός.

Θυμίζουμε, τέλος, ότι από κοινού ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ ψήφισαν πριν από μερικές μέρες στη Βουλή νομοσχέδιο με το οποίο ενσωματώνεται Οδηγία της ΕΕ που «επικαιροποιεί» και «εκσυγχρονίζει» το καθεστώς των άδικων ειδικών φόρων κατανάλωσης στο ηλεκτρικό ρεύμα και στα «ενεργειακά προϊόντα», δηλαδή των φόρων που μαζί με τα «πράσινα» χαράτσια, τη ρήτρα αναπροσαρμογής, κ.λπ. εκτινάσσουν «στον Θεό» την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και την ακρίβεια στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης!

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου