Εγκύκλιος της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου για τους λαθρομετανάστες και τις επαναπροωθήσεις - Η εγκύκλιος Γεώργιου Σκιαδαρέση

Εισαγγελία Αρείου Πάγου, λαθρομετανάστες, επαναπροωθήσεις, αντιεισαγγελέας, Γεώργιος Σκιαδαρέσης, εγκύκλιος,

«Η παράνομη είσοδος παράτυπων μεταναστών δεν διώκεται κατά το δοκούν και πάντως όχι κατ' ατόμων για τα οποία πιθανολογείται από τις περιστάσεις ότι έχουν προσφυγική ιδιότητα».

«Η παράνομη είσοδος παράτυπων μεταναστών δεν διώκεται κατά το δοκούν και πάντως όχι κατ' ατόμων για τα οποία πιθανολογείται από τις περιστάσεις ότι έχουν προσφυγική ιδιότητα».

Τα παραπάνω τονίζει, μεταξύ άλλων, σε εγκύκλιό του προς τους εισαγγελείς όλης της χώρας ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γεώργιος Σκιαδαρέσης.

Επιπλέον ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός υπογραμμίζει στην εγκύκλιο ότι, με βάση Κοινή Υπουργική Απόφαση του Ιουνίου του 2021, «η Τουρκία έχει χαρακτηρισθεί ως ασφαλής τρίτη χώρα, όσον αφορά τους αιτούντες διεθνή προστασία με χώρες καταγωγής την Συρία, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές και την Σομαλία και πάντως προς αυτήν την κατεύθυνση είχαν προηγηθεί οι αποφάσεις του ΣτΕ 2347/17 (Τ.Ν.Π ΝΟΜΟΣ) και Ολομ. ΣτΕ 2348/17 (ΤοΣ 2017, 1 105 )».

Αφορμή για την έκδοση της εν λόγω εγκυκλίου αποτέλεσαν επιστολή και σημείωμα του Ιουνίου του 2022 της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ καθώς και γνωμοδότηση του ίδιου Οργανισμού του Δεκεμβρίου του 2021 με τα οποία τίθεται το ζήτημα των επαναπροωθήσεων αλλοδαπών παράτυπων μεταναστών.

Ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γεώργιος Σκιαδαρέσης, στην εγκύκλιό του επικαλείται και απόφαση του ΕΔΔΑ που εκδόθηκε τον Φεβρουάριο του 2020 και η οποία δέχθηκε ότι «η Ισπανία δεν παραβίασε το άρ. 4 του Δ’ Πρωτοκόλλου της ΕΣΔΑ, ούτε το άρ. 13 αυτής, επειδή οι προσφεύγοντες δεν χρησιμοποίησαν τις υφιστάμενες νόμιμες διαδικασίες για την απόκτηση νόμιμης εισόδου στο Ισπανικό έδαφος (υποβολή αιτήματος χορήγησης βίζας ή αιτήματος διεθνούς προστασίας στο διασυνοριακό φυλάκιο Beni Enzar ή στις Ισπανικές διπλωματικές ή προξενικές αρχές της χώρας καταγωγής τους ή transit ή ακόμα αυτές στο Μαρόκο, διαδικασίες πράγματι διαθέσιμες και προσβάσιμες), αλλά έθεσαν τον εαυτό τους σε κίνδυνο συμμετέχοντας στην βίαιη ομαδική παραβίαση του συνοριακού φράχτη της Μελίγια».

Διαβάστε όλη την εγκύκλιο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γεώργιου Σκιαδαρέση



Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου