Ευρωεκλογές 2024: Μία ευκαιρία για την ειρήνη

Ειρήνη,

     Ενώ οι Ευρωπαίοι πολίτες διεκδικούν το δικαίωμα στην υγεία, την εκπαίδευση, την εργασία και έναν πλανήτη που αξίζει να ζήσουμε, οι ηγέτες τους επιδίδονται όλο και περισσότερο σε τρελές μιλιταριστικές διακηρύξεις. Ορισμένες χώρες δεν διστάζουν ακόμη και να προωθήσουν ανοιχτά το ενδεχόμενο να προχωρήσουν σε πόλεμο εναντίον της Ρωσίας!!! 


Φανταστείτε να ζούσατε λίγα χρόνια πριν από τον Πρώτο ή τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, γνωρίζοντας τις σοβαρές συνέπειες που θα είχε για την ανθρωπότητα.

Ποια μέτρα θα έπρεπε να είχαμε λάβει για να αποφύγουμε μια τραγωδία τέτοιων διαστάσεων;


Δυστυχώς, βρισκόμαστε σήμερα σε μια πολύ παρόμοια κατάσταση και οι ενδείξεις μιας πιθανής νέας παγκόσμιας σύγκρουσης είναι δυστυχώς εμφανείς. Τους τελευταίους μήνες γίναμε μάρτυρες μιας ραγδαίας επιδείνωσης των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των χωρών και μιας άνευ προηγουμένου κλιμάκωσης των διεθνών εντάσεων.

Ο πόλεμος επηρεάζει ήδη την καθημερινή μας ζωή και σταδιακά συνηθίζουμε να θεωρούμε δεδομένη μια κατάσταση που θα έπρεπε να είναι απαράδεκτη.

Ενώ οι Ευρωπαίοι πολίτες διεκδικούν το δικαίωμα στην υγεία, την εκπαίδευση, την εργασία και έναν πλανήτη που αξίζει να ζήσουμε, οι ηγέτες τους επιδίδονται όλο και περισσότερο σε τρελές μιλιταριστικές διακηρύξεις. Ορισμένες χώρες δεν διστάζουν ακόμη και να προωθήσουν ανοιχτά το ενδεχόμενο να προχωρήσουν σε πόλεμο εναντίον της Ρωσίας. Τις τελευταίες ημέρες ακούσαμε με αποτροπιασμό την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να μιλάει για την ενίσχυση της πολεμικής οικονομίας με τη συγκέντρωση των περισσότερων πόρων στην παραγωγή όπλων, εις βάρος των πραγματικών αναγκών του πληθυσμού.

Είναι σαφές ότι, αν δεν συμβεί κάτι εξαιρετικό, το ξέσπασμα ένοπλης σύρραξης στην Ευρώπη δεν είναι πλέον απλώς μια πιθανότητα, αλλά όλο και περισσότερο μια βεβαιότητα, καθώς οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις φαίνεται να εκτελούν όλο και περισσότερο τις εντολές ενός πολύ ισχυρού διεθνούς στρατιωτικο-βιομηχανικού συμπλέγματος, αντί να ανταποκρίνονται στις ανάγκες και τη βούληση των λαών που τις εξέλεξαν.

Η τάση αυτή υπονομεύει βαθύτατα τα θεμέλια του δημοκρατικού συστήματος.

Η μόνη διέξοδος βρίσκεται στην ενότητα και τη σύγκλιση όλων των ανδρών και γυναικών στην Ευρώπη που επιθυμούν την ειρήνη. Δεν μιλάμε μόνο για οργανώσεις και κόμματα, αλλά και για άτομα. Μιλάμε για την αφύπνιση της πραγματικής Ευρώπης, της Ευρώπης των λαών, όχι της Ευρώπης των άκαρδων τραπεζιτών και γραφειοκρατών, μακριά από τις πραγματικές ανθρώπινες ανάγκες.

Οι επερχόμενες ευρωπαϊκές εκλογές του Ιουνίου θα πρέπει να αποτελέσουν το κύριο στάδιο για μια αποφασιστική έμφαση στο ζήτημα της ειρήνης. Με την ευκαιρία αυτή, οι Ευρωπαίοι πολίτες θα έχουν την δυνατότητα να εκφράσουν την ξεκάθαρη απόρριψη του πολέμου, ψηφίζοντας τα κόμματα των οποίων τα προγράμματα τάσσονται σαφώς υπέρ της διπλωματικής παρέμβασης για την κατάπαυση του πυρός.

Κανένα εκλογικό πρόγραμμα δεν μπορεί να εφαρμοστεί χωρίς την απαραίτητη προϋπόθεση της διατήρησης μιας κατάστασης μη πολεμικής εμπλοκής στις χώρες μας. Εάν η Ευρώπη βυθιστεί στον πόλεμο, καμία από τις πολυπόθητες μεταρρυθμίσεις και τις προεκλογικές υποσχέσεις δεν θα μπορέσει να δει το φως της ημέρας.

Θα παροτρύνουμε όλα τα ψηφοδέλτια να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους σε αυτά τα κρίσιμα ζητήματα, όπως ο αφοπλισμός, η παύση των προμηθειών όπλων στην Ουκρανία και οι διπλωματικές προσπάθειες για την επίλυση των συγκρούσεων, όχι μόνο στην Ευρώπη και την Παλαιστίνη, αλλά σε παγκόσμιο επίπεδο. Αυτό θα επιτρέψει στους ψηφοφόρους να κάνουν μια υπεύθυνη επιλογή σχετικά με το ποιον/ποιά θα ψηφίσουν, για να αποτρέψουν τον εφιάλτη ενός τρίτου παγκόσμιου πολέμου.

Αντί να επικεντρωνόμαστε στο εκλογικό αποτέλεσμα, θα πρέπει να ενθαρρύνουμε μια ευρεία συζήτηση για το θέμα της ειρήνης, ένα θέμα που πολλά κόμματα αποφεύγουν επιμελώς από φόβο μήπως χάσουν την υποστήριξή τους. Αυτές οι εκλογές θα πρέπει να αποτελέσουν ένα ξεκάθαρο δημοψήφισμα για το ζήτημα του πολέμου και της ειρήνης.

Με αυτή την έννοια, καλούμε όλουςκαι όλες να υποστηρίξουν ενεργά τους ανοιχτά ειρηνιστικούς και μη βίαιους σχηματισμούς που προσπαθούν να συμμετάσχουν σε αυτές τις εκλογές.

Ας δώσουμε μια ευκαιρία στην ειρήνη. Σήμερα διακυβεύεται το μέλλον όλων μας.
αναδημοσίευση από Pressenza.com

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου