Γιάνης Βαρουφάκης στον ΑΝΤ1: «Είμαστε μια πλουραλιστική και αυθεντικά οικολογική φωνή της Αριστεράς»

ΜέρΑ25-Συμμαχία για τη ΡΗΞΗ, Γιάνης Βαρουφάκης, Νίκος Χατζηνικολάου,

Ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη ΡΗΞΗ, στην εκπομπή "Πρόσωπο με Πρόσωπο" με τον Νίκο Χατζηνικολάου στον Αντ1...

Στο δρόμο προς τις 25 Ιουνίου και για την πολιτική συγκυρία

Στην Κεντρική Επιτροπή που είχαμε, αντίθετα με άλλα κόμματα, εμείς κάναμε μία πραγματικά διαλογική συζήτηση μεταξύ μας, πήραν το λόγο συνολικά 41 συνάδελφοί μας, οπότε έχουμε ήδη βάλει μπροστά τη διαδικασία της αυτοκριτικής. Να σας απαντήσω τι δεν πήγε καλά. Εμείς δεν τα καταφέραμε, δεν μπορέσαμε να δώσουμε τη δυνατότητα στους πολίτες να γνωρίσουν πραγματικά το πρόγραμμά μας, αντίθετα οι πολίτες στο βαθμό που άκουσαν οτιδήποτε για το πρόγραμμα του ΜέΡΑ25, άκουσαν μία διαστρεβλωμένη έκδοση την οποία εμείς δεν μπορέσαμε να την αναλύσουμε και να γίνει μία συζήτηση ώστε να γίνει κτήμα του κόσμου, ανεξάρτητα αν συμφωνούσε ή όχι.

Γινόντουσαν συζητήσεις για το πρόγραμμά μας χωρίς εμάς με ελάχιστες εξαιρέσεις.

Ένα σχόλιο για τη συγκυρία στην οποία βρισκόμαστε.

Λίγο πολύ γνωρίζουμε τι μορφή θα έχει η κυβέρνηση, αυτό που δεν ξέρουμε είναι τι αντιπολίτευση θα βρει μπροστά της στη Βουλή. Η Βουλή έχει μεγάλη ανάγκη από μία δυνατή φωνή αριστερής, πραγματικά πλουραλιστικής και αυθεντικά οικολογικής αντιπολίτευσης, μια φωνή που να μη φοβάται να μιλάει με πραγματικούς αριθμούς, και ξέρετε το έχουμε κάνει εμείς αυτό στη Βουλή, εμείς δεν λαϊκίζουμε. Είμαστε το μόνο αριστερό κόμμα, ίσως στην Ιστορία, που βγαίνουμε και μιλάμε για δημοσιονομική στενότητα, την ώρα που η Κυβέρνηση, υποτίθεται συντηρητική, μιλάει για κατορθώματα και δημοσιονομική άνοιξη. Και βεβαίως μία φωνή αριστερή πλουραλιστική οικολογική η οποία δεν φοβάται να αποκαλύπτει πρακτικές και συμφέροντα όσο ισχυρά και αν είναι αυτά.

Ο κόσμος πραγματικά είναι κουρασμένος και θέλει ακόμα και μία επίφαση, μια επίπλαστη σταθερότητα. Όμως εμείς λέμε ότι, λέμε αυτό που πιστεύουμε και πιστεύουμε αυτό που λέμε, δεν στοχεύουμε κάποιο κοινό.

Το πρόγραμμα το οποίο καταθέσαμε, είναι το πρόγραμμα το οποίο πιστεύουμε ότι έχει ανάγκη η χώρα.

Ο Οδυσσέας, για παράδειγμα, που αντικαθιστά τον Ηρακλή, για μένα και για το ΜέΡΑ25 συνολικότερα, είναι απαραίτητο συστατικό μιας βιώσιμης χώρας, ανεξάρτητα ποιος είναι στην κυβέρνηση. Αυτή τη στιγμή έχουμε 2 εκατομμύρια ακίνητα τα οποία θα βγουν στο σφυρί ή θα μπουν μέσα σε παράγωγα με αποτέλεσμα γύρω στα 70 δισεκατομμύρια να φύγουν από τη χώρα και να πάνε στα Cayman Islands. Αυτή η οικονομία όποιος και να είναι κυβέρνηση δεν μπορεί να το αντέξει. Υπάρχει ένα αφήγημα από την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, το οποίο σιγοντάρει και το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ, ότι έχουμε βγει από τα μνημόνια, ότι είμαστε μία ανεξάρτητη κανονική χώρα της Ευρώπης και είναι θέμα πώς θα χειριστούμε αυτήν την κανονικότητα.

Εμείς στο ΜέΡΑ25 δεν το πιστεύουμε. Οπότε όταν μιλάμε για ριζικές αλλαγές στο φορολογικό σύστημα, κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας το οποίο ουσιαστικά έβαλε στην κυβέρνηση το 2022 να δανειστεί 5,5 δισεκατομμύρια ή να χρησιμοποιήσει 5,5 δισεκατομμύρια από τα ταμεία για να επιδοτήσει τους παρόχους και τους παρόχους ενέργειας.

Ευρωπαϊκή Ένωση και ευρώ

Δεν έχω μιλήσει ποτέ για έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το ΜέΡΑ25 είναι βαθιά ευρωπαϊκό κόμμα. Μην ξεχνάτε ότι το ιδρύσαμε, ουσιαστικά ως κίνημα στο Βερολίνο το Φλεβάρη του 2016, μαζί με Γερμανούς, με Γάλλους, με Ιρλανδούς, με Πορτογάλους.

Εμείς ποτέ δεν μιλήσαμε για έξοδο, οι αντίπαλοί μας μιλάνε για έξοδο. Όταν εμείς λέμε τα αυτονόητα, τι λέμε; Ότι σε αυτή τη χώρα με τη σπασμένη οικονομία, με τους μικρομεσαίους να μην μπορούν να αναπνεύσουν, με 24% ΦΠΑ, θα πρέπει ο ΦΠΑ να κατέβει άμεσα από το 24 –εμείς λέμε 15- ας πάμε στο 19% που είναι στη Γερμανία, δεν λέμε κάτι ιδιαίτερα ριζοσπαστικό. Λέμε ότι αυτά τα 70 δις δεν πρέπει να φύγουν από την Ελλάδα μέσα από τον Ηρακλή, λέμε ότι το Υπερταμείο πρέπει να καταργηθεί, η δημόσια περιουσία να μεταφερθεί σε μία αναπτυξιακή τράπεζα για να υπάρχει μία επενδυτική ροή η οποία να παράγεται εγχώρια.

Αυτές είναι προτάσεις που θεωρούμε ότι είναι καταρχάς πάρα πολύ ενδιαφέρουσες, ανεξάρτητα από το αν συμφωνείτε μαζί μας ή όχι, που πρέπει να μπουν στο τραπέζι της συζήτησης. Κάθε φορά που κάνουμε μία τέτοια πρόταση μας λένε ότι, αν πάτε να εφαρμόσετε αυτά θα μας πετάξουν από το ευρώ. Και τότε εμείς τι λέμε; Ε δεν γίνεται αυτή η συζήτηση. Αν είναι να μας πετάξουν από το ευρώ γιατί κάνουμε τα ελάχιστα που απαιτεί η βιωσιμότητα της ελληνικής οικονομίας ας μας πετάξουν από το ευρώ. Εμείς δεν έχουμε κανένα πρόγραμμα εξόδου από το ευρώ. Έχουμε, όμως, πρόγραμμα για το πώς θα αντιμετωπίσουμε μία τραπεζική κρίση.

Αυτό το παράθυρο πρέπει να είναι πάντα ανοιχτό, δεν πρέπει να υπάρχει ταμπού.

Εμείς δεν λειτουργούμε στρατηγικά. Σας λέμε αυτό που πραγματικά πιστεύουμε, ότι το σύστημα Δήμητρα, ότι η κατάργηση του Ηρακλή είναι απαραίτητα στοιχεία μιας βιώσιμης χώρας. Είμαστε έτοιμοι να εισπράξουμε και το πολιτικό κόστος.

Για την Πλεύση Ελευθερίας

Εγώ δεν πιστεύω ότι η Πλεύση Ελευθερίας πήρε ψήφους από εμάς. Κάνετε ένα λάθος, θεωρείται ότι είναι όμοροι χώροι γιατί κάποτε ήμασταν μαζί με την κα Κωνσταντοπούλου. Πώς ορίζεται ο όμορος χώρος; Ανάλογα με τις πολιτικές. Το ερώτημα είναι, και το θέτω σε όλους, όχι μόνο στο συγκεκριμένο κόμμα: Για τα κόκκινα δάνεια ποια είναι η πολιτική σας; Για το Χρηματιστήριο Ενέργειας ποια είναι η πολιτική σας; Για τις εξορύξεις ποιες είναι οι πολιτικές σας; Γιατί εμείς σκύβουμε πάνω στα προβλήματα του κόσμου, της φύσης, της κοινωνίας μας και λέμε ότι αυτές είναι οι θέσεις μας. Και καλούμε να κριθούμε εμείς αλλά και οι άλλοι ανάλογα με αυτές τις θέσεις. Εγώ δεν βλέπω να είναι όμοροι χώροι όσον αφορά σε αυτά που σας είπα. Θέλω να δω ποιες είναι οι πολιτικές.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ

Χαμένη ψήφος είναι μία ψήφος για ένα κόμμα το οποίο ήταν κάποτε αριστερό, το οποίο έχει σφιχταγκαλιαστεί με όλες τις πολιτικές της τρόικας, με τις εξορύξεις, με το Χρηματιστήριο Ενέργειας το οποίο το εισήγαγε. Για εμάς κερδισμένη είναι η ψήφος για ένα κόμμα σαν το ΜέΡΑ25 που θα βάλει στη Βουλή και θα γίνει αυτό, μια ανάσα είμαστε, μια πραγματική αριστερή φωνή πλουραλιστική, πραγματικά αυθεντικά οικολογική και μια φωνή, που το έχουμε αποδείξει 4 χρόνια τώρα, ότι μιλάμε με αριθμούς. Ποιο ήταν το κόμμα το οποίο προειδοποίησε στην αρχή της πανδημίας ότι θα έχουμε τουλάχιστον 10% ύφεση, όταν όλοι οι άλλοι ποιούσαν την νήσσαν; Αυτή η φωνή πιστεύω ότι είναι χρήσιμη και δεν θα το πω εγώ, ο πολίτης θα το πει. Οι πολίτες αποφασίζουν αυτή τη φωνή τη θέλουν στη Βουλή; Αν ναι, είναι στο χέρι τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου