Αντόνιο Γκουτέρες: «Ο ΟΗΕ συνεργάζεται με τις ΗΠΑ και την ΕΕ για να φτάσουν ρωσικά τρόφιμα και λιπάσματα στις αγορές» (vid)

ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, Ρωσία, Ουκρανία, εξαγωγές, τρόφιμα, λιπάσματα,

Ο Αντόνιο Γκουτέρες είπε ότι εκείνες οι χώρες που επέβαλαν κυρώσεις στη Ρωσία λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία είχαν καταστήσει σαφές ότι τα μέτρα δεν ισχύουν για τρόφιμα και λιπάσματα, αλλά πρόσθεσε ότι παρόλα αυτά δεν βρήκε ανταπόκριση στις διεθνείς αγορές.

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε το Σάββατο ότι τα Ηνωμένα Έθνη συνεργάζονται με τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση για να ξεπεράσουν τα εμπόδια που εμποδίζουν τα ρωσικά τρόφιμα και λιπάσματα να φτάσουν στις παγκόσμιες αγορές. 

Είπε ότι μέρος της συμφωνίας για να διασφαλιστεί ότι οι εξαγωγές σιτηρών της Ουκρανίας θα φτάσουν στην αγορά περιελάμβανε επίσης την ανεμπόδιστη πρόσβαση της Ρωσίας στις παγκόσμιες αγορές τροφίμων και λιπασμάτων, οι οποίες πρόσθεσε ότι δεν υπόκεινται σε κυρώσεις από άλλα έθνη.Ο Αντόνιο Γκουτέρες είπε ότι εκείνες οι χώρες που επέβαλαν κυρώσεις στη Ρωσία λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία είχαν καταστήσει σαφές ότι τα μέτρα δεν ισχύουν για τρόφιμα και λιπάσματα, αλλά πρόσθεσε ότι παρόλα αυτά δεν βρήκε ανταπόκριση στις διεθνείς αγορές.

«Υπάρχουν ορισμένα εμπόδια και δυσκολίες που πρέπει να ξεπεραστούν σε σχέση με τη ναυτιλία... με τις ασφάλειες και τα οικονομικά», είπε ο Γκουτέρες σε συνέντευξη Τύπου μαζί με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ.

Ο Γκουτέρες είπε ότι τα Ηνωμένα Έθνη συνεργάζονται με την Ουάσιγκτον και την ΕΕ για να άρουν αυτά τα εμπόδια.

«Η λήψη περισσότερων τροφίμων και λιπασμάτων από την Ουκρανία και τη Ρωσία είναι ζωτικής σημασίας για την περαιτέρω ηρεμία των αγορών εμπορευμάτων και τη μείωση των τιμών για τους καταναλωτές», είπε.

Η Ρωσία και η Ουκρανία αντιπροσώπευαν περίπου το ένα τρίτο των παγκόσμιων εξαγωγών σιταριού πριν από την εισβολή της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου, την οποία η Μόσχα αποκαλεί ειδική στρατιωτική επιχείρηση. Η Ρωσία είναι επίσης σημαντικός εξαγωγέας λιπασμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου