ΚΥΠΡΟΣ: ENI & TOTAL ανακοίνωσαν «μεγάλο κοίτασμα» στο τεμάχιο 6 της κυπριακής ΑΟΖ, ένα από τα μεγαλύτερα του κόσμου γράφει η La Repubblica.

Εμέργεια, φυσικό αέριο, Κυπριακή ΑΟΖ, ENI, TOTAL, Νατάσα Πηλείδου,

Η σημαντική αυτή ανακάλυψη από το τεμάχιο που ονομάσθηκε Κρόνος-1 θεωρείται σημαντική καθώς τα αποθέματα αυτά υπολογίζονται πάνω από 70 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, η La Repubblica παρουσιάζει το κοίτασμα ως ένα από τα μεγαλύτερα του κόσμου!

Οι εταιρείες ENI και TotalEnergies ανακοίνωσαν ένα μεγάλο κοίτασμα το οποίο πρόκειται για μια «σημαντική ανακάλυψη». Η σημαντική αυτή ανακάλυψη από το τεμάχιο που ονομάσθηκε Κρόνος-1 θεωρείται σημαντική καθώς τα αποθέματα αυτά υπολογίζονται πάνω από 70 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα. Το κοίτασμα Κρόνος-1 βρίσκεται σε απόσταση 160 χιλιομέτρων από τις ακτές της Κύπρου και σε βάθος 2.287 μέτρων.

Σύμφωνα με την ιταλική La Repubblica, θα χρειαστεί ακόμη ένας χρόνος για να μετατραπεί η ανακάλυψη σε βιομηχανική δραστηριότητα, ωστόσο δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ανακάλυψη αυξάνει τις πιθανότητες της Ευρώπης να απελευθερωθεί από τις ρωσικές προμήθειες και διευρύνει το πεδίο διαφοροποίησης. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως η La Repubblica παρουσιάζει το κοίτασμα ως ένα από τα μεγαλύτερα του κόσμου.



Η ανακοίνωση του κυπριακού υπουργείου Ενέργειας

Λίγο αργότερα το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι «έχουν ολοκληρωθεί με επιτυχία και ασφάλεια οι εργασίες της ερευνητικής γεώτρησης «Cronos-1», εντός του Τεμαχίου 6 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, από την κοινοπραξία των Εni Cyprus Limited και TotalEnergies EP Cyprus B.V.»

Η γεώτρηση, η οποία διενεργήθηκε από το πλοίο-γεωτρύπανο «Tungsten Explorer» σε βάθος νερού 2.287 μέτρων, κατέδειξε την ύπαρξη στήλης καθαρού φυσικού αερίου 260 μέτρων. Στη βάση δε της εκτεταμένης ανάλυσης των δεδομένων που προέκυψαν, ο ταμιευτήρας που ανακαλύφθηκε έχει χαρακτηριστικά καλής μέχρι και εξαιρετικής ποιότητας και διαθέτει, σύμφωνα με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις, συνολική ποσότητα φυσικού αερίου 2.5 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδών (Tcf).

Με την κοινοπραξία και το Υπουργείο Ενέργειας να επεξεργάζονται ήδη τρόπους για επίσπευση και βέλτιστη αξιοποίηση της νέας αυτής ανακάλυψης στην ΑΟΖ της Κύπρου, μεταξύ άλλων συμβάλλοντας και στις προσπάθειες της Ευρώπης για ενίσχυση της ενεργειακής της ασφάλειας, το «Tungsten Explorer» έχει μεταβεί πλέον στον στόχο «Zeus-1», για μια νέα ερευνητική γεώτρηση στο Τεμάχιο 6 προκειμένου να εκτιμηθούν με μεγαλύτερη ακρίβεια οι ποσότητες φυσικού αερίου στο εν λόγω Τεμάχιο.

H κύπρια υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Νατάσα Πηλείδου, μετά το πέρας της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου στην προεδρική κατοικία στο Τρόοδος ανέφερε «Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω την ολοκλήρωση της γεώτρησης στο σημείο Cronos-1 του τεμαχίου 6 και να σας ενημερώσω για τη νέα ανακάλυψη φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ».

Με πληροφορίες από: Typos & La Repubblica 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου