ΧΑΛΚΙΔΑ ΚΑΙΡΟΣ

Ο Τραμπ ορίζει προθεσμία την 4η Ιουλίου για την ΕΕ να συμμορφωθεί με την εμπορική συμφωνία, αλλιώς θα αντιμετωπίσει «πολύ υψηλότερους» δασμούς

Σε μια αιφνιδιαστική κίνηση, ο Τραμπ ανακοίνωσε την περασμένη Παρασκευή ότι θα αυξήσει τους δασμούς στα οχήματα της ΕΕ στο 25% από το προηγουμένως συμφωνημένο 15%...

Προθεσμία έως την 4η Ιουλίου 2026 έδωσε ο Ντόναλντ Τραμπ στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου οι Βρυξέλλες να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους στο πλαίσιο της εμπορικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ του Ιούλιου του 2025.


Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε την Πέμπτη ότι θα δώσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση προθεσμία έως τις 4 Ιουλίου για να εφαρμόσει τις δεσμεύσεις της στο πλαίσιο της εμπορικής συμφωνίας, προτού αυξήσει τους δασμούς σε προϊόντα της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των αυτοκινήτων, σε «πολύ υψηλότερα επίπεδα».

Ο Τραμπ ανέφερε σε μια ανάρτηση στο Truth Social ότι έδωσε τη νέα προθεσμία κατά τη διάρκεια μιας «μεγάλης τηλεφωνικής επικοινωνίας» με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στην οποία οι δύο ηγέτες συμφώνησαν επίσης ότι το Ιράν δεν θα μπορούσε ποτέ να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.


Σε μια αιφνιδιαστική κίνηση, ο Τραμπ ανακοίνωσε την περασμένη Παρασκευή ότι θα αυξήσει τους δασμούς στα οχήματα της ΕΕ στο 25% από το προηγουμένως συμφωνημένο 15%, επειδή η ΕΕ δεν συμμορφωνόταν με τους όρους μιας συμφωνίας που επιτεύχθηκε στη Σκωτία τον περασμένο Ιούλιο.

Η συμφωνία προέβλεπε ότι η ΕΕ θα μείωνε τους δασμούς της στα αμερικανικά βιομηχανικά προϊόντα στο μηδέν και θα παρείχε ποσοστώσεις αδασμολόγητων προϊόντων σε ορισμένα αμερικανικά γεωργικά και θαλάσσια προϊόντα, αλλά η νομοθεσία εφαρμογής έχει αργήσει να περάσει από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Περίμενα υπομονετικά την ΕΕ να εκπληρώσει το δικό της μέρος της Ιστορικής Εμπορικής Συμφωνίας που συμφωνήσαμε στο Τέρνμπερι της Σκωτίας, της μεγαλύτερης εμπορικής συμφωνίας που έχει συναφθεί ποτέ!», δήλωσε ο Τραμπ.

«Δόθηκε η υπόσχεση ότι η ΕΕ θα τηρήσει το δικό της μέρος της Συμφωνίας και, σύμφωνα με τη Συμφωνία, θα μειώσει τους δασμούς της στο ΜΗΔΕΝ! Συμφώνησα να της δώσω προθεσμία μέχρι τα 250ά γενέθλια της χώρας μας, διαφορετικά, δυστυχώς, οι δασμοί τους θα εκτοξευτούν αμέσως σε πολύ υψηλότερα επίπεδα», είπε, αναφερόμενος στον εορτασμό της Ημέρας Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ στις 4 Ιουλίου.

Η 
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανέφερε σε μια ανάρτηση στο X ότι συζήτησε την εμπορική συμφωνία με τον Τραμπ και συμφώνησε μαζί του ότι το Ιράν δεν πρέπει ποτέ να κατέχει πυρηνικά όπλα.
«Συζητήσαμε επίσης την εμπορική συμφωνία ΕΕ-ΗΠΑ. Παραμένουμε πλήρως αφοσιωμένοι, και από τις δύο πλευρές, στην εφαρμογή της. Σημειώνεται ικανοποιητική πρόοδος προς τη μείωση των δασμών έως τις αρχές Ιουλίου», δήλωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Μπερντ Λάνγκε: «Yπάρχει ακόμη δρόμος μπροστά μας»

Ο πρόεδρος της επιτροπής εμπορίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μπερντ Λάνγκε, δήλωσε την Πέμπτη ότι οι νομοθέτες και οι κυβερνήσεις της ΕΕ σημειώνουν πρόοδο στην οριστικοποίηση μιας συμφωνίας για την κατάργηση των δασμών σε αμερικανικά προϊόντα, αλλά «υπάρχει ακόμη δρόμος μπροστά μας» εν μέσω διαφωνιών σχετικά με τα μέτρα διασφάλισης που επιδιώκουν ορισμένες από τις 27 χώρες του μπλοκ.

Οι διαπραγματευτές της ΕΕ θα συναντηθούν ξανά στις 19 Μαΐου για τον επόμενο γύρο συνομιλιών.

Ορισμένοι ευρωβουλευτές της ΕΕ επιθυμούν αυστηρότερες διασφαλίσεις στην εκτελεστική νομοθεσία, συμπεριλαμβανομένης της αναστολής της συμφωνίας εάν οι ΗΠΑ δεν συμμορφωθούν, της εξάρτησης των δασμολογικών μειώσεων από την ανάληψη δράσης από τις ΗΠΑ και του πλήρους τερματισμού των δασμολογικών παραχωρήσεων της ΕΕ στις 31 Μαρτίου 2028.

Ο Εμπορικός Εκπρόσωπος των ΗΠΑ, Τζέιμισον Γκριρ, δήλωσε την Τετάρτη ότι η εφαρμογή της συμφωνίας από την ΕΕ «έχει ήδη καθυστερήσει» και άφησε να εννοηθεί ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν και άλλες ενέργειες εκτός από την αύξηση των δασμών στα αυτοκίνητα, εάν η ΕΕ δεν συμμορφωθεί
».

«Τα αυτοκίνητα είναι μόνο ένα στοιχείο», δήλωσε ο Γκριρ στο Bloomberg Television. «Υπάρχουν και άλλα στοιχεία της συμφωνίας στα οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν πλήρως συμμορφούμενες, σε αντίθεση με εκείνα στα οποία οι Ευρωπαίοι συμμορφώνονταν εδώ και πολλούς μήνες».
USNEWS
Επιμέλεια: Σπύρος Γκανής

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη