Έρευνα Prorata/efsyn: Μειώνεται η ψαλίδα ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ - Aκρίβεια, χαμηλοί, μισθοί και εθνικά θέματα τα σημαντικότερα προβλήματα του εκλογικου σώματος

Prorata, Εφημερίδα των Συντακτών, ΝΔ. ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, ΜέΡΑ25, Ελλ. Λύση,
Σύμφωνα με την πολιτική έρευνα της Prorata για λογαριασμό της «Εφημερίδας των Συντακτών», 2 στους 3 πολίτες αξιολογούν με αρνητικό πρόσημο την οικονομική κατάσταση της χώρας, ενώ 3 στους 4 δηλώνουν μη ικανοποιημένοι από τον τρόπο που το κυβερνών κόμμα αντιμετωπίζει το κύμα της ακρίβειας.

Πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία ανιχνεύονται από την πολιτική έρευνα της Prorataγια λογαριασμό της «Εφημερίδας των Συντακτών», καθώς νέες τάσεις και πολιτικές μετατοπίσεις ανιχνεύονται στην ελληνική κοινωνία.

Η εκλογική επιρροή του κυβερνώντος κόμματος δεν φένεται να μεταβάλλεται, ανιχνευόμενη και σε αυτή την μέτρηση στο 31%. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αυξάνει την δική του εκλογική επιρροή, διαμορφώνοντας την απόσταση από τη ΝΔ, στο 5,5%, ενώ οριακή άνοδο καταγράφουν το ΚΚΕ (5,5%), το ΜέΡΑ25 (2,5%). Παράλληλα, η επιρροή του ΠΑΣΟΚ μειώνεται περαιτέρω, ανιχνευόμενη στο 11,5%,

Η κυριαρχία της ακρίβειας στις δημόσιες και ιδιωτικές συζητήσεις, η συρρίκνωση της δυνητικής επιρροής του ΠΑΣΟΚ και η αισθητή βελτίωση της εικόνας του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι τα σημαντικότερα στοιχεία που προκύπτουν από τον Σφυγμό του Ιουλίου. Επίσης, αξίζει να αναφερθεί ότι 2 στους 3 πολίτες αξιολογούν με αρνητικό τρόπο την οικονομική κατάσταση της χώρας, ενώ 3 στους 4 δηλώνουν μη ικανοποιημένοι από τον τρόπο που το κυβερνών κόμμα αντιμετωπίζει το κύμα της ακρίβειας.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την πολιτική έρευνα της Prorata για λογαριασμό της «Εφημερίδας των Συντακτών», 2 στους 3 πολίτες αξιολογούν με αρνητικό πρόσημο την οικονομική κατάσταση της χώρας, ενώ 3 στους 4 δηλώνουν μη ικανοποιημένοι από τον τρόπο που το κυβερνών κόμμα αντιμετωπίζει το κύμα της ακρίβειας.

Σε ερώτηση ποιο ζήτημα είναι το σημαντικότερο που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα, το 57% απαντά η ακρίβεια, το 31% τα εθνικά θέματα, το 31% οι χαμηλοί μισθοί και οι συνθήκες εργασίας, ενώ το 26% η διαφθορά και θέματα διαφάνειας.

 
Βελτίωση της εικόνας του Αλέξη Τσίπρα 

Την ίδια στιγμή, όπως αποτυπώνεται στην έρευνα, η εικόνα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης βελτιώνεται, συμπαρασυρόμενη σε μεγάλο βαθμό από τη βελτίωση της εικόνας του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα.

Η ικανοποίηση από το αντιπολιτευτικό έργο του κόμματος της Αριστεράς αυξάνεται μέσα σε διάστημα δύο μηνών από το 21% στο 23%, ενώ ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προσλαμβάνεται ως πιο ακέραιος στη διαχείριση των χρημάτων του κράτους, ως πιο ασυμβίβαστος απέναντι σε συμφέροντα και ως να έχει την ικανότητα να συναισθάνεται καλύτερα απ’ ό,τι ο πρωθυπουργός τις ανησυχίες της κοινωνίας.

Αντίστοιχα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσλαμβάνεται ως αποτελεσματικότερος, συνεπέστερος αλλά και ικανότερος στη διαχείριση των οικονομικών.

Στον δείκτη εμπιστοσύνης για ανάληψη της πρωθυπουργίας, η απόσταση μεταξύ των δύο αρχηγών μειώνεται, με τον Αλέξη Τσίπρα να συγκεντρώνει το 34% των προτιμήσεων και τον Κυριάκο Μητσοτάκη το 41%.

  

Εξασθένηση του αντι-ΣΥΡΙΖΑ ρεύματος

Στην ίδια έρευνα παρατηρείται, δε, εξασθένηση του αντι-ΣΥΡΙΖΑ ρεύματος: Στις αρχές του 2017 ο αρνητισμός απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ καταγραφόταν στο 70-75% των ψηφοφόρων, ενώ σήμερα έχει περιοριστεί αποφασιστικά (48%) και είναι ευθέως συγκρίσιμος ως μέγεθος με τον αντίστοιχο απέναντι στη Ν.Δ. (43%).

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου