Αλέξης Τσίπρας: «Ήταν στα χέρια μας και τους χάσαμε» - Η ΕΕ χρειάζεται ένα νέο σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου (vid)

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, ALPHA TV, Αντώνης Σρόιτερ,

«Πρόκειται για το μεγαλύτερο ναυάγιο στη σύγχρονη ελληνική ιστορία. Το τελευταίο που έχουμε να κάνουμε είναι να ψάχνουμε να βρούμε αστείες δικαιολογίες» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha.

«Η ΝΔ δεν με απασχολεί πάρα πολύ για το τι λέει γιατί είναι γεμάτη Κρικέτους στα ψηφοδέλτιά της, την πολιτική της, τη μεταναστευτική πολιτική» τόνισε στη συνέντευξη του ο Αλέξης Τσίπρας στον τηλεοπτικό σταθμό “Alpha TV” και τον δημοσιογράφο, Αντώνη Σρόιτερ.

«Έχουμε το μεγαλύτερο ναυάγιο στη σύγχρονη ελληνική ιστορία. Το τελευταίο που έχουμε να κάνουμε ειναι να ψάχνουμε να βρούμε αστείες δικαιολογίες», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha.

Σημείωσε ότι ήταν εκεί τα λιμενικά σκάφη και όμως το πλοίο βυθίστηκε και σημείωσε πως «το να λέμε ότι δεν ζήτησαν βοήθεια, ότι δεν υπάρχει το διεθνές δίκαιο, ότι δεν μπορεί να γίνει επιχείρηση στα διεθνή ύδατα και μετά να λένε ότι έγινε επιχείρηση… Αντί γι' αυτές τις αντιφάσεις εγώ θα προτιμούσα ένα πράγμα, να ακούσω μια συγγνώμη». Σχολίασε ότι δεν τον απασχολεί τι λέει η ΝΔ «γιατί είναι γεμάτη Κρικέτους στα ψηφοδέλτια της, στην πολιτική της, στη μεταναστευτική πολιτική της».

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως «δεν αναζητώ ευθύνες, εγώ λέω πώς έχουν τα πράγματα, ότι εδώ και μια 4ετία η χώρα κινείται σε άλλη επιχειρησιακή γραμμή από αυτήν που είχαμε εμείς», τόνισε. «Εγώ θεωρώ ότι η ανθρώπινη αξία έχει προτεραιότητα, δεν κοιτάζω το πολιτικό κόστος, υπερασπίζομαι αξίες», τόνισε ο κ. Τσίπρας. Σημείωσε ότι επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ διασώζονταν οι πρόσφυγες και μετανάστες από τον κίνδυνο. Πρόσθεσε ότι εδώ και μια 4ετία «έχει ακολουθήσει μια πολιτική στη θάλασσα που θέτει σε διακινδύνευση ανθρώπινες ζωές», για να υπογραμμίσει ότι «και η ΕΕ έχει τεράστια ευθύνη σε αυτό».

«Ο Κ. Μητσοτάκης επιδίδεται σε ασκήσεις εθνικής ανευθυνότητας»

Μιλώντας για την αντιπαράθεση με τη ΝΔ για τη Ροδόπη, ο κ. Τσίπρας καταλόγισε στον κ. Μητσοτάκη ότι «επιδίδεται σε ασκήσεις εθνικής ανευθυνότητας στο θέμα αυτό». Είπε ότι ο κ. Μητσοτάκης ήταν πρωθυπουργός τέσσερα χρόνια και διεκδικεί να είναι για άλλα τέσσερα χρόνια, «δηλαδή να συνεχίσει να διαχειρίζεται ευαίσθητα εθνικά θέματα» και πως «από το '74 μέχρι σήμερα, καμία άλλη κυβέρνηση δεν είχε εργαλειοποιήσει με αυτόν τον τρόπο την ΕΥΠ και ένα ευαίσθητο εθνικό θέμα στην προεκλογική αρένα».

Ο Αλ. Τσίπρας ρωτήθηκε αν είχε ενημερωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ για τη δράση του προξενείου και για επαφές με τους δύο βουλευτές του κόμματος, απαντώντας ότι «προφανώς δεν είχαμε καμία ενημέρωση, η ενημέρωση που είχαμε ήταν μια στημένη απόπειρα να δημιουργηθεί ένταση σε ένα θέμα στο οποίο θα έπρεπε όλοι να ομονοούμε».

Όπως τόνισε προεκλογικά δεν είχε καμία ενημέρωση και ότι ο Κ. Μητσοτάκης λέει απολύτως ψέματα ότι τον ενημέρωσε προεκλογικά. «Μετεκλογικά, τρεις μέρες μετά τις εκλογές, ο Κ. Μητσοτάκης αποφάσισε να μου στείλει ένα απόρρητο έγγραφο της ΕΥΠ που είχε αναλυτικές πληροφορίες για τη δράση όλων των υποψηφίων της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη. Δεν με πήρε ούτε ένα τηλέφωνο, δεν έστειλε τον αρχηγό της ΕΥΠ να με ενημερώσει αν ήθελε κάτι να μου επισημάνει, όπως έκανα εγώ πολλάκις όταν ήμουν πρωθυπουργός…», «μόνο μου έστειλε ένα έγγραφο και δυο εβδομάδες μετά, αποσπασματικά σημεία του εγγράφου διέρρευσαν ως δια μαγείας στα ΜΜΕ», όπως σημείωσε.

«Το κύριο επιχείρημα μας είναι το πρόγραμμα μας»

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι ενόψει της κάλπης της 25ης Ιουνίου, το κύριο επιχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ είναι το πρόγραμμά του. Τόνισε ότι είναι δύο τα σχέδια διακυβέρνησης που αντιπαρατίθενται: «Από τη μια αυτό που καταθέσαμε στον ελληνικό λαό και από την άλλη της ΝΔ». Είπε ότι στο πρόγραμμά της η ΝΔ αναφέρει «πολλά που δεν έχει σκοπό να κάνει και δεν λέει πράγματα που έχει σκοπό να κάνει». Ειδικότερα, ανέφερε ότι η ΝΔ κατέθεσε το μεσοπρόθεσμο «στο οποίο δεν εμπεριέχεται καμία από τις προτάσεις της ΝΔ, αντιθέτως προβλέπεται ότι θα μειωθούν οι δαπάνες για τους μισθούς των δημόσιων υπαλλήλων κατα 730 εκατ. σε πραγματικούς όρους, θα μειωθούν κατά 1,1 δισ. οι πρωτογενείς δαπάνες του Δημοσίου, άρα δεν θα έχουμε έξοδα για τα δημόσια νοσοκομεία και τα σχολεία και δεν θα αυξηθεί 25% ο μέσος μισθός όπως λέει η ΝΔ, παρά μονάχα 1,4% σε πραγματικούς όρους».

Πρόσθεσε ότι υπάρχει και η «ατζέντα Πνευματικού» για το ΕΣΥ, που είναι, όπως είπε, ατζέντα σύμπραξης δημοσίου-ιδιωτικού, περαιτέρω συρρίκνωσης των δημόσιων δαπανών και διαλογής ασθενών.

Τόνισε επίσης πως ότι σε αυτά τα δύο σχέδια διακυβέρνησης του τόπου, ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί τους πολίτες να επιλέξουν «ανάμεσα σε ένα σχέδιο που προτάσσει την ανάγκη να στηριχτεί η κοινωνία, ή ένα πρόγραμμα που έχει πάρα πολλά κρυφά σημεία και πάρα πολλά που λέγονται αλλά δεν θα υλοποιηθούν».

Κάλεσε τους πολίτες που βλέπουν σήμερα «τους κινδύνους στη διαμόρφωση ενός αντίστοιχου συσχετισμού» με εκείνον της 21ης Μαΐου και ότι «δεν είναι υγιής μια δημοκρατία που δίνει λευκή επιταγή σε μια ανεξέλεγκτη παντοδύναμη κυβέρνηση», να συνειδητοποιήσουν ότι η χώρα, «ακόμα κι αν δεν καταφέρουμε να ανατρέψουμε αυτόν τον συσχετισμό, χρειάζεται μια αντιπολίτευση να μπορεί να κοιτάει στα μάτια τον κ. Μητσοτάκη και τη ΝΔ, να στηρίξει τις κοινωνικές ανάγκες και να μπορεί να αντισταθεί απέναντι στις πολιτικές της».

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου