Οι BRICS αναμένουν ότι η Αίγυπτος, η Σαουδική Αραβία και η Τουρκία θα ενταχθούν σύντομα στην ομάδα

BRICS, Τουρκία, Αίγυπτος, Σαουδική Αραβία,

Ο Γενικός Διευθυντής του Τμήματος Διεθνών Οικονομικών Υποθέσεων του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, δήλωσε ότι αρκετές χώρες «χτυπούν τις πόρτες» του οργανισμού, όπως η Ινδονησία, η Τουρκία, η Σαουδική Αραβία, η Αίγυπτος και η Αργεντινή...

Η πρόεδρος του Διεθνούς Φόρουμ BRICS αναμένει ότι η Τουρκία, η Αίγυπτος και η Σαουδική Αραβία θα ενταχθούν στην ομάδα «πολύ σύντομα». Σε μια συνέντευξη στη ρωσική Izvestia , η Purnima Anand είπε ότι η Κίνα, η Ρωσία και η Ινδία συζήτησαν αυτό το θέμα κατά τη διάρκεια της 14ης Συνόδου Κορυφής BRICS, η οποία πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά τον περασμένο μήνα.

"Όλες αυτές οι χώρες, Αίγυπτος, Σαουδική Αραβία και Τουρκία, έχουν δείξει ενδιαφέρον για ένταξη και ετοιμάζονται να υποβάλουν αίτηση για ένταξη. Νομίζω ότι αυτό είναι ένα καλό βήμα, γιατί η επέκταση γίνεται πάντα θετική αντιληπτή· αυτό θα αυξήσει σαφώς την επιρροή των BRICS στον κόσμο", εξήγησε η κα. Purnima Ανάντ. «Ελπίζω ότι η ένταξη χωρών στο BRICS θα γίνει πολύ γρήγορα, γιατί τώρα όλοι οι εκπρόσωποι του πυρήνα της ένωσης ενδιαφέρονται να επεκτείνουν τον οργανισμό, οπότε θα γίνει πολύ σύντομα».

Τόνισε ότι η ένταξη της Αιγύπτου, της Σαουδικής Αραβίας και της Τουρκίας ενδέχεται να μην γίνει ταυτόχρονα.

Νωρίτερα, ο Li Kexin, Γενικός Διευθυντής του Τμήματος Διεθνών Οικονομικών Υποθέσεων του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, δήλωσε ότι αρκετές χώρες «χτυπούν τις πόρτες» του οργανισμού των BRICS, όπως η Ινδονησία, η Τουρκία, η Σαουδική Αραβία, η Αίγυπτος και η Αργεντινή.

Το φόρουμ των BRICS είναι ένας πολιτικός οργανισμός που ξεκίνησε τις διαπραγματεύσεις για τη σύστασή του το 2006 και πραγματοποίησε την πρώτη του σύνοδο κορυφής το 2009. Μέλη του ήταν οι χώρες με αναδυόμενες οικονομίες, συγκεκριμένα η Βραζιλία, η Ρωσία, η Ινδία και η Κίνα, που λειτουργούσαν με το όνομα BRIC, πριν από την Νότια Αφρική εντάχθηκε στον οργανισμό το 2010, καθιστώντας τον BRICS.

Οι χώρες του οργανισμού χαρακτηρίζονται ως μεταξύ των βιομηχανοποιημένων αναπτυσσόμενων χωρών με μεγάλες και αναδυόμενες οικονομίες. Ο μισός παγκόσμιος πληθυσμός ζει σε αυτές τις πέντε χώρες και το συνδυασμένο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν τους είναι ισοδύναμο με αυτό των ΗΠΑ (13,6 τρισεκατομμύρια δολάρια). Τα συνολικά συναλλαγματικά τους αποθέματα είναι 4 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Το 2017, κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής των BRICS στο Xiamen της Κίνας, έγινε λόγος για το σχέδιο επέκτασης των BRICS, σύμφωνα με το οποίο νέες χώρες προστίθενται στην ομάδα BRICS ως μόνιμοι προσκεκλημένοι ή συμμετέχοντες στο διάλογο.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου