Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα: «Το ένα τρίτο της παγκόσμιας οικονομίας θα βρίσκεται σε ύφεση το 2023 - ΗΠΑ, ΕΕ, Κίνα, επιβραδύνονται ταυτόχρονα...»

ΔΝΤ, IMF, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, παγκόσμια οικονομία, ΗΠΑ, ΕΕ, Κίνα, ύφεση,

Η επικεφαλής του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα δήλωσε στο CBS News ότι το 2023 θα είναι μια πιο δύσκολη χρονιά από το 2022...


Η φετινή χρονιά θα είναι πιο σκληρή για την παγκόσμια οικονομία από αυτή που έχουμε αφήσει πίσω μας, προειδοποίησε η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

«Γιατί; Επειδή οι τρεις μεγάλες οικονομίες, ΗΠΑ, ΕΕ, Κίνα, επιβραδύνονται ταυτόχρονα», είπε σε συνέντευξή της που προβλήθηκε στο CBS Sunday.

«Αναμένουμε ότι το ένα τρίτο της παγκόσμιας οικονομίας θα βρίσκεται σε ύφεση», είπε, προσθέτοντας ότι ακόμη και για χώρες που δεν βρίσκονται σε ύφεση: «Θα αισθανόταν σαν ύφεση για εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους».

«Για πρώτη φορά σε 40 χρόνια η ανάπτυξη της Κίνας το 2022 είναι πιθανό να είναι ίση ή χαμηλότερη από την παγκόσμια ανάπτυξη», δήλωσε η Γκεοργκίεβα. «Πριν από τον Covid, η Κίνα θα απέδιδε το 34, το 35, το 40% της παγκόσμιας ανάπτυξης. Δεν το κάνει πια», είπε, προσθέτοντας ότι είναι «αρκετά αγχωτική» περίοδος για τις ασιατικές οικονομίες.

«Όταν μιλάω με Ασιάτες ηγέτες, όλοι τους ξεκινούν με αυτήν την ερώτηση: "Τι πρόκειται να συμβεί με την Κίνα; Θα επιστρέψει η Κίνα σε υψηλότερο επίπεδο ανάπτυξης;». " είπε.

Οι επόμενοι δύο μήνες «θα είναι δύσκολοι για την Κίνα και ο αντίκτυπος στην κινεζική ανάπτυξη θα είναι αρνητικός», δήλωσε η Γκεοργκίεβα, προσθέτοντας ότι αναμένει ότι η χώρα θα κινηθεί σταδιακά σε «υψηλότερο επίπεδο οικονομικών επιδόσεων και θα τελειώσει το έτος καλύτερα από ό,τι πρόκειται να ξεκινήσει το έτος»

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου