Γερμανία: Στα 65 δισ. ευρώ το τρίτο πακέτο στήριξης σε πολίτες, βάζοντας φρένο στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος.(vid)

Γερμανία, οικονομία, Όλαφ Σολτς, τρίτο πακέτο στήριξης, 65 δις ,

Σύμφωνα με τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς, η γερμανική κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει τα έκτακτα έσοδα από την επιβολή φορολογίας για τη μείωση των τελικών τιμών καταναλωτή για το φυσικό αέριο, το πετρέλαιο, και το κάρβουνο.


Οι Γερμανοί πολίτες, αλλά και οι επιχειρήσεις, υποφέρουν από την απότομη αύξηση των τιμών, λόγω της μεγάλης ενεργειακής εξάρτησης της Γερμανίας από τη Ρωσία. Εδώ και εβδομάδες η γερμανική κυβέρνηση αγωνίζεται να καταλήξει σε ένα τρίτο πακέτο βοήθειας για τους πολίτες, το οποίο πλέον είναι πραγματικότητα.


«Το τρίτο πακέτο στήριξης είναι μεγαλύτερο από τα δύο πρώτα μαζί. Είναι περίπου 65 δισεκατομμύρια ευρώ αν τα προσθέσεις όλα μαζί και είναι 95 δισεκατομμύρια ευρώ αν προσθέσουμε το πρώτο και το δεύτερο πακέτο στήριξης» δήλωσε ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς.

Συγκεκριμένα, οι υψηλές χρεώσεις στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας θα αποσβεσθούν μέσω του λεγόμενου φόρου υπερβάλλοντος κέρδους που συζητείται σε ευρωπαϊκό επίπεδο εδώ και εβδομάδες. Ο Όλαφ Σολτς έκανε λόγο για πολλά δισεκατομμύρια που θέλει να εισπράξει το κράτος για να διοχετεύσει στους πολίτες.

«Θα χρησιμοποιήσουμε τα πολλά πολλά δισεκατομμύρια τα οποία θα συλλέξουμε στην πορεία για να ανακουφίσουμε τους πολίτες βάζοντας φρένο στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος που θα εξασφαλίσει ότι οι πολίτες θα μπορούν να έχουν βασική παροχή ηλεκτρισμού σε χαμηλότερες τιμές» δήλωσε ο Όλαφ Σολτς.

Στην ουσία αυτό σημαίνει ανώτατο όριο εσόδων στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας για όσους δεν χρειάζεται να πληρώσουν υψηλές τιμές για το φυσικό αέριο. Αυτό επηρεάζει πρωτίστως τους παραγωγούς ανανεώσιμης ενέργειας όπως η αιολικοί, οι ηλιακοί και οι υδροηλεκτρικοί σταθμοί. Όμως τα ανθρακωρυχεία και οι πυρηνικές εγκαταστάσεις θα παράγουν ακόμα πιο φτηνά από τα εργοστάσια φυσικού αερίου που καθορίζουν τις υψηλές τιμές της αγοράς.

Οι κάτοχοι αυτοκινήτων μάταια ελπίζουν σε κάποια κρατική επιδότηση στις τιμές των καυσίμων. Δεν υπάρχουν σχέδια για την φορολόγηση των υπεραυξημένων κερδών των πολυεθνικών πετρελαϊκών εταιρειών.

Συνταξιούχοι και φοιτητές θα λάβουν εφάπαξ ενεργειακό επίδομα 300 ευρώ ενώ θα αυξηθούν τα ποσοστά για τους άπορους, όπως και το επίδομα τέκνων.
euronews

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου