NEW STATESMAN: Η αραβική εξέγερση και ο δυτικός οικονομικός φασισμός....

Οι λαοί της Αιγύπτου, της Τυνησίας, του Μπαχρέιν, της Αλγερίας, της Υεμένης, της Ιορδανίας και της Λιβύης δεν εξεγείρονται μονάχα ενάντια στους ηγέτες τους αλλά κυρίως ενάντια στο δυτικό οικονομικό φασισμό, υπογραμμίζει ο αρθρογράφος John Pilger του περιοδικού New Statesman.

«Λίγο μετά την εισβολή στο Ιράκ το 2003, πήρα συνέντευξη από τον Ray McGovern, έναν από τους αξιωματούχους της ελίτ ομάδας της CIA που ενημέρωνε καθημερινά τον πρόεδρο Μπους. Την παραμονή της εισβολής, ο ίδιος και 45 άλλοι πρώην ανώτεροι αξιωματικοί της Μυστικής Υπηρεσίας και άλλων υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ απέστειλαν επιστολή στον τότε πρόεδρο λέγοντάς τους ο πόλεμος στο Ιράκ δε στηρίζεται στη νοημοσύνη, αλλά σε ψέματα».

Όπως τονίζει ο McGovern ο πόλεμος αυτός στηρίχθηκε καθαρά στα φασιστικά αισθήματα μερικών ανθρώπων σε θέσεις κλειδιά στην κυβέρνηση και στο στρατό και προσθέτει ότι είδε να επαναλαμβάνεται το ίδιο σκηνικό όταν η διακυβέρνηση Ομπάμα συνέλαβε τον στρατιώτη Bradley Manning με την κατηγορία ότι ήταν ο πληροφοριοδότης του ιδρυτή του WikiLeaks, Julian Assange.

Στις 15 Φεβρουαρίου δε, όταν η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Hillary Clinton έδινε διάλεξη στο Πανεπιστήμιο George Washington, καταδικάζοντας τις κυβερνήσεις που συλλαμβάνουν τους διαδηλωτές και συνθλίβουν την ελευθερία της έκφρασης, ο 71χρονος McGovern ήταν στο κοινό. Θεώρησε άκρως υποκριτικά τα λεγόμενά της και επιδεικτικά σηκώθηκε από τη θέση του γύρισε την πλάτη του στην υπουργό.

Άμεσα τον πέταξαν έξω από την αίθουσα, τον χτύπησαν, όπως ισχυρίζεται και τον έβαλαν στη φυλακή. Στη συνέχεια έστειλε φωτογραφίες με τα τραύματά του στον δημοσιογράφο του NewStatesman.

Ο φασισμός, σχολιάζεται στο δημοσίευμα, είναι μία δύσκολη λέξη γιατί ακολουθείται από μία σειρά εικόνων που παραπέμπει κυρίως στις ναζιστικές μεθόδους. Όμως τελικά ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός με το φασισμό είναι δύο έννοιες σχεδόν ταυτόσημες.

Ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός που αναγράφεται στα βιβλία ιστορίας ουσιαστικά βασίστηκε στην αιματηρή κυριαρχία επί των ιθαγενών κατοίκων της αμερικανικής ηπείρου.

Όπως έχει τεκμηριώσει ο ιστορικός William Blum, από το 1945, οι ΗΠΑ έχουν καταστρέψει ή υπονομεύσει περισσότερες από 50 κυβερνήσεις, πολλές από αυτές δημοκρατίες, χρησιμοποιώντας «πληρεξούσιους» δολοφόνους μαζών όπως ο Σουχάρτο, ο Μομπούτου και ο Πινοσέτ. Στη Μέση Ανατολή δε, η Αμερική έχει διατηρήσει κάθε δικτατορία και ψευδο- μοναρχία.

Η εξέγερση στον αραβικό κόσμο δεν είναι απλώς εναντίον ενός δικτάτορα, αλλά εναντίον μιας παγκόσμιας οικονομικής τυραννίας, που σχεδιάστηκε από το αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών και επιβάλλεται από την Αμερικανική Υπηρεσία Διεθνούς Ανάπτυξης, το ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα, η οποία εξασφάλισε ότι οι πλούσιες χώρες, όπως η Αίγυπτος θα γίνουν ένα μεγάλο σκλαβοπάζαρο, με 40% του πληθυσμού να κερδίζει λιγότερο από 2 δολάρια την ημέρα.

Όπως στις ευρωπαϊκές επαναστάσεις του 1848 και την εξέγερση ενάντια στο Σταλινισμό του 1989, η αραβική επανάσταση αψηφά τον φόβο. Η εξέγερση των καταπιεσμένων ιδεών, της ελπίδας και της αλληλεγγύης έχει ήδη αρχίσει.

Στις ΗΠΑ, όπου το 45% των νεαρών Αφροαμερικανών δεν έχουν θέσεις εργασίας και τα ανώτατα διευθυντικά στελέχη πληρώνονται με 1 δισ. δολάρια ετησίως κατά μέσο όρο, οι μαζικές διαμαρτυρίες ενάντια στις περικοπές στον τομέα των υπηρεσιών και τις θέσεις εργασίας έχουν εξαπλωθεί στην ενδοχώρα.

Φαίνεται ότι πλέον κάτι έχει αλλάξει ανεπιστρεπτί, καταλήγει το New Statesman..
πηγή: ΕΠΙΚΑΙΡΑonline

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου