ΓΑΛΛΙΑ: Σιωπηρή διαδήλωση για τους δολοφονηθέντες Κούρδους στο Παρίσι - Προφυλακίστηκε ο δράστης της τριπλής δολοφονίας (vid)

Διαδήλωση, Κούρδων, Παρίσι, δολοφονηθέντες Κούρδοι,


Ακτιβιστές και πολιτικοί έχουν συνδέσει την τριπλή δολοφονία με ένα κλίμα αυξανόμενης ρητορικής μίσους στο διαδίκτυο και αντιμεταναστευτικής, ξενοφοβικής ρητορικής από ακροδεξιά πρόσωπα.


Εκατοντάδες πολίτες διαδήλωσαν σιωπηρά στο 10ο διαμέρισμα του Παρισιού για να τιμήσουν τους τρεις Κούρδους που δολοφονήθηκαν σε πολιτιστικό κέντρο την περασμένη Παρασκευή.

Κρατώντας φωτογραφίες των θυμάτων κατήγγειλαν το περιστατικό ως τρομοκρατική επίθεση.



Σύμφωνα με την εισαγγελία, τη Δευτέρα ο ύποπτος τέθηκε υπό καθεστώς επίσημης έρευνας και αντιμετωπίζει κατηγορίες για διάπραξη εγκλήματος, απόπειρα δολοφονίας και παράνομη οπλοκατοχή.

Ο 69χρονος έχει παραδεχθεί πως πρόθεσή του ήταν «να δολοφονήσει μετανάστες» και ότι νιώθει «παθολογικό μίσος για τους αλλοδαπούς».

Τα μέλη της κουρδικής κοινότητας της Γαλλίας λένε πως η αστυνομία δεν τους παρέχει αρκετή προστασία.

Ακτιβιστές και πολιτικοί έχουν συνδέσει την τριπλή δολοφονία με ένα κλίμα αυξανόμενης ρητορικής μίσους στο διαδίκτυο και αντιμεταναστευτικής, ξενοφοβικής ρητορικής από ακροδεξιά πρόσωπα.

Τα τελευταία χρόνια, οι γαλλικές αρχές έχουν αναφέρει αύξηση των εγκλημάτων που σχετίζονται με τη φυλή ή τη θρησκεία.

Προφυλακίστηκε ο δράστης της τριπλής δολοφονίας με βαρύ κατηγορητήριο


Για προσχεδιασμένες δολοφονίες με ρατσιστικά κίνητρα, απόπειρες δολοφονίας και παράβαση του νόμου περί οπλοκατοχής κατηγορείται ο 69χρονος που συνελήφθη μετά το μακελειό κατά Κούρδων στο 10 διαμέρισμα του Παρισιού.

Ο δικηγόρος του δεν θέλησε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο κατά την απαγγελία των κατηγοριών την ώρα που μέλη της κουρδικής κοινότητας αλλά και ακτιβιστές διαδήλωσαν σε μία σιωπηρή διαμαρτυρία που οργάνωσαν οι ίδιοι ζητώντας προστασία, αλλά και την καταδίκη του δράστη.

«Κατά την γνώμη μου δεν είναι μεμονωμένο περιστατικό. Πιστεύω ότι ήταν καλά προετοιμασμένο και στοχευμένο κατά των Κούρδων. Υπάρχουν πολλά στοιχεία που το υπονοούν. Ήταν στην φυλακή και 10 ημέρες αργότερα είχε όπλο και ήξερε που και ποιά στιγμή να δράσει», λέει μία από τις διαδηλώτριες.

Την ίδια ώρα στην Τουρκία το ΥΠΕΞ κάλεσε τον Γάλλο πρεσβευτή για να διαμαρτυρηθεί για την "αντιτουρκική προπαγάνδα", όπως ισχυρίζεται μετά το συμβάν. Υποστηρίζει ότι εκπορεύεται από κύκλους του PKK κι ότι το Παρίσι κάνει τα στραβά μάτια επιτρέποντάς τους να διαδηλώνουν στην γαλλική πρωτεύουσα.
euronews

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου