Η 15η Σύνοδος BRICS ενέκρινε την ένταξη έξι νέων κρατών στον οργανισμό - Δηλώσεις Πούτιν και Μόντι

Αργεντινή, Αίγυπτος, Αιθιοπία, Ιράν, Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Βλαντίμιρ Πούτιν, Ναρέντρα Μόντι, Σίριλ Ραμαφόσα,

 Η Αργεντινή, η Αίγυπτος, η Αιθιοπία, το Ιράν, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, θα ενταχθούν στους BRICS την 1η Ιανουαρίου 2024.

 

Σύμφωνα με την απόφαση της 15ης Συνόδου τά έξι νέα μέλη εναι η ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ, η ΑΙΓΥΠΤΟΣ, η ΑΙΘΙΟΠΙΑ, το ΙΡΑΝ, η ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ και τα ΗΝΩΜΕΝΑ ΑΡΑΒΙΚΑ ΕΜΙΡΑΤΑ θα ενταχθούν στους BRICS το επόμενο, 2024, έτος.


Οι ηγέτες των BRICS ενέκριναν μια δήλωση της 15ης συνόδου κορυφής στο Γιοχάνεσμπουργκ, δήλωσε την Πέμπτη ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Σίριλ Ραμαφόσα.

«Η Διακήρυξη του Γιοχάνεσμπουργκ ΙΙ εγκρίθηκε», είπε ο Νοτιοαφρικανός ηγέτης.

Σύμφωνα με το έγγραφο, έξι νέα μέλη, δηλαδή η Αργεντινή, η Αίγυπτος, η Αιθιοπία, το Ιράν, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, θα ενταχθούν στους BRICS το επόμενο έτος.

Η σύνοδος κορυφής των BRICS πραγματοποιείται στο Γιοχάνεσμπουργκ από τις 22 έως τις 24 Αυγούστου. Η Νότια Αφρική λειτουργεί ως εκ περιτροπής πρόεδρος της ομάδας BRICS φέτος. Ο προεδρευων των BRICS, Ανίλ Σουκλάλ δήλωσε νωρίτερα ότι περίπου 30 χώρες επιδιώκουν να ενταχθούν στους BRICS. 

Βλαντιμίρ Πούτιν: «Οι BRICS δεν είναι σε ανταγωνισμό η σε αντίθεση με κανέναν»

«Οι BRICS δεν ανταγωνίζονται κανέναν και δεν αντιτίθενται σε κανέναν, αλλά η εγκαθίδρυση μιας πολυπολικής παγκόσμιας τάξης έχει ασυμβίβαστους αντιπάλους», δήλωσε ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν μέσω σύνδεσης βίντεο στη συνάντηση BRICS Plus/Outreach.

«Θα ήθελα να σημειώσω ότι οι BRICS δεν ανταγωνίζονται κανέναν, δεν αντιτίθενται σε κανέναν. Αλλά είναι επίσης προφανές ότι αυτή η αντικειμενική διαδικασία εγκαθίδρυσης μιας νέας παγκόσμιας τάξης έχει ακόμα ασυμβίβαστους αντιπάλους που επιδιώκουν να επιβραδύνουν αυτή τη διαδικασία», είπε.

Ο Πούτιν είπε ότι οι αντίπαλοι «προσπαθούν να εμποδίσουν την εμφάνιση νέων ανεξάρτητων κέντρων ανάπτυξης και επιρροής στον κόσμο».

Ο πρόεδρος σημείωσε επίσης τη σημασία της μορφής BRICS Plus/Outreach.

«Είναι πολύ σημαντικό και παρέχει μια καλή ευκαιρία για ουσιαστική συζήτηση για πιεστικά ζητήματα αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας με τις χώρες που συμμερίζονται σε μεγάλο βαθμό τις προσεγγίσεις των πέντε κρατών μελών, δηλαδή τις χώρες που συμμερίζονται τις απόψεις μας», είπε.

Ναρέντρα Μόντι: «Νέα μέλη για την περαιτέρω ενίσχυση των BRICS»

 Η ένταξη νέων μελών στην ομάδα BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική) θα την ενισχύσει περαιτέρω ως οργανισμό και θα της δώσει νέα ώθηση, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι σε συνέντευξη Τύπου σχετικά με τα αποτελέσματα της 15η σύνοδο κορυφής της ένωσης την Πέμπτη.

«Η Ινδία πίστευε πάντα ότι η ένταξη νέων μελών θα ενισχύσει περαιτέρω τους BRICS ως οργανισμό και θα δώσει στις κοινές μας προσπάθειες μια νέα ώθηση», είπε ο Μόντι.

Όπως τόνισε ο Ινδός πρωθυπουργός, η επέκταση των BRICS «θα ενισχύσει επίσης την πίστη πολλών χωρών στην πολυπολική παγκόσμια τάξη πραγμάτων».

Ο Μόντι συνεχάρη τους ηγέτες και τους λαούς των χωρών που προσχώρησαν στους BRICS.

Ο πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής Cyril Ramaphosa ανακοίνωσε μετά την ολοκλήρωση της 15ης συνόδου κορυφής του μπλοκ στο Γιοχάνεσμπουργκ νωρίτερα την Πέμπτη ότι η Αργεντινή, η Αίγυπτος, το Ιράν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Σαουδική Αραβία και η Αιθιοπία θα ενταχθούν στους BRICS από την 1η Ιανουαρίου 2024.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου