Δημήτρης Κουτσούμπας στο KONTRA: «Ο λαός μπορεί να έχει κατακτήσεις με δυνατό το ΚΚΕ μπροστά στους αγώνες» (vid)

ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, συνέντευξη, KONTRA24, Αναστασία Γιάμαλη,

Πρέπει να αλλάξουμε άρδην αυτό το κοινωνικό σύστημα, το εκμεταλλευτικό σύστημα, το πολιτικό σύστημα επίσης που υπηρετεί συμφέροντα λίγων, συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, συμφέροντα διεθνών συμμαχιών της άρχουσας τάξης της χώρας μας, όπως είναι η ΕΕ ή πολύ χειρότερα το ΝΑΤΟ κλπ και σε αυτή την κατεύθυνση να παλεύουμε και να οργανώνεται αυτή τη αντεπίθεση...

Η άνοδος του ΚΚΕ θα δώσει ανάταση στο λαϊκό κίνημα, τόνισε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας μιλώντας το βράδυ της Πέμπτης στο κανάλι «kontra».

Ο λαός μπορεί να έχει κατακτήσεις με δυνατό το ΚΚΕ μπροστά στους αγώνες, σημείωσε και αναφέρθηκε στις κινητοποιήσεις με τις οποίες αποτρέπονται πλειστηριασμοί λαϊκών σπιτιών με τα στελέχη του Κόμματος στην πρώτη γραμμή, όπως και στο παράδειγμα της Ναυπηγοεπισκευστικής Ζώνης που με την απεργία τους οι μεταλλεργάτες, έχοντας πλάι τους το ΚΚΕ, έλαβαν δέσμευση ότι θα γίνει υποχρεωτική η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που υπέγραψαν το 2017 και δεν την έκαναν υποχρεωτική ούτε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ούτε η κυβέρνηση της ΝΔ.

Ο λαός ξέρει ποιος είναι δίπλα του, υπογράμμισε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Σημείωσε ότι ήδη η πρώτη μεγάλη διαδήλωση κατά της κυβέρνησης της ΝΔ έγινε με τη μεγάλη προεκλογική συγκέντρωση του ΚΚΕ στο Σύνταγμα. Όπως είπε, καμία κυβέρνηση δεν είναι παντοδύναμη όταν υπάρχει ένα ισχυρό λαϊκό κίνημα, όταν υπάρχει ένα πιο δυνατό ΚΚΕ μέσα και έξω από τη Βουλή.

Απαντώντας στον ισχυρισμό Τσίπρα ότι η ενίσχυση του ΚΚΕ με 1% δεν έχει σημασία, τόνισε ότι η επιπλέον ενίσχυση του ΚΚΕ την Κυριακή με 1%-2% σημαίνει 2-3 βουλευτές παραπάνω που δεν θα ψηφίζουν αντιλαϊκά νομοσχέδια της ΝΔ όπως έκανε κατά 50% ο ΣΥΡΙΖΑ και κατά 70% το ΠΑΣΟΚ, προσθέτοντας ότι τα κόμματα αυτά ήταν χορηγοί της ΝΔ.

Το ΚΚΕ θέλει ο λαός να πάει μπροστά, αυτό είναι το προοδευτικό, δεν τον θέλει πελατεία κάθε 4 χρόνια, υπογράμμισε ο Δημήτρης Κουτσούμπας.


  

Αποσπάσματα από τη συνέντευξη

- Αν. Γιάμαλη: Αν τα πράγματα επιβεβαιωθούν, που φαίνεται ότι θα επιβεβαιωθούν, φαίνεται ότι θα είναι ο απόλυτος κυρίαρχος του πολιτικού παιχνιδιού ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Σας ανησυχεί αυτή η εξέλιξη, δηλαδή ένας πρωθυπουργός και μία κυβέρνηση δεξιά, συντηρητική, χωρίς ισχυρή κοινοβουλευτική αντιπολίτευση;

- Δημ. Κουτσούμπας:¨Καμία κυβέρνηση δεν είναι παντοδύναμη, δεν είναι ανεξέλεγκτη όταν υπάρχει ισχυρό εργατικό λαϊκό κίνημα, όταν υπάρχουν λαϊκοί αγώνες, όταν υπάρχουν τα κόμματα εκείνα που μέσα στη Βουλή κι έξω από τη Βουλή, θα βρίσκονται στο πλάι του λαού. Και το ΚΚΕ σήμερα είναι ακριβώς αυτό το Κόμμα, το οποίο μπορεί και από άποψη ουσίας, όσον αφορά τις πολιτικές θέσεις που αντιπαλεύει απέναντι στην κυβέρνηση της ΝΔ, να παίξει τον ρόλο αυτό. Και βεβαίως είναι το κόμμα με την οργανωτικότητα, την εμπειρία, τη μαζικότητα, την αυθεντικότητα που έχει βεβαίως να οργανώσει, να καθοδηγήσει αγώνες έτσι ώστε ο ίδιος ο λαός να γίνει ο πρωταγωνιστής των εξελίξεων. Άρα, λοιπόν, όσοι κινδυνολογούν για παράδειγμα λέγοντας “πωπω θα είναι παντοδύναμος ο Μητσοτάκης”, λέμε δεν έχει βάση αυτός ο φόβος τους. Δεν έχει βάση πολύ περισσότερο, η κινδυνολογία τους. Δεν είναι αυτό το ζήτημα, το ζήτημα είναι να έχεις ισχυρή αντιπολίτευση, που σημαίνει ότι απέναντι στα αντιλαϊκά νομοσχέδια που θα φέρνει δεν θα κάθεσαι να τα υπερψηφίζεις για παράδειγμα στο 50%, όπως έκαναν άλλα κόμματα, η αξιωματική αντιπολίτευση συγκεκριμένα τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια ή το ΠΑΣΟΚ που ψήφισε το 70% των νομοσχεδίων που έφερε πάλι ο Μητσοτάκης. Άρα, λοιπόν, αυτό το ζήτημα είναι το κυρίαρχο. Εμείς καταψηφίζουμε, όχι επειδή λέμε “όχι σε όλα”, επειδή λέμε “όχι” σε αυτά που πρέπει να λέμε, γιατί την ίδια ώρα προτείνουμε και τα μεγάλα “ναι” που έχει ανάγκη ο τόπος, που έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία, ο εργαζόμενος λαός και η νεολαία.

- Αν. Γιάμαλη: Τώρα μία ισχυρή κυβέρνηση, κύριε Κουτσούμπα, δεν σημαίνει ότι θα επιτρέψει και την ανάπτυξη, τη δημιουργία λαϊκών κινημάτων, πολλές φορές τα καταστέλλει κιόλας, πολλές φορές τα καταπνίγει κιόλας, τις περισσότερες θα έλεγα, ειδικά στα χρόνια των Μνημονίων. Σας ανησυχεί εσάς αυτό;

- Δημ. Κουτσούμπας: Μα φυσικά. Όχι μόνο μας ανησυχεί, αλλά κυρίως το αντιπαλεύουμε, γιατί το να παρακολουθείς μία κατάσταση περιγράφοντάς την σαν πολιτικό κόμμα. δε λέει τίποτα. Ένα πολιτικό κόμμα πρέπει να αντιπαλεύει αυτά και να καταφέρνει ενάντια στην καταστολή, να δημιουργείται η λαϊκή εκείνη, αντίσταση και αντεπίθεση που θα την αναγκάζει να παίρνει πίσω και μέτρα. Να σας πω για παράδειγμα, προχθές το πρωί ήμουν στην Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, 7 η ώρα το πρωί, μίλησα με τους εργαζόμενους που πηγαίνανε στη βάρδια. Ήταν εκατοντάδες εργαζόμενοι εκεί, γιατί τότε αρχίζανε τη δουλειά τους. Όλοι είχαν να πουν ότι οι βουλευτές, οι συνδικαλιστές του ΚΚΕ βρέθηκαν δίπλα τους στις απεργιακές κινητοποιήσεις, στην 48ωρη απεργία που έκαναν πρόσφατα μετά από τον θάνατο ενός συναδέλφου τους, που ήταν μεγάλη ευθύνη της εργοδοσίας για το ότι έγινε αυτό, για το ότι δεν υπάρχουν μέτρα υγείας, ασφάλειας των εργαζομένων, προστασίας της ζωής και δύο σακατεύτηκαν επίσης. Και αυτή η κινητοποίηση κατάφερε να βάλει επί τάπητος ξανά και να αποσπάσουν υπόσχεση, από την υπηρεσιακή κυβέρνηση -αυτό έγινε κάτω από την πίεση του αγώνα τους και τη συνεπή στάση του ΚΚΕ- να γίνει υποχρεωτική η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που είχαν υπογράψει το 2017 -επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ο οποίος μέχρι το 2019 δεν την είχε κάνει υποχρεωτική. Φυσικά και η ΝΔ από το 2019 μέχρι το 2023, επίσης δεν την έκανε υποχρεωτική ούτε για τη Ζώνη εκεί, ούτε για όλα τα σωματεία και για όλο τον κλάδο. Και η μισή αυτή Συλλογική Σύμβαση αφορούσε ακριβώς τέτοια ζητήματα, υγείας, ασφάλειας, προστασίας της ζωής, δημιουργία Κέντρου Υγείας μέσα στον χώρο δουλειάς, το οποίο είναι πάγιο αίτημα των εργαζομένων κλπ. Άρα, σας λέω ότι αυτό το ζήτημα είναι κρίσιμο θέμα. Μπορεί να έχει η εργατική τάξη, ο λαός και κατακτήσεις αρκεί να έχει δίπλα του και μπροστά, πάντα τις δυνάμεις εκείνες που είναι εκλεγμένες στη Βουλή που θα μπουν πραγματικά μπροστά και θα αναδείξουν αυτά τα ζητήματα. Και το ΚΚΕ ξέρετε ότι είναι εκεί σε αυτές τις μάχες. Άλλωστε, παρακολουθώ, μπορεί να μην έχω έρθει εδώ, εγώ προσωπικά στην εκπομπή σας τα τελευταία χρόνια, όμως παρακολουθώ συνδικαλιστές, στελέχη του Κόμματος, τους οποίος καλείτε και είναι μπροστά σε εργατικούς αγώνες.

- Αν. Γιάμαλη: Η αλήθεια είναι ότι έχουμε συγκεκριμένη άποψη για τα εργατικά, ιδίως για τα ζητήματα ασφάλειας, γι’ αυτό θέλω να μείνουμε λίγο στην COSCO και στην e-food. Και η COSCO και η e-food συνδικαλιστές της έχουν περάσει από αυτή την καρέκλα που κάθεστε εσείς. Είναι δύο παραδείγματα αγώνα που πέτυχαν νομίζω, θα συμφωνήσετε κι εσείς. Αν και στην COSCO κάθε βδομάδα σχεδόν έχουμε από ένα ατύχημα, ευτυχώς όχι πια δυστυχήματα. Εσείς λέτε ότι με ένα πιο ισχυρό ΚΚΕ θα είναι πιο ισχυρή η φωνή όλων αυτών των ανθρώπων, των εργαζόμενων στη Βουλή την επαύριο;

- Δημ. Κουτσούμπας: Βέβαια. Κατ’ αρχάς, ένα κοινοβουλευτικό κόμμα έχει την υποχρέωση να προβλέπει, να ενημερώνει τους εργαζόμενους, τα σωματεία, τους Συλλόγους, να ενημερώνει τον λαό, να προετοιμάζει την αντεπίθεση τους, έτσι ώστε και από τη μία μεριά να καταφέρνουμε άμα μπορούμε, κι αυτό το κάνουμε και το έχουμε καταφέρει, να καθυστερούμε αντιλαϊκά νομοσχέδια ή να κερδίζουν και κάποιες ανάσες ανακούφισης οι εργαζόμενοι με βάση τα προβλήματά τους και κυρίως να οργανώνουν τον δικό τους αγώνα έτσι ώστε πραγματικά να έχουν και κατακτήσεις και δικαιώματα, να μπορούν να αποσπούν περισσότερα, αλλά κυρίως να ανεβαίνει σε υψηλότερο βαθμό και η ίδια η συνείδηση, η ίδια η συνειδητοποίηση δηλαδή της αναγκαιότητας ότι η πάλη τους πρέπει να οδηγηθεί και σε ριζικές αλλαγές. Πρέπει να αλλάξουμε άρδην αυτό το κοινωνικό σύστημα, το εκμεταλλευτικό σύστημα, το πολιτικό σύστημα επίσης που υπηρετεί συμφέροντα λίγων, συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, συμφέροντα διεθνών συμμαχιών της άρχουσας τάξης της χώρας μας, όπως είναι η ΕΕ ή πολύ χειρότερα το ΝΑΤΟ κλπ και σε αυτή την κατεύθυνση να παλεύουμε και να οργανώνεται αυτή τη αντεπίθεση. Είναι μεγάλο πράγμα για παράδειγμα, η ίδια η εργατική τάξη, ο λαός, το εργατικό κίνημα να συνειδητοποιήσει τη δύναμη που έχει ο ίδιος ότι μπορεί να κάνει τεράστιες αλλαγές. Εμένα μου έκανε εντύπωση αυτό που πριν από λίγο μου έστειλαν για τον πρόεδρο του Συνδικάτου της Amazon. Η Amazon ξέρετε, έχει χιλιάδες εργαζόμενους.

- Αν. Γιάμαλη: Είχε έρθει σε κινητοποίηση δική σας.

- Δημ. Κουτσούμπας: Είχε έρθει εδώ στην Αθήνα, ήταν προσκαλεσμένος, συμμετείχε σε εκδηλώσεις του Κόμματος, σε εκδηλώσεις του ΠΑΜΕ, είχε συναντήσεις με φορείς, με εργατικά σωματεία με Εργατικά Κέντρα και ήταν πολύ σημαντικό. Και έβαλε χθες στο Instagram το απόσπασμα της ομιλίας μου στο Σύνταγμα, όπου χαιρέτησα την επίσκεψή του εδώ και τη δήλωση του μετά την επίσκεψη του στην Ελλάδα ότι “πρέπει να οικοδομήσουμε και στις ΗΠΑ ένα ισχυρό εργατικό κόμμα”. Είναι πάρα πολύ σημαντικό νομίζω αυτό, όσο κι αν φαντάζει λίγο απίθανο, αλλά το ίδιο είχε γίνει και με Γάλλους συνδικαλιστές, συναδέλφους. Είχα πάει κι εγώ στη Γαλλία...

- Αν. Γιάμαλη: Σας ακούσαμε να μιλάτε και γαλλικά πολύ ωραία.

- Δημ. Κουτσούμπας:  Ναι, στις μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις. Ήρθαν, τους καλέσαμε εδώ την Πρωτομαγιά, μιλήσαμε πάλι μαζί τους. Συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις εδώ του ελληνικού εργατικού κινήματος κατά την Πρωτομαγιά και το ίδιο είπαν και αυτοί: “Δυστυχώς εμείς δεν έχουμε ένα Κομμουνιστικό Κόμμα ισχυρό εκεί που να έχει καθαρή γραμμή, που να είναι με τα ταξικά συμφέροντα, τα δικά μας, τα εργατικά συμφέροντα και να ανοίγει τον δρόμο”.

- Αν. Γιάμαλη: Μεγάλη συζήτηση ανοίγετε. Έχω δύο, θα πάω με το Instagram γιατί η αλήθεια είναι ότι μου κάνει εντύπωση που ο ΓΓ του ΚΚΕ μου λέει για το Instagram και έναν συνδικαλιστή, ο οποίος πράγματι έχει και ένα celebrity status στη χώρα του.

- Δημ. Κουτσούμπας: Ε, ναι εδώ ο Μπάιντεν πήγε και τον συνάντησε, γιατί ήθελε ψήφους από τους εργαζόμενους της Amazon. Μη νομίζετε. Και τα κόμματα στις ΗΠΑ τα κάνουν αυτά.

(...)

- Αν. Γιάμαλη: Σύμφωνα με εσάς η κυριαρχία Μητσοτάκη, αυτό το 40%, το οποίο 40% δεν το πήρε απουσία των εργαζομένων. Δημόσιοι, ιδιωτικοί υπάλληλοι ψήφισαν ΝΔ. Φοιτητές, νεολαία ψήφισαν ΝΔ. Δεν τα λέω εγώ, τα λένε οι αναλύσεις. Οφείλεται στο γεγονός της καλής διακυβέρνησης, ότι ο κόσμος προτιμάει τη διακυβέρνηση Μητσοτάκη ή στην αποτυχία σύσσωμης της αντιπολίτευσης να πείσει πως υπάρχει εναλλακτική;

- Δημ. Κουτσούμπας: Η δική μου ανάλυση και των εκλογικών αποτελεσμάτων του Μαΐου λέει ότι οφείλεται σε μία μεγάλη απογοήτευση του ελληνικού λαού και της ελληνικής νεολαίας, διότι είχε επενδύσει και ελπίδες σε άλλες πολιτικές δυνάμεις που κυβέρνησαν. Για παράδειγμα το ΠΑΣΟΚ κυβέρνησε με τη ΝΔ τα προηγούμενα χρόνια και δεν έχει ξανααποκτήσει την εμπιστοσύνη που ήθελε να έχει από τον ελληνικό λαό και δικαιολογημένα πιστεύω. Ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνησε πριν, για 4 χρόνια μαζί με τους ΑΝΕΛ, ένα ακροδεξιό κόμμα του κ. Καμμένου, έκανε διάφορες υποσχέσεις, τελικά έφερε ένα 3ο επίσης πολύ πιο βάρβαρο μνημόνιο, ψήφισε μία σειρά νόμους.

- Αν. Γιάμαλη: Πολύ πιο βάρβαρο από τα προηγούμενα λέτε;

- Δημ. Κουτσούμπας: Ναι ναι ήταν το χειρότερο, αυτό όλοι το ομολογούν και ο ελληνικός λαός το έζησε στο πετσί του.

- Αν. Γιάμαλη: Αφού ήταν 4,5 δις ενώ το προηγούμενο ήταν 20.

- Δημ. Κουτσούμπας: Τώρα αυτή η κουβέντα έχει γίνει. Ναι, ήταν το χειρότερο μνημόνιο και μάλιστα χωρίς να καταργήσει προηγούμενα, ή τουλάχιστον κάποιους εφαρμοστικούς νόμους, ε καταντάει και λίγο αστείο. Σε ένα 3ο μνημόνιο του φορτώνεις και τα δύο προηγούμενα, δεν καταργείς ή δεν διορθώνεις έστω κάποια από τα προηγούμενα και τα αφήνεις και μάλιστα βγαίνεις και λες -λέω τώρα για την απογοήτευση πώς γίνεται και τι συμβαίνει- ότι “εγώ θα το καταργήσω με ένα νόμο και ένα άρθρο”, έστω και ως σχήμα λόγου, αλλά το πες και δεν το κάνεις και κάνεις ένα χειρότερο πράγμα, μαζί με όλα τα υπόλοιπα. Μην πω τώρα αναλυτικά άλλωστε έχει κριθεί αυτή η ιστορία, τα είπαμε και το 2019.

Όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ πριμοδότησε την πολιτική αυτή και ανέβασε τη ΝΔ το 2019 και μετά από 4 χρόνια δε δημιούργησε καμία εναλλακτική. Όταν μιλάς ακόμα και για Υπουργό Υγείας κοινής αποδοχής, όταν ψηφίζεις 50% των νομοσχεδίων, ο άλλος λέει “εντάξει, ποιο είναι το μικρότερο κακό” και μάλιστα κάνεις προεκλογική προπαγάνδα ότι “ψηφίστε εμένα, έλεγε ο κ. Τσίπρας, γιατί είμαι το μικρότερο κακό σε σχέση με τη ΝΔ”. Μπορεί να το πίστευε ή να είχε προτάσεις στο μυαλό του τέτοιες που να αποδεικνυόταν ίσως ότι θα ήταν το μικρότερο κακό. Όμως, ο ελληνικός λαός ξέρετε τι απάντησε; Ότι “εγώ προτιμώ ως μικρότερο κακό τη ΝΔ, γιατί αυτό μας είπε”, αλλά τον οδήγησες εσύ εκεί. Διότι άμα δεν έχεις πειστική εναλλακτική να προτείνεις στον ελληνικό λαό και όταν έχεις ήδη μία τετραετία και όταν από κει και πέρα θεωρείς ότι μπορείς με διάφορα εκλογικά κολπάκια όπως είναι να διευρύνεις το ακροατήριό σου για παράδειγμα βάζοντας στο ψηφοδέλτιο έναν δεξιό- κεντροδεξιό, τον Αντώναρο είτε παίρνοντας από δω και από κει, από το ΠΑΣΟΚ υπουργούς οι οποίοι έχουν καταρρεύσει στη σκέψη του κόσμου ως προσωπικότητες.

- Αν. Γιάμαλη: Πάντως το ΠΑΣΟΚ σημείωσε άνοδο 30%, μεγαλύτερη και από τη δική σας.

- Δημ. Κουτσούμπας: Ναι, λέω το ΠΑΣΟΚ το παλιό, τους υπουργούς που έχει βάλει ο κ. Τσίπρας, για τον ΣΥΡΙΖΑ μιλάω τώρα και το πώς έφτασε να πριμοδοτήσει τη ΝΔ και ποια είναι η αντίληψή μας γι’ αυτά τα ζητήματα, μαζί με το περιεχόμενο της πολιτικής του. Γι’ αυτό μιλάω.

- Δημ. Κουτσούμπας: Το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί έτσι και αλλιώς. Το ΠΑΣΟΚ το απάντησα νομίζω πριν, λέγοντας ότι το ΠΑΣΟΚ έτσι όπως έχει κατανοηθεί στη συνείδηση του λαού και έτσι όπως έχει κατοχυρωθεί με τη συγκυβέρνησή του με τη ΝΔ πριν λίγα χρόνια, έτσι έφτασε και σήμερα. Ο κόσμος δεν μπορεί να το εμπιστευτεί. Τι επειδή άλλαξε ο κ. Ανδρουλάκης μετά τον χαμό της Φώφης Γεννηματά, θα πει ο κόσμος ότι “τώρα ήρθε ο φωστήρας, ο σωτήρας και θα το ψηφίσω”; Έχει ράμματα πολλά για την γούνα και του ΠΑΣΟΚ ο κόσμος και δικαιολογημένα πιστεύω.

- Αν. Γιάμαλη: Να μείνω στο θέμα του ΣΥΡΙΖΑ. Χθες ήταν εδώ ο κ. Τσίπρας και ενώ στο παρελθόν σας έδινε σταθερά χείρα φιλίας και σας έλεγε να τα πούμε, να μιλήσουμε εχθές είπε ότι σας αφορά μόνο το να διατηρείτε το εκλογικό σας ποσοστό και τα λάβαρά σας και όχι το μέλλον της εργατικής τάξης. Πώς το ακούτε εσείς αυτό;

- Δημ. Κουτσούμπας: Καλά τώρα, να ζητάει ένα κόμμα τρεις μέρες πριν τις εκλογές, για ένα άλλο κόμμα να μη θέλει να κρατήσει και να αναπτύξει παραπέρα τα ποσοστά του και μάλιστα σε βάρος των άλλων κομμάτων, είναι και λίγο περίεργο. Και ο ίδιος λέει στον κόσμο “ψηφίστε με”. Ο κ. Τσίπρας δε θέλει όπως φαίνεται να χάσει, γιατί αυτό φαίνεται, δεν ξέρω ίσως έχει χάσει και την ψυχραιμία του τώρα τελευταία. Φαίνεται εκεί γύρω στο 18%, μπορεί να πάει και 19%; Δεν ξέρω, δεν είμαι μάντης κακών για το κόμμα του, αλλά έτσι φαίνεται η κατάσταση και χάνει την ψυχραιμία του.

Κοιτάξτε να δείτε, όταν λες ένα κόμμα ότι ενδιαφέρεται μόνο για το πώς θα κρατάει ψηλά τα λάβαρα, γιατί αυτό είπε, ή πώς θα αυξήσει τα ποσοστά του τα εκλογικά και δεν ενδιαφέρεται για το πώς θα λυθούν άμεσα προβλήματα των εργαζομένων. Οι τηλεθεατές που μας ακούν αυτή τη στιγμή, ξέρουν πολύ καλά, ξαναλέω και μέσα από αυτή την εκπομπή την οποία την παρακολουθώ και την παρακολουθεί και πολύς κόσμος. Έχουν δει τους βουλευτές του ΚΚΕ, έχουν δει το ΚΚΕ για το πώς ενδιαφέρεται γι’ αυτά τα άμεσα προβλήματα των εργαζομένων, τη βαρβαρότητα που βιώνει ο εργαζόμενος άνθρωπος, ο αγρότης, ο επαγγελματίας, ο νέος και η νέα από όλες αυτές τις πολιτικές, και της δικιάς του πιο πριν και την τελευταία τετραετία με την κυβέρνηση της ΝΔ, και βγάζει συμπεράσματα. Για παράδειγμα ο κ. Τσίπρας και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν μπροστά στους πλειστηριασμούς, όταν πήγαινε να γίνει η έξωση λαϊκών οικογενειών. Μόνο γενικές υποσχέσεις τώρα, “θα δούμε, θα καθυστερήσουμε”…

(...)

- Αν. Γιάμαλη: Έχουμε 6 λεπτά και έχω 3 ακόμα ερωτήματα, παρακαλώ να συνεργαστούμε για να μου τα απαντήσετε.

Τα τελευταία χρόνια μία σειρά δεξιών, ακροδεξιών, ακόμα και νεοναζιστικών κομμάτων ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια στην πολιτική ζωή με μία πολύ επικίνδυνη ατζέντα, με μία πολύ επικίνδυνη ρητορική κ. Γραμματέα. Την ίδια ώρα ο δημόσιος λόγος, το βλέπετε και το έχετε επισημάνει πολλές φορές, πάει προς τα δεξιά μετατοπίζοντας όλο το διάλογο και την κουβέντα σε πράγματα που στο παρελθόν έμοιαζαν εξωφρενικά και απολύτως αντιδραστικά. Αυτή την μετατόπιση προς τα δεξιά εσείς που την αποδίδεται;

- Δημ. Κουτσούμπας: Δεν θα συμφωνούσα με την έκφραση “μετατόπιση προς τη δεξιά”. Επιμένω σε αυτό που λέμε, ούτε ακριβώς συντηρητικοποίηση της κοινωνίας. Γιατί αν μιλάμε για συντηρηρικοποίηση, τα ποσοστά που πήραν τα κόμματα του κατεστημένου, γιατί για εμάς αυτό είναι συντηρητικοποίηση, τα κόμματα που εντός των τειχών αυτού του συστήματος που έχει αποδείξει την σαπίλα του, τη διαφθορά του, προσπαθούν να διαχειριστούν τις τύχες των ανθρώπων.

- Αν. Γιάμαλη: Άρα προοδευτικό είναι μόνο το 7% της κοινωνίας;

- Δημ. Κουτσούμπας: Το προοδευτικό είναι αυτό που πάει τον κόσμο μπροστά, που κάνει τον εργάτη, τον αγρότη, τον λαϊκό άνθρωπο, τη νεολαία πρωταγωνιστή των εξελίξεων, ου δεν τον έχει στη γωνία να περιμένει να ψηφίσει κάθε τέσσερα χρόνια. Γιατί δυστυχώς ως τέτοια πελατεία θέλουν τα άλλα πολιτικά κόμματα, τη νεολαία, τους εργαζόμενους, όλο τον ελληνικό λαό. Τους λένε “θα λογαριαστούμε μετά”, όταν συμβαίνει ένα δύσκολο πρόβλημα, την ώρα που πρέπει να λογαριαστούν. Και αυτό το “μετά”, δεν γίνεται ποτέ. Εννοούν βέβαια να πας μόνο την Κυριακή στην κάλπη, εμείς δεν λέμε να μην πάει την Κυριακή στην κάλπη. Αντίθετα, παλεύουμε ενάντια στην αποχή, λέμε να πάνε όλοι και όλες, να ψηφίσουν σωστά, να ψηφίσουν το ΚΚΕ που είναι η μόνη ισχυρή, δυνατή, μαχητική αντιπολίτευση και αυτό το έχει αποδείξει απέναντι σε μία αυτοδύναμη αντιλαϊκή κυβέρνηση της ΝΔ. Και εκεί να αλλάξει ο πολιτικός συσχετισμός. Γιατί ο αρνητικός πολιτικός συσχετισμός εξακολουθεί να παραμένει είτε πάρει το ΚΚΕ 7,23% πάλι είτε πάρει 8% είτε πάρει 10%, ο πολιτικός συνολικά, αρνητικός συσχετισμός θα παραμένει και όχι μόνο το 40% ή 39% -πόσο θα πάρει η ΝΔ τώρα- αλλά παραμένει συνολικά. Αυτό λέμε εμείς. Γιατί για να πεις ότι αλλάζει ο πολιτικά αρνητικός συσχετισμός σημαίνει να πάμε για ριζικές αλλαγές και αυτές έχουν σχέση και με το πώς κοινωνικοποιείς τα μέσα παραγωγής, τον πλούτο δηλαδή που παράγει ο εργαζόμενος λαός, πώς εμφανίζεις επιστημονικά κεντρικό σχέδιο στην οικονομία, τις υπηρεσίες, την κοινωνία και πώς ανοίγεις τέτοιους δρόμους.
πηγή: 902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου