Γιώργος Γεραπετρίτης: «Η οδύνη θα πρέπει να βρει κάθαρση» - ΣΥΡΙΖΑ: «Τα 8 ψέματα του κ. Γεραπετρίτη»

Τραγωδία στα Τέμπη, Σιδηρόδρομος, Κυβέρνηση, Γιώργος Γεραπετρίτης, ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ,

Τις πρώτες παρεμβάσεις της κυβέρνησης για την ασφάλεια του σιδηροδρόμου ανακοινώνει ο υπουργός Επικρατείας και αρμόδιος για τις Μεταφορές Γιώργος Γεραπετρίτης.

Η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει καμία συγκάλυψη και δεν θα επιδιώξει κανενός είδους ανούσια κομματική αντιπαράθεση» είπε αρχικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου και έπειτα το λόγο πήρε ο κ. Γεραπετρίτης,

 

 

«Θέλω να εκφράσω την οδύνη και τον σπαραγμό μου για τα όσα συνέβησαν στα Τέμπη, πρόκειται για μια εθνική τραγωδία που μας σημάδεψε όλους. Η οδύνη αυτή θα πρέπει να βρει μια κάθαρση», είπε, ενώ ζήτησε ξανά συγγνώμη για το δυστύχημα εκ μέρος της κυβέρνησης από τις οικογένειες των θυμάτων και τους Έλληνες πολίτες. 

Ανέλαβα αυτό το δύσκολο καθήκον να διασφαλίσω πως θα προχωρήσουν οι έρευνες για αυτό που συνέβη και να διαμορφώσω ένα πλαίσιο δράσεων ώστε να υπάρξει η επανεκκίνηση των σιδηροδρόμων με τους αναγκαίους όρους ασφαλείας, συνέχισε. 

«Δεν έχω καμία αρμοδιότητα να εμπλακώ με την απόδοση ευθυνών», σημείωσε λέγοντας πως έχει αναλάβει η δικαιοσύνη. 

Ο κ. Γεραπετρίτης συνέχισε λέγοντας πως θα υπάρξει πλήρης διαφάνειας και σε κοινοβουλευτικό επίπεδο και πως και θα προκαλέσει μια συζήτηση στη Βουλή για να συζητηθούν τα ζητήματα παθογένειας στους σιδηρόδρομους

Επίσης, ανακοίνωσε πως έχουν τεθεί στη διάθεση του πρωθυπουργού οι παραιτήσεις των διοικητών ΟΣΕ και ΕΡΓΟΣΕ. «Τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει αντικατάσταση της διοίκησης. Ο πρωθυπουργός έκανε δεκτές τις παραιτήσεις»

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Τα 8 ψέματα του κ. Γεραπετρίτη

«O σεβασμός στους ανθρώπους που χάσαμε δεν επιτρέπει ούτε συμψηφισμούς, ούτε συγκάλυψη ευθυνών» τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μετά τη συνέντευξη Τύπου του Γιώργου Γεραπετρίτη.

Όπως σημειώνει η αξιωματική αντιπολίτευση, «ο ύστατος σεβασμός στους ανθρώπους που χάσαμε είναι ο σεβασμός στην αλήθεια. Ο κ. Γεραπετρίτης σήμερα, για άλλη μια φορά, επιχείρησε είτε να την αποκρύψει είτε να τη διαστρεβλώσει» αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ και αποφαίνεται ότι η σημερινή παρουσία του επιβεβαίωσε ότι κανείς πλέον δεν μπορεί να έχει εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη».

Στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εντοπίζει και αποδομεί 8 ψέματα της συνέντευξης του υπουργού Επικρατείας, και ατύπως Μεταφορών και Υποδομών.

Τα 8 ψέματα του κ. Γεραπετρίτη:

➢ Είπε ότι λειτουργούσε κανονικά το τοπικό κέντρο τηλεδιοίκησης στη Λάρισα.
Ποιος λέει την αλήθεια ;

Ο υπουργός ή η προχθεσινή επίσημη ανακοίνωση του ΟΣΕ που επί λέξει έλεγε: «Μετά τη φωτιά του Ιουλίου του 2019 στην περιοχή της Ζάχαρης Λάρισας, κατεστράφησαν τα καλώδια και ο εξοπλισμός και η τηλεδιοίκηση Λάρισας βγήκε ολοκληρωτικά εκτός λειτουργίας και καταργήθηκε».

➢ Είπε ότι όλα τα ηλεκτρονικά συστήματα λειτουργούσαν κανονικά στο σταθμό της Λάρισας.
Ποιος λέει την αλήθεια ;

Ο υπουργός ή τα ηχητικά και βιντεοσκοπημένα ντοκουμέντα που εμφανίζουν και το προηγούμενο από το μοιραίο τρένο να τίθεται και αυτό σε λάθος γραμμή και τον σταθμάρχη να λέει ότι «φλάσαρε το κλειδί», δηλαδή ότι αναβοσβήνει η ένδειξη στον πίνακα ελέγχου λίγα λεπτά πριν το δυστύχημα, άρα ο πίνακας είχε πρόβλημα;

➢ Είπε ότι η περιβόητη σύμβαση Σαμαρά-Χρυσοχοΐδη, η 717, ολοκληρώθηκε κατά 30% από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και η δική του κυβέρνηση έφτασε στο 70%.
Ποιος λέει την αλήθεια ;

Ο υπουργός ή επίσημες υπηρεσιακές εκθέσεις της ΕΡΓΟΣΕ, σύμφωνα με τις οποίες το Σεπτέμβριο του 2018 είχε υλοποιηθεί το 68% του συνόλου του έργου σηματοδότησης της σύμβασης;

➢ Είπε ότι η αναγκαία αναθεώρηση της προβληματικής σύμβασης 717, καθώς και η αναγκαστική διαδικασία ελέγχου του Ελεγκτικού Συνεδρίου και της ΕΔΕΛ, έγιναν μετά το 2019.
Ποιος λέει την αλήθεια ;

Ο υπουργός ή τα επίσημα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι όλα αυτά έγιναν και ολοκληρώθηκαν μέχρι τον Ιούλιο του 2019, όταν και η Κοινοπραξία κατέθεσε τις μελέτες υπογεγραμμένες σύμφωνα με τις απαιτήσεις του ελέγχου της ΕΔΕΛ και το έργο πλέον μπορούσε να ολοκληρωθεί εντός του 2020;

Άρα το κρίσιμο ερώτημα που δεν απαντήθηκε είναι τι εμπόδισε την υπογραφή της συμπληρωματικής σύμβασης από τον Ιούλιο του 2019 μέχρι τον Μάιο του 2021;

➢ Είπε ότι θα υπάρξει μια μικρή παράταση της σύμβασης 717.
Ποιος λέει την αλήθεια ;

Ο υπουργός που μιλά για «μικρή παράταση» ή τα επίσημα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η κυβέρνησή του έχει ήδη δώσει όχι μία, ούτε δύο, αλλά 4 παρατάσεις από το Μάιο του '21 ως και σήμερα; Άρα η «μικρή παράταση» που θα υπάρξει θα είναι η 5η επί διακυβέρνησης Μητσοτάκη.

➢ Είπε ότι η δικλείδα ασφαλείας του δευτεροβάθμιου κέντρου ελέγχου στην οδό Καρόλου, δεν θα μπορούσε να αποτρέψει το δυστύχημα.
Ποιος λέει την αλήθεια ;

Ο υπουργός ή δεκάδες υψηλόβαθμα στελέχη της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και του ΟΣΕ που δημόσια μαρτυρούν ότι θα μπορούσε να το αποτρέψει αλλά το δευτεροβάθμιο κέντρο ελέγχου είναι απολύτως μη λειτουργικό από το 2020, αφού μετά την απομάκρυνση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ δεν υπάρχει καμία δυνατότητα διασταυρωμένου ελέγχου της κίνησης των τρένων σε εθνικό δίκτυο.

➢ Είπε ότι υπάρχει υποστελέχωση του ΟΣΕ, αλλά η κυβέρνηση της ΝΔ έχει κάνει προσλήψεις.
Ποιος λέει την αλήθεια;

Ο Υπουργός, ή τα επίσημα στοιχεία που δείχνουν ότι επί ΣΥΡΙΖΑ το 2018 ο ΟΣΕ είχε 1.122 εργαζόμενους, καθώς και επιπλέον 224 εργαζόμενους με ατομικές συμβάσεις από ΑΣΕΠ για καθαρισμό και φύλαξη, ενώ το 2022 οι εργαζόμενοι είναι λιγότεροι από 750;

Τέλος, το χειρότερο είναι ότι:

➢ Ο υπουργός έκανε τρεις φορές ότι δεν κατάλαβε την ερώτηση για τη Σύμβαση μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, που η κυβέρνηση της ΝΔ έφερε προς ψήφιση στη Βουλή και στην οποία σε σχέση με το προηγούμενο μνημόνιο συνεργασίας των δύο μερών, πάλι επί ΝΔ, χαρίστηκαν περίπου 600 εκατομμύρια στην ιδιωτική εταιρεία, ενώ συγχρόνως εξαφανίστηκε η υποχρέωση του δημοσίου να ολοκληρώσει τα έργα σηματοδότησης και τηλεδιοίκησης του δικτύου, που υπήρχε στο μνημόνιο συνεργασίας.

Είμαστε βέβαιοι ότι ο κ. Γεραπετρίτης δεν είχε καμία δυσκολία να αντιληφθεί την ερώτηση. Απλά δεν υπάρχει απάντηση. Θα μπορούσε να το ομολογήσει.

«Οι άνθρωποι που άδικα χάσαμε, οι οικογένειές τους, η ελληνική κοινωνία ζητούν την αλήθεια. Όχι άλλους συμψηφισμούς, όχι άλλη συγκάλυψη ευθυνών» καταλήγει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου