Ο ΟΗΕ προτρέπει ΗΠΑ και Ρωσία να συμφωνήσουν στην παράταση του START-3

ΟΗΕ, Αφοπλισμοί, START III, ΗΠΑ, ΡΩΣΙΑ,
Η αναπληρώτρια Γ.Γ. του ΟΗΕ για θέματα Αφοπλισμού Izumi Nakamitsu στη συνέντευξη τύπου.

Η αναπληρωτής Γ. Γ. του ΟΗΕ, Izumi Nakamitsu, κάλεσε τη Ρωσία και τις Ηνωμένες Πολιτείες και Ρωσία να υπογράψουν μια νέα συνθήκη που θα αντικαταστήσει το START-III.


Η αναπληρώτρια Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών για Θέματα Αφοπλισμού Izumi Nakamitsu προέτρεψε το Σάββατο τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Ρωσία να διαπραγματευτούν τη συνέχιση της συμφωνίας μείωσης των πυρηνικών όπλων New START

Ο ΟΗΕ καλεί τις Ηνωμένες Πολιτείες και Ρωσία να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις το συντομότερο δυνατό για μια συμφωνία που θα αντικαταστήσει τη συνθήκη START-ΙΙΙ πριν τη λήξη της το 2026, δήλωσε ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ για τον Αφοπλισμό Izumi Nakamitsu σε συνέντευξη Τύπου.

"Το συντομότερο δυνατόν... Γνωρίζουμε ότι η ημερομηνία λήξης του START 3 είναι το 2026. Τουλάχιστον, πρέπει να συμφωνήσουν σε μια νέα συμφωνία πριν λήξει η START 3, διαφορετικά δεν θα έχει αποτρεπτικό ο κόσμος. Συνεχίζουμε να προτρέπουμε και τις δύο πλευρές να ξαναρχίσει η εμπλοκή το συντομότερο δυνατό, ώστε ο κόσμος να μην μείνει χωρίς περιορισμούς στα πυρηνικά όπλα», είπε η Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας, Ύπατος Εκπρόσωπος για θέματα Αφοπλισμού του ΟΗΕ,  Νακαμίτσου (Izumi Nakamitsu) σε μια ενημέρωση.

Υπενθυμίζεται ότι το START III, Συνθήκη για τη μείωση των στρατηγικών όπλων, ήταν μια προτεινόμενη διμερής συνθήκη για τον έλεγχο των όπλων μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας που είχε σκοπό να μειώσει δραστικά τα αναπτυσσόμενα πυρηνικά όπλα και των δύο χωρών και να συνεχίσει τις προσπάθειες μείωσης των όπλων που είχαν λάβει χώρα στις διαπραγματεύσεις για τις συνθήκες START I και START II, 1991 και 1993 αντίστοιχα.

Το πλαίσιο για τις διαπραγματεύσεις της συνθήκης ξεκίνησε με συνομιλίες στο Ελσίνκι μεταξύ του Προέδρου των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον και του Ρώσου Προέδρου Μπόρις Γέλτσιν το 1997. Ωστόσο, οι διαπραγματεύσεις κατέρρευσαν και η συνθήκη δεν υπογράφηκε ποτέ.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου