Γιάνης Βαρουφάκης από τη Θεσσαλονίκη: «Ο λαός θα είναι ισχυρότερος ΜΕ το ΜέΡΑ25 στη Βουλή!»

ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη, Γιάνης Βαρουφάκης, Θεσσαλονίκη,

Την πεποίθηση ότι στις εκλογές της Κυριακής ο λαός θα απαντήσει θετικά στο ερώτημα εάν θέλει τη φωνή του ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη στη Βουλή εξέφρασε ο επικεφαλής του, Γιάνης Βαρουφάκης, μιλώντας στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση, στο Άγαλμα Βενιζέλου, στη Θεσσαλονίκη.

Η Κεντρική Ομιλία του Επικεφαλής του ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη στην Θεσσαλονίκη άνοιξε με την προβολή των μηνυμάτων στήριξης από τον Ψαραντώνη και τον Κέν Λόουτς.

Στη συνέχεια τον λόγο έλαβε η υποψήφια Βουλεύτρια Α’ Θεσσαλονίκης με το ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη Δέσποινα Χαραλαμπίδου, η οποία ανέφερε πως την Κυριακή διακυβεύεται αν θα περιορίσουμε την ΝΔ του κ. Μητσοτάκη με την είσοδο του ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη στη Βουλή. “Για να μην εγκατασταθεί ο θάνατος στην πόλη μας μέσω της πλωτής πλατφόρμας LNG, στις 25 ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη” ανέφερε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε πως: “θα γίνουμε η φωνή των πολλών που τους θέλουν χωρίς φωνή”.

Έπειτα, ο Δημήτρης Ζερβουδάκης, υποψήφιος Βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης με το ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη αναφέρθηκε στους αγώνες της νεολαίας και τις διώξεις σε βάρος της. “Δεν έχουμε καμία αυταπάτη για τον ζόφο της καταστολής που μας περιμένει” ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ συμπλήρωσε πως δεν θα συμφιλιωθούμε ποτέ με κάθε είδους φράχτες και αποκλεισμούς. “Εμείς θα συνεχίσουμε και θα επιμένουμε να παλεύουμε για το μέλλον αυτού του τόπου και των νέων ανθρώπων του” κατέληξε ο Δημήτρης Ζερβουδάκης.

Τέλος, ο Κλέων Γρηγοριάδης, υποψήφιος Βουλευτής Βορείου Τομέα Αθηνών με το ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη, ανέφερε πως πίσω από την προηγούμενη Κυβέρνηση κρύβονταν παρασιτικοί ολιγάρχες με ονοματεπώνυμο, που μόνο το ΜέΡΑ25 τόλμησε να τους βάλει στο στόχαστρο, ως τα πραγματικά αφεντικά της Μητσοτάκης Α.Ε.. “Δεν τους φοβόμαστε γιατί δεν τους φοβάστε ούτε κι εσείς” ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κλέων Γρηγοριάδης και κατέληξε πως δεν έχουμε το δικαίωμα να μην δώσουμε αυτόν τιν αγώνα για τους πολλούς, όχι για τους παρασιτικούς ολιγάρχες.


Ομιλία του Επικεφαλής του ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη, Γιάνη Βαρουφάκη στη Θεσσαλονίκη


Πριν ένα μήνα, ο ουρανός της Θεσσαλονίκης δεν μας επέτρεψε να βρεθούμε εδώ, στη σκιά του Βενιζέλου, όπως είχαμε βρεθεί πριν 4 χρόνια, τότε που το ΜέΡΑ25 έκανε το θαύμα να ξαναβάλει στη Βουλή το ΟΧΙ, να βάλει ξανά στη Βουλή την υπεύθυνη ανυπακοή, την πατριωτική, διεθνιστική, πλουραλιστική, οικολογική, ανυπότακτη Αριστερά.

Πριν ένα μήνα, ο ουρανός της Θεσσαλονίκης συννέφιασε, βάρυνε. Μας ανάγκασε να μην είμαστε εδώ, δίπλα στον Ελευθέριο – σα να ήθελε να μας προϊδεάσει για το αποτέλεσμα της 21ης Μάη. Σα να ήθελε να κρυφτούμε. Σα να ήθελε να μας προειδοποιήσει για την επέλαση στα εκλογικά κέντρα της Θεσσαλονίκης μας της σκοταδιστικής ακροδεξιάς, που δεν είναι παρά η άλλη όψη του Μητσοτάκειου νομίσματος.

Εκείνος ο σκοτεινός ουρανός κυοφόρησε, τελικά, μια κακή συγκυρία: Σφράγισε, δυστυχώς, τη μορφή της κυβέρνησης που θα έχουμε τα επόμενα 4 χρόνια.

Ναι, τη μορφή της κυβέρνησης από την Δευτέρα το πρωί, δυστυχώς, την γνωρίζουμε. Θα είναι μια συγκυβέρνηση Ακραίου Κέντρου και Ακροδεξιάς – μια κυβέρνηση ακραίας λιτότητας για τους πολλούς, χυδαίου πλουτισμού για τους λίγους, και μεγάλης δόσης εθνικιστικού, σκοταδιστικού ρατσισμού ώστε να στρέφεται ο θυμός των Ελλήνων κολασμένων από τους ολιγάρχες που τους λεηλατούν σε ακόμα πιο κολασμένους ανθρώπους – στους «άλλους», στους «ξένους».

Ο λαός μας το διαισθάνεται αυτό. Οι πολίτες δεν τρώνε κουτόχορτο. Ακόμα κι όσοι ψήφισαν Νέα Δημοκρατία δεν πίστεψαν ποτέ τις φαντασιοπληξίες του Υπαρκτού Μητσοτακισμού…

…για επενδύσεις σε καλές θέσεις εργασίας,

…για καλούς μισθούς που θα έρθουν,

…ότι δήθεν τα ταμεία του κράτους πάνε καλά,

…ότι η επενδυτική βαθμίδα θα βοηθήσει,

…ότι η Ελλάδα 2.0 είναι το οικονομικό θαύμα της Ευρώπης.

Ακόμα κι όσοι ψήφισαν Νέα Δημοκρατία ξέρουν ότι η κυβέρνηση φέσωσε το κράτος με άλλα 60 δις που είναι ο προπομπός της Νέας Σκληρής Μνημονιακής Λιτότητας. Γνωρίζουν ότι τα αρπακτικά ταμεία περιτριγυρίζουν περιμένοντας την Μητσοτάκης 2.0 για να πέσουν πάνω τους σαν πεινασμένοι γύπες.

Θέλετε απόδειξη ότι ακόμα κι οι νεοδημοκράτες τα ξέρουν όλα αυτά, κι ας μην τα λένε: Είδατε κανέναν νεοδημοκράτη να πανηγυρίζει στους δρόμους το βράδυ της Κυριακής 21 Μάη την πραγματικά μεγάλη νίκη του κόμματός τους; Είδατε αυτοκίνητα με σημαίες της Νέας Δημοκρατίας να μαρσάρουν με κορναρίσματα στην Τσιμισκή ή στην παραλιακή όπως κάνουν κάθε φορά όταν κερδίζουν εκλογές τα μεγάλα κόμματα;

Όχι. Ακόμα κι οι νεοδημοκράτες συναισθάνονται τι έρχεται.

Θα μου πείτε: Τότε γιατί τους ψήφισαν; Για δύο λόγους:

Πρώτον, επειδή τα 60 δις νέων δανεικών που έριξε η κυβέρνηση Μητσοτάκη στην αγορά δημιούργησε ψευδαίσθηση σταθερότητας αυξάνοντας θεαματικά τα νοίκια και τις τιμές των ακινήτων. Με τα νοίκια να ανεβαίνουν, η μικρομεσαία τάξη, οι μικρομεσαίοι που έχουν ένα-δυο σπίτια, ίσως κι ένα μαγαζί, χωρίστηκαν στα δύο:

  • Στους απελπισμένους που χάνουν τα σπίτια τους στα φαντς – σε ανθρώπους δηλαδή που έπαψαν να ελπίζουν τόσο που ίσως και να μην ψηφίζουν, ή να ψηφίζουν θυμωμένα, χωρίς ελπίδα.
  • Και στους άλλους που ανάσαναν βλέποντας τα έσοδά τους από ενοίκια και Airbnb να αυξάνονται κατακόρυφα και ακούγοντας την είδηση που χαϊδεύει τα αυτιά κάθε ιδιοκτήτη ότι οι τιμές των σπιτιών τους ανεβαίνουν. Αυτοί επανεξέλεξαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Κι ο δεύτερος λόγος της ήττας της Αριστεράς; Δεν είναι άλλος από την αποτυχία των προοδευτικών και αριστερών δυνάμεων να συνεννοηθούμε εν όψει απλής αναλογικής.

Ο κ. Μητσοτάκης έλεγε στον κόσμο: Είμαι ο διάβολος που ξέρετε. Αν με ψηφίσετε, ξέρετε τι θα κάνω – ό,τι έκανα 4 χρόνια τώρα. Θα πάρουμε τα σπίτια πολλών, θα σας υπερχρεώνουμε για ρεύμα, τρόφιμα, υγεία, παιδεία, αλλά θα σας δώσουμε κι ένα market pass, ένα fuel pass, μια επιδότηση ενοικίου. Θα δώσουμε τα πάντα στους ολιγάρχες της υφηλίου αλλά θα σας εξασφαλίσω σταθερότητα – μπορεί να θυμίζει την σταθερότητα ενός ασθενή σε κώμα αλλά τί επιλογή έχετε; Αν ψηφίσετε τους άλλους, τους «προοδευτικούς» που μιλάνε για προοδευτική διακυβέρνηση χωρίς να μιλιόνται μεταξύ τους, τί θα γίνει, ξέρετε; Δεν ξέρετε! Ψηφίστε με λοιπόν ως τον διάβολο που γνωρίζετε. Ξάφνου – ο θρίαμβος της Νέας Δημοκρατίας εξηγείται!

Να πως φτάσαμε να γνωρίζουμε σήμερα τί μαύρη κι άραχνη κυβέρνηση θα έχουμε την Δευτέρα: μια συγκυβέρνηση Ακραίου Κέντρου και Ακροδεξιάς – ακραίας λιτότητας για τους πολλούς, χυδαίου πλουτισμού για τους λίγους, και μια μεγάλη δόση εθνικιστικού, σκοταδιστικού ρατσισμού για να στρέφεται ο θυμός των Ελλήνων κολασμένων από τους ολιγάρχες που τους λεηλατούν σε ακόμα πιο κολασμένους «άλλους», «ξένους».

Έτσι κέρδισε κατά κράτος ο κ. Μητσοτάκης: Ντυμένος με την πανοπλία της στήριξης των ολιγαρχών, των καναλιών τους, των δανειστών, των αγορών, της Ουάσιγκτον και του ΝΑΤΟ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσφέρει στον ταλαιπωρημένο λαό ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ στη βάση της φούσκας των ακινήτων και των επιδομάτων που δημιούργησε με νέο επαχθέστατο χρέος το οποίο σας φόρτωσε – μιας φούσκας που όταν θα σκάσει θα φέρει, ναι θα φέρει,… σταθερότητα. Όχι βέβαια τη σταθερότητα που ψήφισαν οι πολίτες. Αλλά μια «άλλη» εναλλακτική, τραγική σταθερότητα. Θα φέρει:

  • Τιμές τροφίμων που θα αυξάνονται σταθερά
  • Σταθερή, αβάσταχτη λιτότητα που θα οφείλεται στο σταθερά αβάσταχτο Δημόσιο Χρέος
  • Ιδιωτικό χρέος που σταθερά θα γιγαντώνεται και θα τους πνίγει
  • Νέο φευγιό της νεολαίας που με σταθερούς ρυθμούς κινεί για τα ξένα
  • Σταθερά μεγαλύτερη φτώχεια
  • Πρόσφυγες που σταθερά θα έρχονται αντιμέτωποι με φράχτες, επαναπροωθήσεις και τον υδάτινο τάφο της Μεσογείου.

Ξέρουμε λοιπόν τί κυβέρνηση θα έχουμε από τη Δευτέρα το πρωί. Το ερώτημα της μεθαυριανής κάλπης είναι άλλο: Τί αντιπολίτευση θα βρει μπροστά του στην Ολομέλεια και στις Επιτροπές της Βουλής των Ελληνίδων, της Βουλής των Ελλήνων ο Κυριάκος Μητσοτάκης;

Μια αντιπολίτευση με ή χωρίς το ΜέΡΑ25 και την ευρύτερη ενωτική μας συμμαχία;

Απόψε, από τη Θεσσαλονίκη μας, εδώ, δίπλα στο άγαλμα του Βενιζέλου, ζητώ από τους προοδευτικούς πολίτες να πάρουν θέση: Θέλετε Αντιπολίτευση στην Νέα Δημοκρατία που να περιέχει τη δυνατή, πλουραλιστική, υπεύθυνη, αγωνιστική αριστερή φωνή του ΜέΡΑ25; Ή μια Αντιπολίτευση χωρίς αυτή τη φωνή;

Κοιτάζουμε στα μάτια στους προοδευτικούς πολίτες και τους λέμε: Είναι στο χέρι σας. Γνωρίζετε ποιοι είμαστε – δεν χρειαζόμαστε ούτε συστάσεις ούτε να σας τάξουμε πράγματα.

Εσείς γνωρίζετε ποιο κόμμα:

  • πρόσφατα ανέδειξε το σχέδιό τους για LNG στο Θερμαϊκό
  • στηρίζει τον αγώνα για να σωθεί η παράκτια ζώνη της Καλαμαριάς
  • μάχεται με το κίνημα κατά της καύσης σκουπιδιών στον Τιτάνα
  • έδωσε δυναμικά το παρόν στη Μαλαματίνα
  • έβαλε και βάζει πλάτη στη ΒΙΟΜΕ
  • προέβλεψε στην αρχή της πανδημίας ύφεση πάνω από 10%
  • έκανε μείζον θέμα τα κόκκινα δάνεια, ιδίως τα 23 δις δημόσιων εγγυήσεων στα φαντς
  • ξεσκέπασε το καρτέλ ενέργειας
  • τόλμησε να ταχθεί με το φεμινιστικό κίνημα, ιδίως στο θέμα της συνεπιμέλειας
  • επωμίστηκε συνειδητά το πολιτικό κόστος να πει ΟΧΙ σε Φράχτες κι Επαναπροωθήσεις
  • είπε ΟΧΙ σε κάθε εξόρυξη και αντιπρότεινε δημόσιο, αποκεντρωμένο δίκτυο πράσινης ενέργειας
  • ψήφισε ΟΧΙ στο 600άρι στα σώματα καταστολής
  • ξεσκέπασε το ψέμα της κας Κεραμέως ότι υπάρχει αστυνομία στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης
  • αποκάλυψε πως η επιδοματική πολιτική επιδοτεί τους ολιγάρχες
  • έριχνε συνεχώς γέφυρες ενότητας προτείνοντας προγραμματικό διάλογο στην υπόλοιπη Αριστερά
  • έβαζε στη Βουλή την ουσία πάνω από τις εντυπώσεις απέχοντας από κοκορομαχίες αλλά κάνοντας σκληρή, δίκαιη, δυναμική αντιπολίτευση
  • αποκλείστηκε από τα κανάλια των ολιγαρχών και δαιμονοποιήθηκε από το κατεστημένο
  • καταδίκασε από το βήμα της Βουλής τόσο τον Πούτιν όσο και το ΝΑΤΟ
  • πρωτοστάτησε με τον Πρόεδρο του Μεξικού υπέρ ενός Νέου Κινήματος Αδεσμεύτων
  • έχει σήμερα τη στήριξη της Ανυπότακτης Γαλλίας του Ζ.Λ Μελανσόν, των αδελφών κομμάτων μας στη Γερμανία και την Ιταλία, του πανευρωπαϊκού DiEM25 και βέβαια της Προοδευτικής Διεθνούς.

Από το 2015, εμείς που σήμερα είμαστε το «ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη» έχουμε κερδίσει το δικαίωμα να σας κοιτάζουμε στα μάτια και να σας λέμε:

Δεν προδώσαμε ποτέ την εμπιστοσύνη σας. Στην επόμενη Βουλή, αν μας ψηφίσετε, θα συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο. Χωρίς ταλαντεύσεις. Χωρίς συμβιβασμούς. Χωρίς θόρυβο. Με ουσία.

Δεν θα σταματήσουμε στιγμή:

  • Να αποκαλύπτουμε την απάτη της εξόδου από τα Μνημόνια, το απατηλό ψέμα πως χωρίς απόδραση από το αβάστακτο χρέος και απεξάρτηση από τους δανειστές είναι εφικτή η «κανονικότητα», η «δικαιοσύνη παντού», η «ευημερία των πολλών»
  • Να στηρίζουμε τη νεολαία, τα κινήματα, τους μισθωτούς, υπάλληλους, προλεταριάτο, πρεκαριάτο, όλους τους μη προνομιούχους, τις γυναίκες και την κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ – χωρίς ίχνος ηγεμονικών τάσεων, χωρίς να θέλουμε να καθοδηγούμε, να καπελώνουμε καμία, κανέναν
  • Να παλεύουμε ώστε η εργασία να πάψει να θεωρείται επαχθές κόστος για τον εργοδότη και να αναδειχθεί ως η πηγή της πραγματικής αξίας
  • Να υπερασπιζόμαστε τη Φύση από το Κέρδος, καταδικάζοντας κάθε εξόρυξη και κάθε πράσινο πλυντήριο μεγάλων συμφερόντων
  • Να δίνουμε φωνή σε ανθρώπους των οποίων η φωνή αποσιωπάται
  • Να σας αποκαλύπτουμε όσα οι κατέχοντες δεν θέλουν να μαθαίνετε, χωρίς να μετράμε το κόστος – το πολιτικό ή το προσωπικό
  • Να ακούμε και να ενισχύουμε την φωνή της γενιάς που μετανάστευσε
  • Να συνδυάζουμε την απόρριψη της σοσιαλδημοκρατικής φαντασίωσης ότι ο καπιταλισμός εκπολιτίζεται – με προτάσεις άμεσα εφαρμόσιμων πολιτικών υπέρ των πολλών
  • Να παλεύουμε για την Ενότητα της Αριστεράς, όχι στα λόγια αλλά στην πράξη, δίνοντας το καλό παράδειγμα με την πλατιά Συμμαχία που εκπροσωπείται τώρα στα ψηφοδέλτιά μας.

Ποτέ στο παρελθόν ένα κόμμα της Αριστεράς δεν έχει μιλήσει τόσο νηφάλια και τόσο σεμνά στον κόσμο που γνωρίζει καλύτερα από όλες και όλους εμάς τι τον συμφέρει. Το βράδυ της Κυριακής θα ξέρουμε την απάντηση αυτού του κόσμου.

Όμως, πολύ πριν έρθει εκείνη η στιγμή, έχουμε ήδη μαντάτα όχι απλά καλά αλλά από εκείνα που ευφραίνουν την καρδιά.

Ναι, συνοδοιπόροι, σας φέρνω καλά νέα:

Παρά το αρνητικό αποτέλεσμα της 21ης Μάη, φαίνεται να είναι κοινή πεποίθηση μεγάλου μέρους όσων δεν μας ψήφισαν ότι η δυνατή, ουσιαστική αντιπολίτευση απαιτεί την παρουσία του ΜέΡΑ25 στη Βουλή.

Όπου πάμε κι όπου στεκόμαστε τις τελευταίες εβδομάδες, σε όποιες και όποιους θέτουμε το ερώτημα «Θέλετε αυτή τη φωνή στη Βουλή;», η απάντηση δίνεται με χαμόγελο από ανθρώπους που δεν μας ψήφισαν στην προηγούμενη κάλπη.

Διαβάσατε το κείμενο στήριξης 66 προσωπικοτήτων της Αριστεράς, του Φεμινισμού και των Κινημάτων που, ενώ δεν μας στήριζαν ως τώρα, εν όψει της μεθαυριανής κάλπης το κάνουν;

Έρχονται να προστεθούν σε πολλές και πολλούς άλλους. Θα αναφερθώ μόνο σε τρεις σπουδαίους ανθρώπους με τους οποίους με συνδέει συναισθηματικοί δεσμοί:

Την Νένα Βενετσάνου, που συμμετέχει στο ψηφοδέλτιο επικρατείας μας.

Τον αδελφό και σύντεκνο Ψαραντώνη που με τίμησε με την φιλία του – και

Τον Κώστα Γαβρά, που μας έστειλε το εξής:

«Σε όλη μου τη ζωή, συμμετείχα στην πολιτιστική και πολιτική ζωή της Ελλάδας και της Υφηλίου μέσα από τις ταινίες μου. Πάvτα απέфευγα vα λέω στους ψηφοφόρους ποιον ή ποιαν vα ψηфíσouv, στηv Ελλάδα ή αλλού. Όμως, στο σημερινό πλαίσιο, βλέπω μόνο ένα σύγχρονο, ριζοσπαστικό, συνεκτικό πολιτικό πρόγραμμα που θα μπορούσε να ανταποκριθεί στα κοινωνικά προβλήματα της Ελλάδας. Και πολύ πιο πέρα, σ’ έvαv κóσµo πou oδηγείται σε πολλαπλές καταστροφές. Αυτό είναι το πολιτικό πρόγραμμα του ΜέΡΑ25 και του Γιάνη Βαρουφάκη.»

Ευχαριστώ Κώστα. Ευχαριστούμε όλες αυτές τις φωνές που έρχονται να προστεθούν στη δική μας.

Αυτές οι φωνές, αυτές οι προσωπικότητες, μας συνδέουν με την πατριωτική, διεθνιστική μας Ιστορία. Σε σημαντικές καμπές στην ιστορία των λαών, η Αριστερά έκανε, κάνουμε λάθη, μικρά, μεγάλα και ενίοτε τεράστια.

Όμως, την ίδια στιγμή, η Αριστερά, μέσα από τα ανθρώπινα ποτάμια της, έχει να επιδείξει αμέτρητες θυσίες, την ιερή αξία της ανιδιοτέλειας, της προσφοράς στους αγώνες με αμέτρητο κόστος που βαραίνουν άνισα στην ζυγαριά του ιδιωτικού και του συλλογικού οφέλους.

Οι δικές μας αξίες, οι αξίες της Ανιδιοτελούς Αριστεράς, ποτέ δεν μπαίνουν σε τέτοιες «ζυγαριές» — απλά βαραίνουν την κληρονομιά των αγώνων – μια κληρονομιά που δεν έχει τιμή αλλά μόνο αξία – αξία που δεν ιδιωτικοποιείται, δεν κοστολογείται – αξία που αποτελεί κοινό πλούτο.

Έτσι κι οι επιλογές μας είναι επιλογές ζωής. Χωρίς δεύτερες σκέψεις. Γιατί ποτέ δεν τις αποτιμήσαμε εργαλειακά. Επιλογές που κάναμε συλλογικά, ταξικά, πατριωτικά, διεθνιστικά και, πάνω απ’ όλα, συνειδητά.

Σε αυτό το πλαίσιο, έχουμε κάνει το παν ώστε το «ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη ρήξη» να συνδυάζει πέντε στοιχεία της Αριστεράς που κανένα άλλο κόμμα δεν προσφέρει σήμερα:

Ενώ είναι ασυμβίβαστα αγωνιστικό – δηλαδή δεν δέχθηκε ποτέ να συμβιβαστεί είτε με Μνημόνια είτε με κάποιον ολιγάρχη – παραμένει:

  • αυθεντικά οικολογικό (το μόνο κόμμα που είπε όχι σε κάθε εξόρυξη και σε όλες τις χερσαίες ανεμογεννήτριες)
  • ειλικρινά κινηματικό (ενώ βρίσκεται στους δρόμους με τα κινήματα, δεν φιλοδοξεί να τα καθοδηγεί)
  • πραγματικά πλουραλιστικό (δείτε την μεγάλη γκάμα απόψεων που καλλιεργούνται και συζητιούνται ανοικτά στους κόλπους μας)
  • ΚΑΙ, πάνω απ’ όλα, ΕΝΩΤΙΚΟ – κάτι που φαίνεται εδώ απόψε, σήμερα, με όλες και όλους εσάς που αποδείξατε πως υπάρχει Αριστερά μη σεχταριστική, πως υπάρχουν Αριστεροί άνθρωποι που ΞΕΡΟΥΝ να εστιάζουν σε αυτά που μας ενώνουν, αντί για τα άλλα στα οποία διαφωνούμε.
Μη το ξεχνάμε συνοδοιπόροι: Την 21η Μάη ο λαός ψήφισε την κίβδηλη, πρόσκαιρη σταθερότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη ΚΑΙ επειδή δεν αντέχει πια την πολυδιάσπαση της Αριστεράς.

Μόνο το «ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη» βάζουμε ως πρόταγμα την Προγραμματική Ενότητα – την Ενότητα της Αριστεράς & των Κινημάτων πάνω σε κοινό πρόγραμμα σοβαρής, έντιμης, αγωνιστικής αντιπολίτευσης.

Ήταν ίσως λάθος μας την 21η Μάη, πριν καν εξασφαλίσουμε την λαϊκή συστράτευση γύρω από το είδος Αντιπολίτευσης που ασκούμε μέσα κι έξω από τη Βουλή, να βγούμε μπροστά με το συνεκτικό, πλούσιο κυβερνητικό πρόγραμμα στο οποίο επενδύσαμε πολλά τις περασμένες εκλογές. Από τότε, διδαχθήκαμε το μάθημά μας:

Μπροστά στην νέα, επελαύνουσα συγκυβέρνηση Ακραίου Κέντρου & Ακροδεξιάς, δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία πια το συνεκτικό κυβερνητικό μας πρόγραμμα – για το οποίο παραμένουμε βέβαια περήφανοι. Τώρα, η προτεραιότητα πέφτει στο να υπάρξει μέσα στη Βουλή η
  • αναμφισβήτητα ποιοτική
  • πραγματικά πλουραλιστική
  • σύγχρονη αριστερή
  • αποδεδειγμένα κινηματική
  • αυθεντικά οικολογική
  • ανιδιοτελής αντιπολίτευση…
  • που μόνο το ΜέΡΑ25, και η ευρύτερη ενωτική μας συμμαχία, μπορούμε να προσφέρουμε.

Φίλες, φίλοι, συνοδοιπόροι, συντρόφισσες και σύντροφοι,

Απόψε, ο ουρανός της Θεσσαλονίκης στέλνει το μήνυμά του. Δεν είναι μαύρος, θλιμμένος και βροχερός όπως πριν ένα μήνα. Μας μηνύει πως στις 25 τα πράγματα θα είναι αλλιώς.

Πως στις 25 ο λαός θα απαντήσει θετικά στο ερώτημα που του θέτουμε επιτακτικά: «Αυτή τη φωνή τη θέλεις στη Βουλή;»

Πως ο λαός μας καταλαβαίνει ότι, ναι, είναι στο χέρι του.

Και πως το δικό του χέρι θα είναι δυσανάλογα ισχυρότερο ΜΕ το ΜέΡΑ25 στη Βουλή.

Πως η φωνή του θα είναι δυσανάλογα ισχυρότερη ΜΕ το ΜέΡΑ25 στη Βουλή.

Πως, όπως αποδείξαμε τα τέσσερα τελευταία χρόνια, και μια χούφτα βουλευτές ΜΕΣΑ στη Βουλή μπορούν να στηρίξουν τους πολλούς, έξω από τη Βουλή, που πλήττονται από τις πολιτικές της «Μητσοτάκης ΑΕ».

Πως, όπως αποδείξαμε τα τέσσερα τελευταία χρόνια ΕΞΩ από τη Βουλή, στους δρόμους, στα εργοστάσια, στα πανεπιστήμια και στα νοσοκομεία, στηρίζουμε χωρίς να καπελώνουμε, χωρίς να προδίδουμε, χωρίς να λέμε άλλα πράγματα πίσω από την πλάτη των ανθρώπων και των κινημάτων που παλεύουν για το δίκιο τους, για τις ζωές τους, για τα παιδιά τους, για τη Φύση τους.

Η επόμενη Βουλή θα έχει ακόμα μεγαλύτερη ανάγκη μια δυνατή φωνή αριστερής, πραγματικά πλουραλιστικής και αυθεντικά οικολογικής αντιπολίτευσης. Μια φωνή που δεν φοβάται να λέει την αλήθεια με αριθμούς και να αποκαλύπτει πρακτικές και συμφέροντα, όσο ισχυρά κι αν είναι.

Το ερώτημα σε κάθε προοδευτικό πολίτη, δεδομένων όλων αυτών που γνωρίζει, δεν είναι απλά αν θέλει αυτή τη φωνή στη Βουλή. Είναι και κάτι ακόμα: «Θέλεις το βράδυ της Κυριακής να τα βάψουν μαύρα οι ολιγάρχες που αγωνιούν να μην μπούμε ξανά στη Βουλή, καθώς μόνο εμείς τους κατονομάζουμε, μόνο εμείς αποκαλύπτουμε τις ευφάνταστες κομπίνες με τις οποίες σας λεηλατούν;»

Ναι, είναι στο χέρι σου! Είναι στο χέρι μας.

Στην επόμενη Βουλή, αν μας ψηφίσετε, θα συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο. Χωρίς ταλαντεύσεις. Χωρίς συμβιβασμούς. Χωρίς θόρυβο. Με ουσία. Δεν θα σταματήσουμε στιγμή:

  • Να αποκαλύπτουμε την απάτη της εξόδου από τα Μνημόνια, το απατηλό ψέμα πως χωρίς απόδραση από το αβάστακτο χρέος και απεξάρτηση από τους δανειστές είναι εφικτή η «κανονικότητα», η «δικαιοσύνη παντού», η «ευημερία των πολλών»
  • Να στηρίζουμε τη νεολαία, τα κινήματα, τους μισθωτούς, υπάλληλους, προλεταριάτο, πρεκαριάτο, όλους τους μη προνομιούχους, τις γυναίκες και την κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ – χωρίς ίχνος ηγεμονικών τάσεων, χωρίς να θέλουμε να καθοδηγούμε, να καπελώνουμε καμία, κανέναν
  • Να παλεύουμε ώστε η εργασία να πάψει να θεωρείται επαχθές κόστος για τον εργοδότη και να αναδειχθεί ως η πηγή της πραγματικής αξίας
  • Να υπερασπιζόμαστε τη Φύση από το Κέρδος, καταδικάζοντας κάθε εξόρυξη και κάθε πράσινο πλυντήριο μεγάλων συμφερόντωνΝα δίνουμε φωνή σε ανθρώπους των οποίων η φωνή αποσιωπάται
  • Να σας κοιτάμε στα μάτια και να σας λέμε όσα οι κατέχοντες δεν θέλουν να μαθαίνετε, χωρίς να μετράμε το κόστος – το πολιτικό ή το προσωπικό
  • Να ακούμε και να ενισχύουμε την φωνή της γενιάς που μετανάστευσε
  • Να συνδυάζουμε την απόρριψη της σοσιαλδημοκρατικής φαντασίωσης ότι ο καπιταλισμός εκπολιτίζεται – με προτάσεις άμεσα εφαρμόσιμων πολιτικών υπέρ των πολλών
  • Να παλεύουμε για την Ενότητα της Αριστεράς, όχι στα λόγια αλλά στην πράξη, δίνοντας το καλό παράδειγμα με την πλατιά Συμμαχία που εκπροσωπείται τώρα στα ψηφοδέλτιά μας.

Συνοδοιπόροι, φίλες, φίλοι, συντρόφισσες και σύντροφοι,


Αναρωτιέστε γιατί οι έχοντες, γιατί οι κατέχοντες, υποβαθμίζουν την παιδεία, την υγεία – γιατί μετακυλούν το χρέος και θέλουν να πάρετε κι άλλα στεγαστικά κι άλλα δάνεια κι άλλες πιστωτικές; Είναι απλό:

Ένας λαός μορφωμένος, υγιής, χωρίς χρέη δεν κουμαντάρεται εύκολα.

Είναι ενσυνείδητη πολιτική επιλογή της άρχουσας τάξης η υποβάθμιση της μόρφωσης, η κατάρρευση του ΕΣΥ, η γιγάντωση του μη βιώσιμου χρέους.

Όπως πολιτική επιλογή της άρχουσας τάξης είναι η φτώχεια των πολλών, η κλιματική κρίση, η εξάρτηση από ξένα κέντρα.

Όπως πολιτική επιλογή είναι για τους προοδευτικούς ανθρώπους, για τον λαό, το αν το ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη θα είναι στη Βουλή για να παλεύει εκεί μέσα για τις πολιτικές επιλογές που το ολιγαρχικό πολιτικό σύστημα πασχίζει να αποτρέψει. Για τις πολιτικές επιλογές που βοηθούν το λαό μας που είναι μορφωμένος, υγιής και χωρίς χρέη – δηλαδή λέφτερος!

Αυτή την πολιτική επιλογή κάνουμε στις 25: Το ΜέΡΑ25. Τη μόνη εντός της Βουλής

Δύναμη Αριστεράς

Μιας Αριστεράς όμως Πλουραλιστικής-Οικολογικής-Ενωτικής-Κινηματικής-Συμμαχικής-Ανυπάκουης-Ανυπότακτης

Μια Ανιδιοτελούς Αριστεράς

Σε πείσμα του συστήματος, λοιπόν, στις 25 κλείνουμε την πολύ μικρή παρένθεση που στέρησε το ΜέΡΑ25 από μια Βουλή που κράτησε, ευτυχώς, μόνο 2 ώρες!

Σε πείσμα του συστήματος, λοιπόν, στις 25 το ΜέΡΑ25 ΞΑΝΑ στη Βουλή…

…για να βρουν φωνή ΞΑΝΑ οι δρόμοι

…για να βρει ΦΩΝΗ ΞΑΝΑ κάθε αγωνίστρια, κάθε αγωνιστής, που αγωνίζεται για το δίκιο συνανθρώπων μας που δεν έχουν τη δύναμη, μόνες και μόνοι τους, να βρουν το δίκιο τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου