ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ: Στη δημοσιότητα η ΚΥΑ για τους καλλιτέχνες - Τα κενά και οι ασάφειες προμηνύουν νέες αντιδράσεις

Υπουργεία Οικονομικών, Εσωτερικών και Πολιτισμού, ΚΥΑ, καλλιτέχνες,
Από την συνάντηση του πρωθυπουργού με τους καλλιτέχνες / 15-2-2023
Το σχέδιο ΚΥΑ έρχεται σε συνέχεια της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στις 15 Φεβρουαρίου, μεταξύ του Πρωθυπουργού και εκπροσώπων καλλιτεχνών και σπουδαστών παραστατικών τεχνών.

Σχέδιο Κοινής Υπουργικής Απόφασης - KYA- που ρυθμίζει τις χρόνιες μισθολογικές ανισόητες και τις στρεβλώσεις που αντιμετωπίζουν οι καλλιτέχνες παρουσίασε το βράδυ της Παρασκευής το υπουργείο Πολιτισμού.

Το σχέδιο ΚΥΑ έρχεται σε συνέχεια της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στις 15 Φεβρουαρίου, μεταξύ του Πρωθυπουργού και εκπροσώπων καλλιτεχνών και σπουδαστών παραστατικών τεχνών.

Σε αυτό το πλαίσιο, τα συναρμόδια Υπουργεία Οικονομικών, Εσωτερικών και Πολιτισμού και Αθλητισμού διαμόρφωσαν σχέδιο ΚΥΑ, που αφορά στο μισθολογικό καθεστώς των αποφοίτων δραματικών σχολών και σχολών χορού στο Δημόσιο ανεξαρτήτως του έτους αποφοίτησης (προ ή μετά του 2003), και η οποία καθιερώνει έναν ορθολογικό και ισότιμο τρόπο αμοιβής, τόσο εκείνων που παρέχουν καλλιτεχνικό έργο, όσο και εκείνων που παρέχουν συναφές έργο, όπως το καλλιτεχνικό-εκπαιδευτικό.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού

«Βασικά σημεία της προτεινόμενης ΚΥΑ είναι:
  • Η διαμόρφωση ειδικής μισθολογικής κλίμακας Καλλιτεχνικού Έργου (ΚΕ) με 19 μισθολογικά κλιμάκια (ΜΚ). Ο μηνιαίος βασικός μισθός του ΜΚ1 ορίζεται σε €1037, με δυνατότητα μισθολογικής εξέλιξης.-

  • H ένταξη σε αυτήν αρρύθμιστων ειδικοτήτων θεάτρου, χορού και κινηματογράφου, καθώς και συναφών εκπαιδευτικών ειδικοτήτων, κάτι που θα θεραπεύσει χρόνια προβλήματα στον τρόπο αμοιβής σε καλλιτεχνικές-εκπαιδευτικές θέσεις, ιδίως σε ΟΤΑ. (Υπενθυμίζεται ότι η ρύθμιση δεν αφορά θέσεις που προκηρύσσει το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων καθώς ακολουθείται για αυτές διακριτό προσοντολόγιο.)

  • Η ισότιμη μισθολογική αντιμετώπιση όλων των αποφοίτων δραματικών σχολών και σχολών χορού, ανεξάρτητα από το έτος αποφοίτησής τους. Ικανοποιείται έτσι ένα διαχρονικό αίτημα του κλάδου, λύνεται ένας γόρδιος δεσμός εικοσαετίας, διορθώνεται η στρέβλωση που παγιώθηκε το 2017 με τη διάταξη του ΣΥΡΙΖΑ.

Η προτεινόμενη ρύθμιση αντιμετωπίζει παθογένειες που ταλανίζουν τον κλάδο από το 2003 και αποτελεί έμπρακτη ηθική και ουσιαστική αναγνώριση του έργου των καλλιτεχνών που εργάζονται στον δημόσιο τομέα. Μετά από δύο δεκαετίες, η σημερινή Κυβέρνηση δίνει λύση σε ακόμη ένα πρόβλημα των εργαζομένων στον πολιτισμό.

Η ρύθμιση αυτή έρχεται να προστεθεί στο πλέγμα ευρύτερων πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει η Κυβέρνηση για τη διαμόρφωση για πρώτη φορά ενός εθνικού πλαισίου εκπαίδευσης στις παραστατικές τέχνες και την αναβάθμιση των σπουδών στο πεδίο αυτό, μέσα από την ίδρυση πανεπιστημιακού επιπέδου Σχολής Παραστατικών Τεχνών το 2025, τη διαβάθμιση όσων σχολών παραμένουν αδιαβάθμητες, και τη διαπερατότητα των σπουδών στις παραστατικές τέχνες με την πρόβλεψη ακαδημαϊκών διαδρόμων για αποφοίτους σχολών παραστατικών σχολών που επιθυμούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους».

Όλη μέρα χθες περιμέναν οι καλλιτέχνες τη ρύθμιση που είχε εξαγγείλει ότι θα καταθέσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τη συνάντηση που είχε με εκπροσώπους του καλλιτεχνικού κόσμου το πρωί της Κυριακής. Μόνο που η ρύθμιση αυτή ήταν τελικά σχέδιο ΚΥΑ και κατατέθηκε όχι πρωινές-μεσημεριανές ώρες, ώστε να τεθεί αμέσως σε διαβούλευση τόσο στη Βουλή, όσο και στους κλάδους των καλλιτεχνών, αλλά νωρίς το βράδυ. 

Η νέα αυτή ανακοίνωση που αφορά το ζήτημα που έχει προκύψει με τα πτυχία και το μισθολογικό καθεστώς των καλλιτεχνών εξαιτίας του Προεδρικού Διατάγματος 85 που προβλέπει την εξίσωση των πτυχίων των καλλιτεχνικών σχολών με απολυτήρια Λυκείου, φαίνεται ήδη εκ πρώτης όψεως γεμάτη ασάφειες και κενά και εξαντλείται σε μισθολογικά ζητήματα καθώς δεν δίνει ισοτίμηση με βαθμίδα τεχνολογικής εκπαίδευσης στο σύνολό της, ενώ τα ρίχνει για άλλη μία φορά στον ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ.

Οι αντιδράσεις των σωματείων των καλλιτεχνών, οι οποίοι έχουν ξεκαθαρίσει ότι θα συνεχίσουν τον δίκαιο αγώνα τους ενάντια στο Προεδρικό Διάταγμα που υποβαθμίζει τις σπουδές τους αναμένονται εντός της ημέρας, ώστε να ξεκαθαρίσουν ακόμα περισσότερο το τοπίο.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου