Η Ευρώπη φλέγεται – Χιλιάδες άνθρωποι εγκαταλείπουν τις εστίες τους, τεράστια οικολογική καταστροφή

Δυτική Ευρώπη, Γαλλία, Πορτογαλία, Ισπανία, Υψηλές θερμοκρασίες, Τεράστιες πυρκαγιές, οικολογική καταστροφή,

Οι πυρκαγιές έχουν πυροδοτηθεί από τις ακραίες θερμοκρασίες που οι ειδικοί αποδίδουν στο φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής. Λόγω του καύσωνα, η Πορτογαλία μετρά εκατοντάδες νεκρούς.

Τεράστιες πυρκαγιές «σαρώναν» τη δυτική Ευρώπη, καταστρέφοντας μεγάλες εκτάσεις γης και αναγκάζοντας χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους εν μέσω καύσωνα που σπάει ρεκόρ, χωρίς να δείχνει σημάδια υποχώρησης.

Αντιμέτωπες με καταστροφικές πυρκαγιές και ακραίους καύσωνες βρίσκονται πολλές χώρες της Ευρώπης. Η κατάσταση είναι εφιαλτική σε Γαλλία, Πορτογαλία, Ισπανία, με τα πύρινα μέτωπα να μαίνονται και χιλιάδες κατοίκους να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους.

Δασικές πυρκαγιές μαίνονται ανεξέλεγκτες στη Γαλλία

Χιλιάδες άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους, καθώς οι δασικές πυρκαγιές μαίνονται ανεξέλεγκτες στη νοτιοδυτική Γαλλία.

Περισσότεροι από 1.000 πυροσβέστες, υποστηριζόμενοι από εννέα πυροσβεστικά αεροσκάφη, μάχονται από την Τρίτη να θέσουν υπό έλεγχο δύο πυρκαγιές που αναζωπυρώθηκαν από τον καύσωνα και από τους ισχυρούς ανέμους. «Οι συνθήκες παραμένουν αντίξοες», ανέφεραν οι αρχές του νομού Ζιρόντ, όπου μαίνεται η πυρκαγιά.

Οι φωτιές έχουν απανθρακώσει μέχρι τώρα συνολικά μια έκταση 73.000 στρεμμάτων, με 20.000 στρέμματα να έχουν καεί στη διάρκεια της χθεσινής νύχτας. Μια άλλη δασική πυρκαγιά, που ξέσπασε χθες στην πόλη Ταρασκόν της νοτιοανατολικής Γαλλίας και κατέκαψε 10.000 στρέμματα, τέθηκε υπό έλεγχο, σύμφωνα με τους πυροσβέστες.

Μια από τις δύο φωτιές στη Ζιρόντ είναι κοντά στην πόλη Λαντιρά νότια του Μπορντό, όπου έχουν καεί 42.000 στρέμματα, έχουν κλείσει δρόμοι και έχουν απομακρυνθεί από τις εστίες τους άλλοι 480 κάτοικοι ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό τους σε σχεδόν 1.000.

Πλήγμα για την οικονομία

Οι καύσωνες επηρεάζουν αρνητικά την ανάπτυξη της οικονομίας στην Γαλλία, σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών οι οποίοι υπενθυμίζουν ότι ο καύσωνας του 2003 είχε ως αποτέλεσμα την μείωση του ΑΕΠ κατά 0,2%.

Σημειώνουν, ωστόσο, ότι εκείνη την εποχή ο καύσωνας είχε διαρκέσει δύο εβδομάδες ενώ φέτος έχει ήδη σημειωθεί ένας τον Ιούνιο και ένας τον Ιούλιο.

Η κάμψη της οικονομίας οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην μείωση της κατανάλωσης, κυρίως ενδυμάτων αλλά και τροφίμων, καθώς επίσης και στην μείωση της παραγωγικότητας της εργασίας που παρατηρείται όταν το θερμόμετρο ανεβαίνει πάνω από τους 33 βαθμούς, πρωτίστως στον γεωργικό τομέα.

Πύρινα μέτωπα και στην Πορτογαλία

Πυρκαγιές σάρωσαν την κεντρική Πορτογαλία. Οι θερμοκρασίες ξεπερνούν τους 40 βαθμούς Κελσίου εν μέσω καύσωνα σε πολλές περιοχές της χώρας, ενώ έχουν καεί χιλιάδες στρέμματα. Η Αρχή Πολιτικής Προστασίας δήλωσε ότι εκατονταδες άνθρωποι απομακρύνθηκαν από διάφορα χωριά και περίπου 160 άνθρωποι -μεταξύ των οποίων τουλάχιστον 70 πυροσβέστες- χρειάστηκαν ιατρική περίθαλψη. «Μιλάμε για πολύπλοκες καταστάσεις, πολλούς πόρους προς διαχείριση και μια πολύ μεγάλη πληγείσα περιοχή», δήλωσε ο διοικητής της Πολιτικής Προστασίας Αντρέ Φερνάντες.

Στο Αλγκάρβε της Πορτογαλίας, μια επαρχία δημοφιλή στους τουρίστες, οι αρχές απέκλεισαν την πρόσβαση στο πολυτελές θέρετρο Κουίντα ντο Λάγκο και σε ένα γήπεδο γκολφ, λόγω των πυκνών καπνών που κάλυψαν την περιοχή. «Η φωτιά μπαίνει σε αστική ζώνη, με πολλή ξηρή βλάστηση (…) Ανησυχούμε και αυτό λέμε στον κόσμο», δήλωσε ο Ρίτσαρντ Μάρκες, ένας εργαζόμενος στην υπηρεσία πολιτικής προστασίας.

Θερμοκρασίες-ρεκόρ στην Ισπανία

Στην Εστρεμαδούρα της Ισπανίας, οι πυροσβέστες απομάκρυναν μερικές εκατοντάδες κατοίκους για προληπτικούς λόγους, καθώς εξακολουθούν να δίνουν μάχη με τη φωτιά που πέρασε στην επαρχία της Σαλαμάνκας. Μεγάλα τμήματα της Εστρεμαδούρα, της Ανδαλουσίας και της Γαλικίας έχουν τεθεί σε κόκκινο συναγερμό λόγω του καύσωνα. Η μετεωρολογική υπηρεσία AEMET προβλέπει ότι η θερμοκρασία θα ξεπεράσει το προηγούμενο ρεκόρ των 47,4 βαθμών Κελσίου που καταγράφηκε τον Αύγουστο του 2021.

Κόκκινος συναγερμός στη Βρετανία

Τη Δευτέρα και Τρίτη η μετεωρολογική υπηρεσία της Βρετανίας προβλέπει ότι η θερμοκρασία σε διάφορες περιοχές της Αγγλίας μπορεί να φτάσει ή και να ξεπεράσει ακόμη και τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Γι αυτό το λόγο έχει εκδώσει κόκκινο συναγερμό για ακραία ζέστη σε διάφορες περιοχές της χώρας. Μεταξύ άλλων για το Λονδίνο αλλά και περιοχές που εκτείνονται από την κεντρική Αγγλία μέχρι νοτιοδυτικά στο Μάντσεστερ και νοτιοανατολικά μέχρι το Γιορκ.

Όπως επισημαίνουν οι μετεωρολόγοι πρόκειται για ένα πρωτόγνωρο φαινόμενο που μπορεί να έχει «σοβαρό αντίκτυπο σε ανθρώπους και υποδομές».

Με τη σειρά τους, οι Υγειονομικές αρχές της χώρας έχουν ανεβάσει το επίπεδο συναγερμού για υψηλές θερμοκρασίες από το 3 στο 4 που είναι το μέγιστο. Αξίζει να σημειωθεί πως είναι χαρακτηρισμένο «Εθνική Έκτακτη Ανάγκη» καθώς προβλέπεται «Σοβαρός ή Παρατεταμένος Καύσωνας».

Πρακτικά αυτό σημαίνει, όπως τονίζει ο Αρμόδιος Οργανισμός Ασφάλειας Υγείας (UKHSA), ότι θα πρέπει όλοι οι πολίτες να πάρουν τα μέτρα τους για να προφυλαχθούν από τη ζέστη.

«Όχι μόνο οι λεγόμενες ομάδες υψηλού κινδύνου αλλά ακόμη και υγιή άτομα με καλή φυσική κατάσταση», όπως χαρακτηριστικά τονίζει ο UKHSA.

Αν επαληθευθεί η εκτίμηση της μετεωρολογικής υπηρεσίας της Βρετανίας, θα είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας που καταγράφεται τόσο υψηλή θερμοκρασία. Μέχρι σήμερα το υψηλότερο ρεκόρ είναι 38,7 βαθμοί Κελσίου και σημειώθηκε στις 25 Ιουλίου του 2019 στο Βοτανικό Κήπο του πανεπιστημίου του Κέμπριτζ.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου