Το Ισραήλ μέρος της λύσης για το φυσικό αέριο της Ευρώπης - Συνομιλίες Γιαΐρ Λαπίντ και Όλαφ Σολτς στο Βερολίνο

Ισραήλ, Γερμανία, Γιαΐρ Λαπίντ, Όλαφ Σολτς, φυσικό αέριο,

Ισραηλινός πρωθυπουργός Γιαΐρ Λαπίντ με το Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς

Το θέμα της ενεργειακής επάρκειας βρέθηκε στο επίκεντρο των συνομιλιών του Γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Γιαΐρ Λαπίντ - Επί του παρόντος οι δυνατότητες του Ισραήλ αντιστοιχούν περίπου στο 10% αυτού που η Ρωσία πούλησε στην Ευρώπη πέρυσι...


Το Ισραήλ μπορεί να διανείμει περίπου το 10% του αερίου που έλαβε η Ευρώπη από τη Ρωσία πέρυσι, δήλωσε σήμερα στο Βερολίνο ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Γιαΐρ Λαπίντ.

"Θα αποτελέσουμε μέρος της προσπάθειας να αντικατασταθεί το ρωσικό αέριο στην Ευρώπη", είπε ο Γιαΐρ Λαπίντ μετά τη συνάντησή του με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς.

Ο Γερμανός ηγέτης είπε πως η Γερμανία εργάζεται στις υποδομές εισαγωγής αερίου προκειμένου να επιτρέψει τις εισαγωγές από νέους εταίρους καθώς η χώρα πασχίζει να αποκοπεί από τις ρωσικές προμήθειες.

Η Γερμανία είναι σε συνομιλίες για την αγορά του αμυντικού πυραυλικού συστήματος Arrow 3 από το Ισραήλ στο πλαίσιο των προσπαθειών του Βερολίνου να ενισχύσει τις ένοπλες δυνάμεις του μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, δήλωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Γιαΐρ Λαπίντ.

"Το Ισραήλ... θα παίξει έναν ρόλο στην οικοδόμηση της νέας αμυντικής δύναμης της Γερμανίας, κυρίως στον τομέα της αντιαεροπορικής άμυνας", είπε ο Λαπίντ στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Όλαφ Σολτς.

"... έχει να κάνει με τη συνολική δέσμευσή μας στην ασφάλεια της Γερμανίας, στην ασφάλεια της Ευρώπης, στην ικανότητα των φιλελεύθερων δημοκρατιών να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους", πρόσθεσε.

Ο Λαπίντ είπε πως οι συνομιλίες τους οδηγούν "ενδεχομένως σε μια μελλοντική συμφωνία" αλλά αρνήθηκε να αναφερθεί στο κόστος. Ο Σολτς είπε πως η Γερμανία θα ενισχύσει την άμυνά της αγοράζοντας περισσότερα αντιαεροπορικά συστήματα στο μέλλον και αποκάλεσε το σύστημα Arrow 3 "υψηλής απόδοσης προσφορά", όμως αρνήθηκε και αυτός να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Για το Ιράν, ο Γερμανός καγκελάριος είπε πως δεν υπάρχει λόγος το Ιράν να απορρίψει τις προτάσεις των ευρωπαϊκών χωρών για την αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας του 2015 και πως είναι λυπηρό που η Τεχεράνη δεν έχει ανταποκριθεί ακόμη θετικά.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός κάλεσε από την πλευρά του σε συλλογική δράση προκειμένου τον Ιράν να μην γίνει πυρηνικό κράτος και είπε πως οι συνομιλίες για την αναβίωση της συμφωνίας απέτυχαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου