Διάσταση απόψεων ΗΠΑ- ΝΑΤΟ για το Αφγανιστάν

Κατά τη διάρκεια της Συνόδου  τα μέλη του ΝΑΤΟ, αποφάσισαν να αρχίσουν από το 2011 τη σταδιακή μείωση των στρατευμάτων τους από το Αφγανιστάν με ορίζοντα το 2014,
αν και οι ΗΠΑ αποφεύγουν να δεσμευτούν το πότε θα τερματιστούν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στη χώρα.
Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, από το 2011 ο αριθμός των στρατευμάτων θα αρχίσει να μειώνεται σταδιακά και, την ίδια στιγμή, όλο και μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης για την ασφάλεια θα περνά στις Αρχές του Αφγανιστάν. Το 2014 θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία και το ΝΑΤΟ θα έχει πλέον μόνο υποστηρικτικό ρόλο.

Ο κ. Ράσμουσεν τόνισε χαρακτηριστικά: «Δεν βλέπω σε μάχιμο ρόλο τα στρατεύματα της δύναμης του ΝΑΤΟ μετά το 2014 με δεδομένο βέβαια ότι η κατάσταση ασφαλείας θα μας επιτρέψει να αναλάβουμε έναν πιο υποστηρικτικό ρόλο. Για να το πούμε απλά, εάν οι Ταλιμπάν ή οποιοσδήποτε περιμένει να μας δει εκτός (του Αφγανιστάν), ας το ξεχάσει. Θα παραμείνουμε στο Αφγανιστάν όσο χρειαστεί για να τελειώσουμε αυτό που έχουμε να κάνουμε».

Πρόσθεσε, μάλισατ, ότι με τον Αφγανό πρόεδρο Χαμίντ Καρζάι υπογράφτηκε μία συμφωνία μακροπρόθεσμης συνεργασίας. Οι ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις φαίνεται ότι θα αναλάβουν θέματα εκπαίδευσης, επιμελητείας και υποστήριξης μετά το τέλος των πολεμικών επιχειρήσεων. Σε κάθε περίπτωση δεν θα εγκαταλείψουν το Αφγανιστάν γιατί θα κινδυνεύσει να περιπέσει και πάλι σε χάος, είπε ο κ.Ράσμουσεν.

Αποστάσεις από τις ΗΠΑ

Τη θέση του ΝΑΤΟ για σταδιακή απεμπλοκή από την πολεμική προσπάθεια και μεταβίβαση αρμοδιοτήτων δεν στηρίζουν οι ΗΠΑ. Ανώτατος Αμερικανός αξιωματούχος δήλωνε χαρακτηριστικά ότι δεν υπάρχει δέσμευση της Ουάσιγκτον για αποχώρηση στο τέλος του 2014.

Ο αξιωματούχος διευκρίνισε ότι η ημερομηνία αποχώρησης παραμένει ανοιχτή γιατί δεν είναι γνωστές από σήμερα οι ανάγκες ασφάλειας στη χώρα και πρόσθεσε ότι κάθε χώρα-μέλος στη Συμμαχία θα αποφασίσει η ίδια το πότε θα αλλάξει η φύση της αποστολής της στο Αφγανιστάν, πότε θα περάσει δηλαδή σε ένα μη μάχιμο ρόλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου