Βέλγος λομπίστας μηνύει την πρόεδρο της Ε.Ε., Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για τα συμβόλαια της Pfizer

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, Άλμπερτ Μπούρλα, εμβόλια Pfizer, Φρεντερίκ Μπαλντάν, Φρεντερίκ Μπαλντάν,

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer, Άλμπερτ Μπούρλα, αντιμετωπίζουν την κατηγορία ότι διαπραγματεύτηκαν απευθείας την επέκταση της σύμβασης 1,8 δισ. πρόσθετες δόσεις εμβολίων σε χώρες της ΕΕ μέσω γραπτών μηνυμάτων....

Βέλγος λομπίστας κατέθεσε καταγγελία απευθείας κατά της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ενώπιον βελγικού δικαστηρίου σε μια υπόθεση που θα μπορούσε να άρει την ασυλία της και να εξεταστούν γραπτά μηνύματα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Pfizer, Άλμπερτ Μπούρλα.

Η φον ντερ Λάιεν και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer, Άλμπερτ Μπούρλα, βρέθηκαν υπό την υποψία ότι διαπραγματεύτηκαν απευθείας την επέκταση της σύμβασης 1,8 δισ. πρόσθετες δόσεις εμβολίων της Pfizer σε χώρες της ΕΕ μέσω γραπτών μηνυμάτων, αν και η Επιτροπή μέχρι στιγμής έχει υποβληθεί μόνο σε διοικητικές καταγγελίες για αυτό. 

Υπενθυμίζουμε ότι τον Απρίλιο του 2021, οι New York Times ανέφεραν για πρώτη φορά ορισμένα γραπτά μηνύματα που αντάλλαξαν η  φον ντερ Λάιεν και ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Άλμπερτ Μπούρλα., ενόψει της μεγαλύτερης σύμβασης προμήθειας εμβολίων στην ΕΕ — για έως και 1,8 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίου BioNTech/Pfizer. Το ποσό της συμφωνίας ανέρχεται σε 35 δισεκατομμύρια ευρώ εάν εφαρμοστεί πλήρως, σύμφωνα με τις τιμές των εμβολίων που διέρρευσαν.

Ο Φρεντερίκ Μπαλντάν, ένας Βέλγος λομπίστες διαπιστευμένος στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, αποφάσισε να καταδιώξει τη φον ντερ Λάιεν σε προσωπικό επίπεδο, καθώς πιστεύει ότι τα εικαζόμενα αδικήματα έχουν υπονομεύσει τα δημόσια οικονομικά και την εμπιστοσύνη της χώρας του, η οποία ορίζεται στην καταγγελία ως «συλλογική πίστη σε το κράτος ως θεσμική δύναμη που εργάζεται για το κοινό καλό».

Ο Μπαλντάν υπέβαλε την καταγγελία του ενώπιον του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου της Λιέγης στις 5 Απριλίου.

Ο δικαστής πρέπει να διερευνήσει και δεν μπορεί να πει ότι η καταγγελία είναι απαράδεκτη, εξήγησε η Νταϊάν Προτάτ, δικηγόρος στο μπαρ του Παρισιού, σε μια συνέντευξη μαζί με τον Φρεντερίκ Μπαλντάν για το France Soir στις 14 Απριλίου – που σημαίνει ότι ο δικαστής μπορεί να χρειαστεί να ζητήσει την παραίτηση της φον ντερ Λάιεν, ασυλία για τη διεξαγωγή της έρευνας.

«Το SMSgate παίρνει μια εγκληματική τροπή. Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατηγορείται για «σφετερισμό λειτουργιών και τίτλου», «καταστροφή δημοσίων εγγράφων» και «παράνομη κατάληψη συμφερόντων και διαφθορά». Θα ακολουθηθεί, όπως και η εν εξελίξει έρευνα από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία», δήλωσε η ευρωβουλευτής Μισέλ Ριβασί (Πράσινοι/EFA) στο Twitter.

Σφετερισμός λειτουργιών και τίτλων

Σύμφωνα με τον λομπίστα Φρεντερίκ Μπαλντάν, η φον ντερ Λάιεν έχει ενεργήσει εκτός των συνθηκών της ΕΕ και πέρα ​​από την εντολή της για λογαριασμό των κρατών μελών, συμπεριλαμβανομένου του Βελγίου, υπήκοος του οποίου είναι.

Όσον αφορά τα θέματα υγείας, οι συνθήκες της ΕΕ παρέχουν στην Ένωση μια υποστηρικτική αρμοδιότητα, που σημαίνει ότι δεν αποτελεί αποκλειστική ή κοινή αρμοδιότητα με τα κράτη.

Σύμφωνα με τον Μπαλντάν, τα κράτη μέλη ανέθεσαν στην Επιτροπή να συνάψει σύμβαση-πλαίσιο για την αγορά εμβολίων για λογαριασμό τους και όχι για την ίδια τη φον ντερ Λάιεν.

Ωστόσο, σύμφωνα με την Επίτροπο Υγείας της ΕΕ, Στέλλα Κυριακίδη, η φον ντερ Λάιεν δεν συμμετείχε στη διαπραγμάτευση συμβάσεων εμβολίων κατά του COVID.

Καταστροφή δημόσιων εγγράφων, διαφθορά

Σχετικά με τα επίμαχα μηνύματα κειμένου που έχουν ήδη ζητηθεί από τον Ευρωπαίο Διαμεσολαβητή και το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο, αλλά μάταια, ο Φρεντερίκ Μπαλντάν υποστηρίζει ότι εάν η von der Leyen τα διέγραφε, αυτό θα ισοδυναμούσε με καταστροφή διοικητικών εγγράφων.

Αν απλώς δεν θέλει να τα αποκαλύψει, η Μπαλντάν λέει ότι η φον ντερ Λάιεν θα ενεργούσε ως κοινό που αυθαίρετα παραβιάζει δικαιώματα που κατοχυρώνονται στο σύνταγμα – ποινικό αδίκημα βάσει του βελγικού ποινικού κώδικα.

Και αν η φον ντερ Λάιεν αρνηθεί να αποκαλύψει τα μηνύματα επειδή είναι ιδιωτικά, τότε θα έδειχναν μια στενή σχέση μεταξύ της φον ντερ Λάιεν και του Μπούρλα, κάτι που θα ισοδυναμούσε με σοβαρή σύγκρουση συμφερόντων στις διαπραγματεύσεις για τη σύμβαση, πρόσθεσε.

Στην καταγγελία του, ο Μπαλντάν επισημαίνει επίσης το ειδικό προνόμιο που έλαβε η Pfizer ως προμηθευτής εμβολίων στην ΕΕ. Από τα 40,4 εκατομμύρια εμβόλια COVID-19 που έλαβε το Βέλγιο από όλους τους κατασκευαστές το 2022, τα 27,9 εκατομμύρια ήταν από την Pfizer, σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας Sciensano.

Ο Μπαλντάν είπε επίσης στην EURACTIV ότι θα ζητήσει από τον ανακριτή που είναι υπεύθυνος για την υπόθεση να συμβουλευτεί τα γραπτά μηνύματα, κάτι που μπορεί να κάνει νόμιμα στο πλαίσιο έρευνας.

Ο λομπίστας – ο οποίος ζητά 50.000 ευρώ για την ηθική του βλάβη – αποφάσισε να δράσει αφού συμμετείχε σε διάσκεψη που διοργανώθηκε πέρυσι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο από τις ευρωβουλευτές της Identity and Democracy (ID) Βιρτζίνια Τζορόν και Κριστίν Άντερσον, αναφέροντας κυρίως τις παρενέργειες του εμβόλιο. Θεώρησε ότι υπήρχε πρόβλημα με την ευρωπαϊκή δημοκρατία και τον τρόπο με τον οποίο η Επιτροπή αντιμετώπισε την κατάσταση. 

Anne-Sophie Pretty | EURACTIV.com  

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου