Δημήτρης Κουτσούμπας στην 86η ΔΕΘ: «Συμπόρευση με το ΚΚΕ σε κάθε μάχη, παντού, όπου χτυπά η καρδιά του αγωνιστή και περήφανου λαού μας»

ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, 86η ΔΕΘ, Ομιλία,

«Ο ίδιος ο λαός μπορεί και πρέπει να γίνει ο πρωταγωνιστής των εξελίξεων. Με ενιαίο πανελλαδικό αγώνα. Με προετοιμασία και οργάνωση "από τα κάτω"», τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, σε ομιλία του, το μεσημέρι, στην 86η ΔΕΘ.


Με μια μαζική συγκέντρωση στο συνεδριακό κέντρο «Ν. Γερμανός» στη ΔΕΘ, υποδέχτηκαν μέλη και φίλοι του Κόμματος και της ΚΝΕ, εργαζόμενοι του χεριού και του πνεύματος, συνδικαλιστές, εκπρόσωποι φορέων της Θεσσαλονίκης, τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ,
Δημήτρη Κουτσουμπα, που «άνοιξε» με την ομιλία του στο χώρο αυτό, την διήμερη επίσκεψη του στην πόλη.

«Καμία αναμονή καμία ανοχή! Ο λαός μπορεί να μπορεί να γίνει πρωταγωνιστής με αγώνα και συμπόρευση με το ΚΚΕ!» διακήρυττε το πανό που δέσποζε στο χώρο, με τον Δ. Κουτσούμπα να κλείνει την ομιλία του ανανεώνοντας το αγωνιστικό ραντεβού με τους παρευρισκόμενους στη μεγάλη πανελλαδική απεργία της 9ης Νοεμβρίου.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν η Θεανώ Καπετη μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και γραμματέας της ΚΟ Κ. Μακεδονίας, ο Ζ. Λυμπεριδης, μέλος της γραμματείας της ΚΕ, τα μέλη της ΚΕ Κ. Αβραμόπουλος, Θ. Χρηστίδης, Δ. Παπατολιδης, Γ. Γκλιγκόπουλος, Ε. Δημάκης, ο βουλευτής του Κόμματος Γ. Δελής, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Παραθέτουμε την ομιλία του Δημ. Κουτσούμπα:


Η ομιλία αναλυτικά


«Κυρίες και κύριοι, φίλες και φίλοι, σύντροφοι και συντρόφισσες,

Όλες αυτές τις μέρες και από το βήμα της ΔΕΘ ακούμε ξανά και ξανά για το «δύσκολο χειμώνα» που έρχεται, σαν να πρόκειται για κάποιο φυσικό φαινόμενο που δεν μπορούμε να αποφύγουμε.
Η κυβέρνηση της ΝΔ και από κοντά ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, συνεχίζουν βέβαια την κάλπικη αντιπαράθεσή τους, όμως όλοι μαζί προβάλλουν ότι η λύση βρίσκεται στη διαμόρφωση μιας κοινής πολιτικής της ΕΕ που θα απαντήσει, όπως λένε, στον «ενεργειακό εκβιασμό του Πούτιν»!
Το ΚΚΕ πολύ έγκαιρα αποκάλυψε στο λαό την αλήθεια για τη σημερινή κατάσταση και τα χειρότερα που έρχονται.

Αποκάλυψε ότι ο μεγάλος ένοχος για την αύξηση της ακρίβειας και της ενεργειακής φτώχειας είναι οι ίδιες οι κατευθύνσεις και οι δεσμεύσεις της ΕΕ, που υπηρετούν τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, σε βάρος των λαών της Ευρώπης.

Η αλήθεια είναι ότι η έκρηξη των τιμών της ενέργειας ξεκίνησε πολύ πριν την στρατιωτική αναμέτρηση και την κλιμάκωση του ενεργειακού πολέμου μεταξύ ΝΑΤΟ, ΕΕ και Ρωσίας.

Η αλήθεια είναι ότι η μετατροπή των καυσίμων και του ηλεκτρικού ρεύματος σε πανάκριβα εμπορεύματα είναι αποτέλεσμα των στρατηγικών κατευθύνσεων της ΕΕ, της «απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας», με όλες τις μορφές της, όπως το χρηματιστήριο Ενέργειας και της «Πράσινης Μετάβασης», με το εμπόριο ρύπων που υπονόμευσε τη λιγνιτική παραγωγή φθηνής εγχώριας ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα.

Ούτε, όμως, και η ίδια η κλιμάκωση του ενεργειακού πολέμου αποτελεί κάποιο φυσικό φαινόμενο. Η επιλογή της ΕΕ για απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο, για αύξηση των εισαγωγών του ακριβού αμερικανικού υγροποιημένου αερίου LNG και στη συνέχεια η επιλογή για τα πακέτα οικονομικών κυρώσεων στη Ρωσία, φέρει την υπογραφή των κρατών-μελών της ΕΕ.

ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ στηρίζουν αυτές τις επιλογές, που υλοποιήθηκαν προτού αρχίσουν τα ρώσικα αντίμετρα με το κλείσιμο των αγωγών.

Αποδείχθηκε ότι η ΕΕ πυροβολεί τα πόδια των λαών και δεν το κάνει για να υπερασπιστεί «την ελευθερία και το διεθνές δίκαιο», αλλά για να θωρακίσει τη δικτατορία του κεφαλαίου και τη θέση της στον διεθνή ανταγωνισμό.

Καμιά προπαγάνδα δεν μπορεί να κρύψει για πολύ τα πραγματικά δεδομένα της οικονομίας.
Η ΕΕ αδυνατεί να διασφαλίσει τους επόμενους μήνες επαρκή ποσότητα αερίου, που να αναπληρώσει τις απώλειες του ρωσικού φυσικού αερίου.

Το ευρώ εξασθενεί συνεχώς σε σχέση με το δολάριο, που παραμένει βασικό νόμισμα των ενεργειακών εμπορικών συναλλαγών.

Τα κράτη-μέλη της ΕΕ έχουν διαφορετικό ενεργειακό μείγμα και έχουν κλείσει διαφορετικές διμερείς ενεργειακές συμφωνίες.

Για αυτό και δεν προχωρά η κοινή προμήθεια αερίου με ευθύνη της ΕΕ. Καθώς ανεβαίνουν τα επιτόκια και το κόστος δανεισμού, περιορίζονται όλο και περισσότερο τα περιθώρια ελιγμών των επιτελείων της ΕΕ.

Για αυτό ετοιμάζονται για περικοπές στην ενεργειακή κατανάλωση των νοικοκυριών, ενώ φορτώνουν τους λαούς με νέα δάνεια για να δώσουν κάποιες επιδοτήσεις.

Ήδη μία σειρά μεγάλες ενεργοβόρες βιομηχανίες στην Ευρώπη, όπως στους κλάδους του αλουμινίου και του χάλυβα, στη χημική βιομηχανία, προχωρούν σε απολύσεις, κάνουν περικοπές στην παραγωγή και κλείνουν.

Για όλα αυτά είναι όλα τα αστικά κόμματα συνυπεύθυνα, το καθένα στο μερίδιο που του αναλογεί.

Τόσο η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, προώθησαν και προωθούν την βαθύτερη εμπλοκή της χώρας, όχι μόνο στον ενεργειακό πόλεμο, αλλά και συνολικά στην ιμπεριαλιστική αναμέτρηση ΝΑΤΟ – ΕΕ και Ρωσίας.

Εμπλοκή που δεν αφορά μόνο την επέκταση των αμερικανικών βάσεων και των υποδομών του ΝΑΤΟ στην Ελλάδα. Αφορά τον οικονομικό και ενεργειακό πόλεμο:

Με τους σταθμούς μεταφοράς αμερικανικού LNG στα Βαλκάνια και την ΕΕ,
Τον πρωταγωνιστικό ρόλο των Ελλήνων εφοπλιστών, σε αυτή τη μεταφορά,
Τον ρόλο της “Εγνατίας των Λιμανιών” της Βόρειας Ελλάδας, από την Ηγουμενίτσα και τη Θεσσαλονίκη ως την Καβάλα και την Αλεξανδρούπολη,
Tην ανάπτυξη μεγάλων αμερικανικών και γερμανικών ψηφιακών κέντρων στην Ελλάδα,
-ην έρευνα για λογαριασμό του ΝΑΤΟ στα ελληνικά Πανεπιστήμια.

ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, είναι συνένοχοι για την πολιτική που μετατρέπει πόλεις, όπως η Θεσσαλονίκη και η Αλεξανδρούπολη, σε στρατιωτικούς στόχους, αν υπάρξει μια ευρύτερη σύγκρουση.
Είναι συνένοχοι γιατί κοροϊδεύουν ότι η εμπλοκή μας στα σχέδια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ αποτελεί ασπίδα προστασίας από την επιθετικότητα της Τουρκίας.

Ακριβώς το αντίθετο συμβαίνει!

Με τις πλάτες του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ η Τουρκία “γκριζάρει” το Αιγαίο, αμφισβητεί την κυριαρχία των ελληνικών νησιών και τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου με το εφεύρημα της «Γαλάζιας Πατρίδας».

Η τουρκική επιθετικότητα “τρέφεται” από τη δράση των ΝΑΤΟ - ΗΠΑ - ΕΕ, καθώς και των μεγάλων αντιθέσεών τους με Κίνα και Ρωσία.

Εκεί μέσα εξελίσσεται ένα μεγάλο παζάρι με την Τουρκία, το οποίο κινδυνεύει να πάρει αμπάριζα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας.

Καμία εμπιστοσύνη, λοιπόν, στην κυβέρνηση της ΝΔ και τις άλλες δυνάμεις του ευρωατλαντισμού, που εναλλάσσουν τα “νταηλίκια γιοκ” με τους εναγκαλισμούς τους στις Συνόδους του ΝΑΤΟ και στα διάφορα επιχειρηματικά συμβούλια της καπιταλιστικής αγοράς.

Είναι συνένοχοι για την κωμωδία των κρατικών μέτρων ανακούφισης, όπου το κράτος παίρνει από εμάς, με τους έμμεσους φόρους και την άμεση φορολογία και μας επιστρέφει ελάχιστα, τα οποία παρουσιάζονται προκλητικά ως «παροχές»!

Είναι συνένοχοι για την κρατική επιδότηση της αύξησης των τιμών, της ακρίβειας και των κερδών των ομίλων, ενώ η λαϊκή οικογένεια στενάζει.

Είναι συνένοχοι, γιατί όλοι μαζί ψήφισαν το Γ΄ μνημόνιο και τις μεταμνημονιακές δεσμεύσεις και όλοι αποδέχονται την επιτήρηση των ευρωενωσιακών εξαμήνων της ΕΕ.

Είναι πάνω από όλα συνένοχοι γιατί προβάλλουν ως λύση που θα εξασφαλίσει την “ανάπτυξη για όλους”, την αξιοποίηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης καθώς και την προσέλκυση νέων επενδύσεων.

Ανταγωνίζονται, μάλιστα, μεταξύ τους σχετικά με το ποιος από όλους είναι ο πιο ικανός διαχειριστής για να υλοποιήσει αυτή τη λύση.

Όποιος εξακολουθεί να έχει αυταπάτες, σχετικά με το αν η αύξηση των επενδύσεων και των κερδών των ομίλων οδηγεί στην λαϊκή ευημερία, αρκεί να σκεφτεί με βάση την ίδια του την πείρα του μέχρι τώρα, αλλά και την πραγματικότητα που βιώνει.

Φίλες και φίλοι,

Ο κ. Μητσοτάκης από το βήμα της ΔΕΘ, πριν από λίγες μέρες, πανηγύρισε ότι, σχετικά με την προσέλκυση επενδύσεων και την αξιοποίηση των κοινοτικών ταμείων, η Ελλάδα πέτυχε το 2021 ρεκόρ σε επίπεδο 30ετίας!!!

Μάλιστα. Δεν μας είπε όμως τι κέρδισαν με αυτό το ρεκόρ οι εργαζόμενοι και ο λαός;

Όλοι ξέρουμε την απάντηση. Η προσέλκυση επενδύσεων συμβαδίζει με τη θυσία των δικαιωμάτων του λαού στο βωμό του κέρδους.

Το αποδεικνύει η αλυσίδα των αντεργατικών νόμων, με κορυφαίο το νόμο Χατζηδάκη.
Το αναδεικνύουν οι συνθήκες εργασιακής γαλέρας που έφεραν οι αμερικανικές επενδύσεις στα ναυπηγεία στης Σύρου και της Ελευσίνας, με τη βοήθεια των κυβερνήσεων του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ.
Το αποδεικνύουν οι απολύσεις και η κατάσταση στα πετρέλαια Καβάλας, στη Λάρκο.
Το αποδεικνύουν οι απολύσεις στη Μαλαματίνα, όπου οι εργαζόμενοι δίνουν μια μεγάλη μάχη ενάντια στην τρομοκρατία και την καταστολή.
Σ’ αυτό το πλαίσιο πρέπει να εξετάσει κανείς και τις περιβόητες εξαγγελίες του πρωθυπουργού για την “ανακούφιση” των εργαζόμενων!

Εξαγγελίες που τελικά προκαλούν.
Και από αυτό εδώ το ίδιο βήμα στη ΔΕΘ, λέμε ξεκάθαρα στον πρωθυπουργό και όλους τους ομοίους του:
Σπέρνουν ανέμους, αλλά θα θερίσουν θύελλες.
Η προπαγάνδα δεν μπορεί να συγκαλύψει για πολύ την πραγματικότητα.
Ποια είναι τα ακριβή δεδομένα;
Η πολιτική που ακολούθησαν, όλη την προηγούμενη δεκαετία, όλες οι κυβερνήσεις των κομμάτων του κατεστημένου, έχει οδηγήσει σε μια κατάσταση που κυριολεκτικά δεν πάει άλλο.
Το κόστος ζωής έχει εκτιναχθεί, η αγοραστική δύναμη της λαϊκής οικογένειας έχει μειωθεί δραματικά.
Οι λογαριασμοί του ηλεκτρικού είναι κυριολεκτικά τραγικοί για εργαζόμενους, για μικρές επιχειρήσεις, για τους φτωχούς αγρότες.

Ο λόγος είναι απλός:

Ο ενεργειακός σχεδιασμός που γίνεται με κριτήριο το πόσο θα κερδίσει ο κάθε επενδυτής, η κυριαρχία των πανάκριβων ΑΠΕ και της ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο, που ήρθαν να αντικαταστήσουν τα λιγνιτικά εργοστάσια, που για δεκαετίες παρήγαγαν σχετικά φθηνό ρεύμα.

Το κόστος των τροφίμων επίσης εκτινάσσεται.

Η παραδοσιακή φέτα φτάνει να πωλείται 12 ευρώ το κιλό και τα εργατικά λαϊκά στρώματα σταματούν να αγοράζουν τρόφιμα για να κάνουν οικονομία.

Η κοινή “ευρωπαϊκή” αγορά, η προώθηση των εξαγωγών των εγχώριων ποιοτικών αγροτικών - διατροφικών προϊόντων, η πολιτική της ΕΕ που έχει εκτινάξει το κόστος της παραγωγής τροφίμων, έχει μετατρέψει και τα τρόφιμα σε είδος πολυτελείας!

Το κόστος στέγασης γονατίζει τους εργαζόμενους στα κέντρα των πόλεων.

Απ’ τη μία η μαζική αλλαγή χρήσης, η στροφή προς το τουρισμό και του κέντρου των μεγαλουπόλεων της χώρας, οι επιβαρύνσεις για την “πράσινη αναβάθμιση” των κτηρίων, και απ’ την άλλη η συνεχής μείωση των εισοδημάτων των εργαζόμενων, μετατρέπουν και τη στέγαση σε άπιαστο όνειρο.

Σε μεγαλύτερη κλίμακα, η επεκτατική δημοσιονομική πολιτική και κυρίως η νομισματική πολιτική των τελευταίων ετών της ΕΚΤ, το περιβόητο Ταμείο Ανάπτυξης, είναι οι βασικές αιτίες του τερατώδους πληθωρισμού που έρχεται και κατατρώει, ό,τι έχει απομείνει απ’ το λαϊκό εισόδημα.

Αυτά είναι, λοιπόν, τα δεδομένα. Πρόκειται δηλαδή για τους πυλώνες της οικονομικής πολιτικής, τόσο της ΝΔ, όσο και όλων των άλλων αστικών κομμάτων και της ΕΕ, που είναι και οι ουσιαστικές αιτίες της πρωτοφανούς κατάστασης που βιώνουν οι εργαζόμενοι και ο λαός μας σήμερα.

Την ίδια στιγμή, όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι ακόμα χειρότεροι.
Κανείς σοβαρός αναλυτής δεν συζητά για το αν, αλλά μόνο για το βάθος της νέας, επερχόμενης καπιταλιστικής κρίσης.

Έρχεται η τρίτη, μεγάλη, βαθειά κρίση μέσα σε 15 χρόνια!

Όλες οι υποσχέσεις των άλλων κομμάτων, όλα αυτά τα χρόνια, “για την ανάπτυξη που έρχεται και που θα οδηγήσει σε λαϊκή ευημερία”, θρυμματίζονται απ’ την πραγματικότητα.

Κάθε φάση ανάκαμψης μετά από κάθε κρίση, στρώνει το δρόμο για μια νέα βαθύτερη…
Και στο βάθος, επιπλέον, ο πόλεμος που έρχεται να λύσει ό,τι δεν μπορεί να λύσει το εναλλάξ δίδυμο ανάπτυξης – κρίσης.

Τον χειμώνα που έρχεται οι εργαζόμενοι θα βιώσουν, για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες, μαζική αδυναμία θέρμανσης, διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ οι ελλείψεις σε αγαθά πρώτης ανάγκης και οι υπέρογκες τιμές -που είναι δύο όψεις το ίδιου νομίσματος- θα πολλαπλασιαστούν.
Το σύστημα της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης δείχνει το πραγματικό του, αντιδραστικό, σάπιο πρόσωπο.

Αυτή είναι η ζοφερή πραγματικότητα. Και σ’ αυτή την πραγματικότητα, έρχονται οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, που εμφανίζεται σαν να μην την καταλαβαίνει….

Τα μέτρα ανακούφισης, το μεγάλο πακέτο, είναι παραπάνω από φανερό ότι ελάχιστα μπορεί να ανακουφίσει τους εργαζόμενους.

Το ύψος του “πακέτου”, ακόμα και αν φθάσει τελικά τα 5.5 δισ. που διατείνεται, μεταφράζεται περίπου σε 500 ευρώ ανά άτομο…

Η κυβέρνηση, λοιπόν, καλεί τους εργαζόμενους με αυτά να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες μιας τερατώδους αύξησης του κόστους ζωής.

Με απλά λόγια, ένας μισθωτός που επιβίωνε με 10.000 το χρόνο, και πρέπει να πληρώσει φέτος 11.500, καλείται αυτό να το κάνει με 500 ευρώ.

Αυτό είναι το ένα δεδομένο.
Το δεύτερο και σοβαρότερο, είναι το ποιος πληρώνει.

Η κυβέρνηση λέει, ότι “δίνει” 5.5 δισ!
Αλήθεια, από πού;

Μπορεί να δίνει πραγματικά κάποιος στον λαό, όταν του τα παίρνει απ’ τη μία τσέπη και του τα δίνει στην άλλη;

Τα φορολογικά έσοδα προκύπτουν απ’ τη φορολόγηση των λαϊκών στρωμάτων, ενώ οι πρόσθετοι, μη “φορολογικοί” πόροι του “πράσινου ταμείου”, δεν είναι τίποτα άλλο παρά πληθωριστικό χρήμα, που τρώει τα λαϊκά εισοδήματα.

Άρα, ποιες παροχές; Πού τις βλέπετε τις “παροχές”;

Τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν στη ΔΕΘ δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια νέα αναδιανομή της φτώχειας και της μιζέριας ανάμεσα στα λαϊκά στρώματα.
Με φόρους, με πληθωρισμό, με εκτίναξη των τιμών, λόγω των τεράστιων κερδών που καταγράφουν στην ενέργεια οι εφοπλιστές και οι παραγωγοί του LNG, οι εργαζόμενοι πληρώνουν, όλο το πακέτο που τάχα τους ελαφραίνει.

Θέλετε να δούμε αυτά τα μέτρα ακόμα πιο συγκεκριμένα;

Τι μας λέει ο κ. Μητσοτάκης; Ποιες είναι οι παροχές του;

Ο πρωθυπουργός κάνει λόγο για αύξηση του επιδόματος θέρμανσης, κατά 300 εκατ. ευρώ, δηλαδή αύξηση μεσοσταθμική 100 ευρώ ανά νοικοκυριό, για 3 εκατομμύρια νοικοκυριά, την ίδια ώρα που οι συντηρητικότερες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μια εκτίναξη του ενεργειακού κόστους, τουλάχιστον κατά 1000 ευρώ, ενώ σε περιοχές της Β. Ελλάδας η αύξηση μπορεί να είναι πολλαπλάσια!

Και επειδή οι τιμές της θέρμανσης δεν είναι φυσικό φαινόμενο, η συζήτηση για “αύξηση του επιδόματος” συγκαλύπτει τόσο το ποιος το πληρώνει, όσο και το ποιος τελικά το λαμβάνει.

Γιατί το “επίδομα θέρμανσης” θα αυγατίσει τα κέρδη των εισαγωγέων φυσικού αερίου, των εφοπλιστών που το μεταφέρουν, των ομίλων ενέργειας που κυριαρχούν στην αγορά.
Βέβαια, εδώ δεν μπορεί κανείς να μην σχολιάσει μια πραγματική ιλαροτραγωδία…
Το κράτος, που μέχρι πέρυσι επιδοτούσε το φυσικό αέριο και συνιστούσε σε όλους, πίεζε, να βάλουν σωρηδόν φυσικό αέριο για θέρμανση, γεγονός που οδήγησε εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά να αντικαταστήσουν τις παλαιότερες υποδομές τους, τώρα έρχεται και πριμοδοτεί τη νέα αλλαγή...

Και βάζει και υπουργό του με πολιτικό κυνισμό να λέει στον κόσμο ότι “όποιος δεν προσαρμόζεται πεθαίνει”…

Όμως, φίλες και φίλοι, τα κίνητρα “στέγασης” των φοιτητών είναι κυριολεκτικά “όλα τα λεφτά”!
Αλήθεια, τι θα καλύψουν με τα 500 ευρώ χρονιάτικη αύξηση του επιδόματος -για όσους πάλι το δικαιούνται, γιατί δεν το δικαιούνται, παρά λίγοι- όταν τα ενοίκια αυξάνονται πάνω από 1000 – 1500 ευρώ ετησίως;

Τι να πρωτοκαλύψει κανείς απ’ το τεράστιο κόστος σίτισης, ένδυσης, στοιχειώδους αναψυχής ενός φοιτητή;

Για τις υπόλοιπες εξαγγελίες του για τον περιορισμό του κόστους στέγασης, δεν μπορεί κανείς παρά να γελάσει.

Αλήθεια, οι 1000 μισθωμένες κατοικίες απ’ το δημόσιο, θα αλλάξουν το τοπίο; Το πιστεύει κάποιος πραγματικά αυτό;

Για την αναφορά του στο ύψος της golden visa ο κ. Μητσοτάκης πραγματικά κοροϊδεύει, γιατί η βίζα αφορά την αθροιστική ακίνητη περιουσία, αλλά, και σε κάθε περίπτωση, μία απ’ τις αιτίες για την εκτόξευση του κόστους στέγασης, δεν είναι οι golden visa, αλλά οι τουριστικές επενδύσεις που γίνονται σωρηδόν στις πόλεις και η γενική αύξηση του κόστους ζωής.

Δίνει, είπε, 250 ευρώ σε 2,5 εκατομμύρια ανθρώπους, δηλαδή 70 λεπτά τη μέρα. Αλήθεια, με αυτά τα 70λεπτά τη μέρα θα αντιμετωπιστεί το τεράστιο πρόβλημα της ακρίβειας;

Περίεργα μαθηματικά… Ας σταματήσουν πια οι κοροϊδίες!

Αντίστοιχα, οι εξαγγελίες για τους αγρότες μόνο ως πρόκληση μπορούν να γίνουν κατανοητές.
Το τεράστιο κόστος των λιπασμάτων και των αγροτικών εφοδίων έχει οδηγήσει τους αγρότες να ελαχιστοποιούν τη χρήση τους, εδώ και δεκαετίες, με αρνητικό αποτέλεσμα στα επίπεδα παραγωγής και κάλυψης των διατροφικών αναγκών της χώρας.

Και τώρα, η κυβέρνηση έρχεται να επιδοτήσει με λιγότερα από 4 ευρώ ανά στρέμμα χρησιμοποιούμενης έκτασης, επιδοτήσεις που τελικά θα καταλήξουν στους εισαγωγείς λιπασμάτων και αγροεφοδίων.

Οι εξαγγελίες για τους συνταξιούχους, επίσης προκαλούν το κοινό αίσθημα.

Αλήθεια, πως είναι δυνατόν ένας πρωθυπουργός, ενός τάχα ευνομούμενου κράτους, να έρχεται και να εξαγγέλλει ως “παροχή” αυτά που τα δικαστήρια επιδίκασαν ως “δικαίωμα” των συνταξιούχων;

Γιατί αυτή είναι η πραγματικότητα. Οι συνταξιούχοι όλη τη προηγούμενη δεκαετία είδαν τις συντάξεις τους πραγματικά να τσεκουρώνονται, με ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ να διαγκωνίζονται για το ποιος θα βάλει το μαχαίρι βαθύτερα.

Ένα μικρό κομμάτι απ’ αυτές τις απώλειες, θεωρήθηκαν απ’ τα δικαστήρια ως παράνομες.
Και έρχεται τώρα με θράσος η κυβέρνηση, αντί να ζητήσει συγνώμη για τη νομικά αποδεδειγμένη, με βάση τους δικούς της κανόνες πλέον αδικία, και αναφέρεται σε “παροχές”!

Τι άλλο να πει κανείς, άραγε;...

Όσο για την περίφημη “νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό” που εξήγγειλε η κυβέρνηση. Κατ΄ αρχάς, για να σχολιάσει κανείς μια αύξηση πρέπει να ξεκινήσει πρώτα απ’ τη βάση σύγκρισης.

Και η αλήθεια είναι ότι ο κατώτατος μισθός δεν επαρκούσε για να καλύψει τις στοιχειώδεις ανάγκες των εργαζόμενων, πολύ πριν το σημερινό κύμα ακρίβειας.

Τώρα, με το κόστος ζωής, η αγοραστική δύναμη έχει μειωθεί τουλάχιστον κατά 15 - 20%.
Και ποια είναι η πρόταση της κυβέρνησης; Μια αύξηση που υπολείπεται ακόμα και της τεράστιας αύξησης στο κόστος ζωής.

Εννοείται βέβαια πως χρειάζεται πολύ θράσος, ο πρωθυπουργός να κάνει διαφήμιση του κυβερνητικού έργου στην Παιδεία και την Υγεία.

Για ποια δίχρονη προσχολική αγωγή μιλάει, όταν τα 4χρονα στοιβάζονται σε κοντέινερ, όταν διατηρεί την απαράδεκτη ρύθμιση τα προνήπια να συστεγάζονται με εφήβους 17 χρονών για να βρεθεί λίγος χώρος;

Για ποια σύγχρονα προγράμματα σπουδών, για ποια νέα μαθήματα μιλάει, όταν στα σχολεία μπορεί να μπαίνει κάθε καρυδιάς καρύδι, και να κάνει μαθήματα ανορθολογισμού;

Όσο για τους νέους διορισμούς, που ίσα-ίσα καλύπτουν τις συνταξιοδοτήσεις, να πάει να τα πει στους μαθητές της Γ’ Λυκείου, που ξεκινούν με κενά σε πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα.

Να τα πει στους χιλιάδες αναπληρωτές που μένουν σε κάμπινγκ και κοιμούνται μέσα σε αυτοκίνητα!

Όσο για τη σύνδεση της Παιδείας με τις ανάγκες της οικονομίας, εμείς ρωτάμε: Γιατί τα πτυχία δεν αναβαθμίζονται ως μοναδικό προσόν για την πρόσβαση στο επάγγελμα και γιατί οι νέοι άνθρωποι κυνηγούν συνεχώς και με το χέρι στην τσέπη πιστοποιητικά για μια θέση στον ήλιο;

Για τα διάφορα αμίμητα για την υγεία και τη διαχείριση της πανδημίας, που ξεστόμισε ο πρωθυπουργός τι να πούμε;

Έχει αναρωτηθεί ποτέ πως βιώνει ο λαός τις εξαγγελίες στην καθημερινότητά του;

Με το σφύριγμα της λήξης της πανδημίας, προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων, την ένταση της επιχειρηματικής δράσης, με την υποστελέχωση και την υποχρηματοδότηση, την προώθηση των ΣΔΙΤ, με τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις κλινικών και μονάδων στο πλαίσιο του “νέου ΕΣΥ”, με την ετοιμασία για απογευματινά χειρουργείων επί πληρωμή, με προκλητική στήριξη του ιδιωτικού τομέα;

Και ταυτόχρονα με υγειονομικούς λεηλατημένους, εξουθενωμένους και κακοπληρωμένους!

Ειδικά τώρα τελευταία, το σίριαλ της αντιλαϊκής πολιτικής στην Υγεία έχει νέο επεισόδιο, με τίτλο “ψάξε να βρεις προσωπικό γιατρό”, γιατί αλλιώς μπορεί να μην έχεις πρόσβαση ούτε στις υποτυπώδεις παροχές υγείας!

Φτάνει πια! Έχει έρθει η ώρα να βγάλουμε συμπεράσματα.

Τα τελευταία χρόνια, με ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και κάθε συνδυασμό μεταξύ τους, η ψαλίδα κεφαλαίου - εργασίας συνεχώς διευρύνεται.

Ο λαός γίνεται φτωχότερος και για να έρθει η καπιταλιστική ανάπτυξη, για να γίνουν οι πλούσιοι πλουσιότεροι, ενώ στη φάση της κρίσης, ο λαός πληρώνει τα σπασμένα. Κι αυτό συμβαίνει, είτε με περιοριστική, είτε με επεκτατική πολιτική.

Εδώ, στη χώρα μας, πρώτα, με τα μνημόνια, υποστήκαμε ένα μεγάλο κούρεμα του βιοτικού επιπέδου, με άμεση μείωση μισθών, συντάξεων και επιδομάτων και με δραστικές αυξήσεις φόρων.

Με εκείνα, τα περιοριστικά μέτρα των μνημονίων, από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, ο λαός έφαγε ένα κούρεμα του βιοτικού επιπέδου που έφτασε σχεδόν το 40%.

Σήμερα, πάλι οι ίδιοι, πληρώνουμε το “επεκτατικό κούρεμα” του βιοτικού επιπέδου μας. Ο πληθωρισμός, η ακρίβεια στην καθομιλουμένη, η αύξηση του ενεργειακού κόστους και του κόστους ζωής, κουρεύει ένα ακόμα 20 – 30%.

Το ΚΚΕ με τις θέσεις και τις προτάσεις του δίνει απαντήσεις στα σημερινά αδιέξοδα. Σας παρουσιάζουμε σήμερα 15 συγκεκριμένες προτάσεις του ΚΚΕ:

Για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας, απαιτείται ολοκληρωμένο σχέδιο άμεσης αξιοποίησης όλων των εγχώριων πηγών ενέργειας, - όπως ο λιγνίτης - με περιβαλλοντικούς όρους κόντρα στις δεσμεύσεις της ΕΕ για την «πράσινη ανάπτυξη» και το εμπόριο ρύπων.
Κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας και όλων των συμβάσεων που καθορίζουν τις ρήτρες αναπροσαρμογής.
Απόσυρση της χώρας από τις κυρώσεις της ΕΕ προς τη Ρωσία, που τελικά τις πληρώνει ο λαός, ενώ τμήματα του κεφαλαίου θησαυρίζουν από τη µεταφορά του πανάκριβου αµερικανικού LNG.
Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ σε πετρέλαιο, βενζίνη, φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια.
Γενναία μείωση και πλαφόν στην τιµή του ηλεκτρικού ρεύµατος και του φυσικού αερίου.
Κατάργηση της χρέωσης του χαρατσιού των ΑΠΕ στους λογαριασµούς ρεύµατος.
Καµία διακοπή ρεύµατος σε όσους δεν µπορούν να ανταποκριθούν στους υπέρογκους λογαριασµούς.
Διαγραφή χρεών για τα εργατικά και λαϊκά νοικοκυριά και τους επαγγελµατίες.
Απάντηση στην ακρίβεια μπορεί να δοθεί μόνο με αύξηση του κατώτατου μισθού σύμφωνα με την πρόταση εργατικών σωµατείων, Οµοσπονδιών, Εργατικών Κέντρων για τη νέα Εθνική Γενική Συλλογική Σύµβαση Εργασίας.
Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού για το Δηµόσιο, με επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης.
Αυξήσεις στις συντάξεις.
Επίδομα ανεργίας στο ύψος του 80% του κατώτατου μισθού για όλους τους ανέργους.
Γενναία μείωση και πλαφόν στις τιμές στα βασικά είδη πλατιάς κατανάλωσης, όπως διατροφής (π.χ. ψωµί, γάλα, άλευρα, έλαια), ένδυσης κ.ο.κ.
Κατάργηση του ΦΠΑ στα βασικά είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.
Επιδότηση ενοικίου για λαϊκά νοικοκυριά, τους φοιτητές και τις µικρές επιχειρήσεις, διεύρυνση των κριτηρίων ένταξης και αύξηση της επιδότησης.
Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για τα λαϊκά νοικοκυριά και του Τέλους Επιτηδεύµατος για τους επαγγελµατίες.

Φίλες και φίλοι,

Εμείς, καλούμε τους εργαζόμενους, το λαό της χώρας να σκεφτεί και να βγάλει συμπεράσματα.
Τι μέλλον θέλει; Εποχικές εργασίες, προσωρινή απασχόληση και ορισμένες επιδοτούμενες θέσεις εργασίας; Ανεργία που μονιμοποιείται και πλέον παίρνει χαρακτηριστικά μάστιγας; Εξαναγκασμό σε έναν νέο γύρο μετανάστευσης; Ελαστικές σχέσεις απασχόλησης, με ολοένα και μεγαλύτερη συμπίεση του πραγματικού μισθού;

Τεράστια φορολογία, με άμεσους και έμμεσους φόρους για το λαό; Ακρίβεια, φτώχεια, καταδίκη σε ελλείψεις στη θέρμανση και στα τρόφιμα;

Αυτή η θλιβερή, μίζερη πραγματικότητα έχει όνομα. Είναι ο Καπιταλισμός. Είναι οι δεσμεύσεις στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ.

Αυτό είναι το θλιβερό, μίζερο τοπίο που έχει δημιουργήσει για τον λαό η πολιτική όλων των αστικών κομμάτων όλο το προηγούμενο διάστημα.

Οι μνημονιακές δεσμεύσεις μετατράπηκαν σε μεταμνημονιακές. Και τώρα έρχονται να ολοκληρωθούν με τις νέες δεσμεύσεις του Ταμείου ανάκαμψης και με τις απαιτήσεις που έχει το μεγάλο κεφάλαιο.
Εμείς ως ΚΚΕ θα συνεχίσουμε να επιμένουμε:

Η ανεργία δεν είναι η φυσική τάξη των πραγμάτων. Το δικαίωμα στη δουλειά, το ίδιο το δικαίωμα σε μια αξιοπρεπή ύπαρξη δεν είναι “δώρο” της μιας ή της άλλης κυβέρνησης. Η δουλειά με δικαιώματα και με μισθό που να καλύπτει τις ανάγκες είναι δικαίωμα, όχι παροχή και μάλιστα ψεύτικη.

Το δικαίωμα στη θέρμανση, σε στέγαση και σε τρόφιμα, επιπέδου αντίστοιχου με τις κοινωνικές δυνατότητες, είναι αδιαπραγμάτευτο.

Η ΝΔ σήμερα και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις προσπαθούν να μας πείσουν ότι η κατάσταση, όπου οι πολλοί έχουν όλο και λιγότερα και μια χούφτα επιχειρηματιών έχουν τα πάντα και μας δίνουν φιλοδωρήματα, είναι η φυσική τάξη των πραγμάτων, ότι είναι το καλύτερο που μπορεί να γίνει σε αυτή τη συγκυρία, όπως τη λένε.

Όμως, το ΚΚΕ θα συνεχίσει να φωτίζει την αλήθεια. Και η αλήθεια είναι, πως τελικά η αφαίμαξη του λαϊκού εισοδήματος, είναι απαράβατος όρος για την ίδια την καπιταλιστική ανάπτυξη, για το καπιταλιστικό και μόνο κέρδος.

Για αυτό και η πάλη του λαού μπορεί να έχει συνέχεια, διάρκεια και προοπτική, μόνο όταν ενταχθεί στη μάχη απέναντι στη στρατηγική του κεφαλαίου και των εκπροσώπων του.

Οι εξαγγελίες της ΔΕΘ φέτος είναι μια ακόμα ευκαιρία για το λαό. Να κάνει ταμείο, να δει ότι το εργατικό – λαϊκό κίνημα, δεν έχει κανένα συμφέρον να επιλέξει τον ένα ή τον άλλο διαχειριστή του καπιταλισμού, τον ένα ή τον άλλο τρόπο αφαίμαξης του λαού.

Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, που προσπαθεί να τη βγει στη ΝΔ με μια ακόμα πιο επεκτατική διαχείριση θα φέρουν ακόμα μεγαλύτερο πληθωρισμό.

Ο καπιταλιστικός δρόμος εξέλιξης, ανάπτυξης, είναι ο μεγάλος ένοχος πίσω απ’ όλα τα σημερινά προβλήματα του λαού, από την ακρίβεια μέχρι τον πόλεμο. Το σύστημα αυτό είναι καταστροφικό για το λαό σε κάθε εκδοχή του. Και το σάπιο πρόσωπό του γίνεται ολοένα και πιο φανερό, πιο αποκρουστικό.

Γι’ αυτό το ΚΚΕ σήμερα πρωτοστατεί και καλεί τους εργαζόμενους και το λαό να οργανώσουν αποφασιστικά την πάλη τους στην κατεύθυνση της μοναδικής λύσης για τα προβλήματά τους, τον ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης, την εργατική εξουσία, τον σοσιαλισμό.

Φίλοι και φίλες

Για άλλη μια φορά, ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στη ΔΕΘ, έκανε μια αποτυχημένη προσπάθεια να κρύψει τα μεγάλα προβλήματα του λαού της Θεσσαλονίκης κάτω από τα χαλί, παρουσιάζοντας μια ψεύτικη εικόνα ανάπτυξης των υποδομών της πόλης προς όφελος όλων.

Αλλά τα γεγονότα μιλάνε από μόνα τους και η αλήθεια δεν κρύβεται.

Πώς να κρύψει κανείς ότι η Θεσσαλονίκη πνίγεται σχεδόν σε κάθε μπόρα, όπως συνέβη στις αρχές του Σεπτέμβρη και μάλιστα δυο φορές μέσα σε τέσσερις μέρες;

Δρόμοι της πόλης μετατράπηκαν σε ποτάμια ενώ κινδύνευσαν ζωές, όπως του διανομέα που παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά σε κεντρικό δρόμο της πόλης.

Από τη μια πανηγυρίζουν για τα εκατομμύρια ευρώ, που εξασφαλίζουν για έργα και υποδομές που στηρίζουν τη κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων, και από την άλλη όταν μιλούν για την αντιπλημμυρική θωράκιση ψελλίζουν πως “κάνουν ό,τι μπορούν”, πως δεν είναι “επιλέξιμη” η σχετική χρηματοδότηση, τα ρίχνουν στις δυσκολίες της κρίσης ή ανακυκλώνουν κάθε χρόνο ανακοινώσεις για τα ίδια λιγοστά έργα - μπαλώματα.

Ναι, η αλήθεια δεν κρύβεται!

Είναι δυνατόν να πανηγυρίζει ο κ. Μητσοτάκης για το ΜΕΤΡO της Θεσσαλονίκης, το οποίο υποτίθεται ότι ολοκληρώνεται στα τέλη του 2023, κι ενώ έχουν περάσει 16 χρόνια και 6 κυβερνήσεις και οι εργαζόμενοι στο έργο, αλλά και ο λαός της πόλης, τα έχουν δει στην κυριολεξία, όλα;

Από τη διαρκή επιδείνωση των εργασιακών δικαιωμάτων με τελευταίο επεισόδιο τις νέες απολύσεις ένα μήνα πριν, μέχρι τη διόγκωση – αναθεώρηση του κόστους κατασκευής και τις προκλητικές αποζημιώσεις στην ανάδοχο εταιρεία ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ από τις κυβερνήσεις του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ.

Για να μην πούμε για την αρχαιολογική ανασκαφή που μετριέται με κριτήριο τα κυβικά χώματος που αφαιρούνται, καταργώντας τον επιστημονικό της χαρακτήρα, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τις πολύ σημαντικές αρχαιότητες, αλλά και τους εργαζόμενους στις ανασκαφές!

Μήπως είναι καλύτερη η κατάσταση με τις αστικές συγκοινωνίες, τον ΟΑΣΘ δηλαδή;

Τι πιο αποκαλυπτικό από το γεγονός, ότι τον Αύγουστο έμεινε περιοχή της πόλης, συγκεκριμένα η Άνω Πόλη, χωρίς συγκοινωνία, γιατί χάλασε και το τελευταίο λεωφορείο που την εξυπηρετούσε;

Κι όμως ενώ η πόλη της Θεσσαλονίκης εξακολουθεί να μη διαθέτει ένα ολοκληρωμένο σύστημα Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, η κυβέρνηση προωθεί το έργο της υπερυψωμένης λεωφόρου – flyover πάνω από την υφιστάμενη Περιφερειακή Οδό, χωρίς καμιά δέσμευση ότι δεν θα επιδεινωθεί το κυκλοφοριακό πρόβλημα της πόλης κατά την περίοδο κατασκευής.

Ένα έργο πανάκριβο, που προωθείται με ΣΔΙΤ και θα το χρυσοπληρώσει πραγματικά ο λαός μας.

Ταυτόχρονα ετοιμάζεται νέο “δωράκι” για το λαό όλης της Βόρειας Ελλάδας με την ιδιωτικοποίηση της Εγνατίας Οδού και τις αναμενόμενες μεγάλες αυξήσεις στα διόδια.

Όλα αυτά και άλλα πολλά, έχουν τη σφραγίδα της πολιτικής υπέρ του κεφαλαίου που βάζουν διαδοχικά όλες οι κυβερνήσεις.

Επιβαρύνουν άμεσα και έμμεσα την μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία, την ποιότητα ζωής του λαού.
Το ΚΚΕ έχει στο επίκεντρο των προτάσεων και πρωτοβουλιών του όλα τα κρίσιμα ζητήματα, τα οποία, ακόμα μια φορά, απουσίασαν επί της ουσίας από τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης και άλλων παραγόντων και πολιτικών κομμάτων στη ΔΕΘ.

Γιατί κρίσιμα ζητήματα είναι:

Η ολοκληρωμένη αντιπλημμυρική, αντιπυρική, αντισεισμική προστασία, με βάση έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό και ένα σαφές χρονοδιάγραμμα, έτσι ώστε να μην ξαναθρηνήσουμε θύματα, κατεστραμμένες υποδομές και περιουσίες.
Κρίσιμο ζήτημα είναι ένα πρόγραμμα ανάπτυξης σχολικής και φοιτητικής στέγης χωρίς ΣΔΙΤ, που να καλύπτει τις μεγάλες ανάγκες της περιοχής. Να μην υπάρχουν σήμερα μαθητές σε κοντέινερ. Να μην κλείνουν πανεπιστημιακές βιβλιοθήκες και τμήματα, επειδή γεμίζουν με νερά από τις νεροποντές. Αυτά λείπουν από τις σχολές και όχι ΜΑΤ και πανεπιστημιακή αστυνομία που εγκατέστησε η κυβέρνηση.
Κρίσιμο ζήτημα είναι το μέλλον του μοναδικού πνεύμονα της πόλης, του Σέιχ Σου. Παίζουν με τη φωτιά, όσο περιορίζονται σε παρεμβάσεις που στοχεύουν μόνο στον περιορισμό των απωλειών στις παρυφές της πόλης στην περίπτωση πυρκαγιάς. Η φετινή πυρκαγιά, αλλά και η προπέρσινη μπορεί να αντιμετωπίστηκαν έγκαιρα, όμως χτυπούν το καμπανάκι του κινδύνου. Η ολοκληρωμένη προστασία, διαχείριση και οικολογική ανόρθωση του περιαστικού δάσους δεν παίρνει άλλη αναβολή.
Κρίσιμο ζήτημα είναι η προστασία από τη βιομηχανική ρύπανση και τη δυσοσμία, που συνεχίζουν να “κόβουν την ανάσα”, με εμβληματικό παράδειγμα την κατάσταση στη Δυτική Θεσσαλονίκη. Το ίδιο και η ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων, με επίκεντρο την ανακύκλωση και ανατροπή της πολιτικής που την εμπορευματοποιεί και επιλέγει την καρκινογόνα καύση.
Για αυτά αγωνίζονται εξάλλου δεκάδες σωματεία και φορείς, έχοντας αντιμέτωπους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, που σημειώνουν ρεκόρ κερδοφορίας, παίζοντας με τις ζωές των κατοίκων και παριστάνουν τους προστάτες του περιβάλλοντος, με τις πλάτες της στρατηγικής της “Πράσινης Ανάπτυξης” της ΕΕ, των διαδοχικών κυβερνήσεων και της Περιφέρειας.
Κρίσιμο ζήτημα είναι επίσης η αναβάθμιση των υφιστάμενων και η ανάπτυξη νέων ελεύθερων χώρων, χώρων πρασίνου, αναψυχής για το λαό.
Την ίδια ώρα όμως, με την υπογραφή των κυβερνήσεων ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, της διοίκησης του Δήμου και της Περιφέρειας, η Θεσσαλονίκη αποκτά, αντί για έναν πραγματικό πνεύμονα πρασίνου, που τόσο έχει ανάγκη, ένα νέο επιχειρηματικό κέντρο που θα χρηματοδοτηθεί άμεσα ή έμμεσα από τον ίδιο το λαό -είτε δηλαδή με ΣΔΙΤ, είτε με ένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης, είτε από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Όμως, οι εργαζόμενοι και η νεολαία της περιοχής έχουν ανάγκη από τη μετατροπή όλου του χώρου της ΔΕΘ σε πάρκο, με δυνατότητα για αθλητικές – πολιτιστικές δραστηριότητες και πολλαπλές χρήσεις.
Έχουν ανάγκη την εξέταση της αντιπλημμυρικής προστασίας της ευρύτερης περιοχής του κέντρου της Θεσσαλονίκης και την ένταξη του χώρου της ΔΕΘ στο σχέδιο πολιτικής προστασίας ως χώρου συγκέντρωσης πληθυσμού σε περίπτωση σεισμού.
Ταυτόχρονα, επιδιώκουμε την αξιοποίηση της ευρύτερης περιοχής της ΔΕΘ όπως αναφερθήκαμε και πέρσι αναλυτικά μέσα από απομάκρυνση δραστηριοτήτων όπως το ΝΑΤΟϊκό Στρατηγείο και το συνολικό ανασχεδιασμό της.
Κρίσιμο ζήτημα είναι η ύπαρξη επαρκών και σύγχρονων υποδομών αθλητισμού για την ανάπτυξη μαζικού λαϊκού αθλητισμού, για να βρει διέξοδο η νεολαία και να στηριχθούν πραγματικά οι αθλητικοί σύλλογοι, και να μην κρύβεται αυτή η άσχημη κατάσταση πίσω από προεκλογικές αναφορές σε γήπεδα που, όπως έχουμε δει και σε άλλες περιπτώσεις, προετοιμάζουν την παροχή ζεστού χρήματος σε επενδυτές.

Έτσι αντιλαμβάνεται το ΚΚΕ την αναβάθμιση και ανάπτυξη των ελεύθερων χώρων, υποδομών, του δημόσιου χώρου γενικότερα.

Με τον ίδιο τρόπο βάζουμε στο επίκεντρο τις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες, για την αξιοποίηση προς όφελος του λαού και της νεολαίας του παραλιακού μετώπου και με αυτό το σκοπό πρέπει να σχεδιάζονται οι αναγκαίες παρεμβάσεις.

Κάτι που φυσικά βρίσκεται στον αντίποδα του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου για το παραλιακό μέτωπο, που προετοιμάζει το έδαφος για να βρουν εκεί κερδοφόρα διέξοδο λιμνάζοντα κεφάλαια και για την εφαρμογή του θα κατευθυνθούν περί τα 500 εκατ. € σε επιχειρηματικούς ομίλους.

Από την ίδια σκοπιά, οι δυνάμεις του ΚΚΕ πρωτοστατούν στη διεκδίκηση της απόδοσης των χώρων των πρώην στρατοπέδων μέσα στη πόλη, στα δυτικά αλλά και στα ανατολικά, όπως το στρατόπεδο Κόδρα και το παραλιακό μέτωπο της Καλαμαριάς, που ρημάζουν για χρόνια και ταυτόχρονα, τα εποφθαλμιούν διάφορα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Βέβαια, για όλα αυτά δεν φτάνει μόνο η οργανωμένη μαχητική διεκδίκηση για να ακυρωθεί ο συγκεκριμένος σχεδιασμός έργων και υποδομών, οι πολιτικές επιλογές αστικών κομμάτων και διοικήσεων στην Τοπική Διοίκηση.

Αλλά, τελικά, χρειάζεται αμφισβήτηση του ίδιου του καπιταλιστικού δρόμου, που ιεραρχεί υποδομές με γνώμονα κυρίως την άμεση και έμμεση στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων και αφήνει μονίμως ανικανοποίητες τις μεγάλες κοινωνικές ανάγκες του εργαζόμενου λαού.

Όσο ακολουθείται αυτός ο αδιέξοδος δρόμος, όχι το 2030, όπως προπαγανδιστικά αναφέρει η κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά ούτε το 2.300 δεν θα ικανοποιηθούν οι πραγματικές ανάγκες του λαού της Θεσσαλονίκης.


Και αυτό γιατί μπαίνει εμπόδιο το κέρδος των λίγων, που υπαγορεύει συγκεκριμένα, πού θα κατευθυνθούν τα χρήματα, πώς θα ιεραρχηθούν τα έργα και πότε θα τελειώσουν. Και όσα πραγματοποιούνται, τα χρυσοπληρώνουν οι εργαζόμενοι, τόσο κατά την περίοδο κατασκευής τους, όσο και κατά την περίοδο λειτουργίας τους.

Φίλες και φίλοι

Έχει αποδειχτεί πως, όταν οι κυβερνώντες μιλούν -και πολλές φορές εκβιάζουν- για την ανάγκη κυβερνητικής “σταθερότητας”, όπως κάνει τώρα ο κ. Μητσοτάκης, στην πραγματικότητα ανησυχούν μη τυχόν και διαταραχθεί η σταθερότητα και ένταση της αντιλαϊκής πολιτικής τους, η οποία σταθερά και μόνιμα σαρώνει τα δικαιώματα του λαού για τα κέρδη των λίγων.

Τις ίδιες βέβαια ανησυχίες έχει και ο ΣΥΡΙΖΑ, για αυτό και ο κ. Τσίπρας όπου βρεθεί και όπου σταθεί, αναμασά τα περί διασφάλισης της “κοινωνικής συνοχής”. Στην πραγματικότητα, δίνει σήμα στο κεφάλαιο ότι “εδώ είμαι εγώ να την εγγυηθώ, όπως άλλωστε έκανα στην προηγούμενη κυβερνητική μου θητεία”.

ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, και από κοντά και το ΠΑΣΟΚ, θέλουν το λαό θεατή, μια ζωή στην αναμονή, να παρακολουθεί με σταυρωμένα χέρια, να μεγαλώνει η αστάθεια και η ανασφάλεια στη ζωή του για χάρη της πολιτικής σταθερότητας που έχουν ανάγκη οι λίγοι, οι εκμεταλλευτές του λαού για τα δικά τους συμφέροντα.

Τα έχουν πει και τα επαναλαμβάνουν και από το βήμα της ΔΕΘ. “Προσοχή”, λέει η ΝΔ, “μη γυρίσουμε πίσω” και εννοεί να μη γυρίσουμε πίσω στα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ. “Να φύγουν αυτοί”, λέει με τη σειρά του ο ΣΥΡΙΖΑ και εννοεί την κυβέρνηση της ΝΔ, ή πιο σωστά την κυβέρνηση της ΝΔ με τον Μητσοτάκη. Αλλά, δε λένε, για παράδειγμα, πως η ΝΔ έπιασε το αντιλαϊκό νήμα από εκεί που το άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ και το πήγε ακόμα παραπέρα. Αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ με τη σειρά του, για να μην κοπεί το νήμα της αντιλαϊκής πολιτικής στήριξε, ψήφισε όλα τα κρίσιμα αντιλαϊκά νομοσχέδια της κυβέρνησης, μαζί φυσικά με το ΠΑΣΟΚ.

Για να είμαστε λοιπόν ειλικρινείς! Το εύκολο είναι να ζητάς να φύγει μια αντιλαϊκή κυβέρνηση, ή να μην έρθει μια άλλη. Το δύσκολο, αλλά ταυτόχρονα και το πιο κρίσιμο για το λαό, είναι να παλέψει ο λαός για να “φύγουν”, δηλαδή να καταργηθούν, όλοι οι αντεργατικοί αντιλαϊκοί νόμοι.

Και το κυριότερο να ανοίγεις το δρόμο για να απαλλαγείς από όλες τις αντιλαϊκές κυβερνήσεις.
Και μια και μιλάμε για κατάργηση των αντιλαϊκών νόμων, ο κατάλογος είναι ατέλειωτος.

Αλλά μιας και πολύ συζήτηση γίνεται - και σωστά- για τις παρακολουθήσεις και τις υποκλοπές, με αφορμή την άθλια και απαράδεκτη υπόθεση παρακολούθησης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Ποιος όμως μιλάει για αυτά; Ποιος; Ο ΣΥΡΙΖΑ που σκίζει τα ρούχα του ή το ΠΑΣΟΚ που το έχει λουστεί, μιλάνε σήμερα για την κατάργηση όλου του σκοτεινού και επικίνδυνου θεσμικού πλαισίου για τις παρακολουθήσεις και τις υποκλοπές; Κανείς δεν μιλάει.

Γιατί όλοι τους, είτε ψήφισαν, είτε στήριξαν, είτε ανέχτηκαν όλο αυτόν τον βούρκο από νόμους, οδηγίες και κανονισμούς της ΕΕ, που στην ουσία βάζουν στο στόχαστρο τις ελευθερίες και τα δικαιώματα του λαού.

Αυτά που ενώνουν σήμερα, τη ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ αλλά και τα άλλα αστικά κόμματα, είναι πολύ περισσότερα, από αυτά που τους χωρίζουν. Και μια χαρά θα μπορούσαν να φτιάξουν την επόμενη αστική κυβέρνησή τους, και αριθμητικά και κυρίως πολιτικά, αν αυτό το απαιτήσει το κεφάλαιο και οι σύμμαχοί του.

Κι αυτό το ξέρει και το παραξέρει και ο κ. Μητσοτάκης που μίλησε για το σχηματισμό μιας κυβέρνησης, την οποία την χαρακτήρισε ως “πολιτική – τερατογένεση”, χώνοντας με κουτοπονηριά μέσα και το ΚΚΕ!

Ο κ. Μητσοτάκης ξέρει - κι αυτό θέλει να κρύψει από το λαό - πως τα τέρατα που ψάχνει, υπάρχουν εκεί που βρίσκεται ο ίδιος και το κόμμα του, μαζί με τα άλλα αστικά κόμματα δηλαδή, μέσα στο σάπιο σύστημα που υπηρετούν παρέα.

Αλλά πώς αλλιώς να δουλέψει τον κόσμο που ακόμα τον ακολουθεί; Πώς να δουλέψει το εκβιαστικό του δίλημμα;

Λες και ο κόσμος καίγεται για το δίλημμα των δύο+ καρεκλοκένταυρων: “Μητσοτάκης ή Τσίπρας”!
Για να μην πούμε ότι είναι βαθιά γελασμένοι και οι μεν και οι δε, ότι με τέτοια «διλήμματα» θα συσπειρώσουν τους - ήδη αποσυσπειρωμένους- ψηφοφόρους τους.

Το λέμε και από αυτό εδώ το βήμα:

Αφήστε λοιπόν όλοι σας, έξω από τα βρώμικα παιχνίδια σας, το ΚΚΕ. Το ΚΚΕ, το ξέρετε καλά, όπως το ξέρει και όλος ο ελληνικός λαός, δεν πρόκειται, όχι να σας στηρίξει, αλλά ούτε και να σας ανεχτεί σε μία τέτοια κυβέρνηση της συμφοράς για το λαό, όπως δεν το έκανε όλα αυτά τα χρόνια.

Ακόμα κι όταν εμφανιζόντουσαν διάφοροι ως “άτρωτες, άσπιλες και αμόλυντες παρθένες της αλλαγής και των ανατροπών”, πριν τους γνωρίσει από την καλή και την ανάποδη η λαϊκή πλειοψηφία με τις αλλεπάλληλες “κωλοτούμπες” τους στην κατηφόρα του συστήματος.

Κι αν σήμερα εδώ σ’ αυτή τη χώρα, υπάρχουν ζωντανές δυνάμεις στο εργατικό κίνημα, που κάθε μέρα πολλαπλασιάζονται συνεχώς, είναι γιατί υπάρχει ένα Κόμμα, το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, που πήγε κόντρα στο ρεύμα. Χωρίς να υπολογίζει κανένα κόστος, ούτε στήριξε, ούτε ανέχτηκε καμιά αντιλαϊκή κυβέρνηση. Ούτε κι αυτή που ερχόταν από τα “αριστερά” για να στρίψει τελικά “δεξιά”.
Καμιά αναμονή λοιπόν, δεν πρέπει να δείξει ο λαός μας! Καμιά ανοχή! Γιατί δεν έχει πλέον καμιά αντοχή!

Ο ίδιος ο λαός μπορεί και πρέπει να γίνει ο πρωταγωνιστής των εξελίξεων! Με ενιαίο πανελλαδικό αγώνα. Με προετοιμασία και οργάνωση “από τα κάτω”.

Με εστίες αντίστασης και μέτωπα πάλης σε κάθε κλάδο, σε κάθε χώρο δουλειάς και σπουδών, σε κάθε πόλη, γειτονιά και χωριό.

Αυτό που χρειάζεται σήμερα για να ξαναγεννηθεί η ελπίδα και η αισιοδοξία είναι ένα νέο αγωνιστικό ξεκίνημα, με το ΚΚΕ μπροστά, δυνατό.

Ενάντια στην ενεργειακή φτώχεια κι ακρίβεια,
Ενάντια στην λεγόμενη “πράσινη μετάβαση” των χρηματιστηρίων της ενέργειας,
Ενάντια στην αφαίμαξη των εργαζομένων και της περιβαλλοντικής καταστροφής,
Ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την – με κάθε τρόπο – συμμετοχή της Ελλάδας σε αυτόν,
Ενάντια στους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, που χρυσοπληρώνει ο ελληνικός λαός με τις πολεμικές δαπάνες σήμερα και που θα καταλήξει να τον πληρώνει και με το αίμα των παιδιών του αύριο.
Αυτό που επείγει είναι να ενισχυθεί το αγωνιστικό πνεύμα μέσα στην εργατική τάξη και όλο το λαό, σε συμπόρευση με το ΚΚΕ, παντού σε όλες τις μάχες και στις εκλογές. Γιατί μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό και γι αυτό χρειάζεται ΚΚΕ πολύ πιο δυνατό.

Σας καλούμε όλους και όλες σε συμπόρευση μαζί μας στις ερχόμενες βουλευτικές εκλογές που θα γίνουν το αργότερο έως τον Ιούνη του 2023. Στις ερχόμενες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές που θα γίνουν τον Οκτώβρη του 2023.

Σε κάθε μάχη, σε κάθε διαδήλωση, σε κάθε απεργία, σε κάθε συγκέντρωση, σε κάθε συναυλία ή συναυλία πολιτιστικής ανάτασης, σε κάθε Συνέδριο ή Συνέλευση Σωματείου, Συλλόγου, Εργατικού Κέντρου, Ομοσπονδίας, παντού, όπου χτυπά η καρδιά του αγωνιστή και περήφανου λαού μας!»

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου