Το πραξικόπημα της Κύπρου και ο ρόλος του Χρ. Λαμπράκη

ΜΕΓΑΛΗ ΕΚΤΑΣΗ έχει πάρει στην Κύπρο η αποκάλυψη του βουλευτή του Δημοκρατικού Κόμματος Ζαχαρία Κουλία ενός εγγράφου που παρουσίασε ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος στον ιδιαίτερο γραμματέα του και το οποίο έδωσε εντολή να καταστραφεί λέγοντας πως τέτοια έγγραφα "θα μας κάνουν να σκοτωνόμαστε για 100 χρόνια"...

Ο κ. Κουλίας ισχυρίζεται ότι ο Χάρης Βωβίδης-ιδιαίτερος του Μακάριου-δεν κατέστρεψε ποτέ το εν λόγω έγγραφο του οποίου ο συντάκτης και η προέλευση δεν έχουν εξακριβωθεί. Οι εφημερίδες στην Κύπρο με εκτενή ρεπορτάζ αναφέρονται στους τριγμούς που προκάλεσε στη βουλή ο φάκελος για την Κύπρο εξαιτίας του συγκεκριμένου εγγράφου το οποίο δίχασε τις πολιτικές δυνάμεις.

Το σχέδιο το επεξεργάζονταν, κατά τη διάρκεια της δικτατορίας, ο ίδιος ο Δ. Ιωαννίδης, ο αντισυνταγματάρχης Μιχάλης Πηλικός της ΕΣΑ, ο συνταγματάρχης Κονδύλης που υπηρετούσε στην Κύπρο, ο εφοπλιστής Ανδρέας Ποταμιάνος και ο Χρήστος Λαμπράκης, «που ήταν ο πολιτικός νους του όλου εγχειρήματος», κατά τον κ. Κουλία, ο οποίος υποστήριξε ότι η τελευταία σύσκεψη έγινε στην έπαυλη του Λαμπράκη, παρουσία του μετέπειτα «προέδρου» Νίκου Σαμψών.

Σύμφωνα με όσα δημοσιεύουν η «Αλήθεια» και ο «Πολίτης», το πραξικόπημα έγινε με βάση σχέδιο που συνέταξε ο πρώην συνταγματάρχης Αντώνης Κέλλας, συμμαθητής του Δημήτρη Ιωαννίδη.

Η «Αλήθεια» προβάλλει το θέμα, υπό τον τίτλο «Δίχασε τα κόμματα το πόρισμα για τον φάκελο της Κύπρου-Πώς ναυάγησε η προσπάθεια του ΔΗΣΥ για ομοφωνία», στην πρώτη της σελίδα και αφιερώνει δύο εσωτερικές σελίδες στο περιεχόμενο και στις ομιλίες που έγιναν κατά τη συζήτηση.

Η εφημερίδα εξηγεί ότι δεν έγινε δεκτή πρόταση του ΔΗΣΥ να αναβληθεί η ψηφοφορία, για να γίνουν διαβουλεύσεις ώστε να αφαιρεθεί μια φράση που αναφέρει ότι το πόρισμα «αποτελεί έργο μεγάλης ιστορικής και πολιτικής σημασίας, αλλά και σημαντική συνεισφορά για τις παρούσες και επόμενες γενιές», επειδή το κόμμα διαφωνεί με την αντικειμενικότητα του πορίσματος.

Ο «Πολίτης» αναφέρεται σε εσωτερική σελίδα στο θέμα, κάτω από τον τίτλο «Με διαφωνίες και έριδες ενέκρινε κατά πλειοψηφία η Βουλή το Φάκελο της Κύπρου-Συμφωνούν μόνο στις ευθύνες ξένων» και αφιερώνει ένα ξεχωριστό μονόστηλο, στον φερόμενο ρόλο του Χρήστου Λαμπράκη, κάτω από τον τίτλο «Ιθύνων νους ο Λαμπράκης» και με φωτογραφία του.

Η «Σημερινή» αφιερώνει εσωτερική σελίδα στη συζήτηση για το πόρισμα υπό τον τίτλο «Παρέδωσαν το Φάκελο στην Ιστορία-Υιοθετήθηκε το πόρισμα της Επιτροπής, εν μέσω έντονων αντιπαραθέσεων.

Το πόρισμα εγκρίθηκε με τις 35 ψήφους των παρόντων βουλευτών του ΑΚΕΛ, του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ και των Οικολόγων, ενώ το καταψήφισαν οι 15 παρόντες βουλευτές του ΔΗΣΥ και του Ευρωπαϊκού Κόμματος, που διαφώνησαν κυρίως με τις διαπιστώσεις για το ρόλο των ελληνικών στρατευμάτων στην Κύπρο.
Δημοσιεύτηκε στο Real.gr - 20/3/2011


Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου