ΛΑΕ-ΑΑ: Συμμετοχή στη Eκλογική συνεργασία «ΜέΡΑ25 – ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΡΗΞΗ» / Η απόφαση του ΠΣ

ΜέΡΑ25 – ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΡΗΞΗ, εκλογική συνεργασία, ΜέΡΑ25, ΛΑΕ-ΑΑ,

Στη συνεδρίαση του ΠΣ της Λαϊκής Ενότητας-Ανυπότακτη Αριστερά αποφασίστηκε η συμμετοχή σε εκλογική συνεργασία της ΛΑΕ-ΑΑ με το ΜέΡΑ 25, με την ονομασία «ΜέΡΑ25 – ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΡΗΞΗ» σε προγραμματική βάση και με όρους ισοτιμίας.

Στη χθεσινή συνεδρίαση του 119μελούς Πολιτικού Συμβουλίου της Λαϊκής Ενότητας – Ανυπότακτη Αριστερά, υπερψηφίστηκε με συντριπτική πλειοψηφία, με μία μόλις ψήφο κατά, η ομόφωνη εισήγηση της Πολιτικής Γραμματείας για την πολιτική συγκυρία και την εκλογική τακτική της Λαϊκής Ενότητας – Ανυπότακτη Αριστερά.

Το Πολιτικό Συμβούλιο εκτιμά ότι:

«Τα βασικά κέντρα εξουσίας εξακολουθούν να επενδύουν πολιτικά στην κυβέρνηση του Μητσοτάκη. Ανανέωση της κυβερνητικής εντολής της θα επιταχύνει την επίθεση που ήδη διεξάγει, παρά την προεκλογική περίοδο, στις θεσμικές κατακτήσεις και τα δικαιώματα του εργαζόμενου λαού.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση έλαβε μνημονιακά μέτρα που έπληξαν τα λαϊκά στρώματα, μέτρα που εξακολουθεί και σήμερα να υποστηρίζει ότι καλώς τα έλαβε. Ως αντιπολίτευση στήριξε τις βασικές κατευθύνσεις της πολιτικής της ΝΔ. Συνεπώς, στήριξη στο ΣΥΡΙΖΑ για να φύγει ο Μητσοτάκης, σημαίνει στήριξη του ΤΙΝΑ και περιθωριοποίηση των αντιστάσεων και των αγώνων ενάντια στην πολιτική της λιτότητας.

Το ΠΑΣΟΚ, από την άλλη, αποτελεί κομμάτι του εκσυγχρονιστικού, νεοφιλελεύθερου και μνημονιακού πολιτικού συστήματος, είναι ταυτισμένο με τη στήριξη κάθε λογής μνημονιακής κυβέρνησης.

Η αντιπολίτευση των ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ καθ’ όλη την τετραετία, όχι απλώς δεν αποτελεί εναλλακτική σε αυτήν την συνθήκη, αλλά διευκολύνει την πολιτική της κυβέρνησης.

Στο πλαίσιο αυτό, η εκλογική παρέμβαση της αριστεράς πρέπει να υπηρετεί άμεσους πολιτικούς στόχους, αλλά και την αναγέννηση της ελπίδας στα λαϊκά στρώματα ότι υπάρχει άλλος δρόμος για την υπεράσπιση των λαϊκών συμφερόντων, σε ρήξη με τον ευρωμονόδρομο και την πρόσδεση στον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό. Σε αυτή τη βάση, στην παρούσα συγκυρία θα ήταν σημαντική η πολιτική, εκλογική και κινηματική συνεργασία ενός εύρους δυνάμεων που ξεκινούν από το ΚΚΕ, το ΜέΡΑ25 έως τη ριζοσπαστική – αντικαπιταλιστική αριστερά, πρόταση που απηύθυνε η ΛΑΕ ΑΑ με ομόφωνη απόφαση της συνδιάσκεψής της τον Οκτώβρη του 2022. Την πρότασή της επανέλαβε με ανακοίνωση της ΠΓ της στις ίδιες δυνάμεις στις 7 Φλεβάρη 2023.

Από αυτές τις δυνάμεις στις οποίες απευθυνθήκαμε, απάντησε θετικά με δημόσια ανακοίνωση το ΜέΡΑ25, το οποίο ήδη είχε κλείσει τον κύκλο της τακτικής απεύθυνσής του για προοδευτική διακυβέρνηση και επιδείκνυε διάθεση συνεργασίας με τις δυνάμεις της ανυπότακτης Αριστεράς.

Η μετατόπιση των θέσεων του ΜέΡΑ 25 σε πιο ριζοσπαστική κατεύθυνση και η ευρύτερη συγκυρία, κάνει εφικτή την εκλογική συνεργασία της ΛΑΕ ΑΑ με το ΜέΡΑ25, σε προγραμματική βάση και με όρους ισοτιμίας.

Σε συνέχεια των συζητήσεων και των δημόσιων παρεμβάσεων που είχαν προηγηθεί, διαμορφώθηκε σχέδιο συμφωνίας με το ΜέΡΑ25 για εκλογική συνεργασία, που τέθηκε για έγκριση στο Πολιτικό Συμβούλιο της ΛΑΕ ΑΑ, με βάση τους εξής άξονες:

1) Εκλογική συνεργασία με στόχο τη διαμόρφωση ενός πολιτικού ρεύματος ρήξης και ανατροπής, ανοικτό και σε άλλες αριστερές πολιτικές δυνάμεις και ανένταχτους. Η πολιτική αυτή κατεύθυνση της εκλογικής συνεργασίας αποτυπώνεται και στον τίτλο ΜέΡΑ25 – ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΡΗΞΗ, ώστε να διασφαλίζεται η οργανωτική, ιδεολογική και πολιτική αυτοτέλεια όσων συμμετέχουν σε αυτή.

2) Η περαιτέρω απεύθυνση της εκλογικής συμμαχίας για συνεργασία τόσο πριν, όσο και μετά τις εκλογές, θα αφορά αποκλειστικά στις δυνάμεις της αντιμνημονιακής αριστεράς και στους ανένταχτους της Αριστεράς. Η εκλογική συνεργασία δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης, στήριξης ή ανοχής σε μνημονιακή κυβέρνηση ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ ή σε όποια παραλλαγή τους. Θα αποτελέσει μετεκλογικά έναν αγωνιστικό, αντιπολιτευτικό πόλο συμμετοχής και στήριξης των αγώνων του λαού και της νεολαίας απέναντι στις αντικοινωνικές νεοφιλελεύθερες πολιτικές από όποια κυβέρνηση κι αν εφαρμόζονται.

3) Κοινή εκλογική διακήρυξη ρήξης, ανατροπής και ελπίδας, που θα εμπλέκει και τις υπόλοιπες δυνάμεις της αριστεράς που θα θελήσουν να συμμετάσχουν στην εκλογική συμμαχία. Με επίκεντρο τα άμεσα προβλήματα επιβίωσης του λαού (ακρίβεια και ενεργειακή κρίση, στεγαστική κρίση, διάλυση του ΕΣΥ κλπ) και ριζοσπαστικές, αποτελεσματικές και πειστικές λύσεις για αυτά. Λύσεις, που συνδέονται και με την αμφισβήτηση του δόγματος της ΤΙΝΑ και του νεοφιλελεύθερου υποδείγματος, αλλά και με βαθύτερες ρήξεις.

Μεταξύ άλλων:

  • Ανάκτηση από το δημόσιο των ιδιωτικοποιημένων δημόσιων επιχειρήσεων και υποδομών στρατηγικής και κοινωνικής σημασίας.
  • Εθνικοποίηση του τραπεζικού συστήματος.
  • Διεκδίκηση βαθιάς διαγραφής δημοσίου χρέους.
  • Προετοιμασία για την έξοδο από την ευρωζώνη και τη ρήξη με την ολιγαρχική, αντιδημοκρατική ΕΕ που δεν μεταρρυθμίζεται, δεν αλλάζει, αλλά ανατρέπεται.
  • Τερματισμός της ΝΑΤΟϊκής πρόσδεσης της χώρας.

Θεωρούμε επαρκείς τους άξονες αυτούς και βάση για μια κοινή εκλογική κάθοδο, που θα μπορεί και άλλες αριστερές δυνάμεις να εμπνεύσει (ήδη υπάρχουν τέτοια δείγματα) και αγωνιστές και αγωνίστριες των κοινωνικών κινημάτων.

Η Λαϊκή Ενότητα – Ανυπότακτη αριστερά καλεί όλες τις δυνάμεις της ριζοσπαστικής αριστεράς και τους ανένταχτους αγωνιστές και αγωνίστριες που αντιλαμβάνονται την ανάγκη για τη συγκρότηση ενός ισχυρού πόλου κοινωνικής και πολιτικής αντιπολίτευσης να συστρατευθούν σε αυτή τη μάχη.

Για να μπει φραγμός στην πολιτική διάλυσης των δικαιωμάτων του λαού και της νεολαίας. Για να μην διευκολύνουμε τα αστικά επιτελεία να συγκροτήσουν κυβέρνηση είτε αυτοδύναμη, είτε ισχυρή, με μνημονιακή, νεοφιλελεύθερη πολιτική.

Για να γεννηθεί ξανά η ελπίδα ότι υπάρχει διέξοδος, υπάρχει δυνατότητα των κοινωνικών κινημάτων να νικούν.

Αθήνα 24.2.2023

Η Πολιτική Γραμματεία της
Λαϊκής Ενότητας-Ανυπότακτη Αριστερά»

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου