ΑΔΕΔΥ / Απεργία στο Δημόσιο για αυξήσεις και επιβίωση

ΑΔΕΔΥ, Απεργία, Ακρίβεια,

     Την ώρα που η ακρίβεια καλπάζει οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο καλούνται να ζήσουν με εισαγωγικούς μισθούς από 680 έως 734 ευρώ - Συγκέντρωση στις 11 στο ΥΠΟΙΚ


Αυξήσεις στους μισθούς και μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας διεκδικούν σήμερα οι δημόσιοι υπάλληλοι, συμμετέχοντας στην 24ωρη πανελλαδική απεργία που έχει κηρύξει η ΑΔΕΔΥ. 

«Ενώ η ακρίβεια καλπάζει, η κυβέρνηση εμπαίζει τους εργαζόμενους στο Δημόσιο με αυξήσεις-κοροϊδία που έδωσε από 1.1.24, δηλαδή 38-42 ευρώ καθαρά τον μήνα» σημειώνει σε ανακοίνωσή της η ΑΔΕΔΥ, κατηγορώντας τον υπουργό Οικονομικών Κ. Χατζηδάκη για περίσσιο θράσος, καθώς υποστήριζε ότι η μέση καθαρή αύξηση για τους δημοσίους υπαλλήλους το 2024 είναι 1.425 ευρώ, «αλλά όλοι οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο πήραν τα εκκαθαριστικά τους και είδαν με τα ίδια τους τα μάτια την κοροϊδία».

Η ΑΔΕΔΥ θα πραγματοποιήσει κεντρική απεργιακή συγκέντρωση στην Αθήνα, στο υπουργείο Οικονομικών, στις 11 π.μ., διεκδικώντας οριζόντια αύξηση 10% στους μισθούς των εργαζομένων στο Δημόσιο προκειμένου να αντιμετωπιστούν στοιχειωδώς η ακρίβεια και ο πληθωρισμός. «Δεκατέσσερα χρόνια μετά τα Μνημόνια, όπου οι αποδοχές μας μειώθηκαν κατά 40%, καταργήθηκαν τα δώρα, επιβλήθηκε η εισφορά αλληλεγγύης 2%, πάγωσε η διετία 16-17, μειώθηκε το αφορολόγητο, η κυβέρνηση προκαλεί με τα ψίχουλα της εισοδηματικής της πολιτικής κι οδηγεί τους εργαζόμενους στο Δημόσιο στη φτώχεια και στην εξαθλίωση» τονίζει η ΑΔΕΔΥ, δίνοντας χαρακτηριστικά παραδείγματα της πραγματικότητας που βιώνουν οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο: «Ένας νεοδιόριστος εκπαιδευτικός, που καλείται να ζήσει στα νησιά με ενοίκιο της τάξης των 350-500 ευρώ τον μήνα, αμείβεται με 734 ευρώ καθαρά τον μήνα. Ένας νοσηλευτής με 680 ευρώ καθαρά. Το ίδιο ισχύει και για τις άλλες κατηγορίες των δημοσίων υπαλλήλων. Η κυβέρνηση δεν έχει χρήματα για τους δημόσιους λειτουργούς, έχει όμως για τους ημέτερους. Τους διοικητές των οργανισμών και των φορέων του Δημοσίου -τα δικά της παιδιά-, στους οποίους έδωσε αυξήσεις 76% τον μήνα!».

Ποιοι συμμετέχουν

Στην 24ωρη πανελλαδική απεργία του δημόσιου τομέα συμμετέχουν όλοι οι δημοτικοί υπάλληλοι, όπως ανακοίνωσε η ΠΟΕ-ΟΤΑ, ενώ η απεργιακή κινητοποίηση θα γίνει αισθητή στα νοσοκομεία, στην εκπαίδευση και στις υπηρεσίες του Δημοσίου (π.χ., εφορίες). Σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) αναφέρει ότι οι υγειονομικοί συμμετέχουν στην απεργία και στη συγκέντρωση, επισημαίνοντας ότι λένε «όχι» στην ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ και απαιτούν αξιοπρέπεια και ασφάλεια για τους εργαζομένους, αύξηση μισθών, χορήγηση δώρων, ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά.

Πέρα από την οριζόντια αύξηση 10% στους μισθούς των εργαζομένων, η ΑΔΕΔΥ διεκδικεί την επαναφορά του 13ου και του 14ου μισθού, συλλογικές συμβάσεις, κατάργηση του μισθολογικού παγώματος της διετίας 2016-17, όπως και της εισφοράς 2% υπέρ της ανεργίας, αύξηση του αφορολόγητου στα 12.000 ευρώ κα αύξηση του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου