Έκθεση διεθνούς διαφάνειας: “Ισοβαθμία” Ελλάδας με… Ναμίμπια και πτώση μετά από μια δεκαετία – Ανακοίνωση “κόλαφος” από ΠΑΣΟΚ

ΠΑΣΟΚ, Τομέας Θεσμών ΠΑΣΟΚ, Διεθνής Διαφάνεια, δείκτης διαφθοράς,

     Η Ελλάδα έπεσε κάτω από τη βάση στον Δείκτη Διαφάνειας, καταλαμβάνοντας την 24η θέση μεταξύ των 27 κρατών-μελών της ΕΕ. Αυτό καταγράφεται στη φετινή έρευνα της Διεθνούς Διαφάνειας που αποτελεί κόλαφο για την κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη προσωπικά.


Ανακοίνωση Τομέα Θεσμών ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής για την έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας

«Μια ακόμα… “διάκριση” για τη χώρα μας χάρη στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Στον Δείκτη Πρόσληψης Διαφθοράς 2023 της Διεθνούς Διαφάνειας, η Ελλάδα παρουσιάζει πτώση τριών θέσεων, με συνολική βαθμολογία 49/100 και κατάταξη 59η σε σύνολο 180 χωρών. Η Ελλάδα βρίσκεται κάτω από χώρες, όπως η Μαλαισία και λαμβάνει την ίδια βαθμολογία με τη…Ναμίμπια!

Υπήρξε πρώτη φορά πτώση της Ελλάδας μετά από 10 ολόκληρα χρόνια. Η Διεθνής Διαφάνεια αναφέρεται σε «κρίση του κράτους δικαίου» στην Ελλάδα και θέτει τη χώρα υπό καθεστώς “παρατήρησης” (country to watch). Η μοναδική χώρα ΕΕ σε αντίστοιχο καθεστώς είναι η Πολωνία.

Η συσκότιση των ερευνών σχετικά με τις παράνομες παρακολουθήσεις, οι δικαστικές διώξεις μελών της Α.Δ.Α.Ε. και έντιμων δημοσίων λειτουργών καθώς και οι πρακτικές που χρησιμοποιεί ώστε να ελέγξει τη δράση άλλων ανεξαρτήτων αρχών, αποτελούν μόνο μερικά ζοφερά παραδείγματα, για τα οποία η χώρα μας κατρακυλάει στη σχετική κατάταξη.

Η έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας έρχεται μόλις λίγες μέρες μετά το πρόσφατο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με την κατάσταση των θεμελιωδών δικαιωμάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του οποίου το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλεί ονομαστικά την Ελλάδα, μαζί με την Ουγγαρία και την Πολωνία, να εφαρμόσει τις συστάσεις που τις έχει ήδη απευθύνει αναφορικά με την χρήση κατασκοπευτικού λογισμικού παρακολούθησης.

Ως ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής στεκόμαστε έμπρακτα και με συνέπεια απέναντι σε αυτά τα εκφυλιστικά και βαθιά επικίνδυνα φαινόμενα. Θα κινηθούμε σε κάθε επίπεδο για την ενδυνάμωση του κράτους δικαίου, που πλήττεται τα τελευταία χρόνια από τέτοιες καθεστωτικές πρακτικές της κυβέρνησης. Αναρωτιόμαστε όμως αν η Κυβέρνηση με αυτό τον τρόπο σκοπεύει να τιμήσει τη φετινή 50η επέτειο για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στον τόπο μας;»

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου