Η Σαουδική Αραβία και το Ιράν αποκατέστησαν τις διπλωματικές σχέσεις, συμφώνησαν για πτήσεις και μετακινήσεις πολιτών (vid)

Σαουδική Αραβία, Ιράν, Κίνα, Φαϊζάλ μπιν Φαρχάν, Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν, Κιν Γκανγκ,
Οι υπουργοί Εξωτερικών του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας συναντήθηκαν στο Πεκίνο στην πρώτη επίσημη συνάντηση των κορυφαίων διπλωματών των χωρών μετά από επτά χρόνια...

Οι υπουργοί Εξωτερικών Σαουδικής Αραβίας και Ιράν συμφώνησαν να ανοίξουν πρεσβείες, να επαναλάβουν τις επίσημες επισκέψεις και αεροπορικές πτήσεις και ακόμα να διευκολύνουν την έκδοση θεωρήσεων για τους πολίτες....

Η Σαουδική Αραβία και το Ιράν αποκατέστησαν επίσημα τις διπλωματικές σχέσεις, συμφώνησαν να επαναλάβουν τις πτήσεις μεταξύ των δύο χωρών καθώς και να διευκολύνουν τη χορήγηση βίζας στους πολίτες, ανέφερε κοινή δήλωση που δόθηκε την Πέμπτη.

Η συμφωνία περιλαμβάνει και τη χορήγηση Umrah visa, ανακοινώθηκε μετά από συνάντηση μεταξύ του Σαουδάραβα υπουργού Εξωτερικών πρίγκιπα Φαϊζάλ μπιν Φαρχάν και του Ιρανού ομολόγου του Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψης στο Πεκίνο.

 

 
Μαζί με την επανέναρξη των πτήσεων και τη χορήγηση βίζας, η συμφωνία περιελάμβανε την έναρξη των ρυθμίσεων για το άνοιγμα εκ νέου των πρεσβειών των δύο χωρών στο Ριάντ και την Τεχεράνη καθώς και των προξενείων στη Τζέντα και τη Μασχάντ.

Συμφώνησαν επίσης να εφαρμόσουν συμφωνίες ασφάλειας και οικονομικής συνεργασίας που υπογράφηκαν πριν από περισσότερα από 20 χρόνια.

Κατά τη διάρκεια ενός γεύματος που παρέθεσε ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Κιν Γκανγκ, ο πρίγκιπας Φαϊζάλ συναντήθηκε με τον Αμιραμπντολαχιάν και λίγο μετά εξέδωσε κοινή δήλωση.

Οι δύο χώρες συμφώνησαν επίσης να αποκαταστήσουν τις διπλωματικές σχέσεις μέσω της επανέναρξης των επισκέψεων αξιωματούχων και αντιπροσωπειών του ιδιωτικού τομέα.

Η δήλωση υπογράμμισε τη σημασία της ενεργοποίησης της Συμφωνίας του Πεκίνου για την ενίσχυση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης και τη διεύρυνση του πεδίου της συνεργασίας προκειμένου να επιτευχθεί ασφάλεια και σταθερότητα στην περιοχή.

Η συμφωνία για την ανανέωση των σχέσεων υπεγράφη από τον Σαουδάραβα σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας, Μοσάντ μπιν Μοχάμεντ Αλ Αϊμπάν και τον κορυφαίο Ιρανό αξιωματούχο ασφαλείας Αλί Σαμχίνι.

Ο πρίγκιπας Faisal εξέφρασε την εκτίμησή του για τις προσπάθειες της Κίνας να αναπτύξει τις σχέσεις μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας και ο Ιρανός ομόλογός του συζήτησαν επίσης τρόπους επίτευξης κοινών συμφερόντων και ενίσχυσης των προσπαθειών για την επίτευξη ειρήνης στην περιοχή και στον κόσμο.

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης στο Πεκίνο την Πέμπτη, ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών ανανέωσε την πρόσκλησή του στον Αμιραμπντολαχιάν να επισκεφθεί το Βασίλειο και να πραγματοποιήσει διμερή συνάντηση στο Ριάντ.

Πριν από το γεύμα στο Πεκίνο, οι δύο υπουργοί είχαν ανταλλάξει κλήσεις για να συζητήσουν την αποκατάσταση των σχέσεων μετά τις συνομιλίες που διοργάνωσε ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ στο Πεκίνο τον περασμένο μήνα.

Το Ιράν και η Σαουδική Αραβία πέρασαν τέσσερις ημέρες σε συνομιλίες μεταξύ 6 και 10 Μαρτίου.
Ο διάλογος κατέληξε σε συμφωνία για την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων και το άνοιγμα των πρεσβειών εντός δύο μηνών.

Σε μια τριμερή συμφωνία, η Σαουδική Αραβία, το Ιράν και η Κίνα συμφώνησαν να αναβιώσουν μια Συμφωνία Συνεργασίας για την Ασφάλεια, που υπογράφηκε αρχικά το 2001, και μια Γενική Συμφωνία Συνεργασίας του 1998 σε τομείς όπως το εμπόριο, οι επενδύσεις, η τεχνολογία, η επιστήμη, ο πολιτισμός και ο αθλητισμός.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου