Ραγδαίες εξελίξεις στο σκάνδαλο των υποκλοπών: Η ΑΔΑΕ ανοίγει τα αρχεία Cosmote, Vodafone καιi Wind

ΑΔΑΕ, Χρήστος Ράμος, έλεγχος παρόχων τηλεπικοινωνιακών εταιρειών, Cosmote, Vodafone, Wind,

Όπως αναφέρει η απόφαση που δημοσιεύτηκε την Τρίτη στη Δι@υγεια και ελήφθη σε συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στις 21 Δεκεμβρίου, οι έλεγχοι στις εγκαταστάσεις των εταιριών Cosmote, ΟΤΕ, Vodafone και Wind θα πραγματοποιηθούν με επικεφαλής τον πρ'οεδρο της ΑΔΑΕ, Χρήστο Ράμμο...


Παρουσία του Χρήστου Ράμμου, προέδρου της ΑΔΑΕ οι έλεγχοι της Ανεξάρτητης Αρχής - «Πράσινο φως» στο αίτημα Αλέξη Τσίπρα για ενημέρωση σχετικά με τις άρσεις απορρήτου την τελευταία τριετία...

Με την πλάτη στον τοίχο βρίσκεται η κυβέρνηση Μητσοτάκη αναφορικά με το σκάνδαλο των υποκλοπών, καθώς σύμφωνα με την ΑΥΓΗ, η ολομέλεια της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) έλαβε την απόφαση να ξεκινήσουν έλεγχοι σε όλους τους παρόχους τηλεφωνίας.

Παράλληλα άναψε το πράσινο φως στο αίτημα του Αλέξη Τσίπρα για ενημερωθεί σχετικά με τις άρσεις απορρήτου που έγιναν τα τελευταία 3 χρόνια και αφορούν πολιτικούς, δημοσιογράφους, δικαστικούς και αξιωματικούς των Ενόπλων Δυνάμεων.

Όπως αναφέρει η απόφαση που δημοσιεύτηκε την Τρίτη στη Δι@υγεια και ελήφθη σε συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στις 21 Δεκεμβρίου, οι έλεγχοι στις εγκαταστάσεις των εταιριών Cosmote, ΟΤΕ, Vodafone και Wind θα πραγματοποιηθούν με επικεφαλής Χρήστο Ράμμο ενώ πρόκειται να διερευνηθεί εάν έχουν εκδοθεί κατά το παρελθόν διατάξεις άρσεως απορρήτου των επικοινωνιών τεσσάρων ατόμων.

Σύμφωνα με την ΑΔΑΕ έλεγχοι θα πραγματοποιηθούν και «σε όποιον άλλον πάροχο τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, σε οποιαδήποτε περιοχή της Ελλάδος, παραστεί ανάγκη κατά την εξέλιξη του ελέγχου».

Στην απόφαση σημειώνεται ότι ο πρόεδρος της Ανεξάρτητης Αρχής, θα αποστείλει αίτημα προς τον Αλέξη Τσίπρα με το οποίο θα ζητεί «τον εμπλουτισμό του ερωτήματος που κατέθεσε στην ΑΔΑΕ την 7.12.2022, με συγκεκριμένους αριθμούς τηλεφώνου, που σχετίζονται με τα πρoαναφερόμενα δημόσια πρόσωπα και την πιθανότητα άρσης του απορρήτου της επικοινωνίας τους μέσω των αριθμών αυτών».

Υπενθυμίζεται ότι ο πρ'οεδρος της ΑΔΑΕ, Χρήστος Ράμος, διεμήνυσε τις προηγούμενες ημέρες ότι «η ΑΔΑΕ προχωρεί και θα προχωρήσει στην πραγματοποίηση όλων των απαραιτήτων ελέγχων». Ο ίδιος μάλιστα, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν νομιμοποιείται ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου να γνωμοδοτήσει για τη νομιμότητα των ερευνών της ΑΔΑΕ είχε ξακαθαρίσει ότι Ανεξάρτητη αρχή, και μάλιστα συνταγματικά κατοχυρωμένη, σημαίνει ανεξαρτησία από την εκτελεστική και από την δικαστική εξουσία.

Είχε προηγηθεί η απόπειρα παρακώλυσης ελέγχου της ΑΔΑΕ, από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρο Ντογιάκο όταν κλιμάκιο της Ανεξάρτητης Αρχής επισκέφθηκε τα γραφεία της Cosmote ώστε να ερευνήσει εάν υπήρξε άρση του απορρήτου των επικοινωνιών για τον ευρωβουλευτή του Renew Europe, Γιώργο Κύρτσο και τον δημοσιογράφο Τάσο Τέλλογλου.

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου σε τηλεφώνημα με τη νομικό σύμβουλο της τηλεφωνικής εταιρείας διεμήνυσε, χωρίς να δήθεν γνωμοδοτεί σύμφωνα με τον ίδιο, ότι ο εν λόγω έλεγχος είναι παράνομος.

Μετά τον σάλο που ξέσπασε, η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να μπλοκάρει τους ελέγχους, άρχισε να διαρρέει σενάρια για απομάκρυνση του Χρήστου Ράμμου από την ΑΔΑΕ, με μεθόδευση ενώ στη συνέχεια των αποκαλύψεων για την παρακολούθηση του ΑΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνου Φλώρου από την ΕΥΠ αποπειράθηκε και πάλι να παρέμβει.

Ασφαλείς πληροφορίες έκαναν λόγο για στενότατο συνεργάτη του Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος έστειλε μήνυμα SMS στις εταιρίες Vodafone και Wind ζητώντας να μην βοηθήσουν τις έρευνες της ΑΔΑΕ γιατί όπως ισχυρίστηκε, είναι παράνομο. Οι ίδιες πληροφορίες, ανέφεραν δε ότι μια από δυο εταιρίες δεν το πήραν και τόσο καλά καθώς η παρέμβαση του Μαξίμου προκάλεσε αλγεινή εντύπωση.
πηγή: avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου