Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν χρειάζεται 361 ψήφους για να κρατηθεί στη κορυφή της Κομισιόν

Κομισιόν, Ευρωκοινοβούλιο, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, Τζόρτζια Μελόνι,

     Τα πράγματα φαντάζουν ευκολότερα στις τάξεις του Συμβουλίου. Το κόμμα της φον ντερ Λάιεν (ΕΛΚ) έχει 12 πρωθυπουργούς στην ΕΕ, οι οποίοι αναμένεται να την υποστηρίξουν. Ωστόσο, πάντα υπάρχει ο κίνδυνος να πάει κάτι στραβά, όπως για παράδειγμα οι προθέσεις του Μακρόν ο οποίος μπορεί να στηρίξει άλλον υποψήφιο.


Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προσπαθεί να ανανεώσει τη θητεία της ως επικεφαλής της Κομισιόν, με το Politico να προαναγγέλλει… θρίλερ στις Βρυξέλλες, βγάζοντας τα… κομπιουτεράκια για τις ψήφους που χρειάζεται η Γερμανίδα πολιτικός. «Χρειάζεται 361 ψήφους για να κρατηθεί. Καλή τύχη με αυτό», σημειώνει χαρακτηριστικά η ανάλυση, παραθέτοντας τα δύο μεγάλα εμπόδια στις βλέψεις της 65χρονης πολιτικού, αλλά και τον αμφιλεγόμενο ρόλο της Τζόρτζια Μελόνι.

Αναλυτικά:

Το 2019, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν «κλείδωσε» την προεδρία της Κομισιόν μόλις με εννέα ψήφους. Φέτος, το παιχνίδι των αριθμών που απαιτούνται για να σιγουρέψει τη δεύτερη θητεία της θα είναι σκληρότερο. Φαντάζει πιθανό το ενδεχόμενο η συντηρητική πολιτικός να μην εξασφαλίσει τις απαιτούμενες ψήφους.

Για να εξασφαλίσει ότι θα διοικεί την ΕΕ από την 13ο όροφο στα κεντρικά γραφεία της Κομισιόν στις Βρυξέλλες, η φον ντερ Λάιεν χρειάζεται να ξεπεράσει δύο μεγάλα πολιτικά εμπόδια.

Πρώτιστα, θα πρέπει να κερδίσει την υποστήριξη από την πλειοψηφία των 27 ηγετών στην ΕΕ, μέσω της συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί μετά τις ευρωκάλπες στα τέλη Ιουνίου. Έπειτα, θα πρέπει να πάρει τουλάχιστον 361 ψήφους από τα 720 μέλη του Ευρωκοινοβουλίου.

Σε απλά μαθηματικά

Τα πράγματα φαντάζουν ευκολότερα στις τάξεις του Συμβουλίου. Το κόμμα της φον ντερ Λάιεν (ΕΛΚ) έχει 12 πρωθυπουργούς στην ΕΕ, οι οποίοι αναμένεται να την υποστηρίξουν. Ωστόσο, πάντα υπάρχει ο κίνδυνος να πάει κάτι στραβά, όπως για παράδειγμα οι προθέσεις του Μακρόν ο οποίος μπορεί να στηρίξει άλλον υποψήφιο.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το ΕΛΚ της φον ντερ Λάιεν αναμένεται να πάρει την πλειοψηφία στο ευρωκοινοβούλιο με 170 έδρες. Όμως η πρόεδρος της Κομισιόν θα χρειαστεί να ανοίξει δίαυλο με τους Σοσιαλιστές και τους Φιλελεύθερους. Ακόμη και τότε, θα πρέπει να βγουν τα… κομπιουτεράκια για να υπολογιστούν οι υποστηρικτές…

Εάν καταφέρει να εξασφαλίσει τη στήριξη από το ΕΛΚ, το φιλελεύθερο «Renew Europe» και τους Σοσιαλιστές – Δημοκράτες, τότε αυτό θα μεταφραστεί σε 390 ψήφους, σύμφωνα με υπολογισμούς του Politico. Πολιτικοί αναλυτές θεωρούν ότι ακόμη και σε αυτήν την περίπτωση που οι ηγέτες των ευρω-ομάδων εκφράσουν ανοιχτά τη στήριξή τους, μπορεί ένα ποσοστό της τάξεως του 10% ανάμεσα στα κόμματα να απέχει ή να στηρίξει άλλο πρόσωπο. 

Ο παράγοντας Μελόνι

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έχει πραγματοποιήσει κινήσεις προσέγγισης της Τζόρτζια Μελόνι, καθώς χρειάζεται την υποστήριξή της τόσο στο Συμβούλιο, όσο και στο Ευρωκοινοβούλιο. Όμως, θεωρείται ότι η στρατηγική που ακολουθεί μπορεί και να της στοιχίσει. Όσο πιο κοντά έρχεται στη Μελόνι και την ευρω-ομάδα της (Συντηρητικοί και Ρεφορμιστές), τόσο περισσότερο θα χάνει υποστηρικτές από τους σοσιαλιστές και τους φιλελεύθερους.

Η υποστήριξη της Μελόνι αναμένεται να είναι κρίσιμος παράγοντας στον αγώνα της φον ντερ Λάιεν για να επανεκλεγεί. Όμως, οι Σοσιαλιστές – Δημοκράτες, το Renew Europe αλλά και οι Πράσινοι έχουν δηλώσει ότι θα άρουν τη στήριξη στην πρόεδρο της Κομισιόν εάν κάνει οποιαδήποτε πολιτική συμφωνία με τη Μελόνι και τους ακροδεξιούς συμμάχους της στο Ευρωκοινοβούλιο.

Από την άλλη πλευρά, εάν η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σταματήσει να ελπίζει στη Μελόνι, τότε θα χρειαστεί τη στήριξη τόσο του Renew Europe, όσο και των Σοσιαλιστών αλλά και των Πράσινων για να φτάσει τον απαιτούμενο αριθμό ψήφω.

Πάντως, ο ευρωβουλευτής των Πρασίνων, Ντάνιελ Φρόιντ, δήλωσε στο Politico ότι στη φον ντερ Λάιεν δεν αρέσει να ρισκάρει…».

αναδημοσίευση από: documentonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου